Czasem mam ochotę na trochę lżejsze sosy, mocno warzywne i świeże. Dlatego postanowiłam przygotować lekki makaron z kurczakiem i cukinią. Filet gotowany na parze i warzywa z ogródka – pycha. Składniki: 1 filet z kurczaka 4 pomidory świeże lub 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała czerwona papryka 50 ml białego wina wytrawnego 1 cebula 1 mała żółta cukinia sól(...)pieprz świeży tymianek świeża bazylia 1 opakowanie makaronu oliwa Czytaj dalej... Artykuł Lekki makaron z kurczakiem i cukinią pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuMakaron w sosie pomarańczowym. Składniki 350 g spaghetti 1 pomarańcza 6 filetów anchois 1 ząbek czosnku 70 ml oliwy z oliwek natka pietruszki parmezan sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente. Pomarańczę obieramy, usuwamy błonki i dzielimy na cząstki (najlepiej robić o nad miską, żeby zachować sok, który nam się przyda(...)momentu, kiedy sardele całkowicie się rozpadną. Następnie dodajemy pomarańcze razem z sokiem, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok. 10 min na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Makaron dodajemy do sosu, dodajemy posiekaną natką, dokładnie mieszamy. Podajemy z tartym parmezanem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenMakaron z klopsikami w sosie pomidorowym to klasyk, któremu nie sposób się oprzeć. Uwielbiany zarówno przez dorosłych jak i dzieci, wywoła nie jeden uśmiech gdy pojawi się na stole. Bo kto oprze się talerzowi makaronu w aromatycznym pomidorowym sosie, pachnącym oregano i bazylią z dodatkiem mięsnych kulek? To klasyczne danie wywodzi się z kuchni amerykańsko-włoskiej, która powstała dzięki spopularyzowaniu(...)początku może wydawać się rzadki, ale potem zgęstnieje. Do sosu dodajemy pojedynczo mięsne kulki. Patelnię przykrywamy. Nie mieszamy, żeby kulki się nie rozpadły. Gotujemy około 20 minut. Podajemy z makaronem, listkami bazylii i tartym parmezanem
Smakowity Blog Kulinarnysoku pomidorowego, 1łyżka koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sera mascarpone, 100 g startego żółtego sera, pęczek bazylii, łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, opakowanie makaronu spaghetti Sposób przygotowania: Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać mięso mielone, sól, pieprz, słodką paprykę, oregano i dokładnie obsmażyć. Następnie dodać sos pomidorowy, koncentrat(...)posiekaną bazylię. Wymieszać. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dodać mascarpone, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Zdjąć z ognia. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem i posypać startym żółtym serem. Smacznego
Nie tylko w kuchnidomu szybki obiad, zapiekanka i pojechałam po zakupy, bo w mojej lodówce zostało tylko światło :) i już wieczór. Jednak ostatkiem sił wstawiam przepis na szybką zapiekankę. Składniki: 400 g makaronu dowolnego (ja miałam kokardki) 100 g sera gorgonzola 100 g sera gouda 100 g sera mozzarella 200 ml śmietany sól pieprz Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Sery mozzarella(...)gouda zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gorgonzolę pokruszyć na mniejsze kawałki i wymieszać z serem gouda oraz makaronem. Polać śmietaną wymieszaną z solą i pieprzem i posypać serem mozzarella. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. Podawać gorące. zapiekanka makaronowa trzy sery
O kuchni z uczuciemKlopsiki wołowe w sosie pomidorowym podawane z makaronem spaghetti. Składniki na 4 porcje: 400 g mielonej wołowiny 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/3 szklanki bułki tartej sól pieprz 2 łyżki oleju 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku Sos pomidorowy: 500 g passaty lub koncentratu pomidorowego w kartoniku 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz(...)łyżeczka brązowego cukru Do podania: makaron spaghetti (ok. 300 g) parmezan bazylia/natka pietruszki Wołowinę, jajko, mleko, bułkę tartą, sól i pieprz wymieszać dokładnie w misce i uformować klopsiki o średnicy około 2.5 cm (wyszło mi 36 sztuk). W głębokiej patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać klopsiki, obsmażyć je z każdej strony. Dodać koncentrat/passatę, wszystkie przyprawy oraz
Moja Galeria SmakuSkładniki: 400 g makaronu (użyłam razowego linguine ) 1 brokuł 3 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki bazylii olej do smażenia sól, pieprz Wykon anie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Do cebuli dodajemy brokuł, dolewamy śmietanę dosypujemy(...)bazylię i doprawiamy do smaku, chwilę dusimy. Na koniec dodajemy makaron, całość mieszamy. SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasiwraz z nią chłodniejsze noce i poranki, krótsze dni. To pora roku w której króluje dynia, moja ulubiona to hokkaido, z której można przygotować rozgrzewające zapiekanki, sosy do makaronów, zdrowe frytki z piekarnika czy kremowe zupy z rozgrzewającymi przyprawami jak imbir, chili czy kardamon i cynamon. Jesień w kuchni kojarzy mi się z gorącymi zapiekankami, gęstymi, pełnymi warzyw zupami(...)orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone
Moja smaczna kuchniapapryka pokrojona w kostkę 4 dojrzałe pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy 2 szklanki razowego makaronu sól, pieprz do smaku natka pietruszki do podania Z bulionu odmierz 2-3 łyżki i rozgrzej je na dużej patelni. Wrzuć cebulę i podduś ją około 5 minut, następnie(...)Zamieszaj, przykryj i gotuj 20 minut. Na patelnię dorzuć ugotowaną ciecierzycę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podgotuj całość jeszcze 5 minut. W międzyczasie w osolonej wodzie gotuj makaron przez 8-10 minut, aby był al dente. Odcedź i połącz go z przygotowanym sosem. Przełóż na talerze posyp posiekaną natką i podawaj. Makaron smakuje dobrze zarówno na ciepło
Roślinna - blog wegańskiMakaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) Dzisiaj podsyłam Wam przepis i biorę się za pisanie o słynnym włoskim sosie (który nie do końca jest sosem) i o mieście, z którego pochodzi. Składniki na 8 porcji: 1 kg świeżych pomidorów lub 800 g z puszki 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 3-4 łodygi selera naciowego(...)razie potrzeby dolać nieco bulionu lub wody. Sos jednak powinien być bardzo gęsty, nie wodnisty o bardzo mięsnym smaku. Pod koniec gotowania dodać mleko. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzić, dodać do sosu. Dobrze wymieszać, dopóki cały sos nie pokryje makaronu. Przed podaniem posypać parmezanem. Smacznego! Przepis
Pełny talerzKlasyk, ale może akurat ktoś z Was nigdy nie próbował - makaron z pomidorami (u mnie koktajlowymi), tuńczykiem i czosnkiem. Ja najbardziej lubię w takim wydaniu właśnie tagliatelle lub farfalle :) SKŁADNIKI: (na 2-3 porcje) ok 20 dag makaronu suchego pomidorki koktajlowe lub zwykłe (można użyć też pomidorów w puszce) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 ząbki czosnku 2 łyżki(...)masła śmietanka 30% (kilka łyżek, tyle żeby sos zrobił się kremowy) pieprz, sól, suszone oregano, bazylia, 1. Makaron ugotować al dente. 2. Pomidorki pokroić, przesmażyć na maśle, dodać tuńczyka i przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, poddusić jeszcze chwilę. Zaciągnąć śmietanką
Kto ugości moich gości?oliwek i zapiekamy w piekarniku, aby nabrała chrupkości. Na część kromek nakładamy pasztet, na część pomidory. Podajemy zanim wystygną. PRIMO PIATTO Czy informacja, że Włosi na pierwsze danie jedzą makaron będzie dla Was zaskakująca? Giovanni, jak rasowy Rzymianin, zaserwowałby mi pewnie spaghetti z mięsnym sosem, jednak pomna tego, że to NIE BĘDZIE główna część posiłku, zamawiam: Pappardelle alla Norma Potrawę(...)idzie również pestkami), 3 pokrojone ząbki czosnku, szczyptę cukru, soli i pieprzu. Dusimy aż składniki się połączą. Wykładamy na gorący, ugotowany „al dente” makaron, posypujemy posiekaną bazylią i świeżym, tartym serem pecorino. Uwaga: makaron jemy w takiej ilości, żeby za kilka chwil z przyjemnością zająć się: SECONDO PIATTO Ze wzgledu na to, że Włochy to kraj z trzech
Patchworkzmieniony smak uzyskamy. Proponuję Wam moją zupę przygotować, lub na niej się wzorować, bo sposób jej przygotowania powoduje, ze zupa jest smaczna, aromatyczna, po prostu udana. Składniki: 70 g makaronu świderek z mąki z pełnego przemiału, 1 duża główka czosnku, 1 biała cebula, 100 g pora, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 szt. polędwiczek z kurczaka, 0,7 l bulionu(...)pomocą blendera miksujemy warzywa. Po zmiksowaniu, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Polędwiczki z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. Do zmiksowanej zupy dodajemy (równocześnie) kurczaka i makaron. Całość gotujemy do momentu, aż makaron będzie al dente. Pod koniec doprawiamy sosem worcestershire, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Dopiero na samym końcu możemy dodać sól, jeśli będzie taka potrzeba. Zupę podajemy gorącą
Moniki Smakołykiwiem, czy danie bardziej smakuje mi na ciepło, czy na zimno jako sałatka - chyba muszę zrobić je jeszcze raz, żeby się przekonać :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 4 garści ugotowanego makaronu 2 czerwone papryki 1/2 kostki sera feta 20-25 pomidorków koktajlowych (użyłam trzech rodzajów) 2 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego tymianku pieprz sól oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę(...)praskę ząbki czosnku. Smażymy do momentu aż papryka zmięknie i przejdzie smakiem przypraw. Wrzucamy na patelnię pomidorki i fetę i smażymy kilka minut, aż pomidorki lekko się podduszą. Dodajemy makaron, trzymamy na patelni do momentu aż makaron się zagrzeje. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego
DefinicjaSmakuAromatyczna pasta z kurczakiem w kremowym śmietanowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów, cebulki i bazylii. Składniki na 2 porcje: duża pierś z kurczaka 200 g makaronu kilkanaście suszonych pomidorów z zalewy 200 ml śmietany do sosów cebula świeża bazylia sól, pieprz Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni podgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulkę. Pierś z kurczaka(...)również dodać na patelnię. Całość przesmażyć przez minutę, dolać śmietanę i poddusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Bazylię posiekać i wrzucić do sosu, który następnie wymieszać z ugotowanym makaronem. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchenne