Ciasto, które zachwyca swoim kolorem i smakiem. Roladki zatopione w malinowej galaretce przykryte miodowym ciastem z bezą! Składniki: Ciasto miodowe: 300 g mąki tortowej, 2 łyżeczki miodu, 1 płaska łyżeczka sody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 100 g margaryny 1/2 szklanki cukru pudru na bezę: 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej łyżka(...)cukru, 1 budyń waniliowy, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki tortowej, 1/2 kostki margaryny Dodatkowo: powidła truskawkowe 20 dag orzechów 5 dag bakalii 3 galaretki malinowe Wykonanie: Ciasto miodowe Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy
Podróż w kulinariałyżki, mleko 2-2,5 szklanki, woda gazowana 1 szklanka, serek twarogowy śmietankowy 40 dag, śmietana gęsta 18% 100 ml, cukier wanilinowy 2 łyżeczki, cukier 2 łyżki, sos malinowy dr.Oetker - ile potrzeba mąkę tortową, jajka, olej, mleko, wodę, cukier, sól wsypać do naczynia i mikserem dokładnie zmiksować na lejące ciasto, odstawić na 30 minut patelnia naleśnikarka 22 cm - patelnię tylko(...)smażyć złociste naleśniki twaróg śmietankowy, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę dobrze łyżką rozetrzeć - wymieszać na jednolitą masę na każdy naleśnik nakładać porcję twarogu i składać na kwadraty, polać sokiem malinowym - naleśniki są pyszne, lekkie i zarazem syte i na obiad i na kolację.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnadal miksując .Na sam koniec wlać śmietankę – miksując - wsypać proszek budyniowy. Na koniec dodać porcjami jogurt i na wolnym obrotach dokładnie wymieszać .Na spód upieczonego ciasta pierwszego wyłożyĆ dżem malinowy 3/4 sloika ,rozprowadzic po calej powierzchni.Nastepnie wlać masę białkowo-jogurtową ,rozprowadzić po całości ,wyrownać .Ponownie cienką warstwą posmarować dżemem malinowym i posypać upodpieczoną kruszonka drugiego ciasta.Piec
w mojej kuchniBabeczki kokosowe. Eleganckie i bogate w smaku. Słodkie jak to babeczki z kremem tym bardziej, że krem jest z białej czekolady. Z prażonym kokosem i dżemem malinowym. Można się w nich zakochać Na około 14 babeczek 120 g mąki pszennej 3 jajka 150 g masła w temperaturze pokojowej 120 g cukru do wypieków 70 g wiórków(...)kokosowych 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu kokosowego Dodatkowo Połowa szklanki dżemu malinowego 70 g wiórków kokosowych podprażonych na suchej patelni 14 sztuk ulubionych pralinek ( miałam ferrero rocher) Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać, przesiać i połączyć z wiórkami kokosowymi. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodawać po jednym jajku dokładnie miksując. Dodać
Piekarz-Kucharz-Garkotłukjaglanej. Dokładnie zmiksujcie na gładką masę. Masa będzie dość rzadka. Przestudźcie ją chwilkę. Jak zacznie gęstnieć delikatnie przelejcie na masę ciasteczkową do tortownicy. Schłodźcie w lodówce. Frużelina malinowa 250 g malin(użyłam mrożonych) 4 g żelatyny wegetariańskiej. 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (rozpuszczonej w 1 łyżce wody) Żelatynę zalejcie 2 łyżkami(...)podgrzewajcie chwilkę. Następnie napęczniałą żelatynę podgrzejcie w garnuszku, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. ( Nie gotować !) Dodajcie do ciepłej masy owocowej. Schłodzić Na stężały deser czekoladowy wyłóżcie gęstniejącą frużelinę malinową. Udekorujcie owocami i listkami mięty
