babeczek (wcześniej smarujemy je roztopionym masłem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor około 10-12 minut. Na wypełnienie: 1 galaretka o smaku malinowym 300 ml śmietany 30% lub 36% schłodzonej Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Powoli wlewamy do niej wystudzoną lecz jeszcze płynną l galaretkę(...)malinową, cały czas ubijając, by nie zrobiły się grudki. Gotową masą wypełniamy nasze babeczki. Dodatkowo do przybrania: maliny, polewa czekoladowa, małe beziki - wg własnej koncepcji
Walijskie PichceniePodzielne i sycące brownie z borówkami i malinowym coulis. Mokre, słodkie i rozpływające się w ustach. Z czekoladową posypką na wierzchu. Idealne do zabrania na piknik lub jako przekąskę do pracy. Bardzo łatwe do przygotowania, nie wymaga skomplikowanych zabiegów ani wyszukanych składników. Ważny jest jedynie czas pieczenia, gdyż łatwo można je wysuszyć. Pamiętajcie, że im większej blaszki użyjecie(...)stopniowo dolewamy roztopioną czekoladę z masłem. Wprost do miski przesiewamy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia składników w gładką masę. Przelewamy do formy i wygładzamy wierzch. Łyżeczką wykładamy porcje malinowego sosu, układamy borówki, posypujemy pokrojoną czekoladą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 22 minuty
cool and mintyTruskawkowa chmurka – to ciasto na wzór malinowej chmurki, na którą przepis znajdziecie tutaj: Malinowa chmurka – przepis . Kruchy spód można ewentualnie zastąpić herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone). W sezonie można użyć świeżychtruskawek, a przez resztę roku sprawdzą się również truskawki mrożone. Truskawkową chmurkę
Kulinarne PrzebojeChlebek bananowy to takie ciasto, z którym lubię eksperymentować i dodawać za każdym razem inne składniki Teraz postanowiłam połączyć malinowy smak kisielu i jagody goji. Niewielka ilość słodzika w postaci ksylitolu, miód i dojrzałe banany sprawiły, że ciasto należy do naprawdę słodkich. Niedługo na dobre zacznie się sezon letnich owoców, więc przyjdzie czas na lekkie, truskawkowe i jagodowe smaki(...)przygotowaniu, a wychodzi niezwykle lekkie i puszyste. Chlebek bananowy z jagodami goji i kisielem 80 g mąki kukurydzianej 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 opakowanie (58 g ) kisielu malinowego 3 jajka 2 dojrzałe banany 2 łyżki miodu (najlepiej skrystalizowanego lub bardzo gęstego) 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki (20 g) suszonych jagód goji Jajka
Fitkotszklanki drobnego cukru do wypieków - 2 szklanki mleka - ½ szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżki rumu - esencja waniliowa - ½ łyżeczki soli Dodatkowo: - olej + smalec (pół na pół) do smażenia - konfitura malinowa (moze być inne nadzienie) - lukier (cukier puder + wrzątek + esencja pomarańczowa + sok z cytryny) Obie mąki przesiewamy do dużej miski (misa od miksera), dodajemy sól, cukier – mieszamy składniki suche. Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże(...)pączki się zrumienią od spodu przewracamy je na drugą stronę (obracamy tylko 1 raz). Gotowe wyjmujemy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się resztek tłuszczu. Gorące szprycujemy dżemem malinowym, konfiturą różaną, powidłami, lub czym kto lubi. Z cukru pudru, wrzątku, esencji pomarańczowej i soku cytrynowego robimy gęsty lukier. Pączki zanurzamy w lukrze (tylko wierzch) i odstawiamy do zastygnięcia, ale w zasadzie
mojewypiekiinietylkowprowadzić je w życie. Jeżeli jednak spróbujecie przekonacie się, że warto. Na zachętę zapraszam do spróbowania mojej sałatki ze szparagami i pomidorami malinowymi. Sałatka ze szparagami, pomidorami i serem korycińskim Składniki: ½ pęczka zielonych szparagów 2 duże pomidory malinowe 150g sera korycińskiego garść listków bazylii 2-3 łyżki ulubionych pestek
kuron.com.plporcje: 500 g świeżego szpinaku 2-3 łyżki oliwy extra virgin 4 cebulki dymki pokrojone na platerki 1/2 pora przekrojonego na pół i na plasterki 200 g pomidorów malinowych pokrojonych w kostkę (poza sezonem można zamienić na pomidory z puszki lub passatę) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 g ryżu długoziarnistego (ja użyłam brązowego) sól i pieprz pół niedużego pęczka(...)dymki oraz pora. Smaż przez 3-4 minuty na średnim ogniu aż się zeszklą. Następnie dodaj szpinak i smaż mieszając przez 2 minuty, aż zwiędnie. Na patelnię włóż pomidory malinowe (lub z puszki/passatę), koncentrat pomidorowy, ryż oraz niecałą szklankę ciepłej wody. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj przykrywką i doprowadź do wrzenia. Gotuj na niedużym ogniu przez 15-20 minut
Chilli Czosnek i Oliwacytryny); 3 jaja; 1 szklanka białego cukru; Skórka starta z 1 i 1/2 cytryny; 3/4 łyżeczki soli; 1 i 1/2 szklanki startej cukinii; 2 szklanki świeżych malin. LUKIER MALINOWY: 1 i 1/2 szklanki cukru pudru; 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny; 1/4 szklanki świeżych malin. DODATKOWO: Mąka pszenna do oprószenia malin; Forma keksowa o wymiarach 30 x 12 cm; Papier(...)celu całkowitego wystudzenia. W międzyczasie przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder. Wlać sok wyciśnięty z cytryny. Dodać świeże maliny. Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną. Wystudzone ciasto oblać lukrem malinowym. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na formę keksową o wymiarach 30 x 12 cm Chlebek ten jest miękki, wilgotny, słodki z wyczuwalną kwaskowatością malin. Ciasto
