małymi kroczkami i w końcu jej zasmakuje, bo przecież jak to Bestia z Młodych Tytanów uważa : tofu nie jest fu Składniki na 4-6 porcji: około 400 g makaronu ugotować wg przepisu na opakowaniu (u mnie było to Soba z Biedronki) około 1 kg kalafiora 200-300 g pieczarek 2 kostki tofu naturalnego 2 cebule 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka(...)kolejne 3-5 minut po czym dodaj sos sojowy i szklankę wody i duś aż kalafior będzie miękki (około 5 minut). Gdy będzie gotowe wymieszaj z tofu i ugotowanym makaronem. Całoć posyp sezamem. Gotowe Smacznego! Artykuł Tofu nie jest fu, czyli danie na szybko z makaronu, kalafiora i tofu pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfsans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Makaron maślano - cytrynowy z krewetkami i przegrzebkami Składniki – 2 porcje: Makaron np. tagliatelle – 200g Przegrzebki – minimum 8 sztuk Krewetki – 14-16 sztuk Żółta cukinia – 1 mała sztuka lub ½ dużej Czosnek(...)każdej strony, delikatnie podlewając masłem, na którym się smażą. Gdy przegrzebki będą już gotowe, dodać je do sosu i doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z makaronem ugotowanym al dente
Kuchnia Bon AppetitSzybki i smaczny obiad z kurczakiem i kurkami. Smaku dodaje to, że makaron jest szpinakowy. Sos jest niezwykle kremowy. 200 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 g kurek 1 łyżeczka koperku 2 łyżki natki pietruszki 0,5 szklanki wody 1 szklanka śmietany 12% 2 łyżeczki mąki 0,5 szklanki żółtego sera(...)makaronu szpinakowego Sól Pieprz Pomidorki koktajlowe Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyte i oczyszczone kurki. Następnie dokładamy kurczaka. Całość podsmażamy. Gdy mięso zmięknie wlewamy śmietanę wymieszaną z wodą i mąką. Wsypujemy starty żółty ser, przyprawiamy solą, pieprzem, koperkiem
VioletoweKucharzeniepapryki czerwonej. Danie tak pełne smaku, tak idealnie skomponowane, każdy aromat uzupełnia się i dopełnia tworząc jednolity i co tu dużo mówić pyszny smak. Całość podana z prawdziwym makaronem z mąki Amber Durum i oprószona serem. Takie obiady można by było jadać codziennie i na pewno by się nie nudziły. Ten przepis dodaje do swoich ulubionych. Spaghetti jest wyśmienite(...)godne uwagi jak i polecenia. Serdecznie namawiam Was do wypróbowania przepisu. SKŁADNIKI: - spaghetti Malma N 41 Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. SOS DYNIOWY: - 1/3 małej dyni piżmowej - 7 łyżek oliwy z oliwek - 3 ząbki czosnku - 1 szalotka - 1/4 pęczka natki pietruszki - śmietana kremowa - 1/4 łyżeczki kurkumy - szczypta cynamonu - szczypta chili - szczypta imbiru - szczypta kardamonu - 100 ml wody
SMYKWKUCHNIPrzepis autorski (mój). Prosta i smaczna propozycja, która idealnie sprawdzi się na szybki obiad. Makaron możecie urozmaicić pieczarkami, ale pamiętajcie, aby kiełbasa Wam smakowała, bo to ona wpływa m.in. na smak dania. Polecam! (3 porcje) 200g dowolnej kiełbasy 1 puszka pomidorów (mogą być świeże) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku bazylia sól, pieprz olej Dodatkowo(...)makaron (u mnie świderki z Lubelli ) parmezan do posypania Kiełbasę pokroić w pół plasterki, podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie dodać cebulę. Wszytko razem wymieszać i smażyć do miękkości. Całość połączyć z pomidorami, koncentratem, odrobiną bazylii oraz drobno posiekanym czosnkiem. Chwilkę poddusić. W międzyczasie ugotować makaron (w osolonej wodzie) i po odcedzeniu przełożyć na patelnię. Danie wymieszać, doprawić do smaku
Di gotujegłębszego aromatu i mniej wodnistej konsystencji. Jeśli nie macie czasu lub ochoty na długie gotowanie, możecie skrócić ten czas do pół godziny. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 150 g makaronu spaghetti 1 szklanka tartej dyni 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 150 g chudej mielonej wołowiny 2 zabki czosnku starte na tarce 1 cebula starta na tarce 2 łyżki koncentratu(...)godzinę ( można dłużej). Na około 15-20 minut przed końcem zdejmujemy pokrywkę i gotujemy sos bez przykrycia, aż zredukuje się i zgęści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Odcedzamy na sicie, przekładamy do rondla z sosem, mieszamy i chwilę razem podgrzewamy. Posypujemy tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Porcje
cool and mintyserem sojowym, nie zawiera cholesterolu i jest niskokaloryczne! Tofu świetnie zastępuje mięso mielone, więc przygotowałam spaghetti bolognese w wersji bezmięsnej :) ... jak dla mnie pyyyycha! Składniki na 2 porcje: 200g makaronu spaghetti (Lubella - pełne ziarno) kostka tofu puszka krojonych pomidorów kawałek sera grana padano lub parmezan 1/2 małej cebuli 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka bazylii sól(...)minut. Dodajemy pomidory + 4 łyżki zalewy (z puszki), oregano, czosnek (pokrojony w cienkie plasterki), sól i pieprz - gotujemy 10 min. na małym ogniu. W tym czasie gotujemy makaron al`dente. Do miseczki włóż odcedzony makaron, polej sosem i posyp startym serem ... gotowe! PS. Im więcej dodasz sera tym uzyskasz lepszy smak dania
Alutka-GotujeMiękkie, krągłe, smaczne... W pysznym i aromatycznym sosie pomidorowym... Najlepiej smakują z makaronem... Uwielbiane przez dzieci i dorosłych... Klopsiki! :) Około 35 szt. * pierś z indyka- 500 g * pulpa pomidorowa- 800 ml * woda- 200 ml (ew. bulion warzywny/rosół) * kasza manna- 5 łyżek * cebula- 2 małe * czosnek- 1 duży ząbek * suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka * słodka papryka mielona- 1 płaska łyżeczka * suszony(...)majeranek- 1 łyżeczka * cukier- 1 łyżeczka * oliwa z oliwek- do smażenia (+ 1 łyżeczka do mięsa) * sól, pieprz- do smaku * świeża bazylia- do ozdoby * makaron- dodatkowo Pierś z indyka zmielić w maszynce wraz z 1 małą cebulą, a następnie dobrze wyrobić z kaszą manną, słodką papryką, majerankiem, solą oraz pieprzem i łyżeczką oliwy. Z masy formować małe klopsiki (moje są ciut
Kraina Miodem Płynącaprzepis i wykonanie - tym razem ... mój Mąż - ja ograniczyłam się tylko do zrobienia zdjęć i konsumpcji :) Polecam - pychota !!! SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja - 580 kcal) 200 g makaronu spaghetti 4 łyżki oliwy z oliwek 3-4 ząbki czosnku 250 g pomidorków cherry 2 łyżki posiekanej bazylii 2 łyżki startego parmezanu lub innego sera sól PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy(...)rozgnieciony (dłonią) czosnek. Chwilką podsmażamy, aż się zarumieni. Wrzucamy przekrojone na połówki pomidorki. Solimy, by puściły sok. Przesmażamy 4-5 minut, na końcu dodając posiekaną bazylię.Dodajemy ugotowany makaron, który wyciągamy z garnka (bez odcedzania) np. łyżką cedzakową. Całość mieszamy i od razu podajemy. Posypujemy startym serem - możemy przyozdobić listkami bazylii. Smacznego :) 1 porcja - 580 kcal
