makarony - 24536 przepisów (strona:569/1636)

Pappardelle z kurkami i pancettą 110

wpisem rozpoczynam Tydzień Włoski z marką Barilla. Od dziś przez kolejne siedem dni tu, na moim blogu pojawi się siedem przepisów inspirowanych włoską kuchnią. Jak się domyślacie, będzie dużo makaronu w mniej lub bardziej klasycznym wydaniu. Na początek włosko-polskie danie - makaron pappardelle z kurkami i pancettą. Delikatne w smaku kurki lubią towarzystwo wyrazistych dodatków - słonej wędliny, pieprzu(...)zrobią się lśniące i troszkę zmniejszą objętość.  Dodać boczek, posolić do smaku (uważać, aby nie przesadzić z solą, bo wędlina jest dosyć słona), doprawić sporą ilością pieprzu. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody przez 7 minut - wtedy będzie al dente. Odcedzić i przełożyć na patelnię z kurkami, posypać natką pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać posypane pieprzem

Kulinarne Inspiracje
Kokardki z musem truskawkowym 127

Makaron kokardki – 40 dag Truskawki – 1 kg Cukier – 4–5 łyżek Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Liski mięty  Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i przelać zimna wodą i odsączyć na sitku. Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać, parę odłożyć do dekoracji a resztę zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Makaron wyłożyć na talerze i polać przygotowanym musem truskawkowym oraz

Camilla w kuchni
Makaron z serem 103

Makaron – 40 dag Twaróg biały – 30 dag Masło Tarta bułka Cynamon Cukier  Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, przelać zimną wodą i odsączyć na sitku. Twaróg włożyć na parę minut do zamrażalnika. by się ściągnął, i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać masło, wsypać bulkę tartą i razem podpiec leciutko. Makaron wyłożyć na talerze, polać masełkiem z bułką, posypać

Camilla w kuchni
Farfalle z polskim "pesto" pietruszkowym, czyli fusion w kolorach #omnomnom 145

Pierwszy raz dostałam kulinarną paczkę - makarony omnomnom, które są głównym składnikiem konkursowych zmagań. Tematem konkursu jest kuchnia fusion, a więc pozwoliłam sobie na pogrywanie z tradycją ;) i tak oto powstało polskie pesto pietruszkowe z wyraźną, orzechową nutą ;). Danie poza faktem, że jest przepyszne, ma jeszcze tę zaletę, iż stanowi tańszą wersję klasycznej potrawy tak, aby każdy mógł sobie(...)pozwolić. FARFALLE Z POLSKIM "PESTO" PIETRUSZKOWYM Składniki: - makaron farfalle - 1 pęczki natki pietruszki - 50 gram orzechów włoskich - 3 ząbki czosnku - 125 mililitrów masła - 50 gram startego wędzonego sera bez skórki, np. oscypek, rolada ustrzycka - sól - pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z makaronem ugotowanym na sposób

Życie zamknięte w smaku
Lasagne 168

Masło rozpuszczamy i podsmażamy na nim mąkę aż zacznie się "pienić". Dodajemy mleko i mieszamy energicznie trzepaczką aż do zgęstnienia. Doprawiamy pieprzem, solą i gałką. Składniki do lasagne: - płaty makaronu lasagne - ser żółty lub mozzarella - ser grana padano - masło Przygotowanie lasagne: Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła. Układamy pierwszą warstwę makaronu (nie trzeba go gotować), na nią wykładamy nieco mięsnego(...)sosu, następnie sos beszamelowy i znowu makaron. Powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich składników, pamiętając, że ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy. Całość posypujemy serami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Lekki makaron - idealny na upały, najlepszy dla dzieci w 15 minut 133

Dziś przedstawiam przepis na lekki makaron idealny na upalne dni z ricottą i parmezanem, który polubią i dzieci i dorośli :) Zainspirował mnie przepis ze strony Jamiego Olivera . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 małe porcje: 120 g makaronu świderki 3 łyżki sera ricotta 1 mała marchewka, starta na dużych oczkach 30 g świeżego parmezanu, pokrojonego w cienkie plastry oliwa(...)oliwek sól, świeżo mielony pieprz świeże oregano i tymianek CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Makaron gotujemy w porządnie osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Na ostatnie dwie minuty wrzucamy startą marchewkę. Odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy 15 g parmezanu, mieszamy, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek i ser ricotta, ponownie mieszamy. Przekładamy na talerze, dekorujemy

My Culinary Art
Makaron z tapenadą z czarnych oliwek 144

zalewy 4 łyżki oliwy duży ząbek czosnku świeżo zmielony pieprz 2 filety anchois ( można pominąć) 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki octu balsamicznego ostra papryka (do smaku) makaron 10 pomidorków koktajlowych garść rukoli Przygotowanie: Przygotowanie tapenady jest bajecznie proste. Wystarczy wszystkie składniki pasty umieścić w wysokim naczyniu i zblendować (zmiksować). Doprawić do smaku. Możemy oczywiście dodać więcej oliwy(...)była mniej gęsta do makaronu.   Makaron gotujemy według wytycznych na opakowaniu. Odcedzamy i łączymy z delikatnie podgrzaną w rondelku tapenadą.  Wykładamy na talerz i podajemy z pomidorkami koktajlowymi i rukolą. Smacznego

ChilliJemy
tagliatelle z polędwiczkami wieprzowymi 144

się w bardzo różnych kompozycjach. Ta z tagliatelle niesie ze sobą dużą dozę delikatnych smaków i aromatów, które razem komponują się w bardzo ciekawe danie. Składniki : 1 polędwiczka wieprzowa makaron tagliatelle 250g pół naci kolendry 100g boczku mała cukinia 50-80g łuskanego słonecznika 2-3 ząbki czosnku parmezan 3-4 łyżki oleju sól, pieprz, cząber Sposób przyrządzenia : polędwiczkę myjemy(...)cukinię myjemy, nie obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na cienkie słupki 0,5x0,5cm o długości około 3-4cm czosnek drobno siekamy makaron (używam surowy Nonna Mio z Lidl'a) gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie i niewielką ilością oliwy słonecznik prażymy na małej patelni aż się zarumieni na patelni rozgrzewamy olej

zobacz ich smak
stir fry z fasolką szparagową i kurczakiem 220

lekko, azjatycko i fasolkowo. Składniki : 250-300g piersi z kurczaka 300g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej 1/2 małej czerwonej papryki 1 mała cebula kilkanaście pieczarek 300-400g makaronu tagliatelle 2 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 limonka sól i pieprz Sposób przyrządzenia : marynata: sos sojowy (2 łyżki), miód (2 łyżki) i sok z połowy limonki dokładnie(...)mieszamy fasolkę szparagową gotujemy kilka minut by pozostała al dente i przelewamy zimną wodą makaron gotujemy i pozostawiamy na durszlaku do ocieknięcia pieczarki podsmażamy na patelni, aż nieco zmiękną i odstawiamy pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na dosyć duże kawałki rozgrzewamy olej na patelni, podsmażamy kurczaka kilka minut do kurczaka dodajemy paprykę i cebulę, mieszając smażymy

zobacz ich smak
Penne z pieczarkami 171

Połączenie makaronu z pieczarkami, boczkiem i pozostałymi dodatkami sprawdziło się. Wyszło szybkie, smaczne danie. Składniki 400 g makaronu penne 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 4 łyżki przecieru pomidorowego pół szklanki białego wytrawnego wina 100 g chudego boczku 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz 1 łyżka łagodnego ketchupu Przygotowanie Pokrojone pieczarki odparowałem na suchej patelni(...)Osobno podsmażyłem boczek, połączyłem z grzybami, wlałem wino i gotowałem bez przykrycia, aż połowa płynu odparowała. Dodałem przecier pomidorowy, ketchup i bazylię, doprawiłem solą i pieprzem do smaku. Ugotowałem makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedziłem, wymieszałem z pieczarkami. Wyłożyłem na podgrzany talerz i posypałem szczypiorkiem

R'n'G Kitchen
Makaron z tuńczykiem, ricottą i szałwią 137

Pyszne, lekkie... nic dodać nic ująć. Składniki: 120 gram makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany, bez glutenu) 1 puszka tuńczyka, najlepiej z wody 1/2 opakowania ricotty 1/2 pęczka szałwii 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do podania prażone orzechy włoskie lub pestki słonecznika Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu(...)smażymy kilka chwil, wrzucamy tuńczyka odcedzonego z wody i całość dusimy chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną drobno szałwię (kilka listków odkładamy), dodajemy ricottę i dusimy minutę. Ugotowany makaron mieszamy z dokładnie z sosem, przed podaniem posypujemy orzechami lub pestkami i dekorujemy listkami szałwii

Mango Papaja
Paprykando – czyli szybki obiad 250

można się od nich wile nauczyć ; ) Składniki dla 3 osób : 2 czerwone papryki grubościenne 2 małe cebulki 5 pieczarek 1 łyżeczka płaska suszonego czosnku odrobina ostrej papryki mielonej mix makaronu ( po garści różnych kształtów ) 6 jajek 6 małych plastrów boczku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Makarony gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Paprykę kroimy w paski , cebulkę w piórka(...)każdy boczuś wybijamy jajko , solimy i smażymy z obu stron lub z jednej jak ktoś woli , posypujemy pieprzem Teraz pozostało złożyć elementy w danie , na talerz wysypujemy makaron , następnie warzywa , na koniec jajka i paprykando jest gotowe do podania     Post Paprykando – czyli szybki obiad pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami 108

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 200g makaronu np. fidellini 1 duża cukinia 1 cebula ½ słoiczka suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 35g orzechów pinii parmezan Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię myjemy i kroimy w pół talarki. Pomidory(...)pomidorów ze słoika. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulkę, chwilę smażymy. Następnie dorzucamy cukinię, pomidory i orzeszki, całość dusimy aż cukinia będzie miękka.  Na koniec dodajemy odcedzony makaron. Mieszamy. Podajemy na ciepło, całość oprószamy startym na tartce parmezanem. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Makaron ze szpinakiem 118

Składniki: świeży szpinak (mała wiązka) czarne oliwki (15 szt.) czosnek (2 ząbki) tofu (3 dag) makaron np. muszelki (15 dag) woda oliwa z oliwek sól Czas przygotowania: 35 min. Liczba porcji: 1 duża Przygotowanie: Szpinak myjemy i kroimy liście. Dusimy na patelni w odrobinie wody. Kroimy oliwki i wyciskamy czosnek. Dodajemy do szpinaku, kiedy ten zmniejszy swoją objętość. Solimy(...)gotującej się posolonej wody dodajemy odrobinę oliwy i wsypujemy makaron. Gotujemy, aż będzie miękki. Tofu kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do szpinaku, z którego wyparowała już woda. Ugotowany makaron odcedzamy i wykładamy na talerz. Na wierzch dajemy szpinak

Weganka gotuje