Przepisy na ciasta w okresie świąt Bożego Narodzenia, to rzecz niezbędna. Serniki, makowce czy pierniki, to te najpopularniejsze, których zapach od razu przypomina, że świętowania nadszedł czas! Przedstawiam Wam moje sprawdzone i ulubione przepisy na świąteczne słodkości, które najczęściej goszczą na moim stole. Serniki Sernik doskonały to jeden z moich ulubionych przepisów i należący do tej grupy serników, która zawsze(...)smaku. W tym przepisie warto zastosować ser najlepszej jakości, wtedy sukces będzie gwarantowany! Sernik z białą czekoladą to moje najnowsze odkrycie na delikatny i kremowy wypiek o aromacie cytryny. Makowce Strucla makowa vel makowiec zawijany to wypiek bez którego święta się nie obejdą! Wilgotny, pełen maku i bakali, otoczony puszystym ciastem drożdżowym z dużą ilością masła. Makowiec z bezą
Słodki BlogBardzo efektowny, wilgotny i aromatyczny makowiec. Podobnie jak Makowiec - Gwiazda Betlejemska przygotowuję go na bazie sprawdzonego przepisu na ciasto drożdżowe mojej babci i gotowej masy makowej, którą doprawiam po swojemu, aby była naprawdę bogata w smaku. Składniki na 2-3 makowce w kształcie warkoczy 500 g mąki pszennej tortowej 50 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości jajka(...)minut. Wyjąć całkiem z piekarnika i zostawić do wystudzenia na blasze. Zamiast piec ciasta na blasze można je włożyć do keksówek i upiec w nich. Wtedy makowce wyjdą wyższe i węższe
Kulinarne InspiracjeMakowiec tradycyjnie kojarzy się z niedzielnym obiadem u Babci lub z kolacją wigilijną. Zazwyczaj robię na raz kilka sztuk ale tu w przepisie masz podane składnik na jednego makowca. Składniki na ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki tortowej Pół szklanki cukru 20 g świeżych drożdży Pół szklanki mleka lub wody Łyżka masła 2 żóltka jaj Składniki na masę makową(...)papier do pieczenia. Na ciasto wykładam masę makową i rozsmarowuję równomiernie zostawiając miejsce przy brzegach na zlepienie ciasta. Zwijam dość ciasno w rulon pomagając sobie papierem do pieczenia. Zwinięty makowiec smaruję rozmąconym jajkiem i zawijam, tym razem luźno, papierem na około. W papierze ciasto ma podrosnąć jeszcze około 30 minut. Ustawiam piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu, gdy się nagrzeje
prawdziwe jedzenieMój ukochany przepis na Makowca zawijanego. Idealne ciasto drożdżowe, dużo nadzienia makowego, polewa czekoladowa oraz skórka pomarańczy...mogłabym go jeść na okrągło :) Długo zachowuje świeżość. Składniki: Ciasto drożdżowe na 3 makowce : mąka pszenna 450 g + 3 łyżki do podsypywania, letnie mleko 180 ml, rozpuszczone i przestudzone masło 150 g, żółtka 6 szt, drożdże świeże 45 g lub suszone(...)prostokąt o grubości 3mm. Nałożyć masę makową i zwinąć roladę. Każdą roladę zawinąć w posmarowany olejem papier do pieczenia, zostawiając ok. 1 cm luzu między roladą a papierem. Makowce ułożyć w sporych odstępach od siebie na dużej blaszce. Piec w 170 st. C przez 30-40min do zezłocenia. W upieczonym Makowcu rozciąć papier od góry i odstawić do ostygnięcia
kulinarne odsłony patiSzybki i bardzo prosty przepis na makowiec zawijany. Jest on niezwykle smaczny, wilgotny w środku i zachowujący przed bardzo długi czas świeżość. Przygotowanie jego jest szybkie, bo wykorzystam tutaj gotową masę makową. Ale możecie oczywiście zmielić mak w maszynce do mięsa. Oczywiście masę makową wzbogacę dodatkiem posiekanych bakalii. Z przepisu tego wyjdą Wam 3 przepyszne ok. 35 cm makowce. Składniki(...)soli 45 g świeżych drożdży 6 łyżek cukru 2 łyżki spirytusu 1 łyżka esencji waniliowej Dodatkowo 850g masy makowej z bakaliami kandyzowana skórka pomarańczowa dodatkowo: orzechy i inne bakalie Makowiec zawijany – przepis Zazwyczaj korzystam z drożdży świeżych, więc musimy z nich na początku przygotować zaczyn. Do większego kubka wsypujemy 3 łyżki mąki, dodajemy 100 ml letniego ciepłego mleka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Moja wersja krucho-drożdżowego makowca na kruchym cieście z lekkim kremem i owocami. Ciasto kruche: mąka pszenna 500 g margaryna 250 g cukier 95 g 1 jajko śmietana 18 % 5 łyżek proszek do pieczenia 2 łyżeczki cukier waniliowy 1 łyżeczka szczypta soli + 50 g rodzynek Makowiec krucho-drożdżowy: mąka pszenna 400 g drożdże 50 g kwaśna śmietana(...)bułką. Ciasto. kruche. Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto. Dodać rodzynki moczone w rumie, zagnieść. Ciastem wyłożyć blachę i włożyć do lodówki. Makowiec. Do przesianej mąki wlać roztopione i schłodzone masło. Dodać jajka, cukier i drożdże rozmieszane w śmietanie. Ciasto posiekać nożem i zagnieść rękoma. Ciasto wałkować w kształt dużego i długiego prostokąta
