makowiec - 2448 przepisów (strona:26/164)

MAKOWIEC 224

Makowiec jest ciastem kojarzącym się ze świętami. Pachnący, wilgotny, pełen maku. Wymaga trochę pracy, ale jego smak to wynagradza. Polecam wykonanie masy makowej samemu. Ja uwielbiam jak maku jest dużo. Ilość i dodatek bakalii zależy od smaków i gustów. Idealne są rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa. Z podanego przepisu upieczecie trzy makowce. Podaję dwa przepisy na ciasto drożdżowe. Przepis drugi(...)wystudzonej masy makowej. Delikatnie wymieszałam. Wracajmy do ciasta. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na trzy części. Rozwałkowałam je cienko. Rozsmarowałam na nie masę makową. i zawijałam w rulony. Owinęłam każdy makowiec luźno papierem do pieczenia. Piekłam makowce w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Ułożyłam je na  kratce znajdującej się w piekarniku. Gdy ciasto przestygło polałam je lukrem. Wystarczy cukier

potrawyregionalne
Makowiec z masą budyniową 230

Dzisiaj propozycja na makowiec, na kruchym spodzie z masą budyniową i przekładany biszkoptem. Bardzo dekoracyjne i smaczne ciasto. Zapraszam na bloga. ` SKŁADNIKI Ciasto kruche: 1 margaryna  3 szklanki mąki  1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 150 g cukru pudru 1 jajko całe plus 2 żółtka Masa makowa: 1 puszka masy makowej  3 łyżki skórki(...)ubijając. Następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy.  Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy w takiej samej foremce, w której będzie pieczony makowiec ( 30x25). Wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut (w zależności od piekarnika). Wyjmujemy z blaszki i studzimy. Pieczemy ciasto kruche

W kuchennym oknie Ewy
Makowiec świąteczny. 252

Bardzo lubimy makowiec na blaszce, musi być dużo maku, bakalii i oczywiście nie może się rozpadać ilekroć wbija się w niego widelczyk. Masa makowa musi być wilgotna. Doszłam do wniosku, że skoro upiekłam pyszny sernik, muszę spróbować zrobić równie dobry makowiec. Boże Narodzenie bez niego , tak i jak bez pierników nie może się odbyć. W ubiegłym roku też zrobiłam(...)święta, ale nie byłam zadowolona jak dla mnie był trochę za suchy-wszyscy twierdzili, że jest pyszny, ale chyba trochę ściemniali. Tak czy inaczej postanowiłam zrobić makowiec, o którym sama powiem -pyszny! Pozbierałam przepisy od kilka osób wzięłam z nich co najlepsze i oto jest- pyszny świąteczny makowiec. Spód taki jak na sernik z rosą!Forma 30x25 Masa makowa SKŁADNIKI

Kuchnia Beaty
Masa makowa do makowca. 172

Masa makowa do makowca. Składniki : 25 dkg maku 10 dkg skórki pomarańczowej kandyzowanej 10 dkg rodzynek 5 dkg orzechów włoskich 2 łyżki miodu ( może być sztuczny ) 15 dkg cukru olejek migdałowy 3-4  szt. całe jajka Sposób wykonania : Mak zalewamy zimną wodą stawiamy na niedużym ogniu i parzymy aż będzie miękki. Następnie odcedzamy go na sitko lub gazę,zlewamy(...)miało gdzie się wypełnić. Do naszego maku możemy oczywiście dodać inne bakalie wg. naszego gustu.  Przepis na ciasto drożdżowe znajdziesz tutaj : http://krzyskuchnia.blogspot.com/2013/11/przepis-na-ciasto-drozdzowe.html Rada : Aby nam nasze makowce nie pękały podczas pieczenia nasze ciasto drożdżowe nie może być ani za twarde,ani też za wolne ! A przede wszystkim makowce muszą nam dobrze wyrosnąć ( wygarować ) za mim włożymy

