Sałatka którą zrobiłam powstała z tak zwanych resztek w lodówce. Do odmiany zrobiłam z makaronem nitki co naprawdę świetnie wygląda razem z kolorowymi warzywami i kabanosem. Sałatka jest szybka, zdrowa i bardzo smaczna. Śmiało można ją przygotować do pracy czy kolację. Składniki: 250 g makaronu nitki 200 g cienkich kabanosów puszka zielonego groszku 1 zielony ogórek 2 pomidory 10 rzodkiewek(...)sera żółtego 1/2 pęczka koperku po 2 łyżki majonezu i jogurtu sól, pieprz (do smaku) Wykonanie: Makaron ugotować al dente, przelać wodą, odcedzić. Kabanosy pokroić na kawałeczki. Groszek osączyć z zalewy. Pomidor,ogórek i rzodkiewkę kroimy w kosteczkę, ser żółty w paseczki. Koperek drobno posiekać. Wszystko wrzucić do miski, wymieszać. Dodać jogurt z majonezem, przyprawić solą
magiczna kuchnia KasiMoje ulubione grzyby! Sobotni wypad do lasu zaowocował :D Składniki 250 g makaronu spaghetti 400 g kurek łyżka masła cebula szklanka mleka 1/2 szklanki śmietany 18% sól ,pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki parmezan mąka ziemniaczana (1 łyżeczka) Przygotowanie Grzyby płuczemy ,osączamy ,większe kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i razem z kurkami dusimy na maśle. Dodajemy mleko(...)śmietanę ,dusimy dalej do miękkości grzybów. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem i zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. Makaron gotujemy al dente ,odcedzając zostawiamy niewielką ilość wody z gotowania. Do całości dodajemy grzyby ,dokładnie mieszamy. Makaron wraz z sosem rozkładamy na talerze ,posypujemy posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem
R'n'G KitchenInne wykorzystanie sera ricotta Składniki 250 g makaronu tagliatelle 8 suszonych pomidorów 150 g ricotty skórka otarta z 1/4 cytryny 2 łyżki orzeszków piniowych zrumienionych na suchej patelni mały pęczek świeżej bazylii oliwa z oliwek extra vergine , 4 łyżki świeżo mielony czarny pieprz szczypta gałki muszkatołowej 4 łyżki wody z gotującego się makaronu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól , pieprz kolorowy(...)połowę listków bazylii , gałkę muszkatołową , przesmażoną szynkę i starta skórkę z cytryny. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Odstawiłem na kilka minut aby smaki przeszły. W osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente . Odcedziłem , wrzuciłem do miski z sosem , delikatnie wymieszałem. Posypałem resztą bazylii i orzeszków i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
R'n'G Kitchensmaków" lub innej do potraw chińskich łyżeczka słodkiej papryki 5 łyżek jasnego sosu sojowego 1 brokuł 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 papryka czerwona 150 g boczniaków 250 g makaronu mie 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki oleju sezamowego 50 ml bulionu warzywnego łyżeczka cukru brązowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)mieszamy. Brokuły dzielimy na różyczki i blanszujemy w lekko osłodzonym wrzątku ok. 3-4 min. Osączamy. Czosnek ,imbir i szalotki drobno siekamy. Paprykę oraz boczniaki kroimy na cienkie paski. Makaron gotujemy według przepisu znajdującego się na opakowaniu ,odcedzamy. Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek i szalotki ,lekko podsmażamy dodajemy kurczaka i smażymy 3 min ,cały czas mieszając. Następnie dodajemy imbir
R'n'G KitchenPyszne i szybkie danie idealnie sprawdzi się w "awaryjnej" sytuacji. Składniki 250 g makaronu świderki 4 pętka kiełbasy śląskiej 200 g boczniaków cebula pęczek natki pietruszki 100 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 2 płaskie łyżki mąki 600 ml bulionu warzywnego łyżka suszonego oregano cukier do smaku sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy al dente. Osączamy. W garnku rozgrzewamy oliwę ,szklimy posiekaną cebulę i dodajemy pokrojone w kostkę boczniaki ,kiełbasę i paprykę. Oprószamy mąką ,dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę jeszcze podsmażamy. Zalewamy