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpieczenia 1/3 szkl. oleju Krem: 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 i 3/4 szkl. mleka 4 czubate łyżki cukru 250 g kostka masła Poza tym: ciastka z nadzieniem malinowym lub truskawkowym 2 galaretki różowe (rubinowa- wieloowocowa) Słoik konfitury malinowej Stovit polewa biała Helio ( kolorowe posypki) Wykonanie: Ciasto białe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie
Podróż w kulinariaZnów malinowo, ale! (mam coś na swoje usprawiedliwienie) po pierwsze do deserów te owoce pasują najlepiej, a po drugie mam do nich nieograniczony dostęp, bo zarówno u mnie na podwórko, jak i u dziadków mieszkających naprzeciwko jest sporo krzewów. Chcę je wykorzystać maksymalnie, więc dziś powstały takie lekkie deserki, bez dodatkowego cukru, tylko na bazie owoców, serków i galaretki(...)odrobiny ciasteczek...). Składniki (6 mniejszych porcji jak na zdjęciu lub 4 większe) 10 ciasteczek Oreo, pokruszonych 3 serki waniliowe 2 łyżeczki żelatyny 50 ml mleka, wrzącego maliny galaretka malinowa na 500 ml wrzątku, rozpuszczona w 400 ml płatki kokosa do dekoracji Na dno szklaneczek ułożyć pokruszone ciastka. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i odstawić na chwilę do przestudzenia. 1 serek
Słodkie inspiracjekakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 900ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżek cukru pudru Dodatkowo: kilka świeżych malin do dekoracji syrop malinowy rozrobiony z wodą 200 gram gorzkiej czekolady dżem wiśniowy Przygotowanie: BISZKOPT - najlepiej przygotować dzień wcześniej Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą(...)kubka i mieszając, powtarzamy ten krok 2-3 razy i dodajemy zahartowaną żelatynę do masy śmietanowej, miksujemy na najniższych obrotach tylko do wymieszania masy. W kubku przygotowujemy syrop malinowy z wodą do nasączania, oraz myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym maliny. Biszkopt na trzy blaty. Pierwszy biszkopt układamy na paterze, nasączamy sokiem, następnie smarujemy cieniutką warstwą dżemu
Gotuj z Mąkąniej babka!" Składniki: 7 białek Szczypta soli 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1½ szklanki mąki ¾ szklanki oleju 4 łyżki wody 2 łyżki kakao 1 kisiel malinowy 2 łyżeczki młodego jęczmienia ¼ szklanki nasion chia Dodatkowo: 1 biała czekolada 2 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka młodego jęczmienia Sposób przygotowania: Białka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy zrobi się(...)ciasta wlewamy wolnym strumieniem olej oraz wodę. Delikatnie mieszamy i dzielimy na 4 części. Do pierwszej dodajemy kakao Do drugiej młody jęczmień Do trzeciej nasiona chia Do czwartej kisiel malinowy Formę do babki smarujemy tłuszczem, posypujemy równomiernie bułką tartą i wykładamy ciasto- kolorami wedle uznania. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 50 minut. W trakcie pieczenia wierzch
Kuchnia w czekoladziektóre trzeba uważać przygotowując domowe pianki marshmallows, specjalnie je w przepisie podkreślę. Składniki: szklanka miodu szklanka wody 3 łyżki żelatyny ½ szklanki syropu klonowego (można zastąpić miodem) wanilia (opcjonalnie sok malinowy) Przygotowanie: W ½ szklanki wody rozpuszczamy 3 łyżki żelatyny, mieszamy dobrze i zostawiamy do ostygnięcia. W garnku doprowadzamy do wrzenia miód, ½ szklanki wody, syrop klonowy oraz wanilię. I tutaj pierwsza uwaga(...)się gęsta (konsystencją będzie przypominała ubite na sztywno białka jajek). Przekładamy do formy, ja wykorzystałem formę silikonową o wymiarach 21x21cm (nasmarowaną olejem koko), wierzch przygotowanej pianki można polać sokiem malinowym lub innym ulubionym. Piankę odkładamy do ostygnięcia na 6 godzin. Po upływie czasu wyciągamy ją z formy i kroimy na kosteczki. Smacznego! Artykuł Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal
PaleoLifecukier waniliowy 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 8 jajek 1 l kremówki 30 % 1 cukier waniliowy 5 łyżek cukru lub do smaku 500 ml przegotowanej wody 3 galaretki malinowe 1 galaretka malinowa 1 szklanka przegotowanej wody duża blaszka Wykonanie : Do garnka przekładamy margarynę, dodajemy wodę i cukier waniliowy, gdy wszystko się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy kulą
Sama słodycz i szczypta chilinigdy nie wiadomo… Ciasto w 15 minut (6-8 porcji): 100 g masła (pół tradycyjnej kostki) 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 3 jajka 3 łyżki dżemu np. malinowego / wiśniowego / porzeczkowego / truskawkowego 2 łyżki amaretto (lub rumu czy malibu) 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej duża szczypta soli opcjonalnie: polewa – kajmak(...)owoce lub orzechy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='100 g masła (pół tradycyjnej kostki) 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 3 jajka 3 łyżki dżemu np. malinowego / wiśniowego / porzeczkowego / truskawkowego 2 łyżki amaretto (lub rumu czy malibu) 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej duża szczypta soli opcjonalnie: polewa - kajmak lub pół
Poezja smakuBłyskawiczne do przygotowania muffiny z dżemem malinowym i cytrynowym lukrem. Robi się je od ręki, bez użycia miksera i bez zbędnego bałaganu w kuchni. Do suchych składników dodajemy mokre i delikatnie mieszamy łyżką. Przygotowanym ciastem napełniamy papilotki do połowy, kładziemy po łyżeczce dżemu i uzupełniamy pozostałym ciastem.tylko 20 minut pieczenia i gotowe. Sprawdzą się na przyjęciach dla dzieci jaki(...)gości. SKŁADNIKI / 12 sztuk 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml oleju 125 ml mleka 150 g cukru 2 jajka 12 łyżeczek dżemu np. malinowego LUKIER 2/3 szklanki cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny WYKONANIE MUFFINKI : Jajka i mleko ogrzewamy do temperatury pokojowej (mleko można lekko podgrzać). Piekarnik rozgrzewamy do 180℃, z funkcją
cool and mintylepiej, więc postanowiłam dodać ten sposób na pyszny deser z chia. Jest bardzo prosty, należy przygotować zwyczajny pudding, i przekładać go na zmianę z masłem orzechowym i dżemem/musem malinowym. Na popołudniowe zaspokojenie chęci na słodkie sprawdzi się w sam raz :) Składniki (3 małe deserki): 30 g nasion chia (3 łyżki) 200 ml napoju migdałowo-ryżowego (Joya) 3 łyżeczki(...)dżemu malinowego lub musu 3 łyżeczki masła z orzechów laskowych Przygotowanie: Nasiona chia przełóż do słoiczka i zalej mlekiem. Energicznie wymieszaj. Czynność powtórz jeszcze dwa razy, po 5 i 10 minutach. Wstaw do lodówki. Pudding jest gotowy w momencie powstania gęstej masy. Do malutkich słoiczków układaj warstwami wybrane składniki
Zdrowie na języku :Powocami. W moim przepisie do kremu dodałam serek mascarpone, a wierzch obficie oblałam frużeliną malinow ą . Beza i krem są bardzo słodkie, a malinowa frużelina jest lekko kwaskowata, wi ę c w połączeniu smaki łączą się idealnie. Sami się przekonajcie :-) Składniki na 4 średnie torciki: beza: białka 4 szt, cukier(...)ziemniaczana 1 łyżeczka, s ó l szczypta, sok z cytryny 1 łyżeczka, krem: śmietanka 30% 200 ml, serek mascarpone 200 g, cukier puder 3/4 szklanki, frużelina malinowa: maliny mrużone 450 g, cukier drobny 7 łyżek, m ą ka ziemniaczana 1 łyżka, woda zimna 3 łyżki, Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywn ą piane z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo
kulinarne odsłony pati