makarony - 24536 przepisów (strona:554/1636)

Rurki z klopsikami i pieczarkami w sosie śmietankowo-pieczarkowym 229

Sycące i szybkie danie z mięsnymi kuleczkami. Makaron, klopsiki wieprzowe i pieczarki łączy sos śmietankowo-pieczarkowy. składniki: 400 g makaronu rurki 250 g małych pieczarek 450 g mięsa mielonego, u mnie karkówka 1 jajko 2 łyżki kaszy manny sól,pieprz słodka papryka 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Mieloną karkówkę przełożyć do miski. Dodać(...)klopsiki. Chwilę razem smażyć. Następnie wlać śmietankę oraz dodać posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dusić aby sos zgęstniał i smaki się wymieszały, do smaku sos doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente, dobrze osączyć i przełożyć na patelnię z sosem. Dokładnie wymieszać i nakładać na talerze

Monia miesza i gotuje
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem , papryka i mozzarellą 374

tych prostszych, która nie wymaga wielu składników i nie pochłania wiele czasu. Składniki: 0,5kg piersi z kurczaka duża czerwona cebula papryka czerwona papryka żółta 300ml passaty pomidorowej 70dag makaronu ( u mnie kokardki) 20dag mozzarelli w wiórkach  przyprawa do kurczaka sól, pieprz łyżeczka ziół prowansalskich Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Odcedzamy Kurczaka kroimy(...)ogniu z przyprawą do kurczaka. Dodajemy pokrojona drobno paprykę oraz cebulkę i dusimy pod przykryciem. Po około 5 minutach dolewamy passatę, doprawiamy do smaku przyprawami. Do naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, na przemian z kurczakiem (posypujemy każda warstwę serem). Pieczemy w 175 stopniach w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut. Smacznego

ChilliJemy
Wegetariańska lazania 351

sprawdzając czy nie trzeba farszu jeszcze doprawić. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeśli farsz za bardzo zgęstnieje to dodajemy trochę wrzątku (farsz nie może być bardzo gęsty, bo makaron w trakie pieczenia wchłania wodę).  Gdy beszamel i farsz mamy gotowe zabieramy się za przekładanie lazanii w międzyczasie rozgrzewając piekarnik do 180 st. C. Zaczynamy od warstwy(...)makaronu na dnie naczynia (płaty surowe bez wcześniejszego obgotowywania) na którą wykładamy farsz, a  na niego beszamel. Powtarzamy warstwy. Kończymy warstwą makaronu przykrytą warstwą beszamelu. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 35 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię. Na wierzchu układamy platerki mozarelli i zapiekamy jeszcze około 10 -15 minut, aż lazania ładnie się zrumieni. I gotowe

Simple Dish
Spaghetti bolognese 136

jest chyba klasykiem wśród dzieci, a przynajmniej moje pociechy je uwielbiają ;) Składniki na 4 porcje: z przepisu z bloga Filozofia Smaku 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 400 g makaronu spaghetti 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju 2 puszki pomidorów 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól(...)Dodać mięso. Smażyć 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, papryką, oregano i bazylią. Wlać pomidory z puszki. Dusić kolejne 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie ugotować makaron. Gotowy sos wymieszać z makaronem, posypać startym serem żółtym. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Makaron po meksykańsku 184

dzisiejszy obiad polecam smakowity makaron z sosem a'la meksykańskim. To doskonały pomysł na szybki i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. Do przygotowania potrawy wykorzystałam sos meksykański, który otrzymałam do testowania od firmy JAMAR. SKŁADNIKI: 300 g makaronu tagliatelle, 250 g mięsa mielonego wieprzowego, 1  papryka  czerwona, 1 cebula, 1/3 puszki kukurydzy konserwowej, 2  pomidory(...)mięsa i warzyw dodaję kukurydzę konserwową, sos meksykański oraz koncentrat. Mieszam i duszę kolejne 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz pieprzem cayenne.  4. Makaron gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i wykładam na talerz. Na środek talerza nakładam solidną porcję sosu. Wierzch posypuję natką pietruszki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Trottole z bazyliowo piniowym pesto 128

Prosto i smacznie...kilka chwil wystarczy na przygotowanie tego, aromatycznego dania.    Składniki 250 g makaronu trottole 100 ml oliwy z oliwek 2 garści świeżej bazylii 100 g orzechów piniowych 100 g sera dziugas   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartym na opakowaniu. Oliwę, orzechy, bazylię i starty ser miksujemy(...)gładko. Do makaronu dodajemy pesto, lekko podgrzewamy. Podajemy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size

R'n'G Kitchen
Spring rollsy 172

papieru ryżowego 1 opakowanie wędzonego tofu 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 pęczek rzodkiewki   garść świeżych ziół (majeranek tymianek, mięta)   100 gr makaronu ryżowego oliwa z oliwek sól, pieprz   2 łyżki sosu sojowego ciemnego   2 łyżki sosu sojowego jasnego   1 łyżeczki soku z limonki   2 łyżki wody  1 ząbek(...)piekarniku w 180 st przez ok. 20 min. To samo robimy z tofu.  Papier ryżowy zanurzamy w ciepłej wodzie, a następnie układamy na nim: na początek plaster Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papier ryżowy zanurzamy w ciepłej wodzie, a następnie układamy na nim: na początek plasterki rzodkiewki, listki mięty, słupek tofu, papryki, cukinię a na koniec

