białe i nie przepieczone, trochę przedłużyć czas pieczenia. Przygotowanie galaretek – dwie galaretki rozmieszać w 500 ml wrzącej wody i odstawić do lekkiego zagęszczenia. Zaledwie ma zacząć tężeć. Galaretkę malinową rozmieszać w 450 ml wrzącej wody i odstawić do stężenia, ale znowu nie do końca. Masa serowa – Serek waniliowy wymieszać z cukrem, wlać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać
Kuchnia Pokoleńdlaczego i w jaki sposób dziewczynka zaprzyjaźniła się ze smoczycą. Czwartek. Tu zostały przedstawione losy księżniczki Czeremchy i jej magicznego telewizora, z którego wyszedł smok i wypił całe wino malinowe. Miejmy nadzieję, że król nie doliczy się braku jednej butelki. Piątek. Piątek to historia o księżniczce Piwonii, która uratowała swojego braciszka. Chłopiec został ocalony przed groźnymi smokami i podpowiem
Di gotujedodatkiem kaparów. Danie robi się w 15 minut. Polecam wszystkim zapracowanym, którzy nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie Pomidory muszą być bardzo dojrzałe i słodkie (np. pomidory malinowe). Podaję składniki na dwie porcje. 4 duże pomidory (najlepiej zmieszane żółte i czerwone) 1 łyżka kaparów 1 średniej wielkości cebula olej do smażenia 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli liście świeżej
BullioJeśli macie dostęp do mąki jaglanej to warto taki budyń ugotować i spróbować, szczególnie że przygotowanie takiego śniadaniowego budyniu zajmuje niecałe 5 minut! Można budyń jaglany podać z sokiem malinowym i malinami (tak jak ja podaję kaszkę manną) lub owocami, czy bakaliami. Następny budyń jaki ugotuję z mąki jaglanej to będzie czekoladowy budyń jaglany! Jak przygotować waniliowy budyń jaglany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsoku z pomarańczy 2 łyżeczki musztardy 4-5 łyżek oleju z pestek winogron + 1 łyżka do smażenia mały ogórek zielony, pół papryki czerwonej, 1 pomidor malinowy , ząbek czosnku, malutka cebula lub pół dużej, pęczek rzodkiewki, jajko ugotowane na twardo( opcjonalnie) sól, pieprz czarny, łyżeczka nasion kolendry 3 łyżki pestek dyni pęczek mięty Sposób
pieprzny smaczekNowy tydzień, nowe propozycje na blogu. Dzisiaj bigos w nieco odmienionej formie, z dodatkiem pęczaku. Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty 1/2 średniej główki świeżej kapusty 3 duże pomidory malinowe (lub puszka pomidorów) 1 duża cebula 800 g karkówki 1 szklanka pęczaku klika dużych świeżych, miękkich śliwek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wędzonej papryki łyżeczka kminku olej sól, cukier, pieprz
Czerwień i błękitKolejny deser z nasionkami chia,tym razem z mango,które jest moim ulubionym owocem egzotycznym. Dla przypomnienia deser kokosowo - malinowy z chia 1 szkl. mleka kokosowego 1 łyżka wiórków kokosowych 2 łyżki nasion chia 1 mango 1 łyżka płatków kokosowych Nasiona chia,wiórki kokosowe wymieszać z mlekiem i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą
Kolorowa kuchnia ElkiBardzo duża porcja zdrowia w tak cudnym deserze to znakomity pomysł dla łasuchów. Popróbujcie koniecznie i czekam na wrażenia. Ja tutaj dodałam malin świeżych ale znakomicie sprawdzą się mrożone. Malinowy budyń jaglany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepieczenia aromat pomarańczowy łyżka konfitury bananowej (Lucien Georgelin) jajko cynamon kardamon pieprz Do podania: dojrzałe awokado + cynamonki bio (Becla.pl) + sos wiśniowy: puree z mrożonych wiśni + 2 łyżki błonnika malinowego (Becla.pl) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, zarodki, aromat, miąższ z dyni i konfiturę. Zmiksować na gładką masę i dodać przyprawy. Formować łyżką małe placuszki. Smażyć
Poranek na słodkoMalinowa ricottowa owsianka z musem z persymony, malinami, płatkami migdałów i bezglutenowymi goframi z wanilią RICOTTOWA OWSIANKA OVERNIGHT /przepis własny/ /1 porcja/ 60 g ekologicznych płatków owsianych gorące mleko kokosowe bio (około 150 ml) 150 g ricotty szczypta soli 1/3 łyżeczki mielonych goździków 2 płaskie łyżki miodu garść malin Płatki zalać gorącym mlekiem do ich poziomu. Odstawić
Poranek na słodkojeszcze raz porządnie wymieszać aby masa stała się jednolita. Na natłuszczonej i rozgrzanej patelni smażyć z obu stron na średnim ogniu około 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. SEREK MALINOWY: 100 g serka naturalnego łyżka cukru pudru kilka malin łyżeczka wiórek kokosowych Serek połączyć z cukrem pudrem, wiórkami kokosa i rozgniecionymi. Smacznego
Poranek na słodkoArabica 2 jajka kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego) szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka bio oliwy z oliwek extra virgin płaska łyżka konfitury malinowej bio + dowolny jogurt i owoce oraz ekologiczne chipsy owocowe jabłko - czarna jagoda Wszystkie składniki oprócz oliwy zmiksować na gładką masę. Odstawić na 10 minut. Rozgrzaną patelnię natłuścić, wylać doń masę
Poranek na słodkopodgrzane mleko kokosowe (około 150 ml) 150 g ricotty szczypta soli łyżeczka herbaty matcha bio 2 łyżki dowolnego syropu (u mnie z kwiatu kokosa) garść malin łyżka domowej konfitury malinowej plastry kokosa Płatki zalać mlekiem kokosowych do ich poziomu. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie wymieszać z syropem i solą. Połączyć z ricottą i herbatą matcha, a następnie zmiksować
Poranek na słodkoWEGAŃSKA JAGLANKA NA ZIMNO /przepis własny/ 50 g płatków jaglanych mleko migdałowe (lub inne) 2 łyżki syropu klonowego kubeczek jogurtu sojowego malinowego łyżka mielonego siemienia lnianego mus truskawkowy wymieszany z łyżeczką bio proszku z moringi (The Essence of Africa) poziomki i maliny karmelizowane nerkowce dżem domowej roboty Płatki zalać gorącym napojem roślinnym 1 cm ponad ich poziom i wymieszać
Poranek na słodkoNajzdrowsze oczywiście spożywane na surowo, ale warto wprowadzić je do swojej diety pod różną postacią. Mus jabłkowy. Składniki: - ok. 5 kg jabłek Golden Delicious (słodkie) - 2 galaretki czerwone (np. malinowe, wiśniowe…) - 2 galaretki zielone (np. kiwi, limonka…) - sok wyciśnięty z 1,5 cytryny Umyte jabłka pozbawiamy ogryzków i obieramy (korzystałam z wykrawacza do ogryzków). Przekrajamy na połówki, kroimy w kostkę
mojewypiekiinietylko