makarony - 24536 przepisów (strona:494/1636)

Makaron chow mein z krewetkami na ostro 213

oddziaływania tubylczych Malajów, dominujących Chińczyków, Hindusów, społeczności Peranakan, Euroazjatów o portugalskich korzeniach i Europejczyków, a wśród nich szczególnie Brytyjczyków i Portugalczyków. Jednym z wielu przysmaków serwowanych w Singapurze jest makaron chow mein z krewetkami na ostro. Inspirację zaczerpnęłam od Shinju .   Składniki: - 220g krewetek królewskich (świeżych lub mrożonych) - 3 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka sosu ostrygowego - 2 ząbki czosnku(...)startego imbiru - 1 czerwona cebula - 1 szalotka - 1 zielona papryczka (ostra) - 1 puszka kiełków fasoli mung - 250ml wywaru z warzyw lub ryb - sok z ½ limonki - 3 łyżki mleka kokosowego - makaron chow mein (2 op., jak na zdjęciu) - kolendra (najlepiej świeża, ja miałam suszoną) - suszone chili w plasterkach (opcjonalnie) - olej kokosowy Jeżeli mamy krewetki mrożone, rozmrażamy je, zdejmujemy pancerzyki i czyścimy

mojewypiekiinietylko
Pasta warzywna z newellą z nutą orzecha włoskiego i sera cheddar 186

Czas na konkrety czyli pyszną pastę, w której skład wejdą: makaron z pszenicy durum, marchew, newella, cukinia, czerwona cebula, olej z orzecha włoskiego, prażony słonecznik, olej sezamowy i wspaniały ser cheddar. Skorzystam z klasycznej newelli , którą obtoczę w oleju sezamowym a następnie pokroję, chrupka cukinia i cebula świetnie z nią zagrają a makaron al dente zamknie wszystko wraz z prażonym(...)włoskiego i sezamu dadzą mega odżywczy obiad, który napełni Was optymizmem. Szykujmy woka bądź głeboki rondel. Czas przygotowania 20minut Dla: 2 osób Składniki:  100 g ugotowanego al dente makaronu z pszenicy durum (kształt dowolny) 1 mała cukinia Pół większej czerwonej cebuli Pół dużej marchwi 20g uprażonego słonecznika 100g newelli klasycznej łyżka oleju sezamowego łyżka oleju słonecznikowego 2 łyżki oleju

Kuchnia PROzdrowotna
Rosół z chili i wołowiną 180

pęczek cebuli dymki, drobno pokrojony 2 steki po 200 g  polędwicy  wołowej, lub dobrego rostbefu 1 łyżka oleju słonecznikowego 2 kapusty pak choi,  200 g cienkiego makaronu jajecznego kiełki skórka z limonki przygotowanie Przygotować Pak choi. Można każdą kapustkę przekroić na cztery, lub porozdzielać liście , obcinając koniec kapustki. W tym przypadku  wolę tę drugą metodę(...)dać im  "odpocząć" przez 2 - 3 minuty, następnie pokroić w cienkie plasterki. Dalej można postępować na dwa sposoby: 1. (wygodny , kiedy nie podajemy zupy zaraz po zrobieniu) Naszykować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Zagotować w drugim garnku ok i l wody , można dodać kostkę rosołową . Przed nakładaniem zupy na talerze, wrzucić do gotującej wody liście kapusty pak choi

Stare Gary
Minestrone - zupa z mieszanych warzyw 188

Świetna włoska zupa z mieszanych warzyw, lekka, w sam raz na końcówkę  lata. Świeże pomidory możemy zastąpić krojonymi pomidorami z puszki. Makaron gotowałam osobno, bałam się, że ugotowany w zupie będzie zbyt rozmoczony - zwłaszcza na drugi dzień. A porcja zupy wychodzi solidna, więc na 2 dni dla 3 - 4 osób wystarczy. Koniecznie posypcie zupę serem!  Inspiracją był przepis(...)ciecierzycy, osączona 600 g  pokrojonych  w kostkę pomidorów,( obranych) 1 łyżka bazylii suszonej garść natki pietruszki posiekanej 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki pieprzu 1 szklanka drobnego makaronu (opcjonalnie) parmezan do posypania przygotowanie W dużym rondlu, podsmażyć marchew, seler i cebulę, na oleju i maśle, do miękkości. Dodać czosnek  i cukinię, mieszać i smażyć jeszcze

