Jeżeli uwielbiacie mak, ale makowiec uznajecie tylko w święta, to... Artykuł Tarta z makiem pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEtakiego makowca nie wyobrażamy sobie Świąt. Klasyczny smak masy makowej wzbogaciłam dużą ilością rodzynek namoczonych wcześniej w rumie. Oprócz tych dodatków, których ja użyłam można dodać także swoje inne ulubione bakalie. Ten zawijaniec dobrze przechowywany długo jest świeży, ale gwarantuję, że szybko zniknie. Nasz został zjedzony jeszcze ciepły . Składniki: na ciasto: 500 g mąki tortowej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaW mojej rodzinie każdy miał jakąś świąteczną cukierniczą specjalność, przygotowywaliśmy więcej wypieków z jednej kategorii, a potem wymienialiśmy się między sobą. Makowiec zawsze robiła babcia. Ten
CiastkozercyCiasto makowe drożdżowe lub makowiec w nowej odsłonie :) niby tak samo jak zawsze ale efekt znacznie ciekawszy. Pięknie się prezentuje na świątecznym stole wzbudzając zainteresowanie gości
SzczyptaSmaQdzień przed Wigilią dostaliśmy niespodziewany prezent. Madzia_61 przesłała nam książkę "Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie". Na chwilę obecną zdążyliśmy z niej przygotować jedynie makowiec zawijany. W czasie świąt mieliśmy natomiast trochę czasu, aby książkę przestudiować dość dokładnie i.... prawdę mówiąc wiele z prezentowanych tam przepisów wykorzystujemy przez cały rok. No bo, kto mi zabroni zjeść np. w lutym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataświęta obowiązkowo musiał być makowiec...u mnie tym razem nie był tradycyjny tylko w innej formie. 75 dkg mąki 300 ml mleka 90 g cukru 2 jajka 10 dkg masła 1 łyżeczka soli 25 g drożdży świeżych masa makowa kruszonka: 50 g mąki 25 g cukru 35 g masła Wszystkie składniki kruszonki zagnieść
Moje domowe kucharzenieZgodnie z tradycją na tegoroczną Wigilię zrobiłam tort, w dodatku ze staropolskim owocem, uwielbianym już przez nasze prababcie. Bo nie każdy musi mieć makowca i sernik na święta :) Biszkopt: 4 jajka 1,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki szklanka kakao 0,5 szklanki wody łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki szampana Masa: 2 owoce mango opakowanie
sama złodyczSeromakowiec to ciasto dla tych, którzy mają dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest wilgotne, ciężkie i bardzo smaczne. Do warstwy makowej dodałam orzechy włoskie i suszone daktyle zamiast rodzynek, bo jakoś za nimi nie przepadam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki
Oryginalny smakCześć Święta coraz bliżej. Czas więc pomału pomyśleć o świątecznym menu. W zeszłym roku przygotowałam zawijane makowce wg przepisu mojej babci. W tym niestety roku niestety nie mam na to czasu, więc muszę znaleźć inny, „szybszy” przepis na makowiec. Dziś więc poprzestanę na przytoczeniu receptury na mój zwijany makowiec. Zawijany makowiec z ciasta drożdżowego Przygotuj duże miski, garnek
blog.moje-pasje.infonimi przepadają. Dziś zapraszam Was na roladę z masą makową. Taki drożdżowy makowiec idealnie sprawdzi się do weekendowej kawy lub herbaty, jak również na Święta. Spróbujcie. Rolada z masą makową. Drożdżowy makowiec. 2016-04-13 12:14:40 Write a review Save Recipe Print 0 calories
Słodkie okruszkiBoże Narodzenie bez piernika, makowca? Jakoś dziwnie to brzmi. Fakt, że istota świąt tkwi w zupełni innym wymiarze i to on jest najważniejszy.Jednak oprawę wszystkiego stanowią różne zwyczaje, obrzędy, tradycje.Dlatego na stole świątecznym nie powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek
W kuchennym oknie EwyJedno z obowiązkowych ciast świątecznych - makowiec, zwany także struclą z makiem. Zawijane ciasto drożdżowo-kruche, wypełnione masą makową z bakaliami. Dla mnie rewelacja !Składniki
