makarony - 24536 przepisów (strona:550/1636)

Najlepszy obiad na szybko, czyli makaron z awokado. 369

dojrzałe, miękkie awokado sok z 1 limonki 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki oleju/oliwy garść świeżej bazylii 5 sztuk orzechów, np. włoskich sól, pieprz plus 100 g makaronu (użyłam makaronu barwionego szpinakiem, ale pełnoziarniste penne czy spaghetti też się sprawdzi) Mielimy (za pomocą blendera ręcznego lub malaksera) pokruszone orzechy, miąższ z awokado, bazylię i obrany ząbek czosnku. Zalewamy sokiem(...)limonki i olejem, znów miksujemy. Powstaje nam gęsta pasta, którą doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Następnie pesto mieszamy z ugotowanym makaronem i gotowe. Smacznego! Awokado to produkt, który bez dwóch zdań powinien znaleźć się w zdrowej diecie. Zawiera mnóstwo dobroczynnych kwasów tłuszczowych, które m.in. budują zdrowie serca, obniżają ciśnienie krwi czy wspomagają pracę mózgu. Warto też wspomnieć, że awokado

Powiedz dietom nie
Gulasz z dyni, podudzi kurczaka i makaronu 137

pożywne, cały obiad w 35 minut. Składniki: 80 dag podudzi z kurczaka bez skóry i kości 70 dag świeżej dyni 400 ml rosołu 1 mała cukinia 20 dag  makaronu świderki 6 dużych pieczarek 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta mielonego chili Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół(...)skóry dynię pokrojoną w kostkę oraz cukinię i pieczarki, podlewam całość rosołem, przykrywam i duszę na małym ogniu 20 minut-aż warzywa i mięso będą miękkie, wsypuję suchy makaron, gotuję jeszcze 4 minuty, zabielam słodką śmietanką.  Zestawiam z ognia i czekam chwilę aż makaron dojdzie w sosie. Doprawiam ewentualnie jeszcze do smaku ziołami i mielonym chili.  Nakładam

Wanilia i Kardamon
Tagliatelle z kurkami 136

makaronu tagliatelle Malma 200 g kurek 1 cebula 300 ml śmietany 22% 2 łyżki masła trochę tartego parmezanu sól pieprz oregano Makaron gotujemy w osolonym wrzątku , odcedzamy i odstawiamy. Kurki płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy i przysmażamy na łyżce masła, dodajemy kurki i smażymy do odparowania płynu, dodajemy śmietankę i przyprawiamy do smaku, gotujemy(...)kilka minut i na koniec dodajemy resztę masła by sos był bardziej gładki oraz ok 2 łyżeczki sera startego (parmezan) W garnku mieszamy sos z makaronem i podgrzewamy, podajemy posypane serem

Gotowanie jest łatwe
Makaron z tuńczykiem 172

udało. Jest trochę puszkowe, no ale czego się nie robi dla szybkości. Pomidory w puszcze można zastąpić świeżymi z dodatkiem passaty (przecieru) pomidorowego. Porcja na 2 osoby. 150 gram makaronu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2/3 szklanki kukurydzy 1 puszka pomidorów 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki soli Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzać w rondlu trochę(...)oleju i podsmażyć tuńczyka. Dodać kukurydzę. Pomidory pokroić i dodać do tuńczyka razem z sokiem. Całość chwilę podgotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem. marcelina

Czerwony Gupik
Kurczak, brokuł z masłem orzechowym 180

kawałek brokuła, stąd - po sprawdzeniu w zakamarkach internetu (tutaj)  - i on wylądował w tej potrawie. Połączenie smaczne i niezwykle aromatyczne - pachnie orzechami. Porcja na 2 osoby. 150 gram makaronu 250 gram brokuła 2 łyżki masła orzechowego 4/5 szklanki mleka 1 łyżka masła 1 mała cebula 1 łyżka sezamu 1/2 fileta z kurczaka Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Sezam(...)patelni, zeszklić cebulkę. Dodać mleko i chwilę poczekać do rozgrzania. Dodać masło orzechowe i mieszając poczekać do rozpuszczenia. Nie trzymać zbyt długo samego sosu, bo szybko gęstnieje. Dodać makaron, kurczaka i brokuły, wszystko wymieszać. Podawać na ciepło z sezamem. marcelina