Przepisy i porady kulinarne
Makowiec z bezą 352

Makowiec z bezą na kruchym cieście (a właściwie półkruchym, jeśli mam być dokładna) to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Po zrobieniu kruchego ciasta na żółtkach zazwyczaj zostają nam nadmiarowe białka – tutaj zamieniają się one w chrupiącą bezową skorupkę. Jeśli kupimy zmielony mak w torebkach, to pracy przy nim nie będzie dużo – polecam takie ułatwienie. Makowiec ładnie prezentuje się(...)piekarnika. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem (lub 180 bez) przez około 45 minut. Potem piekarnik wyłączamy, w drzwiczki wkładamy drewnianą łopatkę i studzimy tak przez 10 minut. Post Makowiec z bezą pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową 222

Rewelacyjny makowiec na delikatnym puszystym biszkopcie z nutą pomarańczy. Słodycz maku złamana konfiturą pomarańczową nadaje całości niepowtarzalnego, świątecznego smaku dzięki czemu niejeden domownik chętnie sięgnie po kolejny kawałek ciasta. Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa(...)szklanki maku 125 g margaryny 2 małe jajka łyżka mąki ziemniaczanej niepełne pół szklanki cukru (lub mniej) 2 krople aromatu migdałowego konfitura pomarańczowa likier pomarańczowy (opcjonalnie) lukier Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubić białka

Słodka Strona
Makowiec / strucla z makiem. 303

wałkujemy na prostokąty 2-3 mm i rozkładamy część masy makowej. Należy pamiętać, aby zostawić ok 2-3 cm wolnego miejsca na brzegu. Całość zwijamy jak roladę, a końce makowca zawijamy pod spód. Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przekładamy na kawałek papieru do pieczenia i dwukrotnie go nim owijamy zostawiając troszkę luzu(...)Gotowe makowce układamy na blaszce i pieczemy ok 40 min w temp 190 stopni. Do złotego koloru ciasta. Po upieczeniu wyjmujemy, rozcinamy papier i studzimy. Dekorujemy lukrem, czekoladą.... tak jak lubimy

Malinowe Pocałunki
Świąteczne Jedzenie – co przyrządzić na bożonarodzeniowy stół? 57

wieczerzy, które wprawia nas w jeszcze lepszy nastrój. Warto postawić na tradycyjne wypieki, które doskonale wpisują się w świąteczny klimat. Oto kilka propozycji ciast, które idealnie pasują na Wigilię: Makowiec – klasyka świąt Makowiec to nieodłączny element Bożego Narodzenia. Ciasto drożdżowe, wypełnione aromatyczną masą makową z bakaliami, to smak, który kojarzy się z domem i tradycją. Możesz go podać w formie(...)placka na kruchym spodzie lub jako ciasto makowe bez spodu. Najczęściej jednak podawaną formą makowca jest drożdżowa strucla nadziewana bakaliową masą makową. Piernik – korzenne wspomnienie świąt Piernik to kolejne klasyczne ciasto, które zawsze cieszy się powodzeniem. Aromatyczny, korzenny, często przełożony powidłami śliwkowymi lub masą orzechową, długo zachowuje świeżość. Możesz przygotować piernik dojrzewający lub szybszą wersję w kilka dni przed Wigilią

codojedzenia
Świąteczny Makowiec + film 54

Dziś podzielę się z Wami przepisem na wyjątkowe ciasto Świąteczny Makowiec. To idealna propozycja na każdą okazję – zarówno na święta, jak i na codzienny deser. Aromatyczne i wilgotne, z delikatną nutą wanilii, z pyszną polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Ten makowiec to prawdziwa uczta dla podniebienia! Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoimi wrażeniami w komentarzach. Smacznego(...)lekko studzimy. Tak przygotowaną polewę wlewamy na ciasto i dokładnie ją rozsmarowujemy, wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.     The post Świąteczny Makowiec + film first appeared on Smakowite Dania

Smakowite Dania
Najlepsze ciasta na Święta 2024 – hity, które musisz spróbować! 100

Biszkopt z pierniczkami i kremem 7. Ciasto bez pieczenia z konfiturą z żurawiny 8. Sernik Izaura 9. Makowe ciasto z kremem czekoladowym 10. Sernik krakowski z kratką 11. Makowiec z wiśniami 12. Ciasto Królewiec 13. Ciasto Pychotka z kremem czekoladowym 14. Kokosowe Fale Dunaju 15. Sernik z powidłami śliwkowymi Zobacz również 15 przepisów na sałatki na Boże Narodzenie(...)Sernik krakowski z kratką Przepis na krakowski sernik, czyli sernik na kruchym cieście, z rodzynkami i kratką z kruchego ciasta u góry. Całość polana jest lukrem. ZOBACZ PRZEPIS 11. Makowiec z wiśniami Przepis na makowiec na kruchym cieście z dodatkiem wiśni. Wiśnie dodają świeżości i sprawiają, że ciasto jest wilgotne. Ciasto rozpływa się w ustach. ZOBACZ PRZEPIS 12. Ciasto Królewiec

