makarony - 24536 przepisów (strona:442/1636)

Minestrone 95

zupy. W Toskanii do minestrone dodaje się gotowaną, białą fasolę i grzanki z pszennego chleba. Wtedy zupa staje się sycącym, jednodaniowym posiłkiem. W innych regionach Włoch makaron zastępuje się soczewicą albo ryżem. Jeżeli chodzi o warzywa, to włoskie gospodynie wkładają do garnka to, co właśnie oferuje rynek, np. zamiast szpinaku lub mangoldu włoską kapustę, brokuły, cukinię albo zielony groszek. Składniki(...)strąków ) sól pieprz 100 g chudego wędzonego boczku por cebula 2 łodygi selera naciowego 200 g marchwi 250 g szpinaku 200 g pomidorów 2 łyżki masła 200 g makaronu muszelki 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka posiekanej pietruszki 5 łyżek świeżo startego parmezanu Przygotowanie Bób blanszowałem 2-3 minuty w posolonej wrzącej wodzie. Odcedziłem, opłukałem zimna wodą

R'n'G Kitchen
Makaron spaghetti z pulpetami  120

Dzisiaj w mojej kuchni esencja Włoch na talerzu! Nitki makaronu polane pysznym sosem pomidorowym firmy Jamar, a do tego kuleczki z mięsa mielonego posypane startym parmezanem. Jamar to rodzinna firma.produkująca zdrowe, naturalne przeciery warzywne i owocowe. Do przygotowania dania wykorzystałam produkty Jamar, Ole! Stovit, oraz ePrezenty Składniki 500 g makaronu spaghetti pomidorowego 8 łyżek startego parmezanu 500 g mięsa(...)ząbki czosnku 1 namoczona w mleku czerstwa kajzerka bułka tarta 700 ml przecieru pomidorowego- passaty pomidorowej Jamar sól himalajska Stovit , pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, ostra papryka Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy namoczoną w mleku i dokładnie odciśniętą kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Oddzielamy żółtko od białka – żółtko

Podróż w kulinaria
Czwartek: Jak zrobić stir fry 170

mięso miękkie. Jest jednak sposób, jak usmażyć żeberka jeśli zna się odpowiedni trick Stir fry powinien zawierać jak najwięcej warzyw, ale doskonale smakuje z ananasem . Świetnym dodatkiem do smażonego makaronu są też oczywiście krewetki . Stir fry można zrobić też w wersji lżejszej, bez smażenia, czyli z warzyw pieczonych. To nasz patent na stir free: )   Składniki: 500 g polędwiczki wieprzowej(...)czerwona papryka 1/2 brokuła 1/2 cukinii Mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania makaronu ryżowego 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki oleju sezamowego lub roślinnego Szczypior Papryczka chili (dla tych co lubią ostre smaki) Przyprawy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny lub octu ryżowego Przygotowanie

Niedzielny kucharz
Zielone Pesto 117

Każdy z Was lubi chyba wcinać makarony, a co jest najlepsze, najprostsze i najłatwiejsze do wykonania jako dodatek do makaronu - oczywiście pesto :) Dzisiejsza propozycja zielone pesto na bazie szpinaku. Połączenie samych dobrych składników, blender i ugotowany makaron i mamy pełnowartościowy obiad dla każdego niejadka. Dla Fabiana było niestety za bardzo czosnkowe (jeśli nie lubicie dajcie troszkę mniej), my z Karolą(...)sól, pieprz do smaku Przepis banalny wszystkie składniki wrzucamy do blendera / robota kuchennego i miksujemy na gładką masę. Gotową masę podgrzewamy na patelni po czym dodajemy ugotowany makaron - polecam tagliatelle. Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie: Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Placuszki z cukinii i mięsem mielonym bez mąki z makaronem 139

końcu jest lato, więc dużo warzyw na straganach! Szybkie i smaczne placuszki z cukinii i mięsem mielonym bez mąki podane z makaronem. Składniki: 100g mięsa mielonego z indyka 1 cukinia 2 łyżki siemię lnianego mielonego przyprawy: czosnek granulowany, suszony koperek, kebab-gyros, pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka 25g suchego makaronu  1 łyżka oleju lnianego  Sposób przygotowana(...)wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok 8-10 minut. Między czasie myjemy, osuszamy i ścieramy na tartce o grubych oczkach cukinię. Dodajemy mięso, siemię lniane i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z makaronem. Danie polewamy olejem lnianym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Sałatka makaronowa 112

kukurydzy konserwowej 200 g groszku konserwowego 125 g czerwonej fasoli konserwowej 3 jajka 140 g ananasa z puszki 120 g tuńczyka w oleju 50 g żółtego sera 200 g makaronu risoni natka pietruszki Przygotowanie G Ananasa Ananasa, fasolę, groszek, kukurydzę i tuńczyka osączamy z zalewy. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Jajka gotujemy na twardo(...)kroimy w kostkę. Ser ścieramy na dużych oczkach. W misce układamy warstwami groszek, kukurydzę, fasolę, jajka, tuńczyka, ananas, ser i makaron. Każdą warstwę, oprócz makaronu, smarujemy majonezem. Posypujemy posiekaną natką, przykrywamy i wstawiamy do schłodzenia

R'n'G Kitchen
Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami / Meat and asparagus pasta bake 171

makaronowa jest zawsze dobrym pomysłem na łatwy i sycący obiad dla całej rodziny. Zawsze porcje wychodzą porządne, a makaronowa zapiekanka po odgrzaniu smakuje zazwyczaj jeszcze lepiej. Dziś proponuję zapiekany makaron z mięsem (akurat miałam pod ręką pieczoną kaczkę), szparagami, grzybami i dużą ilością sera Wszystko to zatopione w pysznym sosie serowym, cudo! Scroll down for recipe in English Zapiekanka makaronowa(...)pokrojonych w plasterki 1 pęczek (500 g) szparagów, z odciętymi końcami i pokrojone w 2 cm kawałki 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki oliwy z oliwek 400 g ulubionego makaronu, ugotowanego al dente 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 200 g sera, startego na tarce ¼ szklanki bułki tartej ¼ szklanki startego parmezanu Składniki na sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki

karmelowy
Makaron z truskawkami 104

bardziej letniego obiadu niż makaron z truskawkami:). Łączny czas przygotowania to około 15 minut, czyli w sam raz kiedy jest zbyt gorąco na długie stanie w kuchni.  200g makaronu, u mnie falbanki  300g truskawek  300ml jogurtu greckiego  2 łyżki cukru  borówki i świeża mięta do dekoracji 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy(...)przelewamy zimną wodą.  2. Z truskawek usuwamy szypułki, rozgniatamy je widelcem (zostawiamy kilka do dekoracji). Dodajemy jogurt, cukier, mieszamy.  3. Makaron mieszamy z powstałym sosem truskawkowym. Umieszczamy w miseczkach. Dekorujemy truskawkami, borówkami i miętą

Szefowa kuchni
Polewajka, czyli makaron z sosem truskawkowym 171

Makaron, truskawki, zsiadłe mleko, odrobina śmietanki. Szybkie i pożywne danie nie tylko dla dzieciaków. W sam raz na upały! Pamiętam je ze swojego dzieciństwa, ale nie pod taką śmieszną nazwą. Nazwa tego dania, polewajka, wymyślona przez dzieciaki z przedszkola, do którego chodziła moja córka. Mnóstwo lat upłynęło i taką drobnostkę pamiętam a czasami nie pamiętam co było tydzień temu(...)noszących okulary domyśliłam się, że truskawki były głównym składnikiem obiadu. To właśnie na okularach było widać jego resztki. W sezonie truskawkowym chociaż raz przygotowuję to danie ale z domowym makaronem, wzbogacając je kuleczkami mozzarelli. Kiedy  pojawiają się inne owoce przez całe lato można delektować się prostym i pysznym daniem w upalne dni. Czekam na jagody leśne a to już

Leśny Zakątek
Frittata z warzywami i pełnoziarnistym makaronem 172

osób. SKŁADNIKI 6 jajek 200 g śmietany 30% 1 kulka mozzarelli 1 cukinia 1 zielona papryka oliwa garść szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 200 g makaronu pełnoziarnistego sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym smażyć do momentu, aż odparuje nadmiar wody. Na koniec doprawić solą(...)patelnię wlać odrobinę oliwy i dodać drobno pokrojoną cukinię i paprykę. Całość smażyć mieszając, aż odpowiednio zmięknie (dojdzie jeszcze w jajku). Warzywa przełożyć do szpinaku. W międzyczasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Jajka wbić do miski, dodać śmietanę i dobrze doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do głębokiej patelni wlać odrobinę oliwy, po czym dodać rozbełtaną masę