Stare Gary
Kokardki zapiekane pod beszamelem przepis Anna Starmach 172

Piekarnik rozgrzej do 200 st.C. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, powinien być lekko twardy. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i przysmaż na głębokiej patelni na odrobinie oliwy. Po chwili dołóż mięso i smaż ok. 7 minut, aż zmieni kolor. Dodaj przecier pomidorowy,  Całość dopraw do smaku przyprawami. Teraz zrób sos beszamelowy W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę(...)wymieszaj. Następnie bardzo powoli wlewaj mleko i mieszaj cały czas rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Makaron układaj w dwóch warstwach w naczyniu żaroodpornym. Najpierw na dno naczynia wlej 4-5 łyżki sosu beszamelowego i włóż połowę makaronu. Przykryj go połową sosu z mięsem i połową pozostałego makaronu. Polej resztą sosu z mięsem

Kredowe Menu
Zupa pieczarkowa-pyszna.Znaczenie zup 232

pieczarek 1 cebula 2 lyzki masla ghee 2-3 marchweki 1/2 malego selera 1 pietruszka-korzen kawalek pora zielona pietruszka jogurt grecki lub smietana bulion warzywny-1,5 l makaron 2-3 garstki pieprz z mlynka sol Wykonanie: wieczorem w dniu poprzedzajacym gotowanie namoczyc suszone grzyby oczyszczone pieczarki pokroic w plasterki,polplasterki,paseczki jak kto woli.Obrac cebule,drobno pokroic.Rozgrzac maslo(...)przez sitko ( piasek !) wywar z suszonych podgrzybkow.Zagotowac.Do gotujacego wywaru dolozyc 2-3 garstki skruszonego w dloniach makaronu.Dodaje pokruszone spätzle.Dodac sol.Gotowac okolo 15 minut.Wylaczyc i zostawic na ogniu,by makaron apetycznie napecznial.Doprwawic swiezo zmielonym pieprzem. na talerzu przybrac kleksami jogurtu i sowicie posypac zielona pietruszka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka makaronowa z łososiem 239

zdjęć… takie jest życie blogera… Ale co się odwlecze… W każdym razie ta sałatka jest prosta, smaczna i aromatyczna. Zapraszam Sałatka makaronowa z łososiem 300 g makaronu rurki 200 g łososia wędzonego 1 brokuł 1-2 filiżanki rozmrożonego groszku sok i skórka z połowy cytryny 2 łyżki kwaśnej śmietany świeży koperek pieprz, sól 1. Makaron ugotować(...)Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok. 4. Łososia pokroić w kostkę/ rozdrobnić na mniejsze kawałki. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. 5. W misce wymieszać makaron, kawałki brokuła, groszek, koperek. Dodać sok i skórkę z cytryny i doprawić mielonym pieprzem i odrobinę solą. Wymieszać dodając 2 łyżki kwaśnej śmietany. Smacznego Post Sałatka makaronowa z łososiem pojawił się

