pesto dodałam oregano, bardzo lubię te zioło, a że mam w doniczce na moim blacie więc jak znalazł. Składniki: proporcje są tak naprawdę na oko na jedną porcję makaron na spaghetti - ja użyłam pełnoziarnistego -ok. 150 gram -na oko duży pęczek świeżej bazylii kilka listków oregano - niekoniecznie 1 ząbek czosnku garść pestek dyni - można też użyć nerkowce kawałek sera(...)oliwa z oliwek szczypta soli,pieprzu Gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy. Do blendera wkładamy bazylię, oregano oraz pestki dyni, ząbek czosnku, szczypta soli, pieprzu i 3 łyżki oliwy z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy blenderem.Gotowe pesto wykładamy na makaron. Można posypać żółtym serem
Kubki smakucebula 1 jajko 2 żółtka (ma być tyle żółtek, na ile osób przyrządzane jest danie) 20g startego parmezanu lub innego twardego sera (użyłam mieszanki) natka pietruszki czarny pieprz Dodatkowo: makaron sól do osolenia wody Makaron ugotować (al dente) w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni (we własnym tłuszczu). Dodać posiekaną cebulę i smażyć(...)zarumienienia. W miseczce dokładnie rozmieszać jajka, żółtka, ser i pieprz. Odcedzony makaron połączyć z zawartością patelni. Całość zalać mieszanką jajeczną, wymieszać i posypać posiekaną natką pietruszki. Po nałożeniu można dodatkowo posypać startym serem
Di gotujeMoże odrobinę pracochłonne danie jak na makaron, ale smaki....boskie <3 Składniki 500 g makaronu spaghetti 2 cebule 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 200 g boczku surowego 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 50 ml oliwy z oliwek 400 ml czerwonego półwytrawnego wina 100 ml passaty pomidorowej oregano 500 ml bulionu wołowego 120 ml śmietanki 30% sól, pieprz(...)sosu dodajemy passatę, oregano i pieprz. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez dwie godziny. Nadmiar płynu odparowujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchengrzybów i krewetek intrygowało mnie od dawna. Jeśli macie w domu suszone lub mrożone grzyby, musicie spróbować tego dania ! Połączenie krewetek i grzybów to istny foodporn ! Składniki (2 porcje): makaron tagliatelle 40 g suszonych borowików 20 – 26 surowych krewetek 2 ząbki czosnku 1/2 małego pęczka natki pietruszki 100 ml śmietany kremówki 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia sól, świeżo(...)zmielony pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna żyłka)), opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Grzyby mocz w chłodnej wodzie przez około 1/2 godziny. Następnie
Moja pasja smakugrubych oczkach, sól, pieprz, 2 łyżki masła, Sos beszamelowy: 3 łyżki masła, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 0,5 l mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Dodatkowo: makaron cannelloni, 150 g żółtego sera Wykonie: Szpinak rozmrażamy następnie dusimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż będzie miękki. Pod koniec dodajemy(...)wlewamy mleko. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Jeżeli sos będzie bardzo gęsty należy dolać więcej mleka. Gotowym farszem napełniamy nie ugotowany makaron i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wcześniej smarujemy masłem lub olejem. Wierzch makaronu polewamy dokładnie i obficie sosem beszamelowym. Na wierzch sypiemy startym serem. Pieczemy przez
Passion of CookingSkładniki (2 porcje): makaron tagliatelle 200 g boczku w plasterkach 20 – 26 surowych krewetek 2 ząbki czosnku 1/2 małego pęczka natki pietruszki 100 ml śmietany kremówki sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej(...)praskę. Dopraw je solą i pieprzem. Gdy krewetki będą gotowe – dodaj kremówkę, posiekaną natkę pietruszki, boczek, dopraw solą, pieprzem i gałką, całość wymieszaj i smaż 2 minuty. Następnie dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze
Moja pasja smakumakaronu (muszelki) 450 g boczniaka 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta oregano 1 łyżka sosu sojowego szczypta majeranku sól pieprz tłuszcz do smażenia natka pietruszki Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przepłukać zimną wodą i odstawić. Boczniaka posiekać w paseczki, marchewkę i pietruszkę pokroić w zapałkę, cebulę w drobną kostkę. Wszystko wymieszać w naczyniu(...)przyprawy i sos sojowy, podlać szklanką wody i dusić aż grzyby i warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, w razie potrzeby dodać odrobinę wody. Sos wymieszać z makaronem i podgrzać przed podaniem. Posypać posiekaną natką pietruszki
Gotowanie jest łatwewartości.. . Spaghetti z kurczakiem i szpinakiem Składniki: pół torebki mrożonego szpinaku główka czosnku łyżeczka masła sól morska filet z kurczaka przyprawa złocista do kurczaka przyprawa kebab - gyros makaron spaghetti Przygotowanie: Szpinak wrzucamy na patelnię i podgrzewamy około 15 minut, tak, by się ładnie rozmroził. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy masło i zmieloną sól. Całość smażymy kilka minut(...)drugiej patelni obsmażamy małe kawałeczki kurczaka w przyprawach. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z kilkoma kropelkami oleju. Na talerz wykładamy makaron, przygotowany szpinak i kawałki kurczaka. Posypujemy startym parmezanem. Jak to mawia mój syn: Picha