R'n'G KitchenMakaron jak zwykle daje się połączyć z różnymi dodatkami. Z brukselką też smakuje wybornie. Składniki 400 g tagliatelle 150 g brukselki 100 g boczku wędzonego 1 cebula 1 łyżeczka smalcu 125 ml bulionu warzywnego sól 125 ml śmietany pieprz biały gałka muszkatołowa Przygotowanie Makaron ugotowałem w osolonej wodzie, odcedziłem i dokładnie odsączyłem. Brukselkę oczyściłem, opłukałem, i pokroiłem w ćwiartki(...)samym tłuszczu zeszkliłem cebulę, dodałem brukselkę i krótko smażyłem. Wlałem bulion i śmietanę, kapustę gotowałem na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Doprawiłem solą, pieprzem i gałką. Makaron dodałem do brukselki, podgrzałem, wyłożyłem na talerze, podałem z boczkiem
R'n'G KitchenKlasyczne danie z północnych Włoch. Makaron z małą ilością dodatków smakuje wybornie i przyrządza się go bardzo szybko. Składniki 300 g makaronu orecchiette 1 puszka pomidorów pelati 1 puszka białej fasoli 500 g brokułów 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki ostrej papryki sól pieprz Przygotowanie Cebulę obrałem, posiekałem(...)oliwie. Dodałem zmiażdżony czosnek i paprykę. Smażyłem około minuty, dodałem pomidory i wlałem ¼ szklanki wody. Dusiłem, aż sos zgęstniał. Dodałem odsączoną fasolę i posiekane listki bazylii, doprawiłem do smaku. Makaron ugotowałem w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania włożyłem różyczki brokułów. Odcedziłem, wymieszałem z sosem, posypałem startym parmezanem
R'n'G KitchenProste i smaczne danie w sam raz dla wielbicieli makaronu. Składniki 300 g fusilli (świderki) 2 marchewki por (biała część) łyżeczka masła 2 ząbki czosnku 500 g mięsa mielonego (wieprzowe z łopatki) 200 ml bulionu warzywnego sól łyżeczka czarnego pieprzu puszka krojonych pomidorów kostka ziołowa tymianek - bazylia świeża bazylia starty parmezan Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu ,zostawiając 50 ml wody z gotowania. Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Por siekamy. Warzywa podsmażamy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,dodajemy mięso mielone ,które rozdrabniamy widelcem (cały czas mieszamy). Zalewamy bulionem i chwilę dusimy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy pomidory wraz z zalewą ,kostkę ziołową. Całość dusimy jeszcze
R'n'G KitchenPropozycja na szybkie danie. Dla wielbicieli sera gorgonzola i makaronu i nie tylko. Składniki 400 g makaronu ( wskazane spaghetti ) 1 i 1/2 łyżki masła sól Sos : 150 g sera gorgonzola 4-6 listków świeżej szałwii 250 ml śmietanki 12 % 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu 1 łyżka mleka szczypta nitek szafranu 1 łyżka brandy sól pieprz cayenne Przygotowanie Sos : szafran rozpuściłem(...)gorącym mleku, wlałem do rondla z drobno pokrojonym serem, szałwią, śmietanką i zielonym pieprzem. Podgrzewałem, stale mieszałem, do całkowitego roztopienia sera. Dodałem brandy, przyprawiłem solą i pieprzem. Makaron ugotowałem al dente w osolonej wodzie, odcedziłem i wymieszałem. Polałem gorącym sosem gorgonzola
R'n'G KitchenNasza kolacja na szybko. Można podać jako danie główne. Smacznie ,szybko i aromatycznie (dzięki ziołom) ,mniam! Składniki 200 g makaronu fusillioni (może być zwykły świderki) 200 g boczku wędzonego puszka pomidorów krojonych garść natki pietruszki garść świeżej bazylii garść szczypiorku sól ziołowa pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy według przepisu zawartego na opakowaniu ,w dobrze(...)dodajemy pomidory wraz z zalewą ,dusimy na wolnym ogniu 20 min. Bazylię ,natkę i szczypiorek siekamy. Dodajemy do sosu ,do smaku doprawiamy solą ziołową i pieprzem. Do sosu wkładamy makaron ,dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5 min. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G KitchenMakaron lubi większość. Przepis z magazynu Kuchnia. Warto spróbować, nam smakowało bardzo. Składniki 200 g solonego masła 1 pomarańcza 3 żółtka 100 g przegrzebków 400 g makaronu tagliatelle 1 pęczek szczypiorku sól pieprz Przygotowanie Masło roztopiłem i sklarowałem. Sparzyłem wrzątkiem pomarańczę, obrałem cienko ze skórki, wycisnąłem sok. Skórkę pokroiłem na cienkie paski i blanszowałem 2 minuty, osączyłem(...)ubijając, aż zabaglione było jednolite i gładkie. Trzy łyżki masła pozostawiłem do podsmażenia przegrzebków. Przegrzebki przyprawiłem solą i pieprzem, podsmażyłem 2 minuty na reszcie masła i skórką z pomarańczy. Makaron ugotowałem, odcedziłem. Dodałem 5 łyżek sosu, następnie przegrzebki, wymieszałem, posypałem posiekanym szczypiorkiem. Podałem, serwując w sosjerce resztą sosu zabaglione
R'n'G KitchenMakaron zawsze można przygotować na różne sposoby. Sos z wykorzystaniem tuńczyka wyszedł bardzo smacznie. Warto spróbować. Składniki 400 g makaronu 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 4 fileciki anchois pół szklanki białego wina półsłodkiego 3 dojrzałe malinowe pomidory 150 g tuńczyka w oleju 1 łyżeczka świeżego tymianku 1 łyżeczka świeżego oregano sól pieprz Przygotowanie W rondelku podsmażyłem(...)czosnek, dodałem obrane ze skóry, rozdrobnione pomidory, resztę oliwy, sól do smaku. Dusiłem pod przykryciem 15 minut. Pod koniec gotowania dodałem rozdrobnionego tuńczyka, zioła i doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem. Makaron ugotowałem szerokim garnku. Wrzuciłem do wrzącej wody i gotowałem ok. 9 minut, odcedziłem, przełożyłem do ogrzanej miski, polałem sosem, wymieszałem. Podałem w głębokich talerzach
R'n'G Kitchensezon to nie przepuścimy młodej kapuście :D Danie proste i smaczne. Składniki 400 g makaronu 600 g młodej kapusty 800 g wędzonego kurczaka (podudzia) 1 duża cebula 1 łyżka masła 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy. Posiekaną cebulę szklimy(...)laurowe ,zalewamy wodą (100 ml) i dusimy do miękkości kapusty. W razie potrzeby nadmiar płynu odparowujemy. Mięso oddzielamy od kości ,kroimy w dużą kostkę ,dodajemy do kapusty razem z makaronem. Razem podsmażamy 5-7 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenPotrawa ta zawdzięcza swoją nazwę miejscowości Amatrice ,położonej w górach ,centralnej części kraju. Tutaj prezentujemy Wam białą wersję ,tego pysznego dania. Składniki 500 g makaronu bucatini 4 łyżki oliwy z oliwek 1 papryczka chili 150 g surowego boczku 1 cebula pęczek natki pietruszki 200 g parmezanu Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy w dużej ilości(...)kostkę boczek ,smażymy aż się zrumieni. Boczek zdejmujemy z rondla i na tym samym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę. Boczek wkładamy z powrotem ,mieszamy z cebulą ,dodajemy odcedzony makaron. Całość smażymy na średnim ogniu 5-7 min cały czas mieszając. Na koniec obficie posypujemy posiekaną natką ,mieszamy i rozkładamy na talerze. Przed podaniem każdy talerz posypujemy serem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G KitchenTagliatelle z mulami , dla wielbicieli owoców morza i makaronów wymarzone danie. Składniki 1 kg muli 1 łyżka masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 pomidory pół łyżeczki soli 300 g szpinaku ( tylko drobne listki ) pół szklanki białego wytrawnego wina pół szklanki śmietanki 30 % szczypta szafranu 250 g makaronu tagliatelle garść startego parmezanu Przygotowanie Mule rozmroziłem(...)mule, doprowadziłem do wrzenia. Przykryłem i gotowałem, aż mule się otworzyły ( około 5 minut ). Pozbyłem się tych, które się nie otworzyły. Zdjąłem z ognia i trzymałem w cieple. Ugotowałem makaron. Po odcedzeniu wymieszałem z sosem. Posypałem parmezanem
R'n'G Kitchen