Czerwony Gupik
Bolognese 125

Najpopularniejszy na świecie sos do makaronu, podawany z tagliatelle, które, w przeciwieństwie do spaghetti, może utrzymać sos. Zrobiłam go z  przepisu  podanego przez włoskich kucharzy w ramach akcji pokazania światu jak wygląda prawdziwe bolognese, a nie szerzące się wariacje na jego temat. Proporcja na 5 osób.  1 kg wołowiny mielonej 100 gram boczku 2 cebule 3 ząbki(...)Zmniejszyć ogień do minimum, dodać warzywa, pomidory wraz z zalewą, wymieszać i dusić pod przykrywką 1-1,5 godziny co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Podanie: Ugotować makaron (tagiatelle) i rozłożyć na porcje. Zetrzeć ser, posypać nim makaron, a następnie nakładać sos. marcelina

Czerwony Gupik
Makaron z sosem groszkowym 159

miałam jak jej w tym momencie o to zapytać, więc posiłkując się  tym przepisem  powstał sos groszkowy w moim wykonaniu. Proporcja na 2 osoby. 200 gram makaronu 240 gram groszku konserwowego 30 gram sera żółtego 1 pieczony filet z kurczaka 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka śmietany 30% 2 ząbki czosnku 1 kostka rosołowa 1 łyżeczka majeranku(...)szklanki wody Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Czosnek pokroić w plasterki, kurczaka pokroić w drobne kawałki, ser zetrzeć na tarce.  Kurczaka podsmażyć na oliwie z masłem.Wodę zagotować z ziołami i kostką rosołową. Do wrzącej dodać czosnek i prawie cały groszek i gotować przez 10 minut. Lekko ostudzić. Śmietany wymieszać z majerankiem. Ostudzony groszek przetrzeć, zahartować śmietany

Czerwony Gupik
Wiosenna lasagne 175

płaty lasagne według instrukcji na opakowaniu (zazwyczaj 5-8 minut). Płaty najlepiej podgotowywać na bieżąco, bezpośrednio przed włożeniem do naczynia. Spód naczynia żaroodpornego wysmarować sosem pomidorowym. Wyłożyć pierwszą warstwę makaronu (3 płaty), połowę farszu, połowę plastrów pomidora, 3 plastry salami. Przykryć to kolejną warstwą makaronu (3 płaty). Ponownie nałożyć farsz, resztę pomidora i salami. Zalać passatą i przykryć makaronem

Czerwony Gupik
Sałatka z kabanosem 153

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka. Połączenie makaronu, kabanosa i suszonych pomidorów daje bardzo ciekawy smak. Składniki w moim przepisie będą na pewno bardzo mile widziane na każdej imprezie :) Składniki dla 6-8 osób: 200 g makaronu (u mnie Farfalle - kokardki) 4 długie kabanosy (klasyczne) 8 suszonych pomidorów 20 dag żółtego sera 1 mała czerwona cebula 2 duże ogórki(...)konserwowe 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotuje wg wskazówek na opakowaniu - studzimy. Kabanosy kroimy na cienkie plasterki. Pomidory, ser, cebulę i ogórki drobno kroimy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski - doprawiamy i mieszamy z majonezem

Alutka-Gotuje
Sałatka makaronowa z sosem serowym lunch box 180

SALATKĘ: 200 g mix sałat 4 pomidorki (lub jeden duży malinowy, ja użyłam pomidorków z działki mojego taty) garść sera gouda pokrojonego w kostkę 1/2 ogórka 250 g makaronu MALMA FUSILLI 1 łyżka kolorowej papryczki chilli łyżka posiekanego lubczyku 1 łyżka przyprawy- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego garść rodzynek(...)SEROWY 2 łyżki mleka 50g sera pleśniowego 1 łyżeczka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego przyprawa- mix ziół włoskich do sałatek PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według zaleceń producenta. Odcedzić i zahartować. Do miski przesypać mix sałat i makaron. Dodać oliwę, ocet i przyprawę. Dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy rodzynki, ser żółty, pomidory pokrojone na 8 oraz ogórka. Ja ogórka potraktowałam obieraczką i uformowałam

