oknem ciągle mamy lato ! Wrzesień nas rozpieszcza wysokimi temperaturami, tak więc myślę, że mój dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu. Zapraszam na pyszne malinowe frappe, które przygotowałam na bazie kawy Inka . Inka to pyszna kawa zbożowa, wyprodukowana z jęczmienia i żyta. Idealna dla dzieci i dorosłych, w szczególności tych, którzy nie mogą pić zwykłej kawy. W naszych domach gości(...)już od 45 lat ! Możemy ją przyrządzić z dodatkiem mleka lub wody. Malinowe frappe z Inką Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 łyżeczki kawy Inki 100 ml wody 100 ml mleka 1-2 łyżeczki cukru brzozowego do smaku kostki lodu 1/2 szklanki malin Wykonanie: Odkładamy kilka malin do ozdoby, a resztę rozgniatamy widelcem. Przekładamy do szklanki, w której
Kulinarne przygody Gatitymielonymi migdałami, gorzką czekoladą i skórką startą z cytryny” . Ciasto jest pyszne jedzone jeszcze na ciepło. W kolejnych dniach świetnie smakuje z kleksem bitej śmietany i odrobiną sosu malinowego (przepis tutaj ). Składniki ciasta ze śliwkami: 400 g śliwek 75 g gorzkiej czekolady skórka starta z 1 cytryny (dobrze wyszorowanej, sparzonej, a najlepiej ekologicznej) 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki(...)śliwkami wyjąć z piekarnika. Studzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem. Ciasto pyszne jest na ciepło. Po ostudzeniu świetnie smakuje z kleksem z bitej śmietany i odrobiną sosu malinowego. The post Ciasto ze śliwkami, migdałami i czekoladą appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaWrzesień zaskoczył nas upalną pogodą więc jest jeszcze okazja aby przygotować na ochłodę pyszne domowe lody. Polecam proste trzyskładnikowe lody malinowe, które może przygotować każdy bez użycia maszynki do lodów. składniki: 400 g malin 400 ml śmietanki 30 % 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530g) Maliny zmiksować na mus. Przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pesteczek. Do miski przelać mleko(...)słodzone. Dodać przetarte maliny i zmiksować. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do malinowej masy, delikatnie wymieszać łyżką. Następnie gotową masę przelać do pojemnika, przykryć i wstawić do zamrażarki. Mrozić ok 3 godzin, w trakcie tego mrożenia co 30 minut masę dokładnie wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach). Potem mrozić jeszcze kolejne 5-6 godzin ale już bez mieszania
Monia miesza i gotujegrillowanymi pomidorkami koktajlowymi. Bardzo prosta w wykonaniu zupa-krem, bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca. Polecam na obiad bądź kolację. Do przygotowania zupy wykorzystałam warzywa takie jak: czerwoną paprykę, pomidory malinowe, czosnek i cukinię. Całość ma bardzo fajny aromatyczny smak dzięki curry. Sprawdźcie listę składników i przygotujcie to danie, myślę, że Wam się spodoba. SKŁADNIKI - 4 porcje - 1 duża papryka czerwona(...)pomidory malinowe- dojrzałe - gałązka pomidorów koktajlowych - 1 mała cukinia - 3 ząbki czosnku - przyprawa curry 2 łyżeczki - 200 ml wody - sól, pieprz - miód - oliwa z oliwek Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze części. Układamy na blaszce do pieczenia. Miód i oliwę z oliwek mieszamy z odrobiną wody. Polewamy warzywa i pieczemy do momentu kiedy będą się karmelizować około 30 do 40 minut