Gospodyni MiejskaKolejny tort komunijny , ten w odróżnieniu od poprzedniego tortu przygotowany na kremie z bezy szwajcarskie. Tort o smaku waniliowym przełamany dżemem malinowym SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 8 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana litr śmietany 36% 4 łyżeczki żelatyny Duży cukier waniliowy 2- 3 łyżki cukru pudru Słoiczek dżemu malinowego Krem maślany
RAROSSAżółtko - 1 + łyżeczka wody (do posmarowania) sezam - do posypania (opcjonalnie) Dodatki czosnek - 1-2 ząbki (opcjonalnie) mozzarella - ok. 250g pomidory - 2-3 sztuki (najlepsze będę te mocno dojrzałe, np. malinowe) rukola - 3 większe garści sól, pieprz oliwa * Można zastąpić mąką pszenną. Wykonanie: Domowe bagietki: Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy cukier, sól i drożdże. Mieszamy. Dolewamy wodę. Dokładnie i stosunkowo(...)żółtko - 1 + łyżeczka wody (do posmarowania) sezam - do posypania (opcjonalnie) Dodatki czosnek - 1-2 ząbki (opcjonalnie) mozzarella - ok. 250g pomidory - 2-3 sztuki (najlepsze będę te mocno dojrzałe, np. malinowe) rukola - 3 większe garści sól, pieprz oliwa Wykonanie: Domowe bagietki: Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy cukier, sól i drożdże. Mieszamy. Dolewamy wodę. Dokładnie i stosunkowo dosyć długo (ok. kilku
Pogotujmy.ploferowanych przez nie właściwości zdrowotnych jak i smakowo. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom jarzyn pod każdą postacią. Składniki: pomidory - 2-3 większe, najlepiej dosyć mocno dojrzałe, np. malinowe ogórek - 1/2 większego* papryka - 1/2 większej marchew - 2-3 duże cukinia - 1/3 wiekszej sól, pieprz - do smaku * Wiele osób jest przeciwnych łączeniu pomidora i ogórka, który zmniejsza przyswajalność witaminy(...)oferowanych przez nie właściwości zdrowotnych jak i smakowo. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom jarzyn pod każdą postacią. Składniki: pomidory - 2-3 większe, najlepiej dosyć mocno dojrzałe, np. malinowe ogórek - 1/2 większego* papryka - 1/2 większej marchew - 2-3 duże cukinia - 1/3 wiekszej sól, pieprz - do smaku * Wiele osób jest przeciwnym łączeniu pomidora i ogórka, który zmniejsza przyswajalność witaminy
Pogotujmy.plLekki, szybki i bardzo smaczny deser dla miłośników kwaskowatego, orzeźwiającego rabarbaru. Smak rabarbaru i kolor podkreśla dodatek malin, no chyba, że upolujesz rabarbar malinowy, wtedy opuść dodatek malin. Wspaniały deser na leniwe popołudnie w ogrodzie, na tarasie lub zakończenie grillowej uczty. Na pewno nie zagraża Twojej sylwetce! Po ucieranym cieście z rabarbarem i kruszonką migdałową (przepis tutaj) , drożdżowym placku(...)truskawki Wykonanie: maliny umieścić w małym rondelku, podgrzać i rozgotować, następnie przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pesteczek rabarbar obrać, pokroić w 3 cm kawałki, zasypać ksylitolem, dodać przecier malinowy. Zagotować. Gotować, aż rabarbar zmnięknie i odparuje nadmiar wody. W celu zagęszczenia można dodać 1 łyżeczkę mączki ziemniaczanej. Odstawić do przestudzenia żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez kilka minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dobre ;) W oryginalnej wersji są to tylko pokruszone bezy, ubita kremówka i świeże kawałki truskawek. W mojej wersji poszłam o krok dalej, a świeże owoce zastąpiłam sosem malinowym, który swoją kwaskowatością bardzo fajnie łączy się z okrutnie słodkimi bezami. Ale oczywiście, zamiast sobie utrudniać, świeże maliny także spełnią swoją rolę. ETON MESS Z MALINAMI ( 4 porcje(...)ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania. Łączę delikatnie z mascarpone, wciskam odrobinę soku z cytryny. W pucharkach / wysokich szklankach układam warstwami: pokruszone bezy, masa z mascarpone i sos malinowy. Do dekoracji używam płatków migdałowych i pozostałych bezików. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiCiasto: 5 białek 20 dag cukru 20 dag maku sparzonego i zmielonego 20 dag kokosu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: puszka ananasów 2 paczki delicji ( malinowe) 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki czerwone ( malinowe) 25 dag masła 5 żółtek budyń śmietankowy 1/2 l mleka Ciasto: białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier, mak,kokos oraz proszek do pieczenia
Niespełnione zdolności kulinarnepoprzednim wpisie pokazałam Wam jak łatwo zrobić w domu jogurt naturalny. A teraz przyszedł czas na wersję... malinową 😋 Do owsianki, granoli, pampucha czy tak po prostu do wyjadania ze słoiczka będzie idealny! 2 porcje: * domowy jogurt - 1/2 porcji (2 składniki) * liofilizowane maliny- 6 łyżek owoców * miód/cukier/inny słodzik- opcjonalnie do smaku * sok malinowy- opcjonalnie do koloru Jogurt przygotować wg tego
Kraina Miodem Płynąca