Via Gusto
Piegusek na oleju rzepakowym 98

Piegusek na oleju rzepakowym Dziś mam dla Was przepis na pysznego pieguska na oleju rzepakowym. To pyszny makowiec, który przygotujecie w kilka chwil. Będzie idealny do popołudniowej kawy lub herbaty. Sprawdzi się też doskonale na wielkanocnym stole. Dlaczego przygotowałam pieguska z makiem na oleju rzepakowym?  Dlaczego do wypieków warto wybierać olej rzepakowy? Olej rzepakowy to doskonała alternatywa masła. Olej(...)zamiennik masła. Bez problemu powstanie pyszna babka wielkanocna, ciasto drożdżowe, kruche czy inny rodzaj wypieku. A ile dodatkowych korzyści zdrowotnych   A wy pieczecie ciasta na oleju? Przepis na makowiec na oleju rzepakowym Składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka M niepełna szklanka cukru 1,5 łyżki cukru waniliowego 1 szklanka suchego maku ⅔ szklanki mleka ⅔ szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku

Słodkie okruszki
Wielkanocne ciasta 568

uraczyć siebie i gości czymś naprawdę wyśmienitym!   Malinowa księżniczka z kremem budyniowym Przepis tutaj (KLIK) Niebiańsko smaczne i mega efektowne ciasto bez pieczenia. Warto wypróbować ten przepis!   Makowiec w cieście kruchym Przepis tutaj (KLIK) Zazwyczaj makowce zawija się w ciasto drożdżowe lub krucho-drożdżowe, moja dzisiejsza propozycja jest trochę inna ponieważ do ciasta nie używamy wcale drożdży. Ciasto(...)przepyszną masą jogurtowo-malinową. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia.   Sernikomakowiec w czekoladzie Przepis tutaj (KLIK) Dwa w jednym, moje ulubione połączenie, w którym pięknie przenikają się warstwy sernika i makowca tworząc zebrę. Coś wspaniałego!   Najlepsza szarlotka pod słońcem Przepis tutaj (KLIK) Złote i pięknie rumiane ciasto, delikatny mus jabłkowy oraz rozpływająca się w ustach pianka bezowa. Ten smak

Blog z Apetytem
Makowiec japoński 78

zeszłym roku zamiast tradycyjnego makowca zawijanego postanowiłam zrobić makowiec japoński. Po pierwsze nasłuchałam się mnóstwa pozytywnych opinii, że jest naprawdę bardzo dobry, a po drugie prostota jego przygotowania w stosunku do zabawy z drożdżowym ciastem była dodatkowym atutem. I faktycznie. Makowiec jest przepyszny i w tym roku będzie ponownie na naszym świątecznym stole. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Makowiec na kruchym cieście 686

Przepis na klasyczny makowiec na kruchym cieście z bakaliami i lukrem .  Makowiec to król świątecznych ciast i dlatego nie może go zabraknąć na świątecznym stole.  Ten przepyszny wypiek zrobiony jest na na kruchym cieście w środku wypełnionym masą makową z bakaliami. Całość udekorowana lukrem królewskim, makiem, orzechami, kandyzowaną skórką pomarańczową i kandyzowaną skórką cytrynową. Ciasto dobrze się(...)orzechy włoskie posiekane (opcjonalnie) mix kandyzowanych skórek z cytrusów (opcjonalnie) DODATKOWO : kasza manna (3 łyżki) Przybory: foremka 24x24 cm. mikser szpatułka miarka waga (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: Jak zrobić Makowiec na kruchym cieście pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Nigdy nie przegap przepisu! 1. Przygotowanie . Foremkę o wymiarach 24x24cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy

Rita creative
Makowiec z nutellą 96

góra-dół. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekrawamy na pół. Smarujemy nutellą, składamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Makowiec z nutellą pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl

Proponowane wyszukiwania