cytryn (w zależności od ilości soku i jego mocy) 2 łyżeczki wanilii 50g, do smaku, ulubionego słodziwa (erytrol, cukier... co chcesz) szczypta soli Na sos malinowy: 200g mrożonych malin 1 łyżka słodziwa (ja używam erytrolu) Wykonanie: 1 Ugotuj kaszę w mleku. Kasza nie wypije całego mleka, dlatego sprawdzaj stan jej ugotowania. 2 W międzyczasie umieść pozostałe składniki, za wyjątkiem makaronu(...)malaksera i zmiksuj wszystko na gładko. Spróbuj i dosmacz sokiem z cytryny lub słodziwem. 6 Makaron odcedź, przełóż na talerze lub miseczki, nałóż masę serową i podawaj z sosem malinowym do samodzielnego polania. Notes Masę serową można zrobić wcześniej. Jest lepsza, gdy się przegryzie. Jeśli Ci się zwyższy, zawsze możesz użyć do naleśników Artykuł Makaron z „białym serem
BlendmanKolejny pyszny deser mam dziś dla Was. Budyń deserem może być, a jakże albo pysznym śniadaniem z mnóstwem energii na cały dzień. No to robimy budyń? U mnie malinowy a u Ciebie ? jaki smak wolicie? Bazylia w tym budyniu podkręca smak i aromat malin. Budyń jaglany malinowy z bazylią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSzybka w przygotowaniu i dająca dużo energii sałatka z kurczakiem, soczystym pomidorem malinowym, chrupiącą papryką, zieloną pietruszką i mozzarellą. 200 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 1 czerwona papryka 1/2 czerwonej cebuli 1 pomidor malinowy 1/2 pęczka natki pietruszki 1 duża kulka mozzarelli 1 łyżka oliwy z oliwek do sałatki Oliwa z oliwek do smażenia Zioła suszone (bazylia
VioletoweKucharzenieLatem gdy jest bardzo gorąco takie zimne ciasta smakują najlepiej 1000 ml śmietany 36% 3 galaretki malinowe 1 galaretka agrestowa 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka o smaku czarnej porzeczki 5 kostek czekolady mlecznej Galaretki: agrestową,pomarańczową i z czarnej porzeczki rozpuścić każdą osobno w 1 szklance gorącej wody.przelać do płaskiego naczynia i pozostawić do całkowitego stężenia. Najlepiej zrobić(...)kilka godzin wcześniej. Stężałe galaretki pokroić w kostkę. Trzy galaretki malinowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno,wlać tężejącą galaretkę i razem zmiksować. Do masy śmietanowej dodać kostki kolorowych galaretek,wymieszać i wylać masę do przygotowanej blaszki. Ja użyłam blaszki o wym. 24/29,którą wcześniej wyłożyłam folią aluminiową
Kolorowa kuchnia ElkiKlasyk wśród andrutów :) Ten szczególnie kojarzy mi się z dzieciństwem. Składniki: 1 szklanka mleka 2 margaryny 11/2 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki malinowe 1 szklanka malin 1 opakowanie wafli Wykonanie: Wszystkie składniki masy podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch garnków. Zagotować oddzielnie, stale mieszając. Do galaretki malinowej dodać owoce i bardzo starannie wymieszać
Tradycyjna Kuchniastryja Dionizego Sos słodko-kwaśny do słoików Korniszony Dżem "kiwi" Ogórki kanapkowe Kiszona kalarepa Kiszona marchew Ogórki słodko-pikantne a la mexicana Diabelna Zielona Konfitura z Papryczek Jalapeño Dżem malinowy Dżem jeżynowy z nutką wanilii Sos z pieczonych warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania(...)czerwonych borówek autorka: GoKla |blog: Stary Zeszyt BORÓWKA Z ZIOŁAMI autorka: vegemania | blog: vegemaniablog Dżem z malin autorka: ale.agata.m | blog: Tradycja ze smakiem Z ŁĄKI NA TALERZ: Dżem malinowy z owocami czarnego bzu autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Jagody w soku własnym - naturalny lek autorka: kolorowyprzepisownik | blog: Kolorowy Przepisownik Frużelina jagodowa, czyli jagody w żelu autorka: kolorowyprzepisownik
Weekendy w domu i ogrodzieprawdziwie szkockiej. Oczywiście lepszej! ;) Maliny to specjalność i bogactwo szkockich farm, a whisky - wiadomo - duma narodowa! Może nie taka jak Irn Bru, ale zawsze ;) Ten mocny akcent alkoholowo-malinowy nadaje charakter deserowi. Łagodny i jedwabisty custard oraz lekka bita śmietana zyskują kontrapunkt, a całość staje się pełniejsza i ciekawsza. Żeby było jeszcze bardziej szkocko, można by biszkopty zastąpić(...)kombinuję co by tu innego wsadzić do pucharka. Zwłaszcza, że Marzena wyraźnie do tego zachęca, prawda? ;) Składniki (na 3 pucharki): Dolna warstwa: 9 okrągłych biszkoptów 6 łyżek dżemu malinowego 3 łyżki whisky lub likieru na whisky (drambuie, glayva) Środkowa warstwa (custard): 150 ml mleka 150 ml słodkiej śmietanki 1 laska wanilii 4 duże żółtka 2 łyżki cukru
zadanie-gotowanieprzyprawia o zawał na miejscu ;) A samo danie jest tak pyszne, że polecam wypróbować :) 500 g gotowych kopytek puszka soczewicy gotowanej na parze pół niewielkiej cebuli 2 duże pomidory malinowe 8-10 plasterków suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki mieszanki pestek (np. słonecznika i dyni) łyżka posiekanego szczypioru łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki łyżeczka bazylii cytrynowej sól i pieprz(...)smaku łyżeczka masła klarowanego Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory malinowe, odsączoną soczeicę oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Chwilę podsmażamy po czym dodajemy kopytka. Dusimy pod przykryciem około 8-10 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Posypujemy ziarnami. Smacznego :) Artykuł Kopytka z soczewicą i pomidorami pochodzi
Mienta blogpieczenia 1 l śmietany kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 galaretki agrestowe 4 szklanki wody 8 długich bananów 4 łyżki dżemu malinowego Blaszka o wymiarach 27/36 cm Wykonanie ciasta: Białka ubijamy ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy po jednym żółtku, olej, śmietankę i przesiewamy mąkę z proszkiem wszystko delikatnie mieszamy(...)Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodajemy galaretkę i mieszamy. Ciasto przecinamy na pół i przekładamy do blaszki.Spód ciasta smarujemy 4 łyżkami dżemu malinowego ja użyłam swojego domowego. Na dżemie układamy przecięte na pół banany, na bananach rozprowadzamy masę śmietanowo-galaretkową z tym że zostawiamy około 1/4 do udekorowania wierzchu ciasta. Masę przykrywamy drugim
Sama słodycz i szczypta chilikremowej konsystencji; do tego rozpuszczona czekolada i właściwie po upieczeniu, w środku mamy czekoladowego zakalca....czyli, jak na brownie przystało! :D Do dzieła, niech koniec lata będzie bardzo malinowy! :) Brownie z malinami ( na bazie majonezu) z sosem malinowym Potrzebujesz: Na ciasto: 40 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g kakao 140 g gorzkiej czekolady
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszna tarta serowa pachnąca latem:). Do jej wykonania nie są konieczne świeże maliny, użyłam ich jedynie do ozdoby. Podstawą jest kruche ciasto, masa serowa i konfitura malinowa, któ rą rozsmarowujemy na wierzchu masy. Ciasto: 100g zimnego masła 200g mąki 1 jajko L 3 łyżki cukru szczypta soli Masa serowa: 750g sera na serniki 75g masła 3 łyżki kaszy manny(...)jajka 100g cukru pudru 1 łyżeczka aromatu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: 100g konfitury malinowej 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Składniki na masę serową dokładnie miksujemy
Szefowa kuchniFigi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. 6 fig 150 g mozzarelli, 6 łyżek syropu malinowego, 3 łyżki octu owocowego (u mnie malinowy), 3 łyżki oliwy, sól, 2 łyżki prażonych pestek dyni, 2 gałązki tymianku, Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. Na patelni zagotować syrop z malin, ułożyć na nim figi
królestwo garówMaliny to prawdopodobnie moje najulubieńsze owoce, choć tak na prawdę mogłabym wymienić zdecydowanie więcej. Jednak to one znajdują się w głównej czołówce :) Na ogródku mam całkiem pokaźną "plantację" malinowych krzewów, dlatego co roku z niecierpliwością oczekuję pierwszych owoców. Uwielbiam jeść je prosto z krzaczka, dodawać do porannych owsianek, czy zajadać na podwieczorek. W tym roku postanowiłam dłużej cieszyć się(...)smakiem i przygotować dżem malinowy, bez dodatku cukru, bez żelatyny , a mimo to słodki i gęsty. Cukier zastąpiłam erytrolem, a popularną substancję zagęszczającą - żelatynę wymieniłam na agar agar. Dżem wychodzi przepyszny! Jest słodko-kwaśny, ma idealną, gęstą konsystencję. Cudowny! Może dorobię jeszcze kilka słoiczków w tym roku, a z pewnością wykorzystam ten przepis na przyszłe lata :) Składniki
Zdrowie na języku :Pzdanie...Rozgościła się, razem z wiatrem i chłodniejszymi dniami...Za nią przyszło kichanie, smarkanie, kaszel...Zdecydowanie nie lubię! Dzieciom przygotowuje różne mikstury zapobiegawcze a Nam dorosłym nastawiam nalewkę malinową. Idealnie rozgrzewa gdy zziębnięci wrócimy do domu. Składniki: 2 kg malin 1 kg cukru 1 litr spirytusu 0,5 l wódki 40 % Wykonanie: Maliny zasypujemy cukrem, odstawiamy żeby puściły(...)Kiedy to się stanie zalewamy spirytusem i wódką. Możemy również zrobić nalewkę na gotowym, przygotowanym wcześniej soku z malin i dać do tego miąższ malinowy. Odstawiamy w dużym słoju na ok 10-14 dni, po tym czasie przecedzamy, zlewamy do butelek. Do przecedzenia przyda się dobre sitko. Ja używam tych z firmy SABIPOL , na ich stronie znajdziecie wiele
Z Majeczką w kuchnidekoracji i zmiksuj resztę aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu coulis. Przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek, i odstaw do lodówki jedną trzecią sosu. Podgrzej w garnuszku resztę malinowego coulis. Odciśnij żelatynę. Zdejmij garnuszek z ognia i wrzuć żelatynę do sosu coulis, energicznie mieszając. Wlej sos do rozpuszczonej czekolady, całość dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec(...)ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru. Połącz delikatnie pianę z białek z masą czekoladowo-malinową. Przełóż mus do pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ubij na sztywno resztę kremówki**, pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru . Udekoruj schłodzony mus bit ą śmietan ą, malinami i polej resztą schłodzonego sosu coulis. *Biała czekolada rozpuszcza
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska