bezą kokosową, czekoladą i figami, jak dla mnie to jest najlepszy makowiec!Jak zwykle nietuzinkowy i jedyny w swoim rodzaju, a co! Zaskocz bliskich w te Święta kreatywnością ;-)Buziak!PRZEPIS NA MAKOWIEC KLIK
SMYKWKUCHNIsię podzielić przepisem na makowiec o trochę innym wyglądzie bo w kształcie kwiatu. Makowiec jest pyszny, puszysty i wilgotny, także polecam wypróbować przepis i upiec taki makowiec na święta, makowiec jest naprawdę bardzo smaczny i wcale nie tak pracochłonny jakby się mogło wydawać. Do przygotowania makowca będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o średnicy 26 cm oraz foremki do wykrawania
Uwaga Babcia GotujeRUBASZNY MAKOWIEC Święta bez pysznych ciast? Niemożliwe. Makowiec, czyli sławna strucla makowa od dawna zajmuje w kuchni polskiej wyjątkowe miejsce, bez niej do dzisiaj nie mogą się obyć święta Bożego Narodzenia. Moi Drodzy przedstawiam Wam sprawdzony przepis na świąteczny makowiec. Polecam! SKŁADNIKI: na ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 40g świeżych drożdży 250ml mleka 100g cukru
Moja Książka KucharskaZamiast tradycyjnego makowca upiekłam na święta makowiec na biszkopcie z masą śmietanową. Ciasto jest szybkie do przyrządzenia i w dodatku bardzo smaczne i wilgotne. Składniki: Biszkopt: 1, 5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 8 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki 36 % 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego
Bajeczna KuchniaDziś przepis na mój ulubiony makowiec, który piekę jedynie na Święta. Pyszne makowe nadzienie, hojnie nadziane bakaliami, otulone mięciutkim, ucieranym ciastem. Dopełnieniem jest polewa czekoladowa, która harmonijnie współgra z ciastem. Za ozdobę posłużyły mi cukierki, a mianowicie śliwki w czekoladzie. Całość pięknie(...)się prezentuje i zawsze jest najchętniej wybieranym ciastem. Zapraszam na kawałek ;) Korzystając z okazji chcę Wam życzyć pięknych, spokojnych, spędzonych w gronie najbliższych, niezapomnianych Świąt, pełnych makowców, serników, miodowników i pierników ;) Wesołych Świąt!!! Składniki na makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami (na tortownicę o śr. 28 cm lub formę o wymiarach
Rozpustne gotowaniedrożdżowe. Miesza zmielony mak z bakaliami, nakłada na ciasto,zwija. Najmłodsi przyglądają się z lubością, jak trafia do piekarnika. Makowiec pełen miłości. Pełen rodzinnego ciepła,od serca na święta. MAKOWIEC DROŻDŻOWY / inspiracja: przepisy Bakalland / ciasto: 50g margaryny do pieczenia (1/5 kostki) 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 duże jajka 7g suchych drożdży
W kuchni Karmel-itkiKażda wizyta w większym sklepie o tej porze roku sprawia, iż chcąc nie chcąc zaczynam myśleć o Świętach Bożego Narodzenia.Nie ma u nas w domu Świąt bez makowca. Pomyślałam, czym można by w tym roku urozmaicić tradycyjny stół bożonarodzeniowy ? I się nie narobić przy okazji :)I tak powstała - pyszna , bardzo prosta w wykonaniu, gwiazda makowa, która świetnie
Moje Kuchenne Rewelacjedość spore placuszki ciasta drożdżowego pieczone na blasze starego, kaflowego pieca, jak również placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama również piecze niesamowite ciasta drożdżowe, również makowce, na Wielkanoc obowiązkowo babkę z rodzynkami, a w sezonie letnim pyszne jagodzianki. Wychowywałam się
Rozpustne gotowanieNapisałam gdzieś, że w naszym domu nie może zabraknąć w święta makowca. I nie zabrakło. Tylko, że po raz pierwszy makowiec pojawił się w trochę innej wersji niż za zwyczaj. Po długich i burzliwych obradach, stanęło na tym, że upieczemy w tym roku makowca w wersji full-wypas:) Czyli: przekładany, z masą, z dodatkami. Wszyscy byliśmy zadowoleni
Ciasteczkowy PotwórMakowiec to chyba jedno z najbardziej klasycznych ciast przy okazji polskich świąt, nie mogłoby go więc zabraknąć także i w mojej kuchni. Pachnący wanilią, wilgotny od maku i słodki dzięki... kandyzowanym owocom papai. Cudownie inny! Składniki: szklanka mąki 1/3 szklanki mleka 50 g masła 2 żółtka 7 g drożdży suchych 2 łyżeczki cukru szczypta soli laska wanilii Nadzienie(...)kształt prostokąta i wykładamy warstwę farszu, zostawiając brzeg około 2 cm. Zawijamy, pamiętając o podwinięciu boków. Roladę przekładamy na papier do pieczenia i dwukrotnie owijamy, zostawiając odrobinę wolnego miejsca (makowiec podrośnie w piekarniku). Pieczemy 40 minut w 190 stopniach, jeszcze ciepłe ciasto rozwijamy z papieru i lukrujemy, można posypać odłożonym farszem, samym makiem lub zostawić ot tak. Też pyszne
sama złodyczbakali. Jeżeli narzekacie na brak czasu, można go upiec wcześniej i zamrozić. Ja jednak piekę go w Wigilię rano by cieszyć się smakiem świeżego i pysznego makowca przez całe święta. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej 125 ml mleka 30 g drożdży świeżych 2 żółtka 80 g cukru 80 g masła sól szczypta Masa makowa
Ala piecze i gotujeMakowiec to ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Zazwyczaj gości u mnie tradycyjna strucla makowa i taką właśnie formę tego wypieku chciałabym Wam przedstawić
Smakołyki Berenikipieczemy w 180 stopniach również przez 30-35 min. Upieczony i polukrowany makowiec posypujemy posiekanymi migdałami, skórką pomarańczową lub makiem (niemielonym).Makowce świetnie się przechowują i można je upiec nawet 3-4 dni przed Świętami. Całkowicie ostudzone ciasta należy w takim wypadku zawinąć w ściereczkę i schować do szczelnego pojemnika lub woreczka foliowego, a polukrować dopiero(...)dniu podania. Strucle makowe można także upiec jeszcze wcześniej i ostudzone zamrozić. Oczywiście lukrujemy je wtedy po odmrożeniu i kiedy osiągną temperaturę pokojową.Ja wprawdzie najadłam się już makowca przed Świętami, ale jeśli znajdę chwilę, upiekę taki wieniec dla rodziny. Może i Wy w tym roku zaskoczycie bliskich takim podarkiem? Własnoręcznie wykonane/upieczone prezenty zawsze cieszą najbardziej ;) A jeśli jesteśmy
Ratunku obiadŚwięta, święta i po świętach :D Pora rozpocząć Nowy Rok od słodkiego, pysznego makowca z jabłkami inaczej zwanego makowcem japońskim. U mnie na stole zrobił furorę, więc polecam nie tylko na świąteczny czas, ale także na niedzielę lub imprezy okolicznościowe, no chyba, że nie przepadacie za makiem :D Ciasto kruche: 300 g mąki
Ciasteczkowy Potwór