Lawendowe NieboOstatnio, kiedy dużo pracuję, bardzo cenię sobie takie szybkie obiady. Ten robi się w pół godziny. Jest smaczny i pożywny. Można go również zabrać do pracy. Polecam :) 2 szkl makaronu penne 2 filety z kurczaka słoiczek suszonych pomidorów w zalewie 1/2 szkl zielonych oliwek sól morska prowansalska łyżeczka bazylii pieprz natka pietruszki Makaron ugotować al dente w lekko osolonej(...)pomidorki też są słone) i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju z pomidorków i podsmażyć mięso. Pomidorki pokroić w paski i dodać do filetów. Dodać oliwki i makaron. Doprawić do smaku bazylią, chwilkę przesmażyć. Podawać posypane natką pietruszki
Smakołyki Asismaczne zarazem. Lubię takie:) Moja rodzina też. Nawet moja Oliwka, która ostatnio bardzo wybrzydza też zjadła z apatytem. Wam również polecam. Talerz "Julia Gold" od Porcelany Bogucice. garść makaronu spaghetti 1 średnia cukinia 500g mięsa mielonego wieprzowego cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa do dań z makaronu oregano oliwa sól, świeżo zmielony pieprz przyprawa z suszonych pomidorów(...)kostkę cukinię, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Na koniec podlać bulionem (1 lub 2 szkl, w zależności od tego jaki gęsty chcemy otrzymać sos) i dusić ok 15 minut. Makaron ugotować aldente wg przepisu na opakowaniu. Podawać z sosem mięsno-warzywnym
Smakołyki Asipapier ryżowy 100 g makaronu ryżowego 250 g mięsa mielonego 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 20 g grzybów mun sos sojowy sól pieprz cukier chili oliwa natka pietruszki Makaron włożyć do wrzątku i pozostawić na kilka minut, po czym odcedzić i przestudzić. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w zapałkę, Cebulę pokroić w piórko. Grzyby mun namoczyć w ciepłej(...)łyżki oliwy wrzucić warzywa i grzyby mun, smażyć przez ok 15 min. Dodać przyprawy do smaku i sos sojowy i mięso mielone, dusić jeszcze ok 15 min. Wystudzić. Makaron pociąć na drobniejsze kawałki i dodać do farszu posypać natką pietruszki i wymieszać. Papier ryżowy moczyć w wodzie kłaść nadzienie i zwijać jak gołąbki . Ułożyć tak by nie dotykały do siebie
Gotowanie jest łatweKolejny prosty, szybki i niezwykle smaczny pomysł na makaron. Tym razem w roli głównej wystąpią pesto pietruszkowe, nadziewane zielone papryczki i chorizo. Tym, którzy nie jadają mięsa proponuję usunąć z przepisu chorizo i już mamy wyśmienite danie bezmięsne. Co potrzebne: makaron typu spaghetti lub inny długi (ja wybrałem Linguine – cienki, długi makaron... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcudyni ( u mnie hokkaido) 2 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego suszone zioła prowansalskie czy też bazylia bądź oregano ( ok. 1 łyżeczki) sól, pieprz, łyżeczka cukru 20 dag makaronu ( u mnie grube rurki) 2-3 łyżki oleju ok 2 - 3 łyżki tartego sera ( u mnie oscypek) Przygotowanie; Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebule i starty czosnek a także(...)już dusimy aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą , pieprzem a także aby złagodzić nieco kwaśny smak pomidorów dodajemy około łyżeczki cukru. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z sosem. Przed podaniem możemy posypać naszym ulubionym serem. Aby makaron nam się po ugotowaniu nie sklejał - do wody w której się
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki makaron, 300g mięso mielone z indyka, 500g cebula, 1 duża sztuka koncentrat pomidorowy, 3 łyżki śmietanka 12%, 100g mąka pszenna, 3 łyżeczki sól ,pieprz, bazylia Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelnie wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, chwilę smażymy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy mięso mielone, smażymy 10-15 minut. Po tym czasie(...)koncentrat i jeszcze chwilkę dusimy. Mieszamy śmietanę z mąką i jeśli potrzeba dolewamy odrobinę wody. Wlewamy śmietanę do mięsa, krótko zagotowujemy. Doprawiamy bazylią, pieprzem i solą. Gotowym sosem zalewamy makaron
Gotowanie moimi oczamiSkładniki brokuł, 1 sztuka około 500g szpinak świeży, 250g makaron kokardki, 300g Składniki na sos masło, 80g mąka, mleko, 800ml ser żółty, 200g sok z cytryny, 1 łyżka musztarda, 2 łyżeczki sól, pieprz, oliwa Składniki na posypkę białe pieczywo, 5 kromek orzechy włoskie, 80g ser żółty, 100g czosnek granulowany, 1 łyżeczka sól, 1/2 łyżeczki Przygotowanie W garnku zagotowujemy wodę(...)odrobiną soli, wrzucamy różyczki brokułów, gotujemy 5 minut. Wyciągamy obgotowane brokuły i pozostawiamy do osączenia. Do tej samej wody wrzucamy makaron i gotujemy także 5 minut, odsączamy wodę. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy szpinak, smażymy minutę aż zmięknie. Przekładamy na sitko do osączenia. Masło topimy w średnim garnku z grubym dnem, dodajemy mąkę, chwilę smażymy. Dolewamy mleko
Gotowanie moimi oczami