Moje Kuchenne Rewelacjeporcji 4 -5 Składniki: 1 dojrzałe awokado ¾ doniczki bazylii ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 100 ml oleju rzepakowego Garść nasion słonecznika Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Makaron dla 4 osób (najlepiej pełnoziarnisty) Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Do pojemnika od blendera wkładamy obrane i pokrojone awokado, liście bazylii oraz obrany i pocięty(...)mniejsze kawałki czosnek. Blenderujemy dolewając olej i dokładając natkę pietruszki. Na końcu delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy makaron się ugotuje odlewamy wodę i pozostawiamy go w garnku. Dodajemy pesto i całość mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy uprażonymi na patelni nasionami słonecznika. Smacznego
Kolizje SmakówMakaron soba z wieprzowiną to jeden z tych przepisów, które powstają podczas opróżniania szafek i zamrażalki. Jak widać, można wyczarować coś fajnego bez wychodzenia z domu. Zachęcam do kreatywności i przeglądania tego, co macie w kuchni zanim wybierzecie się na zakupy. Danie robi się szybko, można je przygotować jako dwudniowy obiad – sprawdzałam Składniki /4 porcje(...)plastry schabu 300 g makaronu soba 300 g mieszkanki chińskiej sos Czytaj dalej... Artykuł Makaron soba z wieprzowiną pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuSkładniki: makaron 25 dag/gniazdka średnie, olej rzepakowy 10 łyżek, cebula 2 sztuki, czosnek 1 główka, cukier 1 łyżka, mięso mielone 1/2 kg, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, oregano 1 łyżeczka, pomidory 3/4 kg/dojrzałe, koperek 1/2 pęczka, ser mozarella 20 dag,starty cebulę drobo pokroić w kostkę, ząbki czosnku wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać(...)pomidory ze skórką zmiksować w dzbanie blendera i wlać do mielonego, dodać kucharka, pieprzm oregano i pod przykryciem dusić z 10 minut na średnim ogniu, na koniec wsypać koperek makaron gniazdka średnie wrzućić do osolego wrzątku i gotowac 9 minut, odlać na durszlak i krótko przelać zimną wodą, porcje makaronu podać z gorącym sosem i posypac serem mozarella - danie jest
W Mojej Kuchni Lubięwyschnięty na wiór. Krótki czas duszenia w sosie sprawia, że jest on idealnie miękki i soczysty. Sos możecie podać z ziemniakami, plackami ziemniaczanymi czy ryżem. My zdecydowaliśmy się na makaron penne i muszę przyznać, że smakowało wyśmienicie! Nawet Dominik, który nie przepada za makaronem zajadał się daniem. Wiem, że nie ze względu na makaron, a sos, ale i tak się
Cooking MonsterGrzybowe penne z krewetkami Grzybowe penne z krewetkami w sosie winno- śmietanowym Składniki na 3-4 osoby: 300g makaronu penne 200g grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych) 300 g pieczarek 500 g krewetek mrożonych 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju roślinnego świeżo zmielony czarny pieprz, sól posiekana natka pietruszki pół szklanki śmietany 18% pół szklanki(...)białego wina, najlepiej półwytrawnego sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Makaron ugotować na pół twardo- al dente. Grzyby rozmrozić i umyć, dokładnie odsączyć z wody i osuszyć na papierowym ręczniku. Grzyby świeże umyć i pokroić. Krewetki całkowicie rozmrozić, umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić cytryną, posolić. Cytryna wyciągnie nadmiar "morskiego" aromatu krewetek, podobnie działa też białe wino. Jeśli komuś nie przeszkadza
Aromatyczne Podróżezrobiłam swoje pierwsze w życiu zacierki, mój syn oszalał na ich punkcie. Te malutkie kluseczki o najróżniejszych, naturalnych kształtach (bo same się formują tak jak chcą), to właściwie makaron. Na to wskazują składniki w przepisie. Lecz jakimś cudem smakują inaczej, niż makaron. Są bardziej zwarte. Ale o tym, że są inne niż makaron decyduje to, że są one gotowane bezpośrednio
Posadzone i zjedzone