mała pierś z kurczaka 2 czerwone grejpfruty 2 dojrzałe gruszki 1 opakowanie mixu sałat garść orzechów nerkowca sól, pieprz, słodka papryka w proszku 1 łyżka octu balsamicznego, malinowego 1 łyżeczka miodu(...)Sałatę myjemy i osuszamy. Grejpfruty przecinamy i wdrążamy. Miąższ pozbawiamy błonek i kroimy w kostkę. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, następnie przekładamy na patelnię z miodem i octem malinowym, podpiekamy aż gruszka się skarmelizuje. W misce mieszamy wszystkie składniki sałatki, napełniamy miseczki po grejpfrucie, polewamy sosem z karmelizowanej gruszki i podajemy, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolilodów waniliowych 200 ml zimnego mleka 100 ml schłodzonego likieru waniliowego Dalkowski 100 g zmrożonych malin Wykonanie: Zmrożone maliny zmiksować blenderem na gładki mus. Mus malinowy ułożyć na dnie ( najlepiej uprzednio schłodzonych ) szklanek/pucharków. W wysokim naczyniu umieścić lody, wlać zimne mleko i likier waniliowy - całość zmiksować blenderem ręcznym lub kielichowym. Milkshake'a ostrożnie przelać do szklanek(...)musem malinowym. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego
kolorowotorcikowoWakacje! Trzeba to uczcić! Zapraszam na torcik malinowo-kokosowy. Składniki: 20 dag biszkoptów maliny 2 galaretki malinowe 2 szklanki mleka 8 łyżek kaszy manny 20 dag masła 10 dag wiórek kokosowych pół szklanki likieru kokosowego 2/3 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny Zaczynamy od przygotowania kremu. Na gotujące mleko wsypujemy kaszę manną i wiórki kokosowe
Pyszności Słodkościżelatyną i cukrem. Teraz masę przekładamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki aby się nieco schłodziła ( na około 30-40 minut). Następnie na twarogową masę, wylewamy połowę malinowej galaretki i tortownicę znów wstawiamy do lodówki ( tym razem na ponad godzinę). W tym czasie do rondla wlewamy 1/3 szklanki wody, zagotowujemy dodajemy cztery łyżki cukru, zdejmujemy(...)śmietankę i mieszając łączymy z wodą, żelatyną i cukrem. Masę serową wylewamy do tortownicy i znów całość schładzamy. Na wierzch stężałego sernika wylewamy pozostałą część malinowej galaretki , dekorujemy owocami czereśni, oraz truskawek i znów wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach sernik kroimy rozkładamy na talerze i podajemy
Miód i pieprzNalewka malinowa to klasyka polskiej produkcji nalewek. Konkurować z nią może tylko i wyłącznie nalewka wiśniowa. Która jest lepsza? To kwestia gustu. Malinowa jest słodsza i bardziej esencjonalna, doskonale rozgrzewa i lepiej niż wiśniowa nadaje się jako dodatek do zimowej herbaty
Milion SmakówBłyskawiczne, banalnie proste ciasto malinowe na zimno, do przygotowania którego wystarczą tylko 4 składniki. Dobrze schłodzone będzie idealnym deserem podczas upałów :) Składniki na małą blaszkę 20x25cm: ok 1/2 paczki herbatników maślanych 2 galaretki malinowe 250 ml kremówki 36 % 1/2 - 1 szklanka świeżych malin Przygotowanie: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami. Jedną galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej
Ze smakiem i z pasjąDzisiaj zachęcam do przygotowania wiosennej sałatki z pomidorami malinowymi, rzodkiewkami, papryką i dymką. Łatwa i prosta do przyrządzenia. Najlepiej smakuje kilka minut po polaniu sosem. Sałatka idealna na drugie śniadanie bądź jako dodatek do obiadu. Składniki: 2-3 pomidory malinowe (średniej wielkości) 1 pęczek rzodkiewek 1/2 żółtej papryki 1 dymka wraz z cebulką sos 3 łyżki oliwy z oliwek
UgotowaćSłodkie burgery z malinową frużeliną. Prawda, że przypominają wyglądem dobrze obłożone wytrawne burgery! Do przyrządzenia burgerów na słodko można wykorzystać dowolny przepis na czekoladowe ciastka, upiec małe bezy i przyrządzić owocowy sos, np. frużelinę z malin. Słodkie burgery to połączenie kilka przepisów w jeden. Dobrego nigdy nie za dużo! Słodkie burgery można przyrządzić z dowolnie wybranych czekoladowych ciastek. Ciasteczka powinny(...)wyciągnięciu z piekarnika ciastka powinny być jakby lekko niedopieczone. Po ostygnięciu będą gotowe. Beza 3 duże białka 180 g cukru 1 łyżeczka kukurydzianej lub ziemniaczanej skrobii 1 łyżeczka octu Malinowa frużelina 250 g 90 g cukru 1 łyżeczka ziemniaczanej skrobii 2 listko żelatyny lub 1 łyżeczka żelatyny w proszku Dodatkowo 250 ml kremówki Ubij białka na sztywno.Kiedy białka będą już
codojedzeniaBardzo chętnie przekładam torty kremem czekoladowym. W połączeniu z jasnym biszkoptem i malinową konfiturą smakują obłędnie. Jest prosty w przygotowaniu, spokojnie można go mrozić a do tego jest puszysty i nie za słodki. Polecam serdecznie, bo jest niezawodny :) Składniki: 330ml śmietanki kremówki 400g czekolady - pół na pół gorzka z mleczną* 250g mascarpone (w temperaturze pokojowej, u mnie Mlekoma ) Przygotowanie: Śmietankę(...)Dodawać po łyżce serek mascarpone, miksować do połączenia składników. Przekładać tak przygotowanym kremem torty, ciasta czy użyć do gofrów. * jeśli zamiast klasycznej, gorzkiej czekolady wykorzystamy czekoladę smakową, np. pomarańczową, malinową, wiśniową to otrzymamy krem o delikatnym posmaku. Moim faworytem jest gorzka czekolada z pomarańczą, krem jest wtedy naprawdę pyszny. UWAGA! Nie mówię tu o czekoladzie nadziewanej, a aromatyzowanej
Cakes By KejtSchab duszony w młodej kapuście z dodatkiem pomidorów malinowych i koperku to pomysł na szybki do przygotowania i jednogarnkowy obiad. Poniższe danie świetnie smakuje podane z młodymi ziemniakami jak i świeżym pieczywem. Jeżeli lubicie młodą kapustę to zachęcam do przygotowania zapiekanych piersi z kurczaka . Pycha :) Składniki na 4 porcje: około 0,4-0,5 kg schabu pokrojonego w plasterki(...)główki młodej kapusty 2 mniejsze pomidory malinowe 1/2 pęczka koperku 1 szklanka wody olej do smażenia mąka do obtoczenia sól, pieprz Schab umyć, osuszyć, pokroić w plasterki (grubość według uznania), delikatnie rozbić i przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotowane kawałki schabu obtoczyć w mące. W dość wysokim garnku rozgrzać olej. Przesmażyć plasterki schabu na złoty kolor. Następnie wlać 1 szklankę
Ugotowaćkrupczatki 1/4 szklanki cukru 100 g masła 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka zimnego mleka BUDYŃ RABARBAROWY: 500 g rabarbaru 1/3 szklanki cukru 2 łyżki soku malinowego 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki kremówki 1 opakowanie budyniu malinowego BEZA: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soku z cytryny Dobrze schłodzone masło
https:KKuchniaMniamsmakuje, jak pysznie i pięknie pachnie świeży kwiat bzu. W spiżarce mam jeszcze kilka butelek soku z kwiatu czarnego bzu oraz przepysznej :) nalewki z kwiatów czarnego bzu, robię soki malinowe i porzeczkowe z dodatkiem owoców czarnego bzu, robię dżem malinowy z owocami bzowymi. A tutaj znajdziecie przepis na doskonałe i bardzo zdrowe ciasto z malinami i owocami czarnego bzu. Smacznego
Naturalna Kuchniaciepłe miejsce na około 1 – 1,5h do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na prostokąt (około 12 x 18 cm). Wykładamy nadzienie malinowe, rozkładając na całe ciasto. Całość zawijamy w rulon. Kroimy na 12 – 13 kawałków. Układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, stroną przeciętą do góry, w odstępach od siebie (conajmniej(...)ciepłe miejsca do lekkiego napuszenia. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, do zarumienienia. Wyciągamy. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, po czym polewamy lukrem. Nadzienie malinowe: 300 g malin mrożonych 80 g cukru kryształu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Zamrożone maliny mieszamy z cukrem i mąką. Lukier: 8 łyżek cukru pudru 4 łyżki soku
Made By Mom And SonSycąca i szybka do przygotowania sałatka z makaronem, zielonymi szparagami, pomidorami malinowymi i sypkim twarogiem. Idealna na drugie śniadanie. Jeżeli nie macie sypkiego twarogu to wystarczy, że zwykłą kostkę twarogu "rozdziabiecie" za pomocą widelca. Składniki: kilka łyżek sypkiego twarogu półtłustego 150 g makaronu pełnoziarnistego, np. świderki 1 pęczek zielonych szparagów 2-3 pomidory malinowe połowa cytryny
UgotowaćKaszka z malinami Połowę składników stanowią produkty ryżowe - mąka i płatki, w związku z czym można nazwać tę kaszę kaszką ryżową. Po otworzeniu saszetki unosi się piękny, malinowy zapach. Zawartość opakowania wsypałam do miseczki i zalałam zalecaną ilością gorącego płynu, u mnie była to woda. Kaszka bardzo szybko gęstniała, dlatego należy ją dość intensywnie i sprawnie wymieszać. Zapach malin(...)zawartości tylko 1,9% całego produktu. Kaszka jest przyjemna w smaku, puszysta, widoczne płatki ryżowe zmiękły podczas odstawienia kaszki na 3-5 minut po zalaniu i wymieszaniu z płynem. Malinowy smak wyraźnie czuć, co uważam za duży plus, tak samo jak brak jakiegokolwiek chemicznego posmaku. Całość smakuje naturalnie, kaszka nie jest przesłodzona i łatwa w jedzeniu, idealna dla małych dzieci
Zdrowie na języku :P