Ciasto makowo-serowe to pyszny świąteczny deser, który sprawi, że domownicy i goście będą święta wspominać z nostalgią. Połączenie sera z makiem smakuje wspaniale i tworzy delikatnie wilgotny, niezbyt słodki wypiek. Do ciasta makowo-serowego, należy użyć dobrej jakości białego sera twarogowy, gdyż z rzadkiego, mazistego wiaderkowego o dziwnym składzie nie otrzymamy odpowiedniej struktury i smaku ciasta(...)smakować jak ser, jeśli nie macie sprawdzonego sera twarogowego, to najlepiej kupić ser biały tłusty lub półtłusty w kawałku i zmielić go 2 razy w maszynce. Ciasto makowo-serowe piec bez termoobiegu na środkowym poziomie piekarnika tak, aby góra i dół równomiernie się zapiekały. Ciasto makowo-serowe jest aromatyczne, delikatnie wilgotne, o zwartej strukturze i wyraźnym smaku sera i maku
Kuchcik gotujeKolejne połączenie masy makowej i serowej. Obiecane kruche tartaletki makowo serowe. Ponieważ jest to „załącznik” do seromakowca , więc ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Ciasto kruche już schłodzone, masa serowa i makowa gotowa, pozostało tylko poskładać składniki w całość. Składniki na 6 foremek o średnicy 12 cm: - ciasto kruche 1/3 porcji ( tu przepis ) - masa makowa 6 łyżek(...)serowej. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na ok. 25 minut. Gotowe polewamy lukrem. Kruche tartaletki makowo serowe są świetnym uzupełnieniem seromakowca. Gdy ten sobie spokojnie stygnie możemy już się delektować pysznymi ciastkami. Kto ma ochotę, może je przygotować bez seromakowca, zmniejszając oczywiście proporcje składników, np. o połowę
mojewypiekiinietylkojest lekiem na zło, które spotyka Cię codziennie, wreszcie może inicjować kolejne etapy Twojego życia integrując otaczających Cię ludzi. Pamiętaj o tym. U nas na blogu wielkanocny smakołyk ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową. Ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową Składniki: Masa makowa 1 szklanka maku 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie kokosowe(...)serowa: 1 1/2 szklanki migdałów 3-4 łyżki cukru brązowego nierafinowanego 1 szklanka mleka roślinnego łyżeczka agaru 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki cytryny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady (70% kakao) 60 g oleju kokosowego (ewent. masła) 1 łyżka alkoholu np. wiśniówki, brendy, lub soku pomarańczowego. szczypta soli Dodatkowo: garść zmiksowanych orzechów włoskich do posypania tortownicy. Przygotowanie: Masa makowa
Moja Mama Gotujedelikatnie mieszamy. Na ciasto kruche wykładamy masę makową, równamy powierzchnię. Na masę makową wykładamy masę serową. Z masy serowej i makowej zostawiłam po 6 łyżek, które wykorzystałam na tartaletki makowo serowe. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°, wstawiamy seromakowiec na środkowa półkę, obniżamy temperaturę do 150°C i pieczemy 1,5 godziny. Wystudzony polewamy lukrem, polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem(...)pozostałego ciasta i masy pieczemy tartaletki makowo serowe (przepis w kolejnym wpisie). Ten seromakowiec jest połączeniem kilku przepisów. Ciasto kruche upiekłam takie, jak na kruchy placek morelowo budyniowy . Masę serową wykorzystałam, z niewielkimi zmianami, z sernika wiedeńskiego . Masę makową – tu się wykpiłam, bo tym razem „uszlachetniłam” gotowca. Serniki (górną warstwą seromakowca jest sernik) przeważnie dekorowane są czekoladą lub posypwane
mojewypiekiinietylkojajek opcjonalnie: bakalie, aromat wykonanie: Masło ucieramy z żółtkami i cukrem. Do masy jajecznej dodajemy dwukrotnie zmielony ser, mieszamy. Białka ubijamy na pianę i mieszamy z masą serową. masa makowa: 850 g maku z puszki Na podpieczone ciasto kruche wykładamy gotową masę makową. Na nią wykładamy masę serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni(...)zostawiając dwie sztuki, które kroimy w kostkę. Starte jabłka dusimy z cukrem na marmoladę. Pod koniec duszenia dodajemy jabłka pokrojone w kostkę. Następnie wsypujemy galaretkę, mieszamy. Na upieczone ciasto makowo-serowe wykładamy uduszone jabłka, rozprowadzamy równomiernie i przykrywamy upieczonym ciastem kruchym. Wierzch ciasta makowo serowo jabłkowego polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wg. upodobań
