makowo serowe - 191 przepisów (strona:6/13)

Seromakowiec 144

Prosty w wykonaniu i bardzo smaczny seromakowiec. Idealny na święta oraz na każdy inny dzień do kawki. Polecam ! Składniki: Masa makowa * masa makowa z puszki 850 g * 3 jajka * 2 budynie waniliowe * Wiórki kokosowe 70 g Masa serowa * ser z wiaderka 1 kg * 3/4 szklanki cukru * 4 jajka * 2 łyżki śmietany 18 % * 100 g masła w temp. pokojowej * budyń waniliowy

Kulinarne przygody
Serniko- makowiec na spodzie piernikowym 124

gram miodu  1/2 łyżeczki sody  łyżka przyprawy do piernika  łyżka kakao  Masa serowa: 750 gram trzykrotnie zmielonego twarogu  3 jaja  skórka otarta z jednej pomarańczy  2 łyżki mąki  1/2 szklanki cukru pudru  Masa makowa: 2 szklanki suchego maku  litr mleka  1 szklanka bakalii: użyłam orzechów, rodzynek i żurawiny(...)Masa makowa Mak gotuję w mleku z cukrem przez minimum 20 minut- do wyparowania całego płynu. Miksuję ugotowany mak za pomocą blendera. Dobrze zmiksowany powinien zmienić barwę na nieco jaśniejszą. Dodaję Amaretto, sok z pomarańczy oraz jajka i mąkę. Całość dokładnie mieszam. Dodaję bakalie, kandyzowane owoce i mieszam ponownie. Odstawiam do wystudzenia.  Składniki na masę serową dokładnie miksuję

Mango Papaja
Seromakowiec 421

ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 4 łyżki cukru Masa serowa: 1 kg półtłustego sera 5 jajek szklanka cukru pudru cukier waniliowy budyń waniliowy w proszku (40 g) 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: masa makowa w puszce Wykonanie:Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojoną w małe kawałeczki margarynę i pozostałe składniki

Czerwona Porzeczka
Seromakowiec 417

małe jajko 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 100 g masła Masa makowa: 500 g zmielonego maku 4 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie) 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki płynnego miodu 3/4 szklanki orzechów włoskich około 15 suszonych daktyli 3 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu (użyłam gotowego w wiaderku) 250 g serka mascarpone(...)przez około 15 min. Masa makowa: Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć, dodać drobno posiekane orzechy włoskie i daktyle, żółtka, cukier puder, miód i bułkę tartą. Wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą makową. Masa serowa: Ser zmiksować z jajkami, cukrem pudrem i mascarpone. Dodać budyń i skórkę

Oryginalny smak
Ciasto Rzeszowiak 207

Masa makowa:  250 g zmielonego  maku  2 żółtka  3/4 szkl mleka  1/2 szkl cukru  1 łyżka masła/ margaryny  1 łyżka miodu  3 krople aromatu migdałowego   Masa orzechowa :  350 g zmielonych orzechów włoskich  1/2 szkl mleka  3/4 szkl cukru  1 łyżka masła/ margaryny   Masa serowa(...)około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 2. Masa makowa: Mak zalać gorącym mlekiem, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać mak i resztę składników, zmiksować do uzyskania jednolitej masy. 3. Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem i masłem. Zalać nim orzechy, wymieszać i ostudzić. 4. Masa serowa: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Twaróg zmielić. Masło utrzeć

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście 211

szklanki mąki pszennej 0,5 kostki margaryny 0,5 szklanki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka rumu Masa Makowa: gotowa masa makowa z puszki (800 gr -900 gr) 3 białka 2 łyżki bułki tartej 1 olejek waniliowy Masa Serowa: 1 kg sera w wiaderku (ważne aby ser nie był za rzadki ) 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 0,5 kostki

W Moim Magicznym Domu
Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie 201

mąki pszennej 10 dkg margaryny 10 dkg cukru pudru 2 łyżki śmietany 18 % 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 1 puszka masy makowej ( ja dodałam jeszcze do niej skórkę pomarańczową i odrobinę olejku migdałowego ) Masa serowa: 50 dkg sera białego 12 dkg margaryny 20 dkg cukru pudru 3 jajka 2 łyżki rodzynek 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa

Kuchnia u Bietki
SERNIK Z MAKIEM, KOKOSEM I BRZOSKWINIAMI 6525

masło z ksylitolem, dodać ser, jajko i budyń. dokładnie wymieszać.Składniki masy makowo-kokosowej: - 4/5 szklanki mielonego ksylitolu lub pudru- 1 szklanka maku- 5 białek- 100g wiórków kokosowych- 1 łyżka mąki ziemniaczanejNa kruchy spód wyłożyć odsączone i pokrojone na kawałki brzoskwinie.Wyłożyć na nie masę serową.Białka ubić na sztywną pianę , pod koniec dodając zmielony ksylitol lub puder. Następnie

Smaczne Zdrowe
Sernik z makiem 137

już z mniejszą ilością tej pyszności ;) Składniki (tortownica o średnicy 22-23cm): masa serowa: 1 kg sera chudego Emilka 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej firmy Kupiec kilka kropel olejku migdałowego stewia wg. smaku (ja dałam ponad 4 łyżki, jednak moja słabo słodzi) masa makowa: 7 łyżek domowej masy makowej (zaparzony mlekiem i zmielony mak + migdały + orzechy + rodzynki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sero - Mak 126

mąka pszenna - 3 szkl cukier puder - 1/2 szkl margaryna - 300 g żółtka - 4 szt sól - szczypta MASA SEROWA: ser biały zmielony - 1 kg cukier - 1 szkl cukier waniliowy - 1 op jajka - 4 szt mąka ziemniaczana - 3 łyżki rodzynki - 1/2 szkl MASA MAKOWA: masa makowa - 1 puszka rodzynki - 1/2 szkl orzechy - 1/2 szkl jajka - 3 szt LUKIER: białko - 1 szt cukier(...)nastepnie dodać ubite białka i delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto kruche. Ser biały miksujemy z cukrem, żółtkami, rodzynki oraz mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy masę serową, wykładamy masę serową na masę makową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 i pieczemy ok 75 minut. Upieczone wyjąć, przestudzić i polukrować

Camilla w kuchni
Seromakowiec 124

Czekoladowa masa makowa : 100 g masła, miękkiego 2 żółtka 2 szklanki gotowej masy makowej z bakaliami 1 szklanka migdałów bez skórek, zmielonych na proszek 50 g ciemnej gorzkiej lub mlecznej czekolady, roztopionej 2 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Masa serowa : 500 g śmietankowego sera twarogowego zmielonego(...)zdejmowaną obręczą wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Formę bez zdejmowanej obręczy wyłożyć papierem, tak aby wystawał ponad obręcz blaszki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Czekoladowa masa makowa: Masło utrzeć mikserem z żółtkami. Masę makową wymieszać ze zmielonymi na proszek (np. w młynku do kawy) migdałami, roztopioną czekoladą i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia (jeśli

cucinare
Seromakowiec 117

Czekoladowa masa makowa : 100 g masła, miękkiego 2 żółtka 2 szklanki gotowej masy makowej z bakaliami 1 szklanka migdałów bez skórek, zmielonych na proszek 50 g ciemnej gorzkiej lub mlecznej czekolady, roztopionej 2 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Masa serowa : 500 g śmietankowego sera twarogowego zmielonego(...)zdejmowaną obręczą wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Formę bez zdejmowanej obręczy wyłożyć papierem, tak aby wystawał ponad obręcz blaszki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Czekoladowa masa makowa: Masło utrzeć mikserem z żółtkami. Masę makową wymieszać ze zmielonymi na proszek (np. w młynku do kawy) migdałami, roztopioną czekoladą i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia (jeśli

cucinare
Sernik z makiem i wiórkami kokosowymi 228

gram margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Nesquik Masa serowa: 500 gram zmielonego twarogu 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1/2 kostki ostudzonego roztopionego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń  Masa makowo-kokosowa: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)ciasto. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Dodać wiórki kokosowe i mak, delikatnie wymieszać łyżką, wyłożyć na masę serową. Wierzch przykryć potarkowaną trzecią częścią ciasta. Piec w temp. 180 stopni przez 60 minut

Darcia w kuchni
Seromak/Seromakowiec/Sernik z makiem (z gotową masą makową) 146

szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki cukru pudru 125g masła 1 żółtko szczypta soli Masa makowa: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie) kilka kropel aromatu migdałowego/rumowego Masa serowa: 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego (polecam twaróg z Wielunia ) 4 jajka 1,5 szklanki cukru pudru 100g masła

Di gotuje
Seromak 246

żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% Masa makowa: 500 g zmielonego maku 1 szkl mleka 100 g masła 2 łyżki miodu 1 średni jabłko kilka kropel aromatu migdałowego 2 łyżki kaszy manny 100 g orzechów włoskich, posiekanych 100 g rodzynków, posiekanych 3 jajka 3/4 szkl cukru Masa serowa: 100 g miękkiego masła 1 szkl cukru 4 jajka(...)25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Masa makowa: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Zmielony mak umieścić w garnuszku, zalać mlekiem i podgrzewać na małym ogniu. Po kilku minutach dodać

Nastoletnie Wypiekanie