Dziś podzielę się z Wami jednym z moich ulubionych przepisów na szybki, prosty, smaczny obiad który znika w mig z talerza :). Przepis na 4 porcje. Składniki: 3/4 opakowania makaronu ( świderki bądź rurki) 1 podwójna pierś z kurczaka słoik suszonych pomidorów w oleju 1 cebula 3 ząbki czosnku natka pietruszki 300 ml śmietany 12% sól,pieprz, bazylia, oregano do smaku Przygotowanie(...)cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kurczaka pokrojonego w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory i jeszcze chwilę podsmażamy. W międzyczasie gotujemy makaron Do kurczaka dodajemy śmietanę i dokładnie wszystko mieszamy. Dusimy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Tak przygotowany sos łączymy z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Dokładnie mieszamy i gotowe!! :). Smacznego
Studencka Michasycąca i dla mnie to prawdziwa miska szczęścia. Smakowita w wersji klasycznej, jest równie dobra z dodatkiem świeżych warzyw i ziół. Potrzebne nam (na 2 porcje): - 200 g makaronu typu kolanka lub maccheroni - 500 ml mleka 3,2% - 300 g mieszanych serów żółtych (ja użyłam pół na pół emmentalera oraz red irish cheddar) - szczypta soli - (opcjonalnie) szczypta cayenne Przygotowanie(...)Makaron wrzucamy do garnka z mlekiem i szczyptą soli i stawiamy na dużym ogniu. W momencie zagotowania zmniejszamy ogień i gotujemy dalej cały czas mieszając. Gdy makaron zmięknie i wchłonie większość mleka, ściągamy garnek z ognia i wrzucamy do niego starty ser mieszając dokładnie aż ser się rozpuści. Gotowe danie przekładamy do miseczek i posypujemy świeżymi ziołami
W poszukiwaniu inspiracjiLinguine to taki makaron długi jak spaghetti tylko że płaski i cienki. Po przeczytaniu książki "Gdzieś na południu Toskanii" Diany G. Armstrong szybko zabrałam się za zrobienie tego pysznego makaronu, no i nie zawiodłam się, jest przepyszny. Lekko dymny smak orzeszków urzeka od pierwszego kęsa, polecam. Makaron z tymiankiem i orzechami pini. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekurkowy. Najprostszy. Doprawiony tylko solą i pieprzem, ponieważ smak kurek niczego więcej nie potrzebuje. 36-procentowa śmietanka dodaje słodkości i idealnie zagęszcza. Taki sos jest idealny do makaronu, do kasz, do różnych mięs, czy właśnie do samego chleba. Trochę kojarzy mi się z sosem śmietanowym, który robiła moja babcia do pierogów ruskich. I tak sobie myślę, że do pierogów(...)taki sos to byłby coś! Może następnym razem ;) Bo teraz zjedliśmy go po prostu z makaronem. A jeszcze przyznać się muszę, że grzybów jadamy bardzo niewiele. Jeśli już to właśnie kurki albo pieczarki, ale zaraz ktoś mi tu powie, że pieczarki to nie grzyby więc niech na tych kurkach i sosie kurkowym zostanie. Na grzybach się nie znam
bistro mamajeśli akurat nie mamy zbyt dużo czasu na przyrządzenie obiadu, a chcemy zjeść pożywny i smaczny posiłek. Polecam Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 szklanka niedużego makaronu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka mrożonego groszku z marchewką 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody lub bulionu przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek, papryka słodka oraz ostra(...)dokładamy mięso mielone. Wszystko razem podsmażamy ciągle mieszając *** *** Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem i zagotowujemy. Do gotującej się potrawy wrzucamy szklankę mrożonego groszku z marchewką oraz szklankę makaronu- ja użyłam kolorowych mini rurek *** *** Całość gotujemy około 6-7 minut od czasu do czasu mieszając *** *** Gdy składniki zmiękną i makaron wchłonie większość wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy *** *** Na końcu doprawiamy
Blog z ApetytemDziś szybko i pysznie. Kupiłam makaron z samopszy - to taka stara odmiana pszenicy, bardzo zdrowa. Dzięki temu danie jest nie tylko pyszne ale i zdrowe. Polecam do makaronu owoce morza bo je uwielbiam a tutaj znakomicie się sprawdziły. Makaron z samopszy z owocami morza. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSzakszuka potocznie nazywana wielkim bałaganem. Danie to składa się przede wszystkim z jaj, cebuli, pomidorów które razem gotuje się na patelni. Proste danie, które świetni smakuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wymaga ono wielkiej wprawy kulinarnej ani angażowania czasu. Łączy w sobie smaki jesiennych warzyw: dyni, szpinaku, botwiny oraz suszonych pomidorów i sera lazur. Składniki: 500g obranej dyni 350 g makaronu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów 6-8 kawałków suszonych pomidorów 200-250g szpinaku 200-250g liści botwinki 100 g sera lazur Kiełki rzodkiewki(...)posypania Sposób wykonania: Pokrojoną na małą kostkę dynię podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy spod suszonych pomidorów aż zmięknie (ale nie będzie się rozgotowana). Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Odcedzić. Do podsmażonej dyni dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz pokrojone na suszone pomidory. Dodać odcedzony makaron oraz szpinak i botwinkę i przesmażyć razem aż liście zmiękną. Doprawić
Pyry na Gazdomową carbonarę. Przepis na nią znalazłam w październikowym numerze „Mojego Gotowania”. Danie jest proste, pyszne i szybkie. Idealne do przygotowania w ciągu kilkunastu minut. Polecam. Składniki: • 250 g makaronu • 5 dag wędzonego boczku • 1 duży ząbek czosnku • 1 jajko • 1 żółtko • 100 ml śmietanki kremówki 30% • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki startego parmezanu lub innego sera żółtego Sposób przygotowywania(...)Makaron gotować w mocno osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. 2. W tym czasie usmażyć na patelni na chrupiąco boczek pokrojony w drobną kostkę. 3. Kiedy boczek będzie już rumiany, dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Krótko podsmażyć, uważając, by się nie przypalił, bo zgorzknieje. 4. W miseczce rozmieszać jajko, żółtko, śmietankę i 1 łyżkę parmezanu. Doprawić pieprzem. 5. Makaron
W mojej kuchniutartego parmezanu + do posypania 250 g spaghetti Pieczarki pokrój w plasterki i usmaż na połowie masła. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj pietruszkę i smaż jeszcze przez minutę. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i włóż z powrotem do garnka. Dodaj resztę masła. Postaw garnek na kuchni i wbij jajka. Mieszaj aż jajka równomiernie się zetną(...)Dodaj grzyby i parmezan. Wymieszaj. Wyłóż makaron na talerze, posyp resztą pietruszki i parmezanowymi wiórami. Smacznego! The post Carbonara z grzybami i parmezanem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaszczególn ego smaku. 3 litry wody 1 udko pieczone z kurczaka 1 marchewka 2 ziemniaki 10 cm pora 200 g fasolki szparagowej 200 g serka topionego gouda 200 g makaronu wstążek sól pieprz czarny pieprz ziołowy Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę przekroić na pół, a następnie pokroić w talarki. Włożyć do garnka(...)przyprawić. Chochlę gorącej zupy wlać do serków i rozetrzeć je na gładką pastę. Wlać do zupy. Mięso z udka pokroić na kawałki i włożyć do zupy razem z ugotowanym makaronem. Zagotować i można podawać. Smacznego
https:KKuchniaMniamWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 250 g makaronu, 200 g grzybów leśnych, 200 g śmietanki 30%, 40 g masła, mała cebula,' 2 ząbki czosnku, szczypta tymianku, sól, pieprz świeżo mielony, duża garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Grzyby oczyszczam, kroję na mniejsze kawałki. Makaron gotuję al dente. Cebulę(...)masła. Do podsmażonej cebuli dodaję pozostałe masło i grzyby, oprószam tymiankiem, solą i pieprzem, smażę na większym ogniu około 8-10 minut (często mieszam). Po tym czasie dodaję makaron, natkę i śmietankę, dokładnie mieszam, gotuję razem na małym ogniu jeszcze przez 5 minut. Doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
JejKuchniaserii - pomysł na szybki obiad. Przygotowanie tego posiłku zajmie Ci zaledwie 12 min. Składniki: - makaron pełnoziarnisty – 1 szklanka (60 g) - cebula ½ szt. (50 g) - pieczarki 3 szt. (60 g) - tuńczyk w sosie własnym – ½ puszki (60 g) - jarmuż – 1 garść - masło klarowane– ½ łyżeczki (4 g) Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Cebulę, pieczarki i jarmuż drobno posiekać, podsmażyć na maśle klarowanym(...)tego dodać tuńczyka i ugotowany makaron. Przyprawić wedle uznania i wymieszać. Podsmażać jeszcze chwilę. W razie potrzeby podlewać wodą. 332 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasZapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami Dziś polecam szybkie, pożywne i pięknie kolorowe danie „jednogarnkowe” z piekarnika, czyli przepyszną zapiekankę z makaronu, kurczaka i mrożonych warzyw. Taki posiłek nie wymaga dużo pracy, ani wiele czasu, jest też prosty w przygotowaniu, więc będzie świetnym obiadem „na szybko” w bardziej zapracowany dzień. Składniki: 2 pojedyncze filety(...)kurczaka przyprawa do kurczaka 200g drobnego makaronu 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw (u mnie kalafior, brokuł, marchew) 200ml śmietanki 30% 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonych ziół 100g żółtego sera olej do smażenia *** Filet z kurczaka kroimy w średnią kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka i podsmażamy na niewielkiej ilości
Blog z ApetytemCienki, długi makaron podany z niezwykle aromatycznymi, złocistymi grzybami, soczystymi kawałkami kurczaka i pachnącą świeżą natką z pietruszki to moja propozycja dania wywodzącego się z tradycyjnej włoskiej kuchni. Składniki: 250g kurek 300g fileta z kurczaka 200g makaronu spaghetti 2 cebule 1 ząbek czosnku 150g śmietany 30% 1 pęczek natki z pietruszki szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól pieprz Wykonanie(...)Makaron spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 2. Kurki oczyścić, umyć i osuszyć w przypadku większych okazów pokroić na mniejsze kawałki. 3. Filet z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w małą kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na około 20 minut. 4. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać filet, kurki i smażyć kilka minut. Następnie wlać
Szalona Kuchnia Eweliny