SMYKWKUCHNIpisałam w poprzednim poście uwielbiam maliny i kiedy tylko mam okazję szukam sposobu na ich wykorzystanie w kuchni. Od kilku dni miałam wielką ochotę na tort malinowy i wczoraj postanowiłam zaspokoić tę zachciankę. Sami zobaczcie co z tego wyszło. Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej (niepełna) 1 łyżka(...)miksujemy. Wsypujemy cukier (oraz śmietan fix) i wlewamy sok z cytryny, całość mieszamy. Masę dzielimy na pół i do pierwszej części wsypujemy dwie duże garście malin i mieszamy. Krem malinowy rozkładamy na nasączonej części ciasta. Następnie nakładamy drugą część i nasączamy ją ponczem. Wykładamy pozostały krem i równo rozsmarowujemy go na cieście oraz na rancie tortu (tego momentu najbardziej
Emskie Smakizapraszam na bardzo lekkie racuszki z jabłkami , bardzo smaczne i delikatne , można podać z sosem malinowym , truskawkowym , bądź z musem ze świeżych owoców , smakuje bardzo fanie . Składniki 0,5 kg mąki typ 405 2 jajka 10 dag drożdży 5 łyżeczek cukru 5 kropel zapachu śmietankowego 1 łyżeczka cynamonu 2 średnie jabłka(...)gęste to można dolać odrobinę mleka , odstawiam masę na około pół godziny aby ciasto wyrosło . Jak masa nam wyrosła to smażymy na oliwie , to wykorzystania całego ciasta , polewamy sosem malinowym i gotowe
Mój Smaksukienkach, z dala od rajstop, bez parasola przy boku. Wrzesień zaczynam od kilku dni wolnych i nie mogłam się oprzeć przed spróbowaniem połączenia Prosecco z jeżynami i odrobiną soku malinowego. Do tego wpadło kilka plasterków grejpfruta i świeży rozmaryn. Wyszło ciekawe połączenie. Składniki butelka wina musującego (u mnie Prosecco) – schłodzona sok z malin kilka świeżych jeżyn 1/2 grejpfruta(...)świeży rozmaryn Sposób przygotowania Do kieliszka/szklanki włożyć gałązkę świeżego rozmarynu, docisnąć łyżką do dna, rozetrzeć. Następnie dodać plasterki grejpfruta i kilka jeżyn. Wlać 2 łyżeczki soku malinowego i musujące wino Prosecco. Delikatnie wymieszać przed podaniem
Pink Envelopelitra śmietany kremówki 30% - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub cukier waniliowy - 3 łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 4 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny Warstwa malinowa: - 3 galaretki malinowe - 70 dag świeżych malin - 1 litr wody Beza: - 4 białka - 15 dag cukru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - płatki migdałowe do posypania Po dodatki i bakalie warto zajrzeć
Apetyczna babeczkasmaku tego ciasta, może wygląd tego sernika nie powala na kolana, ale smak i owszem. Masło orzechowe nadało aromatycznego posmaku, maliny kwaskowatości, a głębię smaku dopełnił ciepły sos malinowy z dodatkiem miodu. Czasami warto się rozpieszczać i zrobić coś pysznego. ;-) SKŁADNIKI: - 250 g sera białego tłustego - 200 ml śmietany 30% - 3 białka - 2 żółtka - 40 g cukru pudru(...)upieczeniu i dobrze schłodzone z lodówki. To kilka ważnych zasad, które znam jeszcze od mojej babci i zawsze się sprawdzają. I nie otwieramy drzwiczek piekarnika, jak się pieką ;-) SOS MALINOWY: - 1 szklanka malin - 70 ml wody - łyżka miodu dobrej jakości - kilka kropel soku z cytryny Całość gotujemy w rondelku aż sos zacznie bardzo gęstnięć i się karmelizować. Ciepłym sosem polej
SMYKWKUCHNImasa zastygnie. 2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody. 3. Przygotować owoce : brzoskwinie obrać i pokroić w kostkę. Połowę malin zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się malinowych pesteczek. Zmiksować także połowę jagód. 4. Twaróg,serek mascarpone, jogurt, cukier, cukier wanilinowy i sok z cytryny zmiksować na średnich obrotach na gładką masę. 5. Rozpuszczoną żelatynę połączyć(...)pokrojone brzoskwinie. Warstwę brzoskwiniową ostrożnie wyłożyć masę na jagodową. Wstawić do lodówki. 9. W czasie schładzania dwóch wcześniejszych warstw, przygotować trzecią. Do trzeciej części masy serowej dodać maliny i malinowy mus. Wymieszać. Wylać na lekko ściętą warstwę brzoskwiniową. 10. Serniczek wstawić o lodówki na kilka godzin. 11. Porcje serniczka przed podaniem udekorować gałką lodów waniliowych i owocami. Smacznego
