makarony - 24536 przepisów (strona:542/1636)

Koshari 154

Egipt był szybko rozwijającym się multikulturowym państwem, w którym kwitł handel. Uboższe klasy przygotowywały ten posiłek pod koniec miesiąca z tego co im zostawało. Stąd taki dobór składników. Składniki: - makaron - soczewica - ryż - cebula - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Makaron, ryż i soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kiedy wszystkie te składniki będą gotowe to mieszamy je razem. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy(...)Dodajemy koncentrat i chwilę dusimy. Tak przygotowanym sosem polewamy położone na talerz ryż, soczewicę i makaron

Kryzysowa Książka Kucharska
Sałatka gyros z tortellini 422

Sałatka gyros u nas cieszy się dużym powodzeniem na każdej domowej imprezie więc na sylwestrowe party będzie idealna. Dziś trochę w nietypowej wersji z sałatą lodową i makaronem tortellini.   1 op. makaronu tortellini  400 g filetu z piersi kurczaka sałata lodowa mała puszka kukurydzy 2 pomidory 1 świeży ogórek papryka konserwowa (słoik 250 ml) 2 łyżki przyprawy(...)gyrosa 2 łyżki oleju sos czosnkowy: 150 g jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.  Filet pokroić w średnią kostkę,oprószyć przyprawą do gyrosa i usmażyć na oleju. Składniki sosu wymieszać. Pomidora i ogórka pokroić w kostkę,sałatę porwać na małe kawałki,kukurydzę odsączyć z zalewy,paprykę również odsączyć

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka z ravioli i wędzonym kurczakiem 268

plasterki. Z plastra sera wycinamy gwiazdeczki lub inne dekoracyjne kształty, np serduszka. Mieszamy sałatkę, Oliwę mieszamy z musztardą polewamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy serowe dekoracje. Makarony a ARC-POL Czaniec to najlepszy wybór do sałatek sosów i głównych dań.  ARC-POL – Makarony z serca i wiedzy Tradycja, pasja, technologia – Makarony ARC-POL. Wszystko zaczęło się

Gotowanie jest łatwe
Zapiekanka makaronowa z szynką 123

Prosta zapiekanka makaronowa. Składniki 250 g makaronu świderki 1 łyżka masła 1 płaska łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 marchew 1 garść świeżej bazylii 350 ml bulionu warzywnego 100 g szynki parmeńskiej (plastry) 70 g sera cheddar szczypiorek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy przez kilka minut w osolonym wrzątku(...)dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę, marchew i posiekaną bazylię. Gotujemy pod przykryciem przez 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki, układamy na makaronie, zalewamy całość sosem, posypujemy startym serem. Zapiekamy 25 min w temperaturze 180°C. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
CZARNE TAGLIATELLE Z PIETRUSZKĄ I ŁOSOSIEM WĘDZONYM 144

atramentem z kałamarnicy z czosnkową nuta, a do tego świeża pietruszka, wędzony łosoś, czarne oliwki oraz orzechy włoskie. Pychota! Danie, któremu nie można się oprzeć 😉 Składniki: 300 g czarnego makaronu tagliatelle 100 g łososia wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 pęczki pietruszki 100 g czarnych oliwek garść orzechów włoskich 1/2 szklanki białego wina wytrawnego 5 łyżek śmietany 30% sól(...)pieprz 2 łyżki oliwy odrobina oleju Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewany oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do zeszklenia. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy drobno siekamy i wrzucamy na patelnię - smażymy. Łososia wędzonego kroimy na małe kawałki, a oliwki

Kuchnia MagdaLeny
Stir-fry z pieczoną dynią, szpinakiem i dymką 126

wege – z pieczoną dynią, szpinakiem i dymką. Pysznie i szybko. Koniecznie spróbujcie ! Składniki (2 porcje): 1,5 szklanki dyni pokrojonej w drobną kostkę 250 g świeżych liści szpinaku makaron udon – 1 porcja (75 g) 1 duża dymka ze szczypiorkiem 1 średnia czerwona cebula 2 – 3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu ostrygowego(...)prażonych nasion sezamu – lub inny olej roślinny oliwa z oliwek Wykonanie: Przygotuj składniki: Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Dymkę wraz ze szczypiorkiem pokrój w 0,5 – 1 cm kawałki. Makaron ugotuj al dente. Szpinak umyj i osusz. Pieczona dynia: Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki, obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około