Łycha smaków
Szybki makaron ryżowy z warzywami 140

Składniki: 1/2 cukinii 2 pomidory 1 papryka 1 cebula 1 zą bek czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki garść kolendry 1 łyżka oleju kokosowego garść pietruszki zielonej 100 g makaronu ryżowego pieprz, sól Przygotowanie: Na patelni na oleju kokosowym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy paprykę, jak lekko zmięknie dodajemy pomidor i cukinię (również pokrojone w kostkę)oraz sprasowany czosnek(...)Całość doprawiamy pieprzem, solą papryką.  Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Na makaron wykładamy warzywa posypujemy kolendrą i pietruszką

Łycha smaków
Spaghetti z czerwoną papryką 197

doskonale komponuje się z pomidorami i nadaje mu bardzo oryginalny smak. Przygotowanie takiego obiadu zajmuje 20 minut, więc jest to danie na przygotowanie którego każdy znajdzie czas. Składniki: 60g makaronu  razowego  spaghetti (zwykły też może być) 100g mięsa wołowego mielonego 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki lub kartoniku z pomidorami krojonymi sól i pieprz bazylia olej lub masło klarowane(...)smażenia 1/2 garści tartego parmezanu (opcjonalnie) Przygotowanie: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Paprykę pokrój w cienkie paski i przekrój je na pół. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane i podsmaż paprykę. Do podsmażonej papryki dodaj mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem. Podczas smażenia cały czas rozdrabniaj mięso. Gdy wszystko jest już usmażone dodaj pomidory krojone, po czym dopraw

Moja Micha
Makaron z pesto bazyliowo-oreganowym 150

pesto dodałam oregano, bardzo lubię te zioło, a że mam w doniczce na moim blacie więc jak znalazł.  Składniki: proporcje są tak naprawdę na oko na jedną porcję makaron na spaghetti - ja użyłam pełnoziarnistego -ok. 150 gram -na oko duży pęczek świeżej bazylii kilka listków oregano - niekoniecznie 1 ząbek czosnku garść pestek dyni - można też użyć nerkowce kawałek sera(...)oliwa z oliwek  szczypta soli,pieprzu Gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy. Do blendera wkładamy bazylię, oregano oraz pestki dyni, ząbek czosnku, szczypta soli, pieprzu i 3 łyżki oliwy z oliwek.  Wszystkie składniki dokładnie miksujemy blenderem.Gotowe pesto wykładamy na makaron. Można posypać żółtym serem

Kubki smaku
Spaghetti carbonara (wg oryginału) 173

cebula 1 jajko 2 żółtka (ma być tyle żółtek, na ile osób przyrządzane jest danie) 20g startego parmezanu lub innego twardego sera (użyłam mieszanki) natka pietruszki czarny pieprz Dodatkowo: makaron sól do osolenia wody    Makaron ugotować (al dente) w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni (we własnym tłuszczu). Dodać posiekaną cebulę i smażyć(...)zarumienienia. W miseczce dokładnie rozmieszać jajka, żółtka, ser i pieprz. Odcedzony makaron połączyć z zawartością patelni. Całość zalać mieszanką jajeczną, wymieszać i posypać posiekaną natką pietruszki. Po nałożeniu można dodatkowo posypać startym serem

Di gotuje
Spaghetti bolognese 133

Może odrobinę pracochłonne danie jak na makaron, ale smaki....boskie <3 Składniki 500 g makaronu spaghetti 2 cebule 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 200 g boczku surowego 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 50 ml oliwy z oliwek 400 ml czerwonego półwytrawnego wina 100 ml passaty pomidorowej oregano 500 ml bulionu wołowego 120 ml śmietanki 30% sól, pieprz(...)sosu dodajemy passatę, oregano i pieprz. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez dwie godziny. Nadmiar płynu odparowujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Tagliatelle z krewetkami i borowikami 190

grzybów i krewetek intrygowało mnie od dawna. Jeśli macie w domu suszone lub mrożone grzyby, musicie spróbować tego dania ! Połączenie krewetek i grzybów to istny foodporn ! Składniki (2 porcje): makaron tagliatelle 40 g suszonych borowików 20 – 26 surowych krewetek 2 ząbki czosnku 1/2 małego pęczka natki pietruszki 100 ml śmietany kremówki 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia sól, świeżo(...)zmielony pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna żyłka)), opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Grzyby mocz w chłodnej wodzie przez około 1/2 godziny. Następnie

Moja pasja smaku
Cannelloni ze szpinakiem 152

grubych oczkach, sól, pieprz, 2 łyżki masła,   Sos beszamelowy: 3 łyżki masła, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 0,5 l mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa,   Dodatkowo:   makaron cannelloni, 150 g żółtego sera   Wykonie: Szpinak rozmrażamy następnie dusimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż   będzie miękki. Pod koniec dodajemy(...)wlewamy mleko. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.   Jeżeli sos będzie bardzo gęsty należy dolać więcej mleka. Gotowym farszem napełniamy nie ugotowany makaron i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wcześniej smarujemy masłem lub olejem.   Wierzch makaronu polewamy dokładnie i obficie sosem beszamelowym.   Na wierzch sypiemy startym serem. Pieczemy przez

Passion of Cooking
Makaron z boczkiem i krewetkami 190

Składniki (2 porcje): makaron tagliatelle 200 g boczku w plasterkach 20 – 26 surowych krewetek 2 ząbki czosnku 1/2 małego pęczka natki pietruszki 100 ml śmietany kremówki sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej(...)praskę. Dopraw je solą i pieprzem. Gdy krewetki będą gotowe – dodaj kremówkę, posiekaną natkę pietruszki, boczek, dopraw solą, pieprzem i gałką, całość wymieszaj i smaż 2 minuty. Następnie dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze

Moja pasja smaku