Smaczne mojePrzepis na wilgotne ciasto z białym makiem i jabłkami. Proste ciasto z białym makiem to doskonała alternatywa do rogalików drożdżowych z białym makiem. Ten łatwy i szybki przepis na makowiec na ciemnym spodzie sprawdzi się o każdej porze roku, nie tylko teraz. Zamiast maku białego można też wykorzystać mak niebieski. Staram się aby moje wypieki były nie tylko smaczne(...)też łatwe w wykonaniu. Makowiec na lanym cieście taki właśnie jest. Chcesz zrobić szybki, wilgotny makowiec, zrób ciasto z białym makiem. Możesz zrobić ciasto z białym makiem z puszki lub samemu przygotować masę makową. Przepis na ciasto z białym makiem Biały mak jest w smaku delikatniejszy niż mak niebieski, ale tak samo nadaje się do wszystkich słodkich wypieków. Można zrobić
Dieta moja pasjaTaki makowiec z kratką potrafi obudzić wiele wspomnień Tradycyjny, na kruchym cieście, z dodatkiem kaszy manny. Prosty, pyszny skład, do tego kruche ciasto i gotowe. Składniki na kruche ciasto: 500 g mąki 4 żółtka 220 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 szczypta soli Z podanych składników zagniatam ciasto. ¼ ciasta odkładam, a resztę rozwałkowuję na wielkość blaszki. Blaszkę(...)dodaję cynamon i rum. Całość mieszam. ¼ odłożonego ciasta rozwałkowuję i wykrawam paseczki. Ciasto wyciągam z piekarnika, wykładam masę makową, wyrównuję i na masie układam krateczkę z paseczków pozostałego ciasta. Makowiec piekę 40-45 minut w 180 stopniach, aż kratka zrobi się złota. Kiedy ciasto wystygnie, makowiec w kratkę jest gotowy Smacznego Artykuł Makowiec z kratką pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentznajdziecie zbiór przepisów do wykorzystania na Boże Narodzenie. Sprawdzone przepisy na pyszne ciasta świąteczne np. : serniki, makowce, ciasta z kremem. Znajdziecie również przepis na pyszne pierniczki, a także inne ciasteczka. Ponad 10 przepisów na śledzie, pasztety oraz wędliny domowe. Sprawdzony przepis na przyprawę do piernika, pomarańczową skórkę. Znajdziecie również przepis na idealne ciasto na pierogi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Seromakowiec Sernik(...)wiedeński. Pralinki kokosowe. Sernik z makiem i brzoskwiniami. Makowiec japoński – makowiec z jabłkami. Dwukolorowy sernik – łaciaty. Ciasto z wiśniami bez pieczenia. Piernik z polewą czekoladową i dżemem Piernik z masą orzechową i powidłami śliwkowymi Skórka pomarańczowa – kandyzowana – Jak zrobić skórkę kandyzowaną Przyprawa do piernika – Jak zrobić przyprawę do piernika. Sernik gotowany z polewą czekoladową. Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie
To co lubię - gotuję i polecamMakowiec na kruchym spodzie, to ciasto, które zawsze co roku pojawia się na świątecznym stole. Bardzo lubię makowca właśnie w tej wersji, idealne kruche ciasto, masa makowa przełamana smakiem cierpkiej konfitury z czarnej porzeczki, całość wieńczy miodowy karmel z orzeszkami. Prawdziwa uczta dla podniebienia, ale co najważniejsze ciasto jest bardzo proste do wykonania. Nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności i robi(...)inne moje propozycje na świąteczny stół: - Sernik chałwowy , bardzo delikatny i puszysty - Kruche ciasteczka z prawdziwą pomarańczą - Piernikowe brownie - Czekoladowe cantuccini z pistacją i daktylami - Sernik kokosowy z bezą - Makowiec na kruchym spodzie z kokosową bezą - Czekoladowy tort z orzeszkami ziemnymi - Piernikowe donuty PRZEPIS NA MAKOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE Składniki : spód : 300 g mąki pszennej
SMYKWKUCHNICzasami jest tak, że pamiętamy jakieś ciasto sprzed wielu lat, tak ja na przykład makowiec bez zawijania, że zawsze był z jabłkami, kaszką itd., itp. Że to taki przepis wypróbowany przez mamę, babcię, albo inną ciocię Aż tu nagle pojawia się ktoś, kto mówi: fajny ten twój makowiec, zjadłbym taki, tylko bez … – i tutaj zaczyna się lista składników, które(...)niepożądane I jeszcze chciałbym dwa razy więcej maku. No takie wyzwania to ja lubię Więc dzielnie udałam się do kuchni i przystąpiłam do dzieła. Powstał makowiec bez zawijania i jeszcze bez kilku innych „bez…”. Składniki na masę makową: 400 g maku ½ kostki masła 3 żółtka 5 białek ½ szklaki cukru (szklanka o pojemności 200 ml) 1 łyżka miodu 3 czubate łyżki
Słodki sentymentMagda W moim domu rodzinnym nie podawało się nigdy makowca, moja mama za nim nie przepadała, z czego ja też nie bardzo byłam przekonana. Ale dla mojego męża makowiec i Święta to jedność, więc piekę dla niego i mojego taty, bo chłopaki kochają makowiec, a i mama w tym roku się przekonała. Ja też bardzo polubiłam makowiec, zwłaszcza
Smaczna Strona