Moja pasja smaku
Łazanki z kapustą i grzybami 156

Jedno z ulubionych dań wigilijnych mojej rodziny. Kiszona kapusta i suszone leśne grzyby to smak naszej tradycji od wielu lat. op. makaronu łazanki 1/2 kg kapusty kiszonej 3 pieczarki kilka suszonych grzybów leśnych 1/2 cebuli 2 łyżki masła liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz Kapustę odcisnąć i drobno posiekać. Zalać niewielką ilością wody i zagotować, odcedzić. Ponownie podlać(...)rozpuścić masło i zeszklić drobno posiekaną cebulkę, dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem, smażyć aż do odparowania płynu. Usmażone pieczarki dodać pod koniec do kapusty, wymieszać. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Kapustę wymieszać z makaronem, danie podawać gorące

Smakołyki Asi
Muszle z makiem 230

ciemne piwo. Wam też polecam eksperymentować Save Print muszle z makiem Czas przygotowania:  15 minuty Czas gotowania:  15 minuty Całkowity czas:  30 minuty   Składniki 400g makaronu typu duże muszle 300 g zmielonego maku 50 g posiekanych orzechów laskowych 50 g migdałów w płatkach 50 g rodzynek 30 g kandyzowanej skórki pomarańczy 8 łyżek miodu 4 łyżki(...)likieru amaretto (opcjonalnie) zest z jednej pomarańczy do dekoracji Przygotowanie Makaron gotujemy według wskazówek na pudełku. U mnie było to jakieś 15 min (makaron ma być aldente), przy czym stale pilnowałem aby się nie posklejał często mieszając. po odcedzeniu i przelaniu zimną wodą od razu rozkładamy muszle, aby znowu uniknąć efektu posklejania. Przygotowujemy farsz dodając kolejne składniki do maku oprócz

zjem to blog kulinarny
Pomidorowa zupa literkowa 213

mała cebula 2 ząbki czosnku liść laurowy 2 ziela angielskie kostka rosołowa sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie kartonik 500 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki przecieru pomidorowego 30% pół opakowania makaronu literkowego (u mnie z firmy Polmak) Wykonanie: 1.W garnku zagotować 2 l wody. Wrzucić mięso i obgotować. Dodać seler, pietruszkę, przypaloną cebulę, kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie(...)warzywa będą miękkie wlać przecier z kartonika i dodać 2 łyżki gęstego 30%. Doprawić „sprasowanym” czosnkiem, solą, pieprzem, majerankiem do smaku. 4. W osobnym garnku ugotować makaron literkowy. 5. Nasypać makaron do miseczki i zalać zupą. Kilka literek nasypać na wierzch. Gotowe! Smacznego

Mama z miasta
Makaron z kurczakiem, kukurydzą i fetą 156

Świetny pomysł na wykorzystanie makaronu, którego ugotowało się nam za dużo. Do tego sos z kurczakiem, serem feta, czerwoną papryką i słodką kukurydzą. Szybki i smaczny obiad w kilka minut. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 4 łyżki słodkiej kukurydzy 100 g sera feta 50 g serka topionego o smaku(...)szczypiorku Sól Pieprz Zioła prowansalskie 0,5 szklanki wody 5 gniazdek makaronowych Olej do smażenia Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Doprawiamy przyprawą do mięsa, dodajemy na patelnię. Gdy mięso zmięknie

