makarony - 24536 przepisów (strona:567/1636)

32 rozgrzewające dania na jesień 1757

wraz z nią chłodniejsze noce i poranki, krótsze dni. To pora roku w której króluje dynia, moja ulubiona to hokkaido, z której można przygotować rozgrzewające zapiekanki, sosy do makaronów, zdrowe frytki z piekarnika czy kremowe zupy z rozgrzewającymi przyprawami jak imbir, chili czy kardamon i cynamon.  Jesień w kuchni kojarzy mi się z gorącymi zapiekankami, gęstymi, pełnymi warzyw zupami(...)orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone

Moja smaczna kuchnia
Pomidorowy makaron z bakłażanem i ciecierzycą 103

papryka pokrojona w kostkę  4 dojrzałe pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy 2 szklanki razowego makaronu sól, pieprz do smaku  natka pietruszki do podania Z bulionu odmierz 2-3 łyżki i rozgrzej je na dużej patelni. Wrzuć cebulę i podduś ją około 5 minut, następnie(...)Zamieszaj, przykryj i gotuj 20 minut. Na patelnię dorzuć ugotowaną ciecierzycę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podgotuj całość jeszcze 5 minut.  W międzyczasie w osolonej wodzie gotuj makaron przez 8-10 minut, aby był al dente. Odcedź i połącz go z przygotowanym sosem. Przełóż na talerze posyp posiekaną natką i podawaj. Makaron smakuje dobrze zarówno na ciepło

Roślinna - blog wegański
Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) 182

Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) Dzisiaj podsyłam Wam przepis i biorę się za pisanie o słynnym włoskim sosie (który nie do końca jest sosem) i o mieście, z którego pochodzi. Składniki na 8 porcji: 1 kg świeżych pomidorów lub 800 g z puszki 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 3-4 łodygi selera naciowego(...)razie potrzeby dolać nieco bulionu lub wody. Sos jednak powinien być bardzo gęsty, nie wodnisty o bardzo mięsnym smaku. Pod koniec gotowania dodać mleko. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzić, dodać do sosu. Dobrze wymieszać, dopóki cały sos nie pokryje makaronu. Przed podaniem posypać parmezanem. Smacznego! Przepis

Pełny talerz
Makaron z tuńczykiem i pomidorami 136

Klasyk, ale może akurat ktoś z Was nigdy nie próbował - makaron z pomidorami (u mnie koktajlowymi), tuńczykiem i czosnkiem. Ja najbardziej lubię w takim wydaniu właśnie tagliatelle lub farfalle :) SKŁADNIKI: (na 2-3 porcje) ok 20 dag makaronu suchego pomidorki koktajlowe lub zwykłe (można użyć też pomidorów w puszce) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 ząbki czosnku 2 łyżki(...)masła śmietanka 30% (kilka łyżek, tyle żeby sos zrobił się kremowy) pieprz, sól, suszone oregano, bazylia,  1. Makaron ugotować al dente. 2. Pomidorki pokroić, przesmażyć na maśle, dodać tuńczyka i przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, poddusić jeszcze chwilę. Zaciągnąć śmietanką

Kto ugości moich gości?
Buon appetito – kuchnia włoska z historią w tle 145

oliwek i zapiekamy w piekarniku, aby nabrała chrupkości. Na część kromek nakładamy pasztet, na część pomidory. Podajemy zanim wystygną. PRIMO PIATTO Czy informacja, że Włosi na pierwsze danie jedzą makaron będzie dla Was zaskakująca? Giovanni, jak rasowy Rzymianin, zaserwowałby mi pewnie spaghetti z mięsnym sosem, jednak pomna tego, że to NIE BĘDZIE główna część posiłku, zamawiam: Pappardelle alla Norma Potrawę(...)idzie również pestkami), 3 pokrojone ząbki czosnku, szczyptę cukru, soli i pieprzu. Dusimy aż składniki się połączą. Wykładamy na gorący, ugotowany „al dente” makaron, posypujemy posiekaną bazylią i świeżym, tartym serem pecorino. Uwaga: makaron jemy w takiej ilości, żeby za kilka chwil z przyjemnością zająć się: SECONDO PIATTO Ze wzgledu na to, że Włochy to kraj z trzech

