WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki: 200 g makaronu (u mnie z dodatkiem pomidorów), 1/2 cukinii, 4 pomidory suszone + 4 łyżki oliwy z pomidorów, duży ząbek czosnku, 3 kawałki papryczki jalapeno ze słoiki (opcjonalnie, można zastąpić przyprawą chili), 15 listków bazylii, sól, szczypta tymianku. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente(...)Cukinię myję, kroję w drobną kostkę. Pomidory i czosnek siekam. Warzywa podsmażam na dwóch łyżkach oliwy z pomidorów z dodatkiem soli i tymianku. Makaron łączę z warzywami, posiekaną bazylią oraz pozostałymi dwiema łyżkami oliwy
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 300 g makaronu, 2 średnie pomidory (najlepiej malinowe), mała cebula, 100 g mascarpone, 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku, pieprz, sól, oregano, bazylia, 2 łyżki masła. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Pomidory sparzam, obieram ze skóry, drobno siekam wraz z cebulą, podsmażam na maśle(...)Dodaję mascarpone i przyprawy, chwilę gotuję na małym ogniu, mieszając. Na talerze wykładam makaron, polewam przygotowanym sosem, posypuję szczypiorkiem
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: okoł o 300 g ulubionego makaronu, opakowanie sera "Lazur" z niebieską pleśnią, plasterek sera żółtego, 200 ml śmietany 30%, dwie średnie cukinie, 10 dag pieczarek, cebula, łyżka masła, papryka ostra, sól, oregano, estragon, tymianek, szczypta soli, większa garść posiekanej natk i pietruszki. Przygotowanie(...)Makaron gotuję al dente. Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach, pieczarki kroję w półplasterki, cebulę drobno siekam. Razem podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw do momentu wyparowania nadmiaru wody. Dodaję śmietanę, chwilę gotuję na średnim ogniu mieszając. Po chwili dodaję pokrojony w kostkę ser pleśniowy oraz porwany na kawałki ser żółty, mieszam. Trzymam na małym ogniu do momentu rozpuszczenia
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 250 g ulubionego makaronu, opakowanie serka mascarpone, opakowanie krojonych pomidorów, 2 większe ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 2 pęczki szczypiorku, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Szczypiorek drobno siekam, podsmażam na maśle. Dodaję pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę gotuję(...)małym ogniu (co jakiś czas mieszając). Na koniec dodaję mascarpone i przyprawy, dokładnie mieszam. Sos podaję z wcześniej ugotowanym makaronem
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: około 3 50 g ulubionego makaronu 560 g pomidorów krojonych (z puszki), 35 dag pieczarek, cebula, opakowanie mozzarelli, pieprz (najlepiej świeżo mielony), sól, suszona natka pietruszki, tymianek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki cukru. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Pieczarki(...)czas mieszając. Na koniec dodaję pokrojoną w kostkę mozzarellę, zostawiam na ogniu do momentu rozpuszczenia się sera, mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Sos podaję z wcześniej przygotowanym makaronem
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 3 50 g ulubionego makaronu, 4 większe pomidory (najlepiej malinowe), 200 ml śmietany 30%, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej, pęczek posiekanej natki pietruszki, bazylia, oregano, pieprz cayenne, sól, łyżeczka cukru, średnia cebula, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 5 pieczarek (opcjonalnie). Przygotowanie: Makaron gotuję(...)dokładnie rozrabiam w małej ilości wody, dodaję wraz ze śmietanką do pomidorów. Gotuję na małym ogniu, mieszając do momentu zgęstnienia sosu. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki, łączę z makaronem
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 350 g kolorowego makaronu, średnia cukinia, średnia papryka czerwona, 1/2 mniejszej papryki zielonej, 3 ząbki czosnku, mała marchewka, łyżka posiekanej natki pietruszki, 10 pomidorów suszonych + kilka łyżek oliwy z pomidorów, tymianek, ostra papryka, sól. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Warzywa (cukinia(...)kroję w paski. Całość podsmażam na oliwie z pomidorów z dodatkiem soli, tymianku i ostrej papryki. Pod koniec wrzucam drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszam z makaronem
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 250 g makaronu mie, mała papryka czerwona, około 350 g polędwiczki wieprzowej, dwie garście posiekanej kapusty pekińskiej, garść posiekanego szczypiorku, 1 cm posiekanego imbiru, 2 mniejsze ząbki czosnku, mała cebula, łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, łyżka oleju; sos: 1/4 szklanki soku z cytryny(...)łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki wody, 4 łyżki cukru brązowego. Przygotowanie: Makaron gotuję według instrukcji. Polędwiczkę oczyszczam z włókien, kroję w kawałki. Oprószam solą i pieprzem, obtaczam w mące. Przygotowuję sos z podanych wyżej składników. Cebulę i paprykę kroję w większe kawałki, czosnek siekam - całość podsmażam około 1-2 minuty na rozgrzanym oleju. Następnie wrzucam imbir i mięso, smażę
