jest aby użyć wędzonego tofu lub zwykłego i dodać paprykę wędzoną - to właśnie ta wędzonka super podkręca smak całości. Składniki na 2 duże porcje lub 3 mniejsze: 300 g makaronu spaghetti 1 kostka tofu wędzonego 2 jajka 50 g parmezanu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki sosu sojowego Sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy(...)zalewamy sosem sojowym i doprawiamy ziołami prowansalskimi i papryką słodką. Podsmażamy na patelni na oliwie. W misce mieszamy jajka ze startym parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy w garnku tofu i masą serowo-jajeczną
CzarnawisienkaSałatek z makaronem i szynką na blogu już kilka jest. Oto kolejny pomysł, tym razem z dodatkiem moich ulubionych ziół prowansalskich. Składniki: 250 g makaronu (dowolny kształt) 250 g szynki drobiowej 1 puszka kukurydzy kilka ogórków kiszonych 1 czerwona papryka 3-4 łyżeczki ziół prowansalskich majonez zielona cebulka pieprz sól Sposób wykonania: 1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku
Kuchnia domowa AniSKŁADNIKI: (na 2 porcje) - makaron pełnoziarnisty (penne) - 100 g - pomidory krojone - 1 puszka (400 g) - fasola czerwona - (120 g) - kukurydza konserwowa - (165 g) - mięso z piersi kurczaka - (100 g) - olej rzepakowy - (15 g) - przyprawy: zioła toskańskie/ czosnek granulowany/ sól/ pieprz/ papryka słodka/ zioła prowansalskie WYKONANIE: Makaron ugotuj, zgodnie z instrukcją na opakowaniu al'dente. Podsmaż kurczaka w kawałkach na oleju(...)Dopraw wymienionymi przyprawami. Dodaj pomidory, odsączoną kukurydzę i fasolę. Duś ok 10 minut,aż wyparuje większość wody, następnie wymieszaj z makaronem. Posyp potrawę na talerzu posiekaną pietruszką. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1 porcja: 471 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasznacie tę sałatkę makaronową z tuńczykiem, często jest ona hitem na imprezach ponieważ jest pyszna, a to że przygotowuje się ją bardzo prosto. Składniki (na 3-4 porcje): 300g makaronu świderki puszka tuńczyka w sosie własnym mała puszka kukurydzy duży ogórek szklarniowy 1 czerwona cebula Na dressing: 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki gęstego jogurtu łyżka drobno siekanej natki(...)pietruszki sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Ugotowany, dobrze przelewamy pod zimną wodą. Odstawiamy do odcieknięcia. Do dużej miski przekładamy odsączony makaron, dodadajemy do niego odsączonego tuńczyka oraz kukurydzę. Ogórka dobrze myjemy i kroimy wzdłóż na ćwiarki. Nożem, usuwamy z niego gniazda nasienne i kroimy w małe
Smaczna StronaMeksyku. Ostrzejsze i wyrazistsze smaki to coś po co sięga mój mąż. Ja jednak zawsze robię 2 wersje (łagodniejszą i ostrzejszą): dla mnie i dla męża. Składniki: 200 g makaronu spaghetti Arc Pol 1 mała puszka kukurydzy 2 marchewka 2 szalotki dymka 500 g boczniaków 1/2 szt awokado 1 limonka 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy szczypta papryki ostrej szczypta(...)minuty. Marchewkę zetrzeć. Dodać wraz z kukurydzą do warzyw. Zalać 600 ml wody. Gotować 6 minut. Dodać sok z limonki oraz skórkę. Na ostatnie 5 minut dodać makaron. Gotować aż makaron będzie al dente. Podawać z awokado i dymką
Kuchnia w oparachktóry można rozdzielić na kilka osób lub zrobić tak, aby był na dwa dni. Na drugi dzień w zasadzie wszystko smakuje jeszcze lepiej! Składniki penne lub inny kształt makaronu sos pomidorowy ze świeżych pomidorów, u mnie malinówki pieczarki , ilość zależy od naszych preferencji mała cebula sól i pieprz do smaku kilka plastrów mozzarelli lub mozzarella tarta świeża bazylia oliwa(...)korzystamy z gotowego. Cebulkę siekamy drobno i dusimy na odrobinie oleju. Pieczarki szatkujemy i dodajemy do cebulki. Dusimy. Uduszone pieczarki dodajemy do sosu pomidorowego. Zalewamy nim ugotowany al dente makaron. Mieszamy, wsypujemy parmezan, u mnie nawet dwie garście, mieszamy. Dodajemy świeżej bazylii siekanej drobno. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą z oliwek , wykładamy makaron i posypujemy mozzarellą. Zapiekamy w 160 stopniach
Z Kuchni Do KuchniMakaron ze świeżymi i suszonymi pomidorami, oliwkami i tuńczykiem 🐟 Jeden z moich ulubionych.Przyznawać się... Kto je ryby, a kto nie? My w lecie zdecydowanie częściej ze względu na działkę przy stawach. Składniki na 3 porcje: 300 g makaronu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor Garść oliwek 5 suszonych pomidorów Świeża bazylia 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła/oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka oregano Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Pomidora sparzamy wrzątkiem i ściągamy skórę. Kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z masłem/oliwą przez 5 minut. Czosnek wyciskamy, suszone pomidory i oliwki kroimy. Również podsmażamy. Dodajemy tuńczyka (razem z płynem) i doprawiamy. Podsmażamy do momentu redukcji płynu. Całość podajemy
CzarnawisienkaNajlepszy sos bolognese, jaki do tej pory jadłam. Sos jest bardzo sycący i łatwy do przygotowania. Sos bolognese jest bogaty w smaku, a podany na obiad z makaronem, na pewno wszystkim posmakuje. Sos świetnie smakuje nie tylko podany od razu po zrobieniu, ale również podgrzany i nie wiem, czy nie jest jeszcze lepszy. Oprócz jedzenia takiego sosu z makaronem używam(...)minut. Następnie dodać koncentrat i sól, po wymieszaniu gotować jeszcze kilka minut bez przykrycia. Doprawić do smaku mielonym pieprzem. Sos bolegnese najlepiej smakuje z ugotowanym al'dente makaronem. * szklanka - 250 ml ** łyżka - 15 ml *** łyżeczka
Gotuj w domustrony. Papryki przełożyć do foliowej torebki i odstawić do ostygnięcia. Po przestygnięciu zdjąć z nich skórkę i przełożyć do melaksera, dodać pozostałe składniki pesto i zmiksować na gładkie pesto. Makaron ugotować do miękości, odsączyć i do jeszcze ciepłego makaronu przełożyć pesto i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Pomidorki pokroić na pół, przełożyć do makaronu, dodać rukolę i pokrojoną w kostkę mozzarellę
Cooking for Emilymigdałów, pomidorków cherry, świeżej bazylii, czosnku, oliwy i sera pecorino lub parmigiano reggiano. Ja użyłam tego drugiego. Polecam, naprawdę warto spróbować :-) Miłego dnia :-) Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu spaghetti 500 g pomidorków cherry spora garść świeżej bazylii 2-5 ząbków czosnku (ja dałam 4) 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 80 g migdałów bez skórki(...)pokrojone w kosteczkę pomidorki. Blendujemy aż wszystkie składniki się połączą. 4. Teraz doprawiamy solą i pieprzem. Sos odstawiamy, żeby smaki nam się przegryzły. 5. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. 6. Ugotowany makaron łączymy z pesto. Nakładamy na talerze, posypujemy startym serem i możemy podlać strużką oliwy z oliwek extra virgin. Smacznego
kruche babeczkiPyszny i bardzo prosty pomysł na szybki domowy obiad. Takie mięsko w sosie idealnie właśnie smakuje z makaronami. 400 g sznycli z indyka Przyprawa do mięsa 250 g pieczarek 2 cebule ½ pęczka natki pietruszki 500 ml wody lub bulionu 200 g gęstej śmietany 18% 1 łyżka mąki ryżowej 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem Sól Pieprz Czosnek granulowany(...)makaronu penne Sznycle z indyka kroimy na mniejsze kawałki. Każdy przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Mięso przesmażamy na rozgrzanej patelni. Gdy zmięknie dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Całość dusimy przez 10 minut, podlewamy wodą lub bulionem. Dodajemy natkę pietruszki oraz suszone pomidory z czosnkiem. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Śmietanę
VioletoweKucharzeniejuż warto testować różne przepisy, bo to wdzięczne i uniwersalne warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów. Mój dzisiejszy przepis na cukinię to spaghetti napoli z cukinią zastępującą makaron. Danie nie tylko pyszne i lekkostrawne, ale również bezglutenowe! Cukinia nie dość, że jest pyszna to jest też bardzo zdrowa – to idealne warzywo dla dbających o zdrowie i osób(...)sporo wiele cennych składników odżywczych m.in. potas, żelazo, magnez i witaminę C. Mój przepis na cukinię to spaghetti z cukinii, czyli zoodles, gdzie pokrojone w cieniutkie paski warzywo zastępuje makaron. Innymi słowy, fit spaghetti napoli to duszona cukinia oblepiona ziołowym sosem ze świeżych pomidorów, podawana ze marchewką (opcjonalnie) oraz świeżą bazylią. Po prostu pycha! Lubicie przepisy z cukinii? Zobaczcie
A to pestkaŚwietna alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa. Składniki: 250 g makaronu pantacce toscane (ew. typu łazanki) 1/2 główki młodej kapusty 2 łyżki masła 1 mała cebula 3 suszone pomidory z oliwy 200 g wędzonych kiełbasek sojowych sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy. Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę. Wrzucamy pokrojone kiełbaski, pomidory pokrojone(...)paski, chwilę smażymy, zalewamy wodą, dodajemy poszatkowaną kapustę. Dusimy pod przykryciem do jej miękkości. Wrzucamy makaron, nadal smażymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze starym serem (ulubionym -u nas bursztyn) i posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchenczemu? Wczoraj przygotowywała je moja dziesięciolatka z moimi podpowiedziami i efekt widzicie na zdjęciu (my zajadaliśmy ze smakiem). PRZEPIS NA NOODLE Z TUŃCZYKIEM Składniki na noodle z tuńczykiem: 300g makaronu noodle – u mnie żytnie 1 puszka tuńczyka w oleju 1 ząbek czosnku 2 marchewki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 duże łyżki majonezu sok z ćwiartki cytryny sól pieprz(...)łyżek oliwy sezam Jak zrobić noodle z tuńczykiem: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Marchewki obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy minute na oliwie. Do marchewek dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tuńczyka z olejem, majonez, natkę, mieszamy podgrzewamy minutkę. Do sosu dodajemy odcedzony makaron. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. posypujemy sezamem. Artykuł Noodle z tuńczykiem pochodzi z serwisu
Dorota Smakujebardzo sycąca. Z pewnością przekonacie do niej swoją rodzinę Składniki: 400 g mięsa z indyka na gulasz 4 jajka 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka groszku zielonego 110 g makaronu 4-5 łyżek majonezu Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony Przyprawy do gotowania indyka: sól, pieprz cytrynowy, kurkuma, papryka słodka mielona, bazylia, ziele angielskie, liść laurowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Mięso(...)indyka zagotować z wyżej podanymi przyprawami. Gotować 40 minut. Po tym czasie mięso wyłożyć na talerz i odstawić do ostygnięcia. Makaron ugotować według wskazań producenta. Jajka gotować przez 10 minut. Przestudzone mięso można posiekać na drobniejsze kawałki, wrzucić do miski. Dodać jajka potarte na tarce o grubych oczkach. Wsypać przestudzony makaron, dodać fasolkę i groszek. Posypać solą i czarnym pieprzem
Przepisy Babci