Passions hobbies life
Bardzo szpinakowa pasta z dodatkiem gorgonzoli i parmezanu 115

czosnku (gwarancja dobrego smaku) 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki kremówki (wybrałam 12%) sól i pieprz do smaku 1 szczypta ostrej papryczki 4 łyżki oliwy 200 g makaronu włoskiego ze szpinakiem (Foglie di Ulivo agli spinaci) 1 garść uprażonych orzeszków piniowych Wykonanie: Do rozgrzanego masła z oliwą dorzucić posiekane szalotki i czosnek, lekko oprószyć solą, smażyć do zrumienienia(...)przeciekać) całość przesmażyć, dodać pokruszony ser, pieprz, szczyptę ostrej papryczki, podlac winem, chwilę odparować, dodać śmietankę i całość gotować około 5 minut do momentu zgęstnienia. W osobnym garnku ugotować makaron al dente według opisu na opakowaniu. (W moim przypadku makaron jest nieco grubszy w formie listków i jego czas gotowania to od 12 do 15 minut, ja ten czas skróciłam

Wino Francja Kuchnia
Brytyjska zupa z serem cheddar, kurczakiem i makaronem 773

bardziej brytyjskiego w kulinariach niż ser cheddar. Smakuje świetnie jako przekąska, w makaronach, ale nie każdy wie, że można dodać go również do zupy. Zapraszam na smaczną i sycącą zupę!  200g cienkiego makaronu 2 filety z kurczaka  1 szklanka sera cheddar startego na małych oczkach tarki  2 marchewki  1 pietruszka 1 por 100g mrożonego groszku(...)mała cebula 100 ml śmietanki 30%  vegeta, pieprz, papryka słodka 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. Por kroimy w plastry, cebulę w drobną kostkę. Kurczaka zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Wrzucamy warzywa, gotujemy przez 1 godzinę.  2. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy, rwiemy na kawałki. Wrzucamy z powrotem

Szefowa kuchni
ZIELONA ZUPA CUKINIOWO - SZPINAKOWA 127

Zupa z makaronem tudzież makaron z sosem. Ilość dodanej wody zadecyduje o konsystencji i zadaniu tego dania. Dacie mniej wody - uzyskacie kremowy sos, więcej - zupę. W obu wersjach wyjdzie zdrowo, odżywczo i bardzo smacznie. Osobiście uwielbiam szpinak, szczególnie, gdy idzie w parze z czosnkiem. Dzieciom też smakuje. Mogą jedynie wybrzydzać, gdy zobaczą pływające liście szpinaku. Można je więc pominąć(...)Garść szpinaku, 1 łyżka czosnku suszonego, 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki koperku suszonego, 1/4 łyżeczki pieprzu, Woda. Dodatkowo: Duża garść szpinaku, 1/2 małej cebuli. Makaron gryczany lub kasza (200 g). Wykonanie : W rondlu umieszczamy wyszorowane ziemniaki i cukinię. Zalewamy wodą na 3/4 wysokości warzyw. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy garść szpinaku

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ruloniki z kapusty i makaronu 246

szynką parmeńską. Miałam kilka płatów lazanii i cóż postanowiłam zrobić, nie miałam szynki parmeńskiej, a polędwicę łososiową i wyszło jak wyszło..no i zapomniałam dodać jajka. kapusta pekińska makaron lazania kilka plastrów szynki parmeńskiej [ polędwicy łososiowej] 1 łyżka masła sól, pieprz, wegeta kilka łyżek śmietany 1 jajko [ zapomniałam] ser żółty Płaty makaronu podgotować w osolonej wodzie.Z kapusty zdjąć tyle liści(...)przyprawy i podsmażyć.Dodać śmietanę, ser żółty [ dałam 2 plastry] i jajko [ zapomniałam]. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na sparzone liście kapusty [ liście posypać solą i pieprzem] położyć płat makaronu i szynki , zwinąć w rulonik i wyłożyć do naczynia żaroodpornego z podsmażoną kapustą.Posypać serem żółtym [ wedle uznania].Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
makaron z tuńczykiem w śmietanie 184

jakaś łagodna. W każdym razie znów jak dla wojska cebuli, jeśli oczywiście ładnie urośnie :D Z myślą, że mam zajęcie przy domu myślałam, co zrobić szybko na obiad. Wymyśliłam makaron z tuńczykiem. Córka bardzo lubi i zresztą pozostali domownicy też. Tym razem zrobiłam w śmietanie. Robię też w pomidorach, ale to może kiedyś w innym czasie opiszę. Ta wersja jest(...)bogato, ponieważ córa prosiła, żebym tuńczyka nie żałowała :D Normalnie wystarczy 1 puszka. Jedzenie bardzo pyszne i szybkie w wykonaniu. Potrzebowałam: * 300 g makaronu - akurat miałam kokardki * 2 puszki tuńczyka w oleju albo sosie własnym - miałam dwie różne puszki * 3 łyżki śmietany * niewielka cebulka * 3 ząbki czosnku * bazylia * natka pietruszki do posypania * sól, pieprz Makaron ugotowałam prawie aldente. Nie lubimy

Pieprzyć z Fantazją