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 125 g makaronu pappardelle, 150 g szpinaku, pojedyncza pierś z kurczaka, ząbek czosnku, 5 kawałków suszonych pomidorów + łyżka oliwy z pomidorów, łyżeczka curry, około 80 ml śmietanki 30%. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. W między czasie myję i osuszam(...)oraz szpinak. Smażę do momentu aż szpinak zwiędnie, dosyć często mieszając. Na koniec dodaję śmietankę, mieszam, zagotowuję. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Na patelnię z sosem wrzucam makaron, mieszam, gotuję jeszcze chwilę, aby sos zgęstniał
JejKuchniaDynia często gości w naszej kuchni więc zapraszamy na kolejne dyniowe wariacje, gdzie tym razem będzie makaron dyniowy z kurczakiem i pieczarkami :) Składniki na dyniowy makaron: – 1 dynia makaronowa ok. 900 g – 1 pierś z kurczaka ok. 400 g – 300 g pieczarek – 1 cebula – 1 łyżka masła
Kuchenne Wariacjepropozycją na każdą okazję. Składniki - 2 puszki tuńczyka w oleju ( ok. 400 g razem ) - 500 g makaronu rurki - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 1 ogórek wężowy - 2 papryki - pęczek szczypiorku - sól, pieprz ziołowy Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne(...)bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą, odsączyć. Ogórki i paprykę umyć. Ogórki pokroić w cienkie plastry. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Tuńczyka osączyć
Świat Smakukolejny ulubiony sos do spaghetti. A że makaroniara ze mnie trochę, to będzie jak znalazł gdy zdobędę kolejną sztukę tego zielonego warzywka 😄 Składniki dla 4 osób: 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 łyżka oleju rzepakowego 1 duży brokuł 2 łyżki oleju kokosowego 2 ząbki czosnku 80g orzechów nerkowca 200ml słodkiej 30% śmietanki 20g tartego parmezanu sól morska pieprz kolorowy Sposób przygotowania(...)Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego. Brokuła dzielimy na różyczki i również gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (pamiętając, by warzywo wrzucić do gotującej się wody, a nie do zimnej). Odcedzamy i miksujemy wraz z czosnkiem i 2/3 orzechów nerkowca. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy rozdrobnione warzywo i stopniowo dolewamy słodką śmietankę
Kuchnia w czekoladziezapasów powstało bardzo pomidorowe danie, w sam raz na rozpoczęcie pomidorowego sezonu. Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 25 min + 2 h pieczenie 200 g makaronu spaghetti 2 pomidory oliwa z oliwek sól, pieprz ocet balsamiczny parmezan Pesto 150 g suszonych pomidorów w oleju 50 g startego parmezanu 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii(...)suchej patelni 4. Miksujemy pomidory, czosnek, starty parmezan, bazylię i podprażone migdały, stopniowo dolewamy oliwę, aż do uzyskania konsystencji pasty, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem 5. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, ok 6 minut 6. Ugotowany makaron mieszamy z pesto, na wierzchu dodajemy upieczone pomidory, oprószamy płatkami parmezanu
Słodki KompromisPrzepis autorski (mój). Jakiś czas temu miałam ochotę na sałatkę, która idealnie połączyłaby makaron, kurczaka, kapustę pekińską, świeżego ogórka i... majonez. Taka moja zachcianka. Właśnie w taki sposób powstała zaprezentowana sałatka, która pomimo ogromnej porcji - zniknęła ekspresowo. Wszystkim smakowała i co raz musiałam znajomym podawać mój spontaniczny przepis. Rewelacyjnie smakuje w wersji warstwowej i mieszanej! Spróbujecie? (Bardzo duża porcja) 300g(...)ugotowanego makaronu (w osolonej wodzie; u mnie świderki) 300g pieczonej/smażonej piersi z kurczaka 250g świeżego ogórka 150g papryki konserwowej (u mnie z Dagomy ) 1 puszka kukurydzy Dodatkowo: majonez + gęsta śmietana (w proporcji 1:1) sól, pieprz Opcjonalnie: szczypiorek Pierś z kurczaka należy pokroić w kostkę, paprykę drobniej, ogórka w pół plasterki, kapustę posiekać, a kukurydzę odcedzić z zalewy
Di gotujebazylia Orzechy włoskie wg uznania suszone pomidory kilka sztuk mała ostra papryczki - ilość wg uznania Oliwa -2/3 łyżki Masło 1 łyżka 1 łyżeczka suszonego oregano Etap I - Makaron w osolonej wodzie. gotujemy makaron al dente minus 1 minuta. Etap II - Patelnia Na patelni rozgrzewamy oliwę. Szklimy cebulę pokrojoną w piórka i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie(...)minuty i zdejmujemy z patelni. Na czystej patelni podsmażamy chorizo pokrojone w plasterki , po lekkim podsmażeniu dodajemy wcześniej przygotowaną cebulę z resztą składników. Etap III - Łączymy Ugotowany makaron odcedzamy Ale! nie przelewamy wodą tylko od razu dodajemy na patelnię. Podsmażamy dodając łyżkę masła. Doprawiamy solą, oregano i ewentualnie pieprzem :) Etap IV - Delektujemy się Najlepiej smakuje ze startym parmezanem
Wylizany Rondel