UgotujmyTo.pl
ZUPA GRZYBOWA - NAJLEPSZA 316

ZUPA GRZYBOWA - NAJLEPSZA Tradycja na wigilijnym stole. Przepyszna, domowa zupa grzybowa z borowikami i podgrzybkami zagęszczona kremową śmietanką i podana z makaronem typu łazanki. Nie muszę chyba tu za dużo reklamować tej zupy, bo to klasa sama w sobie:) U mnie w domu gotowana jest kilka razy w roku: ze świeżych,  suszonych albo mrożonych grzybów,  ponieważ jest(...)liście laurowe 3-4 łyżki masła (opcjonalnie oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju) 2 litry wody sól pieprz 1,3 - 0,5 szklanki śmietany 18% do zup DODATKOWO : makaron "łazanki" lub inny ulubiony albo kluski WYKONANIE: Grzyby suszone opłucz, wsyp do garnka i zalej 1 litrem zimnej wody. Pozostaw na 1-2 godziny do namoczenia (albo na całą

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka TOSCANI 3313

drobnego makaronu (np. małe muszelki) 250 g papryki konserwowej 250 g ogórków kiszonych 1 puszka kukurydzy z groszkiem (285 g) 5 łyżek majonezu ½ pęczka szczypiorku 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki sól pieprz Na blogu wkuchennymoknie znalazłam wyśmienity przepis na sałatkę, łączącą delikatny drobny makaron z kwaskowatymi piklami, które w rezultacie dają bardzo ciekawą kompozycję smaków. Serdecznie polecam. W stosunku(...)oryginału zmniejszyłam jedynie ilość makaronu. Odmierzyć 300 g suchego makaronu, a następnie ugotować go według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i odstawić do całkowitego wystudzenia. Paprykę i obrane ze skórki ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Kukurydzę z groszkiem odsączyć dokładnie z zalewy. Przygotować dużą miskę i połączyć w niej wszystkie wcześniej przygotowane składniki. Doprawić solą i pieprzem

Świat Domowej Kuchni
Kotlety makaronowe z porem 187

razem mam dla Was przepis na makaronowe. Dodatek smażonego pora i cebulki sprawia , że nie tylko obłędnie pachną , ale i smakują rewelacyjnie! Świetny pomysł na szybki obiad! SKŁADNIKI: - makaron wstążki – 200 g – por – 2 szt – sól – do smaku – pieprz – do smaku – tymianek – do smaku – jajko – 2 szt – mąka(...)ziemniaczana – 1 łyżka – bułka tarta – ok. 150 g - cebula – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy według przepisu a następnie drobno siekamy. Pory oczyszczamy i bardzo drobniutko kroimy. Podsmażamy razem z posiekaną cebulą na niewielkiej ilości oleju. Mieszamy z makaronem. Do masy wbijamy jajka. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i 3/4 bułki tartej. Doprawiamy solą , pieprzem i tymiankiem

Ostra na Słodko
Makaron z kurczakiem w śmietanowo – orzechowym sosie 267

kiedy to na obiad przygotowałam ” Tagliatelle z kurczakiem w śmietanowo – orzechowym sosie „. Soczyste mięso , kremowy sos … Efekt nieziemski! Zdecydowanie do powtórzenia! SKŁADNIKI: ( na 2 porcje ) - makaron tagiatelle – 150 g – filet z kurczaka – 200 g – orzechy ( włoskie i laskowe ) – 100 g – śmietana 30% – 125 ml – śmietana(...)pieprz – 1 szczypta – gałka muszkatałowa – 1 szczypta – chilli – 1 szczypta – koperek – 1 pęczek – olej do smażenia – 100 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente. Filet z kurczaka oczyszczamy. Kroimy w ukośne polędwiczki. Posypujemy solą , pieprzem i chilli. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości

Ostra na Słodko
Spaghetti carbonara 169

mamy pod ręką , tworzą wspaniałe danie , które zachwyci domowników! W wersji na romantyczną kolację można śmiało pokusić się o dodanie do niego białego wina – polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron spaghetti – 300 g * wędzony boczek – ok. 100 g * śmietana 18% słodka – 200 ml * duże żółtko – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * cebula – 1 szt * parmezan(...)łyżki * sól , pieprz * oliwa   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kosteczkę , podsmażamy na odrobienie oliwy. Po ok. 5 minutach ściągamy z patelni. Na pozostałym tam tłuszczu podsmażamy drobniutko posiekaną cebulę , po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek. W osobnym naczyniu roztrzepujemy żółtko , dodajemy do niego połowę śmietany oraz 2 łyżki parmezanu. Resztę śmietany wlewamy na patelnię , dodajemy podsmażony

Ostra na Słodko
Tagliatelle z mięsem i groszkiem 158

Znalazłam go w książce , którą ostatnio zakupiłam , no i oczywiście zmieniłam po swojemu. Mieloną jagnięcinę , którą hindusi z tak wielką przyjemnością zajadają zastąpiłam mieloną wieprzowiną ( wykorzystałam łopatkę ). Podane z makaronem tagliatelle jest łatwym i niesamowicie sycącym daniem , które z całą pewnością zachwyci zarówno tradycjonalistów , jak i wielbicieli egzotycznych smaków. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * mięso mielone – 250 g * cebula(...)sól – do smaku * imbir – 1 szczypta * czosnek – 1 ząbki * chili – 1 szczypta * świeża kolendra – 1 garstka * groszek – ok. 80 g DODATKOWO: * makaron tagliatelle – ok. 300 g * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilośc oleju , dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przesmażamy na złoto. Dodajemy posiekaną papryczkę chili , świeżą kolendrę

Ostra na Słodko
KREWETKI , OŚMIORNICE, KARMAZYN I SKAKANIE W SZPILKACH PRZEZ OGRODZENIE czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W PAŁACU BONEROWS 153

owoce morza …. najlepsze ryby …. dziczyzna … cielęcina , jagnięcina , wołowina i wiele innych specjałów. Całe menu z cennikiem dostępne tutaj: http://www.milanokrakow.pl/nasza-kuchnia/karta-dan   ______________________________________________________________________________________________________ My zdecydowaliśmy się na makarony. Rafał wybrał : Cannelloni z karmazynem zapiekane pod beszamelem szafranowym Ja: Spaghetti ala Milano zapiekane w pergaminie z owocami morza Przemiła obsługa już od pierwszych chwil zaczęła dogadzać naszym podniebieniom(...)takie szmery bajery robi przede mną :p ______________________________________________________________________________________________________ „Spaghetti ala Milano zapiekane w pergaminie z owocami morza” Porcja zdecydowanie większa niż się spodziewałam ( tak , spodziewałam się maciupeńkiej kupki makaronu ) – no i się pomyliłam , bo było na bogato! Makaron ugotowany al dente … z odpowiednią ilością sosu ( fajnie doprawiony , o wyczuwalnym smaku , gorący , lekko pikantny ) …. i duża ilość

Ostra na Słodko
Świderki z sosem z boczniaków 184

Miałam dzisiaj ochotę na grzybki. I sobie kupiłam boczniaki. Postanowiłam zrobić makaron z sosem z boczniaków i parmezanem. Efekt zaskoczył nawet mnie, bo myślałam, że dobry sos to pieczarki na przykład, a tu taka niespodzianka. Boczniaki są super aromatyczne i przede wszystkim większe niż pieczarki. Mnie smakuja bardziej ! Składniki makaron świderki- u mnie makaron Czaniecki z mąki z pełnego przemiału(...)Masala oraz Pfeffer Gold.  Mieszamy aż powstanie aksamitna konsystencja, w razie gdy sos jest za gęsty zawsze możemy dolać troszkę wody. Jeszcze pod koniec dodajemy świeżego tymianku. Gotujemy makaron świderki Czaniecki w osolonej wodzie, gdy gotowy, przecedzamy. Przelewamy zimną wodą i natychmiast na talerze.  Polewamy sosem i grzybami, posypujemy parmezanem. Troszkę tymianku po wierzchu.  Serwujemy jako samodzielne

Z Kuchni Do Kuchni