Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem to makowiec w innej formie. Nie wiem jak Wam, ale mi to zdjęcie wyjątkowo się podoba. Wprowadza mnie w świąteczny klimat, a ja uwielbiam Święta! Lubię tą pozytywną nerwówkę, ciągle zastanawiam się czy prezenty się spodobają, czy potrawy przypadną do gustu gościom. Święta to magiczny czas, czas który niech płynie(...)wolno. Cieszmy się spotkaniem z bliskimi. W tym roku dla mnie święta nie będą już takie same…zabraknie przy stole mojej ukochanej babci. Tej, która wszystkiego mnie nauczyła i zaszczepiła miłość do wypieków. Babcia była najlepsza w drożdżowych wypiekach. Bułeczki drożdzowe, ciasta, makowce….wszystko to było obłędne! Teraz ta odpowiedzialność spoczywa na mnie, mam nadzieje
Rusty ForkTypowo świątecznym ciastem jest u nas makowiec, ponieważ gości u nas chyba tylko raz w roku... w Święta Bożego Narodzenia. Dlatego musi być naprawdę wyjątkowy... Mam jeden sprawdzony i niezawodny przepis na makowca na ucieranym cieście pokrytego delikatną, bezową chmurką. Do ciasta użyłam margaryny Palma, która mam okazję testować i sprawdziła się świetnie. Ciasto wyszło odpowiednio miękkie
Z miłości do słodkościZacznę od tego, że uwielbiam makowce. Połączenie miękkiego ciasta, chrupiącego słodkiego maku i lekko kwaśnego lukru - to połączenie idealne. Makowiec kojarzy mi się najbardziej z zimowymi świętami, ale tak naprawdę pojawia się na moim stole dużo częściej. Kiedyś rzadko go robiłam, oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta drożdżowego do tej pory mnie męczy, dlatego częściej na stole pojawiał się sklepowy wypiek(...)którego przygotowanie nie zajmuje pół dnia. Jej! Udało się dużo bardziej niż myślałam. Wyszło idealne, a jego zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut. Zróbcie i sami się przekonajcie. Zapraszam na Makowiec Krucho drożdżowy z lukrem cytrynowym.Składniki:350 g mąki30 g drożdży + łyżka cukru100 g cukru pudru95 g masłałyżka ekstraktu waniliowego2 jajkażółtko1/2 kg masy makowej2 białkaDodatkowo szklanka cukru pudrułyżka soku
Słodkie PrzyjemnościW tym roku nie może zabraknąć na naszym stole makowca. Od dziecka uwielbiany przeze mnie :) i moje córki. Do tego najlepiej, aby było dużo maku
Smaki EdytyDrodzy, po baardzo długiej przerwie związanej z zawirowaniami w moim prywatnym życiu, ogłaszam że wróciłam ;) Z tej okazji przygotowałam przepyszny zawijany makowiec, który sprawdzi się idealnie podczas nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Przepis znalazłam na stronie Słodkie Fantazje , a makowczyk od razu podbił moje serce <3 Tym słodkim akcentem zapraszam do przygotowań! :) Składniki na masę makową: 500 g suchego maku(...)roladą. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. 6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Rolady zawinięte w papier układamy na blasze, zachowując spore odstępy. Pieczemy 30-40 minut, aż makowce wyraźnie się zarumienią (możemy delikatnie naciąć papier, żeby sprawdzić). Wyciągamy, nacinamy papier, rozchylamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 7. Cukier puder zalewamy 5 łyżkami wrzątku, dokładnie mieszamy. Rolady dekorujemy przygotowanym
My Culinary Artbyć taka jak robi mama/babcia i to najlepiej z wałeczkami z ciasta na wierzchu... z racji tego, że jest druga połowa listopada i do Świąt został właściwie tylko miesiąc upiekłam sobie makowiec ale nie w formie strucli drożdżowej tylko na cieście rodem z babcinej szarlotki. Pysznie, łatwo, przyjemnie i awaryjnie, bo ciasto samo w sobie jest
Dzieje kuchennej Wiewióryjest mój dzień bo obchodzę urodziny 😜 A taki dzień bez ciasta nie może się obejść. Jako, że torów się ostatnio narobiłam i najadłam wystarczająco, na swoje święto przygotowałam mniej okazjonalne ciacho jakim jest makowiec. Powiem Wam, że to ciacho będzie w mojej pierwszej 5 najlepszych i najsmaczniejszych 😍 Szczerze, brałam co miałam pod ręką i wyszedł na prawdę obłędny w smaku
Zdrowie i pysznie na talerzuroku na Święta Bożego Narodzenia postanowiłam w końcu zrobić makowca japońskiego, nigdy wcześniej go nie jadłam, ale gdy natknęłam się na nie przeglądając książkę 103 ciasta Siostry Anastazji, postanowiłam je zrobić, lekko modyfikując według moich upodobań. Ciasto to doskonale sprawdzi się na wigilijnym stole, jak również na imprezie karnawałowej. Jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Zostało
słodki bratekDziś trochę spóźniony przepis na świąteczny wypiek ale nie chciałam go już zostawiać na przyszły rok. Może komuś się przyda, w końcu makowce i serniki pieczemy nie tylko na Święta. Seromak jest dość popularny ale ja zrobiłam swoją wersję: kruche ciasto zastąpiłam miękkim biszkoptem z przyprawa korzenną, dzięki czemu dołączył piernikowy smak, czyli tak jakby trzy ciasta
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaRewelacyjn e ciasto z makiem i jabłkami na puszystym biszkopcie . Słodycz maku złamana warstwą jabłkową nadaje całości niepowtarzalnego i wyjątkowego smaku - c iasto idealne na święta. Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa
Słodka StronaJuż nie długo zaczniemy przygotowania do świąt i zaczniemy wypieki typowo świątecznych pierników, makowców czy tradycyjnych serników z rodzynkami. To właśnie wokół ser ników krążyły ostatnio moje myś li, w ięc zanim przyjdzie ten świąteczny czas i nac ieszę swoje podniebienie tradycyjnymi wypiekami, końcówkę ponurej jesieni postanowiłam sobie osłodzić sernikiem kokosowym na spodzie z daktyli, otulonym czekoladową polewą. Idealny
Bon appetit mon amieBabeczki w renifery to przebój świąteczny dla dzieci. Dla małych łasuchów będą idealnym dodatkiem na święta, szczególnie, że maluchy nie przepadają za makowcami, sernikami, czy piernikiem. Te zostały wykonane w zeszłym roku na kiermasz świąteczny w szkole mojej córki i rozeszły się jak świeże bułeczki. Są trochę pracochłonne, ale efekt wart tego trudu. Inspiracja od Doroty. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolejny przepis podpatrzony na cincin cc. Pyszny krucho-drożdżowy makowiec gości na moim stole w każde święta. Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie opinii z cincin.Ciasto: 50 dag mąki tortowej 6 dag drożdży10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 20 dag masła 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 utłuczonej laski wanilii (zazwyczaj używam aromatu
Praktyczna plkurrczaczki,a mazurek gdzie?Są takie sytuacje, kiedy nagle zatrwożenie nas obezwładnia. Mazurek musi być, w końcu to Wielkanoc!Na Boże Narodzenie nieodłącznie występuje makowiec lub makowa strucla, tak w te święta obowiązująserniki, babki i mazurki. Jednak zdarza się, że w natłoku obowiązków, po prostu coś wypada z głowy,o czymś kompletnie zapominamy. Tak było w moim przypadku
W kuchni Karmel-itkiMakowiec na biszkopcie to klasyka z mojego dzieciństwa. Obecny nie tylko na Święta, ale i na wszelkich imieninach oraz rodzinnych imprezach. Różnił się liczbą wartsw biszkoptu i polewami. Ten makowiec jest w wersji odwracanej – masę makową najpierw zapiekamy, następnie wlewamy na nią biszkopt i pieczemy już razem. Potem ciasto wystarczy odwrócić. Ciasto można po prostu posypać cukrem
Poezja smaku