Patchwork
Zupa czosnkowa z kurczakiem i makaronem z pełnego przemiału 116

zmieniony smak uzyskamy. Proponuję Wam moją zupę przygotować, lub na niej się wzorować, bo sposób jej przygotowania powoduje, ze zupa jest smaczna, aromatyczna, po prostu udana. Składniki: 70 g makaronu świderek z mąki z pełnego przemiału, 1 duża główka czosnku, 1 biała cebula,  100 g pora, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 szt. polędwiczek z kurczaka, 0,7 l bulionu(...)pomocą blendera miksujemy warzywa. Po zmiksowaniu, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Polędwiczki z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. Do zmiksowanej zupy dodajemy (równocześnie) kurczaka i makaron. Całość gotujemy do momentu, aż makaron będzie al dente. Pod koniec doprawiamy sosem worcestershire, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Dopiero na samym końcu możemy dodać sól, jeśli będzie taka potrzeba. Zupę podajemy gorącą

Moniki Smakołyki
Makaron z papryką duszoną w tymianku, serem feta i pomidorkami 197

wiem, czy danie bardziej smakuje mi na ciepło, czy na zimno jako sałatka - chyba muszę zrobić je jeszcze raz, żeby się przekonać :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 4 garści ugotowanego makaronu  2 czerwone papryki 1/2 kostki sera feta 20-25 pomidorków koktajlowych (użyłam trzech rodzajów) 2 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego tymianku pieprz sól oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę(...)praskę ząbki czosnku. Smażymy do momentu aż papryka zmięknie i przejdzie smakiem przypraw. Wrzucamy na patelnię pomidorki i fetę i smażymy kilka minut, aż pomidorki lekko się podduszą. Dodajemy makaron, trzymamy na patelni do momentu aż makaron się zagrzeje. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego

DefinicjaSmaku
Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami 188

Aromatyczna pasta z kurczakiem w kremowym śmietanowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów, cebulki i bazylii. Składniki na 2 porcje: duża pierś z kurczaka 200 g makaronu kilkanaście suszonych pomidorów z zalewy 200 ml śmietany do sosów cebula świeża bazylia sól, pieprz Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni podgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulkę. Pierś z kurczaka(...)również dodać na patelnię. Całość przesmażyć przez minutę, dolać śmietanę i poddusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Bazylię posiekać i wrzucić do sosu, który następnie wymieszać z ugotowanym makaronem. Ten przepis bierze udział w akcji

wyzwania kuchenne
Filet drobiowy w sosie pomidorowym na ostro. 156

pomidory 5 - 6 szt - chili 1 sz - cebula 1 szt - sos chili 5 kropel( w moim przypadku z papryczki  piri-piri) nie koniecznie - sól, pieprz do smaku. - makaron ( obojętnie jaki) - olej do smażenia Wykonanie - nastawić wodę , jak sie ugotuje , wrzucić makaron, ugotować na półtwardo. - umyć filety i warzywa, osuszyć, - filety oprószyć solą, pomidory pokroić w ćwiartki, cebule w kostkę(...)sosu. Zamieszać i zagotować. Doprawić solą. Dusić na małym ogniu jeszcze    ok 5 minut ( zależy od grubości filetu). - na koniec dodaje sosu chili. - do sosu dodać makaron zamieszać . Gotowe do podania. Sos wychodzi  bardzo ostry. Jeśli danie będzie dla dzieci również, lepiej zrezygnować z sosu chili i dodać mniej papryki chili.    Do tego dania wykorzystałam

Eli Gotowanie
Sałatka makaronowa z rzodkiewką i piersią kurczaka. 842

się wykupić zapraszam na pyszna sałatkę makaronową z rzodkiewką i kurczakiem. Sałatka bardzo smaczna, szybka w przygotowaniu, sycąca, doskonała na śniadanie, obiad, czy kolację. Polecam :) Składniki - 100 gram drobnego makaronu ( u mnie małe kolanka ) - 1 mała wędzona pierś z kurczaka - 2 jajka ugotowane na twardo - mała puszeczka kukurydzy konserwowej - pęczek rzodkiewek - zielona cebulka dymka - majonez - sól, pieprz Wykonanie Makaron gotuję(...)przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, odcedzam i studzę. Jajka na twardo, rzodkiewkę i pierś z kurczaka kroje w kosteczkę, cebulkę siekam, wszystko przekładam do makaronu wraz z odsączoną kukurydzą. Doprawiam do smaku sola i pieprzem, dodaje ok. 2 łyżki majonezu i delikatnie mieszam. Gotową sałatkę odstawiam w chłodne miejsce na ok. pól godziny aby smaki połączyły się. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Penne z soczewicą, kabanosem i cukinią 145

Makaron z soczewicą kabanosami i cukinią to aromatyczne i rozgrzewające danie idealne na deszczowe dni  jakie są teraz, sycące, pikantne, rozbudzi wszystkie nasze zmysły.  Sos Madziarów firmy FOLWARK  idealnie podkreślił smak tego wspaniałego dania-Ci który sosu nie posiadają,  zastąpią go pikantnym ketchupem. Lecz to już nie będzie to samo ;-) Składniki: 40 dag makaronu penne(...)skórki), zalewamy rosołem i gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając  od czasu do czasu. Dodajemy gałązkę rozmarynu, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy suchy makaron, dodajemy przecier i sos Madziarów  i gotujemy jeszcze 15 minut, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody lub rosołu. Podajemy  gorące danie. Szukasz inspiracji kulinarnych? Rozpocznij kulinarną przygodę z sosami

Wanilia i Kardamon
Schabowe pałeczki 130

Dzisiaj moje ulubione kluchy , czyli kukurydziane. Właściwie to przenno - kukurydziane . Z samej mąki kukurydzanej nie da się zlepić makaronu.Mąka kukurydziana nadaje makaronowi kruchości ,delikatności i najważniejsze taki makaron lekko się zagniata . Raz-raz  ; i już jest zrobiony. Zrobię go dzisiaj do schabowych pałeczek. Skladniki na makaron

Eli Gotowanie
Błyskawiczny obiad 94

pierwsza , złapać  jakąś gotowiznę i odgrzać , druga ugotować coś w 15 minut. Zawsze wybieram to drugie Rzut oka do lodówki , spiżarki i mam Składniki na 4 porcie - 400g makaronu wstążek ( może być inny) - 2 filety drobiowe - 1 biała rzodkiew - seler naciowy - 1 łyżka musztardy rosyjskiej - 1 cebula - kilka ziaren kolendry - olej do smażenia - sól , pieprz do smaku - sos sojowy(...)selera w talarki Krok 4 Jeśli woda zagotowała się , wrzucamy makaron. Krok 5 W głębokim rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy paski kurczaka ok 1 minuty,           dodajemy  cebulę,  smażymy  następną  minutę  na  koniec   dodajemy  seler

Eli Gotowanie
Świderki z tuńczykiem 301

dowodem jest fakt, że ten wpis powstaje w czasie, kiedy mój obiad dochodzi sobie na kuchni ;)   Świderki z tuńczykiem Dla dwóch osób: ok 150-200g makaronu świderki puszka tuńczyka w oleju (w kawałkach, nie rozdrobnionego czy sałatkowego) niecała puszka kukurydzy parmezan Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, puszki otwieramy i odsączamy (tuńczyka tylko z nadmiaru oleju - będzie doskonałym(...)nośnikiem smaku). Ugotowany makaron odsączamy i wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Wrzucamy tuńczyka i kukurydzę, mieszamy. Wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem - gotowe. Przepis można wzbogacić o oliwki, pomidorki koktajlowe lub cokolwiek innego Wam się zamarzy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zapiekanka makaronowa z brokułem i indykiem 169

studentom czy zabieganym młodym parom na pewno nie raz uratuje życie. Zapiekanka makaronowa z brokułem i indykiem (porcja dla dwóch dorosłych i dziecka) 300g piersi z indyka 200g dowolnego makaronu 1 brokuł 200g mozzarelli 3 łyżki śmietany 18% jajko 2 ząbki czosnku oliwa zioła i przyprawy (pieprz, papryka słodka i ostra, rozmaryn, zioła prowansalskie) Indyka dobrze umyć i pokroić(...)nieduże kostki, obsypać ulubionymi przyprawami i oblać oliwą, wrzucić do rękawa i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie ugotować makaron i podgotować brokuła, powinien być al dente, czyli od zagotowania wystarczy 10 minut, żeby miał odpowiednią twardość. Mozzarellę zetrzeć na tarce, wrzucić do miski, wbić jajko, wlać śmietanę i rozgniecione ząbki czosnku, przyprawić

Przepysznik - BLW i nie tylko