WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 300 g makaronu, opakowanie mrożonego szpinaku w liściach, opakowanie serka mascarpone - 250 g, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz chili cayenne lub świeżo mielony czarny pieprz, łyżka oleju z dodatkiem czosnku, łyżka masła. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju z masłem(...)się szpinaku i wyparowania nadmiaru wody. Do szpinaku dodaję ser, smażę dalej (na małym ogniu) aż ser całkowicie się rozpuści. Sos doprawiam do smaku i mieszam z wcześniej ugotowanym makaronem
JejKuchniaSycąca i smaczna zapiekanka może być świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Wędzony boczek, koperek i szczypiorek nadały zapiekance niezwykłego aromatu i smaku. 1,5 szklanki makaronu świderki ½ główki brokułu 200 g wędzonego boczku 2 cebule 5 łyżek zielonego groszku konserwowego 100 g sera feta Sos: 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki ryżowej ok. 3 szklanki mleka(...)łyżki świeżego szczypiorku 1 łyżka koperku 1 łyżka soku z cytryny Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Brokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy do miękkości, odcedzamy na sitku. Boczek oraz cebulkę kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni szklimy jako pierwszą cebulkę. Gdy zmięknie dodajemy boczek i smażymy do zarumienienia. Ser feta kroimy
VioletoweKucharzeniekuchnią włoską. Do tego prostota i minimalizm, wyśmienita kompozycja smaków i wyrazistość potrawy. Potrzebujecie około 20 minut, aby przygotować to danie, i zaledwie kilku, aby pochłonąć je z apetytem. Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorami we włoskim stylu Przepis na 3 porcje Potrzebujemy: 40-50 dkg świeżego szpinaku 1 kostka tofu(dowolne) 100 g pomidorów suszonych (bez oleju(...)oleju) 3-4 ząbki czosnku (w zależności jak bardzo czosnkowy makaron chcecie uzyskać) 3 łyżki mleka sojowego naturalnego lub śmietanki sojowej oliwa z oliwek sól pieprz na wierzch: prażone płatki migdałowe Przygotowanie: Dwa ząbki czosnku rozgniatamy nożem i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy je chwilkę na oliwie i zaraz dodajemy pokrojone w kostkę tofu. Wszystko smażymy do momentu, aż czosnek
Bananowe PoleLekki sos na letnie dni. Do podania z makaronem lub ryżem. Do ryby i drobiu. Lekko pikantny, lekko słodki, lekko kwaśny. Pyszny mocno, a przy tym szybki i prosty w wykonaniu. Dokładnie tak, jak większość z nas lubi – szybko, smacznie i zdrowo. mała puszka, 200 ml mleka kokosowego (u mnie 80% miąższu, 20% wody) jedno mango, bardziej zielone, mniej(...)dusimy. Następnie dodajemy mango, sok z cytryny i przyprawy. Zmniejszamy temperaturę i redukujemy sos, aż będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Sos podałam z duszonym na parze dorszem i makaronem soba. Z podanych składników wyszły mi dwie porcje z 75 g makaronu każda
KucharzycaKolejne, trafne połączenie kuchni polskiej i włoskiej. Delikatny smak botwiny, otulony włoskimi smakami <3 Składniki 500 g makaronu spaghetti 1 pęczek botwinki 1 ząbek czosnku 1 garść orzechów piniowych 40 g startego parmezanu (do pesto) 100 ml oliwy listki majeranku (1 łyżka) parmezan sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Botwinę myjemy (bez buraków), osuszamy i kroimy. Czosnek(...)siekamy. Orzechy prażymy na suchej patelni. Botwinę, ser, czosnek, orzechy, liście majeranku, oliwę, przekładamy do blendera, miksujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do makaronu dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Podajemy ze startym parmezanem
R'n'G Kitchenjakie mamy teraz. Szpinak można zastąpić rukola, a zamiast pomidorków koktajlowych użyć zwykłych pomidorów. Składniki na 2 duże porcje: 10 oczyszczonych krewetek bez ogonków 200-250 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti 100 g świeżego szpinaku 2 garści pomidorków koktajlowych 3 łyżki śmietany/jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku lub dwa małe Sól himalajska(...)pieprz/chilli do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy oczyszczone krewetki. Gdy zarumienią się na złoty kolor, dodajemy szpinak. Gdy szpinak się skurczy wrzucamy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Po 3 minutach dodajemy śmietanę lub jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron odecedzamy i mieszamy z sosem
Czarnawisienkapęczek zielonych pędów znalazł swoje zastosowanie w potrawie, która jak nic wpisuje się w pojęcie cucina povera, bo jest sezonowa, prosta i jednocześnie niebanalna. Bon Appetit! Składniki: 500 g makaronu fusilli (świderki) 500 g zielonych szparagów parmezan oliwa do smażenia sól pieprz Pesto bazyliowo-pietruszkowe Składniki: liście bazylii (1 doniczka) liście natki pietruszki (1 mały pęczek) 2 ząbki czosnku(...)Zielonych szparagów nie trzeba obierać:))) Wystarczy odłamać i wyrzucić zdrewniałe końcówki, a resztę pokroić w 2 cm kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojone szparagi około 5 minut. Makaron gotujemy według przepisu z opakowania. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z podsmażonymi szparagami i przygotowanym pesto. Przyprawiamy solą, pieprzem i tartym parmezanem
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 500 g dowolnego makaronu 500 g truskawek 400 g śmietany 18% 300 g sera białego półtłustego cukier, sól Sposób wykonania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente. Z truskawek wykrawamy szypułki a następnie miażdżymy je za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy śmietanę i cukier do smaku, mieszamy. Gorący makaron wykładamy na talerze. Posypujemy odrobiną cukry a następnie pokruszonym białym
Qchnia po prostuKuchnia wegetariańska Składniki pęczek białych szparagów drobne różyczki brokuła 3 łyżki masła ząbek czosnku garstka posiekanych ziół : koperku, mięty , natki pietruszki 250 ml kwaśnej śmietany sol pieprz makaron spaghetti ser Dziugas orzeszki piniowe listki ziół do dekoracji Przygotowanie Brokuły i szparagi ugotowałem w osolonej wodzie al`dente. Na patelni rozgrzałem masło, dodałem posiekany czosnek, zeszkliłem, dodałem zioła. Smażyłem ok. pół(...)minuty. Zdjąłem z ognia i energicznie mieszając połączyłem ze śmietaną. Doprawiłem do smaku. Spaghetti ugotowałem al`dente w osolonej wodzie. Odcedziłem, zachowałem pół szklanki wody z gotowania. Gorący makaron połączyłem z sosem i odcedzonymi warzywami. Dolałem trochę wody z gotowania makaronu. Posypałem startym serem oraz prażonymi orzeszkami piniowymi i pozostałymi ziołami. Podałem natychmiast
R'n'G Kitchenszybkie danie, tak jak to ja sobie przygotowałem, w ramach szybkiego smutnego jedzenia w pracy jak to się potocznie nazywa, albo bento, jak mówią w stolicy :) Składniki: - grzybki nameko - makaron tagliatelle - liście rzodkiewki - olej - nasiona słonecznika (opcjonalnie) Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Liście rzodkiewki miksujemy z małą ilością oleju. Możemy dodać słonecznika. Grzybki smażymy, dodajemy makaron, chwilę podsmażamy
Kryzysowa Książka KucharskaPrzepis znaleziony w sieci. Idealny dla zapracowanych osób, ponieważ jest bardzo prosty w wykonaniu i szybki, a zarazem niezwykle smaczny. Składniki na farfalle a la caprese (2 porcje): makaron farfalle około 250 g duża cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów mozzarella około 300 g pomidorki koktajlowe 6 sztuk sól pieprz oregano parmezan liście bazylii Ugotować makaron w osolonej wodzie(...)patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać pomidory. Przyprawić. Wrzucić kawałki mozzarelli i mieszać do rozpuszczenia się sera. Dodać do sosu makaron i dokładnie wymieszać. Całość oprószyć startym parmezanem i liśćmi bazylii
Karola gotujedzisiaj przepis dla fanów pesto i makaronów. Czerwone pesto z suszonych pomidorów i śliwek to świetna kombinacja. Wraz z makaronem tworzą idealne danie na upalne dni Czerwone pesto z suszonych pomidorów i śliwek Składniki: 10 suszonych śliwek (u mnie firmy Helio ) 10 suszonych pomidorów w oleju około 15-20 liści bazylii 1 łyżka płatków migdałów (u mnie firmy Helio(...)jednolitą pastę. Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wierzch zalewamy oliwą z oliwek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce kilka dni. Takie pesto najlepiej smakuje z gorącym, ugotowanym al dente makaronem, posypane dużą ilością sera. Smacznego Artykuł Czerwone pesto z suszonych pomidorów i śliwek pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 400 g makaronu pappardelle, 2 opakowania pomidorów krojonych, opakowanie mozzarelli Zott, 2 ząbki czosnku średniej wielkości, większa cebula, 2-3 łyżki oleju z dodatkiem czosnku i bazylii, garść posiekanej bazylii, sól, cukier, 2 suszone papryczki chili peperoncini, spora szczypta oregano Cykoria . Przygotowanie: Makaron(...)posiekaną bazylię i pokrojoną w małą kostkę mozzarellę. Gotuję jeszcze przez chwilę do momentu rozpuszczenia się sera. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Gotowy sos łączę z wcześniej ugotowanym makaronem
JejKuchniaSłodki, smaczny, zimny, pyszny posiłek dla każdego. -- Skład: 2 op. makaronu po 500 g, 2 op. truskawek mrożonych po 450 g, 2 op. śmietany 12% po 330 g, 1 szklanka cukru. Makaron gotujemy i schładzamy / hartujemy. -- Truskawki kroimy na 4 części lub nie kroimy i zasypujemy cukrem. -- Dodajemy śmietanę i mieszamy około jednej minuty, do czasu połączenia(...)się wszystkiego. Serwujemy makaron, polany sosem śmietanowym z truskawkami. Możemy też wymieszać całość i tak podawać. Smacznego
chleba naszego