kolorowotorcikowoMakowce w moim domu królują w każde święta. Zazwyczaj przygotowuję klasycznie na cieście biszkoptowym. Tym razem jednak przedstawiam wam wersję makowca na kruchym cieście. Można powiedzieć, iż jest to wersja pełna bakali, maku oraz niezwykle kruchego ciasta. Makowiec na kruchym cieście może być również upieczony jako tarta i podana do popołudniowej kawy. Tak naprawdę wszystko od was zależy
Ciasta z tradycjamibliskich, którzy tak kochają ciasta z makiem. Odwiedziny rodziny, uroczystość i kawałek pysznego ciasta… do tego śmiech, rozmowy… uwielbiam takie dni. Makowiec w takiej formie sprawdzi się idealnie na każdą uroczystość, święta czy od tak jako słodkość na co dzień. Spróbujcie. Polecam. Składniki: (tortownica 24 cm) 200 g miękkiej margaryny/masła (wcześniej wyjętej z lodówki(...)Upieczone ciasto powinno odstawać od boków formy. Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy. Ciasto można dowolnie udekorować, ale najlepiej smakuje bez dodatków (słodycz masy makowej jest wystarczająca). Smacznego Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście – to już ostatni kawałek ciasta, które cieszyło się niebywałą popularnością. Szybkie zdjęcie i… można delektować się tym pysznym wypiekiem. Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście
Słodkie okruszkiŚwięta nie mogą się obejść bez maku...To fakt. Dobry makowiec to ciasto nie tylko świąteczne, chętnie sięgamy po nie przez cały rok. Tak jest z tym, na którego przepis właśnie Wam przedstawiam- smakuje wybornie w święta ale i w zwykłe dni do kubka ciepłego mleka Składniki : przepis na 4 makowce 1 kg mąki
Z Majeczką w kuchnimakowiec posiadamy w rodzinie juz od dawna... Jednak w wersji bezglutenowo, bezjajeczno i bezlaktozowej powstal na nowo :) Podobnie jak moja rodzina, nie potrafie sobie wyobrazić świąt Wielkiej Nocy bez cud miód makowca... Ten był próbą utrzymania sposobu przyrządzania wg. przypisu rodzinnego, ale w tej "innej" wersji :) Składniki na ciasto: 4 łyżeczki "Egg free" zamiennika jajka 1 szklanka
Lajtkraft food intoleranceJeśli tak jak ja nie możecie się zdecydować, jakie ciasto upiec na święta, czy ma to być makowiec, sernik czy szarlotka? Najlepiej zróbcie 3 ciasta
słodki bratekDrodzy, dziś nie będzie nic o ogórkach 😉 . Zajmiemy się ciastem z makiem. Będzie to ciasto kruche, a w środku mak. Nikt nie powiedział przecież, że makowce jada się tylko w święta. My jadamy wtedy, gdy mamy na mak ochotę. Najlepszy byłby wyspany wprost z makówki, ale jak nie ma to weźmiemy z puszki. Będzie szybciej. Jeśli tylko ktoś
Tylko pysznieNasz ulubiony makowiec w wersji mini, z tortownicy. Pyszne kruche orkiszowe ciasto, z mnóstwem aromatycznego, wilgotnego maku, migdałów i orzechów. Bez tego makowca nie ma u nas Świąt. Polecam :-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm Składniki: kruche ciasto: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 125g masła - 50g ksylitolu (lub cukru) - 3 żółtka - 1 łyżeczka ksylitolu z wanilią (lub cukru
Smaczne Zdrowemakowca nie ma u mnie świąt Bożego Narodzenia. Ten jest wilgotny, aromatyczny, pełen bakalii. Przepada za nim cała rodzina, dawniej moja mama często go piekła. A dzięki gotowej masie makowej jest bardzo szybki do przygotowania. Na pewno doceni to każda zabiegana gospodyni :) puszka masy makowej (800-850g) 6 jajek 5 jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Smakołyki AsiSuper ciacho nie tylko od święta. Naprawdę w smaku przypomina makowiec i może go śmiało zastąpić na świątecznym stole jeśli np. zawijane makowce nam się nie udają ;) Składniki na tortownicę o średnicy 23 : 2 jajka 150-180 gr cukru (zależy czy lubicie słodkie czy bardziej słodkie wypieki) 65 gr masła roztopionego i ostudzonego 125 gr maku zmielonego (suchego
Gotowanie...to proste !