ClauditteMissCooking
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym 195

Pyszny makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym, idealne danie na szybki obiad, często przyrządzam je gdy mam mało czasu. Składniki: 0,5 kilograma makaronu żytniego rurka Fabijańscy Podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 3 pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego Kilka gałązek bazylii Sól , pieprz Słodka i ostra papryka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek drobno(...)będzie miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wlewamy niewielką ilość wody i przez chwilę podsmażamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Bazylię drobno siekamy i dodajemy do sosu. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu, podajemy z przygotowanym sosem

Bajeczna Kuchnia
Makaron FIT z cukinią i pomidorami 173

Uwielbiam makarony, szczególnie pełnoziarniste, kukurydziane i ryżowe. Ostatnio zaczęłam również próbować inne tj. orkiszowe, jęczmienne, owsiane, grochowe itp. Dobrze się złożyło, bo dostałam paczuszkę od firmy Fabijańscy , którą z pełną odpowiedzialnością mogę polecić. Szczególnie dla amatorów żywności ekologicznej. U mnie dziś makaron jęczmienny z pyszną młodą cukinią, pomidorami, papryką i kiełbaską.  Składniki (3-4 porcje): 300 gram makaronu jęczmiennego

Tradycyjna Kuchnia
Krewetki w sosie pomidorowo-paprykowym. 128

opisać. Jest naprawdę smaczne. Sos pomidorowo-paprykowy i krewetki idealnie do siebie pasują. Delikatne w smaku owoce morza z aromatycznym i intensywnym sosem to jest to. Podawałam z makaronem pappardelle. Nie miałam natchnienia do wyrabiania ciasta na makaron i kupiłam świeży w pobliskim sklepie. Możecie postąpić inaczej niż ja i przygotować go samemu. PS.  Dżem pomidorowy Maćka jest pyszny(...)Następnie dodać pomidory i paprykę, dusić przez chwilę. Na końcu dodać krewetki i smażyć przez ok. 5 minut. Natkę pietruszki posiekać, dodać pod koniec smażenia. Doprawić solą. Podawałam z makaronem

zadanie-gotowanie
Pulpeciki z gorgonzolą w sosie z pieczonych pomidorów z papryką 194

ocet balsamiczna, cukier, sól, pieprz 2 łodygi selera naciowego, 1 marchewka, 1 ząbek czosnku, świeże oregano, sól, pieprz dodatkowo: 100 g pomidorków koktajlowych, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, makaron Linguine, świeża bazylia Pomidorki myjemy i suszymy, a następnie kroimy na połówki. Tak przygotowane pomidory układamy na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Przyprawiamy solą, pieprzem, suszonymi płatkami(...)doprawiamy do smaku. Paprykę myjemy i kroimy w drobne paseczki, jednocześnie pozbywając się gniazd nasiennych. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Pomidorki i paprykę chwilę podsmażamy i dodajemy do sosu. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie makaron układamy na talerzu, polewamy sosem pomidorowym i nakładamy pulpeciki oraz warzywa. Danie posypujemy świeżymi listkami bazylii. Smacznego

Plate of Joy
Penne z pstrągiem łososiowym w sosie jogurtowo-koperkowym (Penne con trota salmonata allo yogurt) 130

SKŁADNIKI 400 g makaronu typu penne 400 g filetu z pstrąga łososiowego 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml bulionu pęczek koperku 2 ząbki czosnku 1 cytryna s ó l, pieprz   **** INGREDIENTI 400 g di pasta tipo penne 400 g di filetto di trota salmonata 200 ml di yogurt naturale 100 ml di brodo tiepido(...)formie do pieczenia sk ó rką do dołu. Wierzch ryby posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Do jogurtu dodajemy bulion, posiekany koperek, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, sk ó rkę i sok z cytryny

La grande e la piccola cuoca