Często zostają mi białka. Zazwyczaj je zamrażam, ale tym razem postanowiłam skorzystać z sezonu malinowego i upiec muffiny udekorowane delikatnym kremem na bazie bezy szwajcarskiej (swiss meringue buttercream) zwieńczone maliną i miętą. Przepis na krem bezowy pochodzi ze strony moje wypieki. I to właśnie na tym przepisie zawsze się wzoruję. Autorką oryginalnego przepisu jest Marthy Stewart , tłumaczenie Pani Dorota . Babeczki(...)bardzo letnie i bardzo smaczne. Szybko znikają ze stołu. Wilgotne, pachnące i dziecinnie proste w wykonaniu. Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki, 1 szklanki cukru, 1 kisiel malinowy, 1 cukier waniliowy, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 150g masła lub margaryny, 4 jaja, 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na krem maślany: 6 białek 1½ szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka cukru
Słodki ZakątekPyszne, malinowe i lekkie smoohie bowl. Idealne na rozpoczęcia dnia, na lekką przekąskę lub deser. Kolejna propozycja, dla fanów malinek! Składniki: garść malin 2 łyżki konfitury malinowej 200 gram jogurtu naturalnego 1/2 banana Do dekoracji: maliny mrożone lub świeże nasiona chia żurawina liofilizowane maliny Składniki na smoothie czyli konfiturę, maliny, jogurt
Mango Papajapyszne tiramisu z dodatkiem soku ze świeżych malin. Najlepiej smakuje lekko schłodzone. Polecam Składniki: 250 g mascarpone 200 ml śmietanki 30% schłodzonej 1/2 szkl cukru 3 łyżki soku malinowego 12 okrągłych biszkoptów 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej 1 szkl gorącej wody 1 łyżeczka gorzkiego kakao Przygotowanie: Kawę wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zimną śmietankę(...)ubijamy razem z cukrem na sztywno. Dodajemy do ubitej śmietanki po 1 łyżce mascarpone cały czas miksując. Na koniec dodajemy sok malinowy i razem miksujemy. Przygotowujemy pucharki. Biszkopty na 2 sekundy zanurzamy w kawie i wkładamy na dno pucharków. Na ciastka wkładamy po czubatej łyżce masy serowej i wyrównujemy. Układamy kolejne warstwy: biszkopty nasączone w kawie, masa serowa, biszkopty nasączone
słodkie i nie tylko historie kulinarneNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Dziś zapraszam na kruche ciasteczka z lukrem i syropem malinowym w odsłonie Halloween’owej. Proste, smaczne i bardzo efektowne :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)mieszamy , aż uzyskamy gładki i gęsty lukier bez grudek, w razie potrzeby dodajemy więcej cukru pudru ,( ja dodałam jeszcze ½ szklanki, aż uzyskałam odpowiednią gęstą konsystencję). Dodatkowo: syrop malinowy lub jakikolwiek inny o czerwonym kolorze Wykonanie: wszystkie składniki czyli mąkę, cukier puder, sól, masło, jajko, żółtko i wanilię umieszczamy w misce i szybko zagniatamy na gładkie ciasto, które następnie
Słodkie zapomnieniedodałam jeszcze kilka innych składników i finalnie wyszło coś przepysznego! Jedne z lepszych placków, których recepturę muszę koniecznie powtórzyć. Nie zabrakło ostatnich ówcześnie ogródkowych malin oraz przepysznego miodu malinowego . Jadłam ten miód po raz pierwszy i szczerzę polecam - obłędnie pyszny! Składniki: 60 g mąki owsianej 50 g pure z dyni (jak zrobić pure TUTAJ(...)dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i nakładaj po łyżce masy. Smaż z dwóch stron do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie maliny i miód malinowy
Zdrowie na języku :Ppiekarniku nagrzanym do 160 C i piec godzinę. Czasami trzeba przedłużyć czas lub skrócić Masa bezowa jest gotowa gdy lekko popęka u góry i chrupiąca. Ostudzić. Przygotowanie masy malinowej – galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, wymieszać i odstawić do momentu aż zacznie gęstnieć. Dodać maliny i wymieszać. Prawie gęstą galaretkę wylać na upieczone ciasto kruche. Odstawić do lodówki do całkowitego
Kuchnia Pokoleńniż jogurt z mleka krowiego. Polecam wam produkty z mleka owczego od Owczej Krainy Składniki: 1 słoiczek jogurtu owczego od Owczej Krainy 1 łyżka nasion chia 1 łyżka soku malinowego (100% sok, u mnie nie słodzony) niskosłodzona konfitura jagodowa opcjonalnie listki świeżej mięty Przygotowanie: Zimny jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy malinowego soku, znów
Słodkie okruszkijajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej po łyżeczce proszku do pieczenia i octu MASA: 400 ml jogurtu greckiego 2-3 łyżki cukru pudru 1 galaretka malinowa MASA DO DEKORACJI: 1,5 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru tabliczka białej czekolady kostka masła 200 g WYKONANIE: BISZKOPT: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier. Żółtka(...)mieszamy. Wlewamy na tortownicę (spód wykładamy papierem do pieczenia) i pieczemy ok. 25-30 minut do suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie przecinamy na 3 części. MASA JOGURTOWA: Galaretkę malinową rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Odstawiamy w chłodne miejsce lub wkładamy do naczynia z zimną wodą. Jogurt ubijamy, dodajemy cukier puder oraz zimną galaretkę. Masę dobrze miksujemy, chowamy na chwilę
Pani na deserpomysłem , na uroczystości rodzinne jest tort Malakoff. Delektować się nim mogą tylko i wyłącznie goście +18. Swój niepowtarzalny smak i aromat bowiem zawdzięcza małej nutce wina i rumu :) Dżem malinowy sprawia , że nie jest bardzo słodki i mo żna zjeść nawet dwa kawałki naraz ;) Jest bardzo delikatny i rozpuszcza się w ustach :) Mniam, mniam :) Bardzo polecam. Tortownica : średnica(...)rozłożeniem kremu na biszkoptach , aby starczyło ) Składniki: 25 dag podłużnych biszkoptów Poncz: 1/2 szkl. białego wina 50 ml rumu 2 łyżeczki cukru Do przełożenia 2-3 łyżki dżemu malinowego lub porzeczkowego (ja zwiększyłam ilość do 5 łyżek) 1 i 1/2 szkl. mleka 1 torebka budyniu waniliowego 4 łyżki cukru (dałam 2 łyżki) 25 dag masła 3 łyżki cukru pudru
Różne smaki w kuchnibyło w moim przypadku) Spróbujcie i Wy. Składniki: (na 1 porcję) 4 łyżki twarogu sernikowego z wiaderka 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 g nasion chia Witpak 1 łyżka soku malinowego 3 łyżki miksu ziaren zbóż ekspandowanych 1 pełna łyżka powideł z czarnych porzeczek i jabłek Krokus Przygotowanie: W miseczce mieszamy dokładnie twaróg sernikowy, jogurt naturalny, sok malinowy i nasiona chia
Słodkie okruszkidużo kalorii, ale smak, no rewelacja. Do tego po zapieczeniu są niezwykle puszyste. Idealne dla dorosłych i dzieci. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). W oryginalnym przepisie naleśniki polane są sosem malinowym, zrobiłam, ale powiem Wam, że same były lepsze. Przepis na sos też podaję, sami oceńcie, które Wam bardziej smakują ;-). Miłego poniedziałku Wam życzę i pozdrawiam :-) Składniki ciasto: zawsze korzystam(...)łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku ) Składniki masa śmietanowa: 150 ml śmietany kremówki 30% 1 jako 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) Polewa malinowa: około 400 g malin u mnie mrożone 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody cukier do smaku Dodatkowo: cukier puder do posypania 1. Naleśniki smażymy tak jak zawsze
kruche babeczkideserze, lub sałatce owocowej, oczywiście można wymyślić swoje wspaniałe danie i przyrządzić z nimi. Ja przygotowałam pyszne, zdrowe i syte śniadanie . Składniki: 1 jogurt naturalny 4-5 łyżeczek musu malinowego domowej roboty łyżka słonecznika łyżka płatków ulubionych 1 mała brzoskwinia pokrojona w kostkę 1/2 opakowania Gryczanek (u mnie miodowe) Wykonanie: Do wysokiej szklanki wsypać łyżkę płatków, na to ułożyć część(...)brzoskwiń, jogurt naturalny, mus malinowy, część gryczanek, słonecznik i resztę wg uznania. Pyszne, zdrowe, syte śniadanko gotowe! :) Brzoskwinię można zastąpić innymi owocami, np. borówkami, jagodami, malinami, jeżynami, itp. Smacznego
TrufelkowoDobry wieczór! Dzisiaj mam dla Was przepyszne ciasto (zainspirował mnie przepis z bloga mojewypieki ). Jest naprawdę pyszne, pyszna malinowa pianka, która rozpływa się w ustach, na to kruszonka... Polecam! Jest przepyszne!!! :) Składniki na ciasto: ok 400 g mąki tortowej 1 masło 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z jednej cytryny 5 żółtek (białka zostawić) Składniki(...)masę piankową: 5 białek 3/4 szkl cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie malinowe bez cukru 1/2 szkl oleju Dodatkowo: borówki lub maliny cukier puder Wykonanie: Masło posiekać nożem, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, cukier puder, żółtka. Zagnieść porządnie ciasto podzielić na dwie części. Schłodzić w zamrażarce co najmniej 30 minut. Wysmarować blaszkę i oprószyć mąką. Zetrzeć
TrufelkowoPyszne delikatne ciasto. Przygotowanie biszkoptu – patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ Biszkopt ubiec, ostudzić. Przygotowanie masy malinowej – maliny umyć i odcedzić. Galaretki malinowe rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Dokładnie rozmieszać i zostawić aż przestygną i zaczną tężeć. Jak już galaretka jest prawie gęsta dodać maliny i zmiksować mikserem z widełkami do ubijania śmietany. Ubijać na szybkich obrotach
Kuchnia Pokoleńwłaściwości kurkumy pojawił się na blogu razem z przepisem na pastę i złote mleko . UWAGA: osoby, które maja uczulenie na salicylany powinny unikać dużych dawek kurkumy. Herbata z sokiem malinowym Przede wszystkim musimy mieć pod ręką sok, a nie sztuczny syrop malinowy. Najlepsze są domowe syropy lub maliny w syropie. Do gorącej herbaty wystarczy dodać taki domowy syrop i pić
Codzienna kuchnia niecodzienna