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na masę makową: 400 g gotowej masy makowej 50 g masła, miękkiego 1 jajko wykonanie: Masło miksujemy na puch, dodajemy jajko i miksujemy (jeśli się
Domowy Smak JedzeniaMasa makowa: 30 dag sparzonego i 3- krotnie zmielonego maku 3 jaja 10 dag cukru aromat migdałowy bakalie (ilość i rodzaj według uznania) Całe jajka ubić z cukrem oraz aromatem, dodać mak. Na końcu wmieszać bakalie(...)cukru 1 galaretka pomarańczowa Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Udusić z cukrem do miękkości. Na koniec dodać galaretkę (proszek), dokładnie wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na placek makowo - serowy. Przykryć ciastem orzechowym. Oblać polewą. Schłodzić
w mojej kuchnistopniach około 10-15 min. ( należy obserwować, każdy piekarnik inny ). Odłożyć do ostygnięcia. Drugi placek na tę samą blachę wyłożyć i surowy przykryć masą makową i serową. MASA MAKOWA mak 200 g. jaja 3 szt. cukier 100 g. miód 2 łyżki masło 50 g. Mak sparzyć i zemleć. Z białek ubić pianę. Do maku dodać żółtka(...)masa krówkowa 1 mała puszka mleko 5 łyżek Mleko podgrzać w garnuszku. Dodać masę krówkową i mieszać do rozpuszczenia. Wylać na ciasto. PRZEŁOŻENIE CIASTA Ciasto kruche- masa makowa- masa serowa- masa jabłkowa- kruche ciasto - polewa. Wstawić do lodówki na noc. * białka z ciasta kruchego do odstawienia, mogą się przydać przy innym cieście
Kuchnia Paulettesjest gotowe do dalszej obróbki. Wykładam je na omączoną stolnicę. Dzielę na 12 zbliżonej wielkości kawałków. Na początek wałkuję tylko 2. Smaruję 1/8 częścią masy serowej. Rozprowadzam równomiernie do placku. Na nią kładę 1/8 część masy makowej. Rozsmarowuję. Delikatnie zawijam rulonik zamykając nadzienia w środku, jak w naleśniku. Oba placuszki przygotowane tak samo umieszczam(...)więc ich nie miażdżyłam. Zawijam jak naleśniki i układam w formie na wcześniejszych rolkach. Pozostały ostatnie placuszki. Postępuję z nimi, jak z pierwszymi dwoma. 6 rolek makowo-serowych ląduje w formie. Przykrywam ją ściereczką i odstawiam na około 40 minut, całość musi wyraźnie podrosnąć, ale pozostawać jeszcze sporo od krawędzi formy. Jak każde ciasto drożdżowe, babka musi
I tu będę miała takie tePyszny duet makowo - serowy, a połączenie białego twarogu z delikatną ricottą dodało tylko niepowtarzalnego charakteru
Z Hrabiną w kuchnitylko w wersji „na słodko”: Seromakowiec Rogale świętomarcińskie Makowe ciastka francuskie Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Kruche tartaletki makowo serowe Migdałowy makowiec Makowiec drożdżowy Terrina z łososia w maku Łosoś w maku Wydrukuj przepis The post Makowiec japoński appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkotylko w wersji „na słodko”: Seromakowiec Rogale świętomarcińskie Makowe ciastka francuskie Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Kruche tartaletki makowo serowe Migdałowy makowiec Makowiec drożdżowy Terrina z łososia w maku Łosoś w maku Wydrukuj przepis The post Makowiec japoński appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkofajne połączenie ciasta makowego z sernikiem. Te wiśnie i cieniutkie warstwy czekolady dopełniają całości. Żałuje tylko, że ciasto tak szybko się rozeszło, ale święta rządzą się swoimi prawami. Tort makowo-serowy z wiśniami składniki na ciasto: 4 jajka 100 g ksylitolu 100 g mielonych migdałów 100 g sypkiego maku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki owsianej szczypta soli
Przysmaki Karolkipolecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na tarty i tartaletki – na słodko i wytrawne – znajdujące się na blogu: Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną Kruche tartaletki makowo serowe Tartaletki sernikowe ze śliwkami Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską W wydarzeniu
mojewypiekiinietylkookazji i zapału. Seromak, nazwa może niezbyt ładna ale ciasto jest przeprzepyszne. Składa się z 3 warstw, z kruchego spodu, u mnie wersja pierniczkowa, masy makowej i masy serowej. Masa makowa i serowa są przepyszne, wilgotne, aromatyczne i stanowią idealny duet, fajnym dopełnieniem jest spód pierniczkowy. Oryginalny przepis pochodzi z niezawodnego blogu Moje wypieki, ja oczywiście troszeczkę przepis zmieniłam. Składniki
moj przepis na