W mojej kuchnidbającym o sylwetkę. W zaledwie kilka chwil można przygotować tę pełną witamin przekąskę. SKŁADNIKI: 5 liści sałaty masłowej, 1 kiść ciemnych winogron, 1 kiść jasnych winogron, 1 pomidor malinowy, 1 ogórek, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 3 łyżki pestek z dyni, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE(...)Filet z kurczaka gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Studzę i kroję na mniejsze kawałki. Winogrona obieram z kiści. Pomidor malinowy kroję w ósemki. Ogórek obieram i kroję w kostkę. Pestki dyni prażę na suchej patelni. 2. Sałaty płuczę i rozdrabniam. Dodaję filet z kurczaka, winogrona, pomidora, ogórka oraz pestki dyni. Delikatnie mieszam. 3. Oliwię z oliwek mieszam z cukrem
Tradycyjna kuchnia Kasideser o międzynarodowej sławie. Kto go nie zna? Delikatny, na słodkiej śmietance, niebo w buzi. Elegancki i prosty do zrobienia. U mnie dzisiaj mocno waniliowa panna cotta z malinowym musem. Słodycz pianki przełamana kwaśną maliną. Zgrało się idealnie :) W tym deserze użyłam wanilii mielonej - to moje ostatnie odkrycie. Nawet niewielka jej ilość nadaje intensywnego, waniliowego smaku. Jest więc(...)przelewamy do szklaneczek i czekamy, aż zacznie tężeć. Maliny miksujemy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do malin przelewamy wodę z żelatyną i przez chwilkę miksujemy. Mus malinowy przelewamy na śmietankę. Deser wkładamy do lodówki, aby stężał. Smacznego
Smak mojego domukaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotować ,bez mieszania, aż całkiem wypije wodę • 1 szklanka winogron • świeże owoce goji • proszek malinowy Wykonanie Kaszę ugotować i zmiksować z mlekiem kozim ,oraz z winogronami ,melonem. Posypać świeżymi owocami goji i proszkiem malinowym . :)) Mleko kozie swym składem zbliżone jest właśnie do mleka, jakie
w mojej kuchniodbyło się przy wypiekach z malinami..U mnie akurat było wypiekanie, ale można było zrobić coś dowolnego, ważne, aby było z malinami..u mnie w sumie to był dżem malinowy, ale to mniejsza z tym..Pomysł na takie rurki podpatrzyłam u Justynki .Ja mimo porady Justynki dałam dżem -własnoręcznie robiony - z malin, a nie twardą marmoladę ..ale jak widać(...)oleju szczypta soli 1/4 szkl ciepłego mleka 60 g świeżych drożdży (ja też dałam 40 g) 1 jajko 2 żółtka Dodatkowo: marmolada (najlepiej twarda) [ u mnie dżem malinowy] cukier puder do oprószenia Drożdże i cukry rozpuścić w mleku. Odstawić na 10 minut do "ruszenia drożdży". Miękkie masło,żółtka, jajko i olej utrzeć do puszystości. Dodać wyrośnięte drożdże, zmiksować
Moje domowe kucharzeniesamo jak przy cieście I. składniki na ciasto III: 60 g mąki orkiszowej 60 g cukru 70 g masła, w temperaturze pokojowej 2 jajka 1 budyń o smaku malinowym odrobina czerwonego barwnika spożywczego do uzyskania koloru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Postępujemy tak samo jak przy cieście I. składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka(...)mascarpone i miksujemy na gładki krem. Dzielimy na 3 części. Na blat czekoladowy rozsmarowujemy cieniutką warstwę kremu, wykładamy 100 g malin i rozsmarowujemy 1/3 kremu. Wykładamy ciasto z budyniem malinowym, rozsmarowujemy cieniutko kremem, rozkładamy pozostałe maliny i wykładamy równomiernie 2 część kremy. Następnie układamy ostatni blat i pokrywamy go pozostałą częścią kremu. Dowolnie dekorujemy np. malinami. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzenia