makarony - 24536 przepisów (strona:518/1636)

Spaghetti z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi 125

jakie mamy teraz.  Szpinak można zastąpić rukola, a zamiast pomidorków koktajlowych użyć zwykłych pomidorów.  Składniki na 2 duże porcje: 10 oczyszczonych krewetek bez ogonków 200-250 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti 100 g świeżego szpinaku 2 garści pomidorków koktajlowych 3 łyżki śmietany/jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku lub dwa małe Sól himalajska(...)pieprz/chilli do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente.  Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy oczyszczone krewetki. Gdy zarumienią się na złoty kolor, dodajemy szpinak. Gdy szpinak się skurczy wrzucamy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Po 3 minutach dodajemy śmietanę lub jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron odecedzamy i mieszamy z sosem

Czarnawisienka
Makaron z pesto i szparagami 158

pęczek zielonych pędów znalazł swoje zastosowanie w potrawie, która jak nic wpisuje się w pojęcie cucina povera, bo jest sezonowa, prosta i jednocześnie niebanalna. Bon Appetit! Składniki: 500 g makaronu fusilli (świderki) 500 g zielonych szparagów parmezan oliwa do smażenia sól pieprz Pesto bazyliowo-pietruszkowe Składniki: liście bazylii (1 doniczka) liście natki pietruszki (1 mały pęczek) 2 ząbki czosnku(...)Zielonych szparagów nie trzeba obierać:))) Wystarczy odłamać i wyrzucić zdrewniałe końcówki, a resztę pokroić w 2 cm kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojone szparagi około 5 minut. Makaron gotujemy według przepisu z opakowania. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z podsmażonymi szparagami i przygotowanym pesto. Przyprawiamy solą, pieprzem i tartym parmezanem

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z truskawkami 133

Składniki: 500 g dowolnego makaronu 500 g truskawek 400 g śmietany 18% 300 g sera białego półtłustego cukier, sól Sposób wykonania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente. Z truskawek wykrawamy szypułki a następnie miażdżymy je za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy śmietanę i cukier do smaku, mieszamy. Gorący makaron wykładamy na talerze. Posypujemy odrobiną cukry a następnie pokruszonym białym

Qchnia po prostu
Spaghetti ze szparagami i brokułami 74

Kuchnia wegetariańska Składniki pęczek białych szparagów drobne różyczki brokuła 3 łyżki masła ząbek czosnku garstka posiekanych ziół : koperku, mięty , natki pietruszki 250 ml kwaśnej śmietany sol pieprz makaron spaghetti ser Dziugas orzeszki piniowe listki ziół do dekoracji Przygotowanie Brokuły i szparagi ugotowałem w osolonej wodzie al`dente. Na patelni rozgrzałem masło, dodałem posiekany czosnek, zeszkliłem, dodałem zioła. Smażyłem ok. pół(...)minuty. Zdjąłem z ognia i energicznie mieszając połączyłem ze śmietaną. Doprawiłem do smaku. Spaghetti ugotowałem al`dente w osolonej wodzie. Odcedziłem, zachowałem pół szklanki wody z gotowania. Gorący makaron połączyłem z sosem i odcedzonymi warzywami. Dolałem trochę wody z gotowania makaronu. Posypałem startym serem oraz prażonymi orzeszkami piniowymi i pozostałymi ziołami. Podałem natychmiast

R'n'G Kitchen
Tagliatelle z nameko i pesto z liści rzodkiewki 98

szybkie danie, tak jak to ja sobie przygotowałem, w ramach szybkiego smutnego jedzenia w pracy jak to się potocznie nazywa, albo bento, jak mówią w stolicy :) Składniki: - grzybki nameko - makaron tagliatelle - liście rzodkiewki - olej - nasiona słonecznika (opcjonalnie) Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Liście rzodkiewki miksujemy z małą ilością oleju. Możemy dodać słonecznika. Grzybki smażymy, dodajemy makaron, chwilę podsmażamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Farfalle a la caprese 129

Przepis znaleziony w sieci. Idealny dla zapracowanych osób, ponieważ jest bardzo prosty w wykonaniu i szybki, a zarazem niezwykle smaczny. Składniki na farfalle a la caprese (2 porcje): makaron farfalle około 250 g duża cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów mozzarella około 300 g pomidorki koktajlowe 6 sztuk sól pieprz oregano parmezan liście bazylii Ugotować makaron w osolonej wodzie(...)patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać pomidory. Przyprawić. Wrzucić kawałki mozzarelli i mieszać do rozpuszczenia się sera. Dodać do sosu makaron i dokładnie wymieszać. Całość oprószyć startym parmezanem i liśćmi bazylii

Karola gotuje
Czerwone pesto z suszonych pomidorów i śliwek 143

dzisiaj przepis dla fanów pesto i makaronów. Czerwone pesto z suszonych pomidorów i śliwek to świetna kombinacja. Wraz z makaronem tworzą idealne danie na upalne dni Czerwone pesto z suszonych pomidorów i śliwek Składniki: 10 suszonych śliwek (u mnie firmy Helio ) 10 suszonych pomidorów w oleju około 15-20 liści bazylii 1 łyżka płatków migdałów (u mnie firmy Helio(...)jednolitą pastę. Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wierzch zalewamy oliwą z oliwek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce kilka dni. Takie pesto najlepiej smakuje z gorącym, ugotowanym al dente makaronem, posypane dużą ilością sera. Smacznego Artykuł Czerwone pesto z suszonych pomidorów i śliwek pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
MAKARON Z POMIDORAMI, ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ I MOZZARELLĄ 163

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 400 g makaronu pappardelle, 2 opakowania pomidorów krojonych, opakowanie mozzarelli Zott, 2 ząbki czosnku średniej wielkości, większa cebula, 2-3 łyżki oleju z dodatkiem czosnku i bazylii, garść posiekanej bazylii, sól, cukier, 2 suszone papryczki chili peperoncini, spora szczypta oregano Cykoria . Przygotowanie: Makaron(...)posiekaną bazylię i pokrojoną w małą kostkę mozzarellę. Gotuję jeszcze przez chwilę do momentu rozpuszczenia się sera. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Gotowy sos łączę z wcześniej ugotowanym makaronem

JejKuchnia
Truskawki z makaronem 118

Słodki, smaczny, zimny, pyszny posiłek dla każdego. -- Skład: 2 op. makaronu po 500 g, 2 op. truskawek mrożonych po 450 g,  2 op. śmietany 12% po 330 g, 1 szklanka cukru. Makaron gotujemy i schładzamy / hartujemy. --    Truskawki kroimy na 4 części lub nie kroimy i zasypujemy cukrem. -- Dodajemy śmietanę i mieszamy około jednej minuty, do czasu połączenia(...)się wszystkiego. Serwujemy makaron, polany sosem śmietanowym z truskawkami. Możemy też wymieszać całość i tak podawać. Smacznego

chleba naszego
MAKARON Z CUKINIĄ, POMIDORAMI I MASCARPONE 182

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 300 g ulubionego makaronu, duża cukinia, puszka krojonych pomidorów, opakowanie mascarpone (250 g), pieprz cayenne, sól, cukier, czosnek niedźwiedzi, oregano Cykoria , duża garść posiekanej świeżej bazylii, łyżka oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam. Cukinię kroję w niedużą kostkę, podsmażam na oleju(...)małym ogniu co jakiś czas mieszając do momentu rozpuszczenia się sera.  Do sosu dodaję posiekaną bazylię, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Gotowy sos łączę z ugotowanym wcześniej makaronem

JejKuchnia
Łosoś z makaronem i warzywami 77

Składniki : • 2 filety z łososia po około 150 g • 200 g mrożonych warzyw włoskich • 200 g makaronu szpinakowego • 4 łyżki oliwy z oliwek • 2 łyżki soku z cytryny • 2 kostki rosołowe z lubczykiem Przygotowanie : W miseczce rozcieramy kostkę rosołową z dwoma łyżkami oliwy z oliwek oraz dwoma łyżkami soku cytrynowego. Mieszanką nacieramy filety i smażymy na rozgrzanej patelni. Mrożone warzywa(...)podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy rozmieszanych z kostką rosołową. Gdy będą miękkie dodajemy ugotowany al dente makaron i mieszamy. Na talerzu układamy mieszankę warzyw z makaronem a na wierzch kładziemy usmażonego łososia

KUCHNIA POLSKA
Makaronowe krokiety 132

Makaronowe krokiety to  moją propozycja na smaczny obiad. Do tego proponuję surówkę z pora i Wasz ulubiony sos. Ja dałam czosnkowy. Krokiety można przygotować z makaronu, który pozostał Wam z poprzedniego dnia. Są syte, smaczne i szybkie do zrobienia. Jeśli przygotowaliście coś Państwo z moich przepisów, to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Z góry bardzo dziękuję(...)zapraszam na bloga po inne ciekawe propozycje obiadowe, ciasta itp. Składniki 250 g makaronu (drobnego, dałam nitki krajanka) 150 g żółtego sera 2 jajka 1 cebula 1 pęczek koperku 3 czubate łyżki mąki pieprz sól Bułka tarta do panierowania olej do smażenia Makaron ugotować i odcedzić na sicie. Wystudzić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i koperek drobno

O kuchni z uczuciem
Królik po baskijsku 142

śmietanie z warzywami. Ja chciałam nieco uciec od tego smaku. Zdecydowałam się na powtórzenie smaku królika po baskijsku, którego jadłam owego to razu w restauracji. Ugotowanego królika podałam z makaronem. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki(...)pestek 3 gałązki świeżego rozmarynu 150 ml półsłodkiego białego wina 20 dkg pomidorków koktajlowych 2 płaskie łyżeczki soli 300 ml bulionu warzywnego 1/6 łyżeczki czarnego pieprzu 2 liście laurowe makaron do serwowania Królik po baskijsku Jak przygotować królika w sosie. Do dużego naczynia do gotowania wlać olwię z oliwek. Ułożyć na niej umyte, osuszone i poporcjowane mięso z królika. Dodać

mecooks
Sałatka makaronowa z serkiem wiejskim i winogronami 113

serkiem wiejskim bez laktozy, winogronami i szpinakiem posypana prażonymi płatkami migdałowymi to prosta i pyszna propozycja dla każdego. SAŁATKA MAKARONOWA z SERKIEM WIEJSKIM i WINOGRONAMI Składniki: 100 g makaronu typu orzo 180 g serka wiejskigo bez laktozy  Mlekovity 1 garść świeżego szpinaku 10 szt winogron różowych 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Makaron gotujemy. Szpinak myjemy i kroimy w paski(...)Winogrona przecinamy na ćwiartki.  Do ugotowanego makaronu dodajemy serek wiejski bez laktozy Mlekovity, pokrojony szpinak, i winogrona. Mieszamy. Całość posypujemy płatami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni

Bon appetit mon amie
ZUPA TAJSKA Z KREWETKAMI 299

łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowe 2 łyżki past Tom Yum 2 łyżki sosu ostrygowego lub rybnego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy ok 10-15 krewetek 1/2 opakowania makaronu ryżowego świeża natka kolendry lub pietruszki PRZYGOTOWANIE: Wodę wlewamy do garnka i wrzucamy do niej imbir pokrojony w plasterki (razem ze skórką), rozgnieciony czosnek (lub przeciśnięty przez praskę) i pokrojoną(...)sosu sojowego. Kilka minut przed końcem gotowania, wrzucamy do zupy oczyszczone i opłukane krewetki, gotujemy je dosłownie 4-5 minut. Zupę podajemy z ugotowanym wcześniej, według przepisu na opakowaniu, makaronem ryżowym i całość posypujemy świeżymi listkami kolendry lub pietruszki. Gotowe Prawda, że prosty przepis? Wiem, że składniki dla niektórych z Was, mogą się wydać dziwne i nie dostępne ale uwierzcie

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii