makarony - 24536 przepisów (strona:517/1636)

KLOPSIKI Z MAKARONEM W SOSIE PIECZARKOWYM 143

ące i pyszne danie. Polecam!! SKŁADNIKI 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko cebula 2 łyżki bułki tartej łyżeczka musztardy ostrej słodka papryka do smaku sól,pieprz 300g makaronu por 250g pieczarek 250ml śmietany kremówki 2 żółtka olej do smażenia WYKONANIE Gotujemy makaron al dente.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni i dodajemy do mięsa.Do mięsa(...)dodajemy klopsiki i całość podsmażamy ok.5 minut pilnując aby się nic nie przypaliło.Śmietankę miksujemy z żółtkami do połączenia się składników i wlewamy na patelnię.Dodajemy ugotowany al dente makaron i gotujemy aż sos zgęstnieje.Przed podaniem można posypać pokrojonym szczypiorkiem :) SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Makaron smażony z kurczakiem i warzywami 170

razem. Danie łączy w sobie orientalne smaki pędów bambusa, grzybów mun doprawionych sosem sojowym i octem ryżowym z warzywami: papryką, pieczarkami i kukurydzą.    Składniki: 200 g makaronu ryżowego (wstążki) olej sezamowy do smażenia kawałek imbiru wielkości kciuka 2-3 ząbki czosnku 500g piersi kurczaka marchew 1/2 strąka papryki 200 g pieczarek ½ puszki kukurydzy z puszki ½ kapusty pekińskiej puszka(...)pędów bambusa 15g suszonych grzybów mun czarny pieprz sos sojowy ciemny ocet ryżowy łyżeczka cukru trzcinowego dymka do posypania Sposób przygotowania : Makaron zalać wrzątkiem lub bulionem i odstawić na 5 min. Odcedzić. Na dużej patelni podsmażyć na oleju sezamowym starty, obrany imbir oraz czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażyć przez ok. 5 minut. W tym czasie zetrzeć

Pyry na Gaz
Sałatka makaronowa z brokułem 105

Dzisiejsza propozycja to przykład na to, że sałatka wcale nie potrzebuje dużej ilości składników by była pyszna. Dodatkowo kawałeczki brokuła oplatające makaron cieszą nie tylko podniebienie, ale i oczy;) 500 g ulubionego makaronu 1 duży brokuł puszka kukurydzy 150-200 g szynki 3 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku sól, pieprz Makaron gotujemy na al dente według

Smaki Na Talerzu
Makaron z kurczakiem i sosem pieczarkowym z mascarpone 174

Lubicie makaron z sosem pieczarkowym? Ja lubię bardzo. Często gości na moim stole, bo to i pyszne danie i szybko się go robi. Tym razem postanowiłam przygotować nieco wzbogaconą wersję – z dodatkiem piersi kurczaka oraz mascarpone, które zastąpiło śmietankę. Wyszło smacznie, aczkolwiek spodziewałam się czegoś troszkę innego;) Generalnie fajnie, lecz bez efektu WOW;) Zapraszam też do zapoznania się(...)małych pieczarek 2 op. mascarpone (500g) 2 małe cebule 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przyprawy kebab-gyros sól, pieprz słodka papryka w proszku 400 g makaronu olej, masło Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do pojemniczka i polewamy mniej więcej 1 łyżką oleju. Następnie posypujemy je przyprawą do gyrosa i mieszamy

Smaki Na Talerzu
Sos bolognese 112

Łatwy do zrobienia, smaczny i bardzo sycący włoski sos bolognese. Można go wykorzystać do przygotowania lazanii lub podać z makaronem na obiad. Prawdziwy sos bolognese ma bogaty skład i dłuższy czas przygotowania, niż często na szybko robiony sos zwany potocznie bolońskim. Sos bolognese powinien zawierać dobrej jakości mięso mielone, boczek, wino, cebulę, marchew, pomidory, seler naciowy i mleko. Sos jest(...)godzin. Dłuższy czas duszenia sprawia, że mięso jest bardzo aromatyczne i delikatne. Do sosu można wykorzystać samo mięso mielone wołowe, wieprzowe lub mieszane. Sos najlepiej pasuje do makaronu tagliatelle, gdyż jego struktura jest dość ciężka. U mnie niestety tym razem był ze spaghetti, bo po prostu zapomniałam o tym składniku. Gorący sos zamknięty w słoiku bardzo dobrze się przechowuje

Kuchcik gotuje
Piersi z kurczaka z mascarpone i pieczarkami 174

Lubicie makaron z sosem pieczarkowym? Ja lubię bardzo. Często gości na moim stole, bo to i pyszne danie i szybko się go robi. Tym razem postanowiłam przygotować nieco wzbogaconą wersję – z dodatkiem piersi kurczaka oraz mascarpone, które zastąpiło śmietankę. Wyszło smacznie, aczkolwiek spodziewałam się czegoś troszkę innego;) Generalnie fajnie, lecz bez efektu WOW;) Zapraszam też do zapoznania się(...)małych pieczarek 2 op. mascarpone (500g) 2 małe cebule 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przyprawy kebab-gyros sól, pieprz słodka papryka w proszku 400 g makaronu olej, masło Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do pojemniczka i polewamy mniej więcej 1 łyżką oleju. Następnie posypujemy je przyprawą do gyrosa i mieszamy

Smaki Na Talerzu
MAKARON Z KIEŁBASĄ, PIECZARKAMI I MARCHEWKĄ W SOSIE POMIDOROWO-ŚMIETANOWYM 130

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 300 g makaronu, 1/2 laski kiełbasy, 30 dag małych pieczarek, większa marchewka (ugotowana), duży pomidor, 200 g przecieru pomidorowego, 5 łyżeczek śmietany, łyżeczka cukru (lub więcej, jeśli sos będzie zbyt kwaśny od pomidorów), sól, pieprz, zioła prowansalskie, łyżka oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję(...)sól, pieprz i zioła prowansalskie. Gotuję razem jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dodaję śmietanę, dokładnie łączę z sosem. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Sos podaję z ugotowanym makaronem

JejKuchnia
Spaghetti pomidory halloumi i grzanki 184

Spaghetti pomidory halloumi i grzanki to jeden z moich ulubionych przepisów na lato. Jest to bardzo prosty pomysł na makaron , a przy tym smaczny i szybki. W przepisie użyłam halloumi ale jeśli nie lubicie tego sera to możecie użyć innego sera jak feta lub zwykłego twarogu. Oczywiście smak dania będzie trochę inny ale idea ta sama czyli tani obiad(...)wrzuć na tą samą patelnię. dodaj pokrojone zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól. Smaż w dosyć wysokiej temperaturze ale tak aby pomidory wciąż były w całości. Dodaj makaron, usmażony chleb i wymieszaj. Następnie pokrój halloumi na kawałki o grubości 0,5 cm i grilluj lub smaż na złoty kolor. Przełóż spaghetti na talerz, obłóż gorącym halloumi. Smacznego

codojedzenia
Spaghetti z krewetkami, czerwonym pesto i różowym winem 110

pokrój w cienkie plasterki. 4. Na patelnię z całymi krewetkami dodaj czosnek i pokrojone krewetki. 5. Po minucie dodaj na patelnię pesto i smaż całość, często mieszając. 6. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 7. Na patelnię wlej wino i poczekaj 2 minuty, aż alkohol odparuje. 8. Dodaj na patelnię ugotowany makaron, dokładnie przemieszaj z krewetkami- rozrzedź sos wodą(...)makaronu jeśli trzeba. 9. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj natkę pietruszki. Smacznego! Prawns, red pesto and pink wine spaghetti 4 servings Ingredients: 250g tiger prawns 2 tablespoons of olive oil 4 cloves of garlic 2 heaped spoons of red pesto (I gave 4) 300g of spaghetti 150 ml of semi-sweet pink wine salt and pepper

Kuchnia w Słońcu Skąpana
MAKARON ZE SZPINAKIEM I SERKIEM MASCARPONE 95

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 300 g makaronu, opakowanie mrożonego szpinaku w liściach, opakowanie serka mascarpone - 250 g, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz chili cayenne lub świeżo mielony czarny pieprz, łyżka oleju z dodatkiem czosnku, łyżka masła. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju z masłem(...)się szpinaku i wyparowania nadmiaru wody. Do szpinaku dodaję ser, smażę dalej (na małym ogniu) aż ser całkowicie się rozpuści. Sos doprawiam do smaku i mieszam z wcześniej ugotowanym makaronem

JejKuchnia
Zapiekanka makaronowa z brokułem, boczkiem i groszkiem 101

Sycąca i smaczna zapiekanka może być świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Wędzony boczek, koperek i szczypiorek nadały zapiekance niezwykłego aromatu i smaku. 1,5 szklanki makaronu świderki ½ główki brokułu 200 g wędzonego boczku 2 cebule 5 łyżek zielonego groszku konserwowego 100 g sera feta Sos: 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki ryżowej ok. 3 szklanki mleka(...)łyżki świeżego szczypiorku 1 łyżka koperku 1 łyżka soku z cytryny Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Brokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy do miękkości, odcedzamy na sitku. Boczek oraz cebulkę kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni szklimy jako pierwszą cebulkę. Gdy zmięknie dodajemy boczek i smażymy do zarumienienia. Ser feta kroimy

VioletoweKucharzenie
Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorami we włoskim stylu 172

kuchnią włoską. Do tego prostota i minimalizm, wyśmienita kompozycja smaków i wyrazistość potrawy. Potrzebujecie około 20 minut, aby przygotować to danie, i zaledwie kilku, aby pochłonąć je z apetytem. Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorami we włoskim stylu Przepis na 3 porcje Potrzebujemy: 40-50 dkg świeżego szpinaku 1 kostka tofu(dowolne) 100 g pomidorów suszonych (bez oleju(...)oleju) 3-4 ząbki czosnku (w zależności jak bardzo czosnkowy makaron chcecie uzyskać) 3 łyżki mleka sojowego naturalnego lub śmietanki sojowej oliwa z oliwek sól pieprz na wierzch: prażone płatki migdałowe Przygotowanie: Dwa ząbki czosnku rozgniatamy nożem i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy je chwilkę na oliwie i zaraz dodajemy pokrojone w kostkę tofu. Wszystko smażymy do momentu, aż czosnek

Bananowe Pole
Sos kokosowy z mango i selerem 100

Lekki sos na letnie dni. Do podania z makaronem lub ryżem. Do ryby i drobiu. Lekko pikantny, lekko słodki, lekko kwaśny. Pyszny mocno, a przy tym szybki i prosty w wykonaniu. Dokładnie tak, jak większość z nas lubi – szybko, smacznie i zdrowo. mała puszka, 200 ml mleka kokosowego (u mnie 80% miąższu, 20% wody) jedno mango, bardziej zielone, mniej(...)dusimy. Następnie dodajemy mango, sok z cytryny i przyprawy. Zmniejszamy temperaturę i redukujemy sos, aż będzie miał konsystencję gęstej śmietany.   Sos podałam z duszonym na parze dorszem i makaronem soba. Z podanych składników wyszły mi dwie porcje z 75 g makaronu każda

Kucharzyca
Spaghetti z botwinką 91

Kolejne, trafne połączenie kuchni polskiej i włoskiej. Delikatny smak botwiny, otulony włoskimi smakami <3 Składniki 500 g makaronu spaghetti 1 pęczek botwinki 1 ząbek czosnku 1 garść orzechów piniowych 40 g startego parmezanu (do pesto) 100 ml oliwy listki majeranku (1 łyżka) parmezan sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Botwinę myjemy (bez buraków), osuszamy i kroimy. Czosnek(...)siekamy. Orzechy prażymy na suchej patelni. Botwinę, ser, czosnek, orzechy, liście majeranku, oliwę, przekładamy do blendera, miksujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do makaronu dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Podajemy ze startym parmezanem

R'n'G Kitchen