Cannelloni ( rodzaj makaronu włoskiego ) kojarzy mi się nadziewane mięsem mielonym , polane sosem beszamelowym i posypane żółtym serem. A mi tego było mało , to dodałam jeszcze szpinak. Wyszło bardzo pożywne i smaczne danie. Szpinak był moja traumą z dziecięcych lat z czasów przedszkola. Ale dobrze doprawiony jest naprawde pyszny. Składniki: makaron cannelloni ok. 20 szt op.szpinaku mrożonego 0,5 kg mięsa(...)całosc dusimy ok. 20 minut pod przykryciem. Następnie zestawiamy z ognia , wbijamy jajo i doprawiamy przyprawami. Najlepiej smakuje farsz , gdy jest lekko pikantny. Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy makaron cannelloni. Rurki napełnione układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowanie sosu beszamelowego: W garnku rozpuszczamy masło , dosypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się .Dolewamy stopniowo mleko i rozpuszczony w wodzie koncentrat pomidorowy.Przyprawiamy
Słodkości i nie tylkomój syn się nie poznał , że to jego znienawidzona rybka ;) Źródło : czasopismo dla kobiet Składniki na 4 porcje: 50 dag filetów z dorsza sok wyciśnięty z cytryny 15 dag makaronu spaghetti 1 duży brokuł 3 średnie pomidory 15 dag żółtego sera 30 dag mielonego twarogu 4 jajka 1/2 szkl. mleka sól mielony czarny pieprz Sposób wykonania: Filety z dorsza(...)czyścimy, moczymy , osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Po czym odstawiamy na ok. 30 minut. Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Brokuły czyścimy, myjemy i wkładamy do gotującej się wody na ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy i osączamy. Pomidory kroimy na cząstki. Ser ścieramy na tarce. Twaróg mieszamy z 2 jajkami oraz mlekiem
Słodkości i nie tylkoPrzepis ten znalazłam w jednym z czasopism i bardzo zaciekawiło mnie połączenie makaronu w pieczeni i powiem Wam smak wart wypróbowania zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: - 70 dag łopatki mielonej - 15 dag makaronu - 5 łyżek masła - 4 łyżki mąki - 2 szklanki mleka - 15 dag sera żółtego - 1 garść szczypiorku - 1 świeża czerwona papryka - 2 rzodkiewki - 2 ząbki(...)smaku startą gałką muszkatałową, pieprzem, suszoną bazylią, 2 łyżkami sosu balsamicznego, mieloną papryką oraz delikatem. Mieszamy i zestawiamy z ognia. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, wrzucamy do niej makaron i gotujemy al dente. Gotowy makaron odcedzamy i mieszamy z sosem. Mięso przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekany szczypiorek, czosnek, paprykę, rzodkiewki oraz jajka. Mase doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy
Zainspirowana w kuchniPyszna pomidorowa zupka zabielana śmietaną z dodatkiem szerokich wstążek makaronu. Taką zupkę robił mój Dziadek, jej smak pamiętam do dzisiaj. Moja zupka też pyszna ale niestety nie tak pyszna jak Dziadka. składniki: 2 l bulionu 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe Kamis sól z pieprzem Kamis 1/2 dużego kubka śmietany 18 % 2-3 łyżki mąki pszennej natka pietruszki(...)makaron Czaniecki gniazdko 1 Do garnka wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy i listki laurowe, zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru i dodać do zupy, doprawić do smaku solą z pieprzem, zagotować. Na koniec dodać łyżkę posiekanej natki. Makaron ugotować i podawać ze zupką, na wierzchu posypać jeszcze odrobiną posiekanej natki pietruszki
Monia miesza i gotujeSkładniki: ok. 400-500 gram mięsa mielonego przecier pomidorowy makaron lub ziemniaki 1 średnia cebula 1 jajko bułka tarta mąka śmietana przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona, vegeta, majeranek Nastawiamy dwa garnki z wodą: jeden do ugotowania makaronu-solimy, drugi do pulpetów, należy nalać tyle, żeby zakryła pulpety. Przygotowujemy pulpety: cebulę kroimy na drobną kostkę i wsypujemy do miski. Dodajemy mielone(...)Doprawiamy ok 1 łyżeczki vegety, szczyptę bazylii, majeranku, soli i pieprzu-do smaku. Zagniatamy i formułujemy kuleczki, które później obtaczamy w mące. Do wrzącej wody w jednym garnku wsypujemy makaron, a do drugiego dajemy partiami pulpety. Jeżeli nie wiemy czy pulpety są jż gotowe najlepiej wyjąć jednego przekroić i sprawdzić jak wyglądają w środku. Jak makaron będzie al dente odcedzamy
Pudełko rozmaitościzupki chińskie vifon (2x kurczak złoty lub chiński kurczak i 1x kurczak curry) 20 dag szynki puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 zielony ogórek majonez sól, pieprz Łamiemy makaron i wsypujemy do miski, dodajemy przyprawy z zupek (bez oleju) i zalewamy wrzątki, tak żeby tylko przykryć makaron. Zakrywam miskę pokrywką i zostawiamy aż makaron napęcznieje. Warzywa myjemy, kukurydzę odcedzamy. Obieramy(...)ogórek i wydrążamy paprykę. Szynkę oraz warzywa kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i podsmażamy szynkę. Wszystko dodajemy do makaronu, razem z olejem, który został po smażeniu. Dodajemy ok. 2-3 łyżek majonezu i doprawiamy. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościSkładniki: 3/4 opakowania makaronu penne brokuł słoiczek suszonych pomidorów 300 g szynki w kawałku cebula łyżka mąki łyżka masła szklanka mleka serek topiony tzw. "kiełbaska" 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czosnek granulowany 300g sera żółtego w kawałku- zetrzeć na tarce o grubych oczkach Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Brokuły również gotujemy(...)dodajemy serek i mieszamy, następnie dodajemy musztardę oraz pieprz, czosnek granulowany i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wszystko razem mieszamy. Układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym warstwowo: makaron sos ser żółty szynka z cebulką brokuły sos ser żółty suszone pomidory makaron sos Pieczemy pod przykryciem 40 minut w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy przykrycie posypujemy żółtym serem
Czerwona Porzeczkaparmezanu (rant / brzeg sera), koniecznie wrzućcie go do zupy podczas gotowania. Odda Minestrone mnóstwo smaku. Włoska zupa pomidorowa to świetny pomysł na zdrowy posiłek pełen warzyw. Dobrze smakuje z makaronem lub ryżem. Polecam, smacznego:) Jeśli lubicie włoską kuchnię, polecam też mojego kurczaka a la pizza : Przepis na włoską zupę Minestrone, składniki: 1.5-2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego, cebula(...)pomidory, czubata łyżka koncentratu pomidorowego, garść świeżego szpinaku, kilka łyżek świeżej bazylii, ew, natki pietruszki, kilka łyżek startego parmezanu, przyprawy do smaku: sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano, słodka papryka makaron lub ryż Przepis na włoską zupę Minestronę, przygotowanie: Warzywa pokroić w kostkę, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu (czosnek dodać na końcu smażenia). Zalać bulionem, dodać pomidory lub passatę i koncentrat
Lekcje w kuchnidania smakują najlepiej, zanim pójdę na zakupy wykorzystuję moje zapasy w szafkach i lodówce :) Spaghetti z jarmużem z cukinią i jakiem na twardo dla 1 osoby Składniki: 100 g makaronu spaghetti 1/4 średniej cukinii 1 ząbek czosnku 1 garść jarmużu, może być mrożony 1 jajko ugotowane na twardo 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka czarnuszki sól, pieprz do smaku(...)Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Cukinię kroimy na pół plastry. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek, gdy oliwa jest jeszcze zimna dodajemy czosnek i plastry cukinii. Mieszamy, po chwili dodajemy jarmuż. Podsmażamy, aż jarmuż będzie miękki. Całość doprawiamy do smaku. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy do cukinii i jarmużu, mieszamy, doprawiamy
Moja smaczna kuchniaProsto, smacznie i błyskawicznie......... Składniki : /2 porcje/ 200 g makaronu spaghetti 1 puszka tuńczyka w oliwie /ok.120 g/ 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sok z ½ cytryny skórka starta z cytryny zielona pietruszka sól i pieprz do smaku czerwona, ostra papryczka do dekoracji Wykonanie : -Tuńczyka odsączyć z nadmiaru tłuszczu, rozdrobnić(...)odać , posiekaną pietruszkę ,sok i skórkę z cytryny. -Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. -Ząbek czosnku podsmażyć na oliwie. -Tuńczyka przełożyć na rozgrzaną patelnię. -Wsypać odcedzony makaron i starannie wymieszać. -Doprawić do smaku i przełożyć na talerze
Zakamarki mojej kuchniSycące, pożywne i szybkie danie obiadowe z patelni z boczkiem i makaronem w roli głównej. Bardzo często je przygotowuję w sezonie zimowym, najlepsze zaraz po zrobieniu . Propozycja na smaczny obiad w 30 minut. Proste przepisy zawsze się sprawdzają ! Składniki na 3-4 porcje/ 25 dag makaronu kokardki 40 dag chudego parzonego boczku 1 mała cukinia 2 cebule(...)smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz szczypta chili wlać śmietankę , dodać serek, całość wymieszać, trzymać na wolnym ogniu aż serek się rozpuści. Zestawić z ognia. Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzić na sicie, dodać do sosu i wymieszać, rozłożyć na talerze, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać. Smacznego
Wanilia i KardamonWieki nie jadłam... a z 20 lat. Od jakiegoś czasu już miałam ochotę zrobić makaron z makiem, ale nie wypadało jakoś latem. Mamy grudzień, więc teraz bardziej przystoi. Zjadłam. I to było to. Resztę zamroziłam. Może zjem jednak latem. W ogóle chciałam zrobić masę makową od początku do końca sama, ale okazało się, że kupiliśmy już ugotowany i zmielony(...)będę się więc rozpisywać jak zrobić mak samemu, bo jeszcze tego nie robiłam. Składniki: 300 g makaronu (ja użyłam łazanek) 200 g maku (ugotowanego i zmielonego dwukrotnie) garść orzechów włoskich garść migdałów garść rodzynek 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu (lub więcej) 2 łyżki masła (przepis na 3 porcje) Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy
Kardamonovydania 2 łyżki masła orzechowego. Wymieszaj ze wszystkim. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem kolejne 5-10 minut. Spróbuj danie i dosól według swojego smaku. W międzyczasie przygotuj makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu – prawdopodobnie trzeba go będzie zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na kilka minut. Potem go odcedź na durszlaku, przykryj i odstaw na chwilę. Umyj(...)posiekaj drobno kolendrę. Odłóż odrobinę do udekorowania talerzy a pozostałą większość wrzuć do dania. Wsyp do dania 3 łyżki sezamu oraz garść orzeszków piniowych (ewentualnie ziemnych). Dodaj też makaron. Wszystko wymieszaj i wyłóż na talerze. Danie posyp kolendrą, możesz również posypać posiekaną papryczką chilli. Składniki 250 g krewetek tygrysich lub około 14 sztuk na 2 porcje 100 g makaronu sojowego
Eat me! Fit me!porcja dla 4-6 osób. SKŁADNIKI 4 kiełbasy Morlińskie z szynki 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 550 g kiszonej kapusty 200 g kwaśnej śmietany 18% 500 g makaronu łazanki sól, pieprz, majeranek WYKONANIE Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasy również pokroić w kostkę. Do głębokiej patelni wlać olej rzepakowy, dodać cebulę i kiełbasę, po czym włączyć palnik(...)Smażyć mieszając od czasu do czasu do momentu, aż całość ładnie się przypiecze. Makaron łazanki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego według instrukcji na opakowaniu. Odcedzony z wody dodać do kiełbasy i wymieszać. Kiszoną kapustę dobrze odcisnąć, posiekać, przełożyć do garnka i zalać wodą. Włączyć palnik i gotować do miękkości. Miękką kapustę odcedzić z wody, dodać do niej
Passions hobbies life