VioletoweKucharzenie
Łazanki z kapustą i suszonymi grzybami 144

przyrządzam je na wigilię lub na postne piątki. Najlepiej smakują na następny dzień, są bardziej aromatyczne. Składniki: 1 kilogram kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów 1 duża cebula 500 gram makaronu łazanki 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy i drobno kroimy. Kapustę(...)przekładamy do garnka, dodajemy listek laurowy oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gotujemy do miękkości. Ostudzoną odciskamy z nadmiaru wody, drobno koimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Obraną cebulę kroimy w kostkę ,podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone grzyby, kapustę oraz makaron. Chwilę razem smażymy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem

Bajeczna Kuchnia
Makaron z jajkiem serkiem ziołowym 195

Może to nie wyszukane danie , ale za to bardzo smaczne , kiedy czasem zostanie mi makaron np z rosołu czy pomidorowej , wykorzystuje go własnie w ten sposób nigdy nie wyrzucam , smakuje mi jak zarówno mojej rodzince , zapraszam do wypróbowania . Składniki  makaron ugotowany  4 jajka  1 serek topiony ziołowy  1 ząbek czosnku  pieprz czarny  sól(...)uznania ) 3 łyżki oleju  Wykonanie  Do garnka dodaję olej , następnie posiekany czosnek , serek ziołowy topiony , przesmażamy razem do momentu kiedy serek nam się nie rozpuści , następnie dodajemy makaron oraz jajka , wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy , doprawiamy do smaku i gotowe do podania

Mój Smak
Makaron z kremowym sosem szczawiowym 115

szczawiowy doskonale współgra z makaronem. Składniki makaron świderki sól Sos : 200 ml rieslinga 300 ml śmietany kremówki 80 g szczawiu (może być ze słoiczka 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki masła natka pietruszki     Przygotowanie   Wino zagotowałem na patelni. Do wina wlałem śmietanę, gotowałem bez pokrywki tak długo, aż 1/3 odparowała. Masło włożyłem do lodówki(...)było twarde, pokroiłem je w kostkę i powoli dodawałem do gorącego sosu, cały czas mieszałem. Nie wolno gotować. Sos połączyłem ze szczawiem, doprawiłem pieprzem i sokiem z cytryny. Makaron ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem. Wrzuciłem na patelnię do przygotowanego sosu. Wymieszałem. Posypałem pokrojona natka pietruszki. Podałem od razu wykładając go na podgrzane półmiski

R'n'G Kitchen
Prosta zapiekanka makaronowa 166

Polecam bardzo prostą ale pyszną zapiekankę makaronową. Do jej przygotowania wystarczy tylko makaron, sos beszamelowy i ser. Ja użyłam serów dojrzewających, które mają ostrzejszy smak ale można użyć także zwykłego sera żółtego. Sera dałam tak akurat aby zapiekanka była zwarta ale można zaszaleć i dać go więcej wtedy będziemy mieli prawdziwą ucztę z ciągnącym serem. składniki: 500 g makaronu(...)Przygotować beszamel. Na dużej patelni rozpuścić masło. Następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać. Wlać mleko, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Sos gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje. Makaron ugotować. Osączyć na sicie z nadmiaru wody i od razu wsypać do sosu beszamelowego. Dodać drobno starte sery oraz posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać. Zawartość patelni przełożyć do posmarowanego masłem

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka makaronowa z szynką, szpinakiem i pieczarkami 254

bazie serka śmietankowego i przecieru pomidorowego, to połączenie doskonale uzupełnia smak całego dania. Zainspirowałam się przepisem z bloga karmelowy.pl , w którym wprowadziłam swoje modyfikacje. Składniki na 6 porcji: 450g makaronu np. świderki, penne 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 300 g mrożonego lub świeżego szpinaku 250g szynki 300g pieczarek Opakowanie 500g passaty pomidorowej (przecieru) 100g serka śmietankowego (np. almette, Twój(...)smak puszysty) 10 dag startego sera żółtego Szczypta cukru 1 łyżeczka oregano sól do smaku pieprz do smaku oliwa z oliwek lub olej Przygotowanie: Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente. Odcedzić i przelać go zimną wodą. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek. Zeszklić. Dodać szpinak  i lekko posól, smażyć do momentu, gdy świeże liście się

Fabryka pomysłów