sojowego 2 łyżki oleju sezamowego Kawałek cynamonu (2 cm) Dodatki : Brokuł lub kapustka bok choy (pak choi) Szklanka posiekanej czerwonej kapusty (lub białej) Szklanka drobno pokrojonej marchwi Pół opakowania makaronu chińskiego lub linguini (jest tańszy) Papryczka chili Sok z limonki lub cytryny do smaku Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Krewetki, szczypiorek i kolendrę włóż(...)olejem i z masy utocz pulpety, mniejsze niż piłeczka pingpongowa – powstanie ich około 14. Włóż pulpety do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 12 minut. Krok 2 Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodaj do niego umytego brokuła, podzielonego na różyczki. Odcedź i przelej zimną wodą, żeby makaron się nie posklejał
Niedzielny kucharzUwielbiam pulpeciki na jeden kęs, podane z makaronem i sosem. Prosto, szybko i pysznie. Delikatne mięso, soczyste pieczarki i śmietanowy sos to najprostsze danie świata. Możemy tutaj kombinować z mięsem, warzywami, sosami... Świetne danie do przygotowania którego możemy zaangażować też nasze dzieci, np. do lepienia pulpetów. Składniki: 300 g makaronu wstążki 250 g mięsa mielonego z indyka(...)pieczarek pół cebuli 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki mąki smalec bułka tarta woda koperek przyprawa do grilla sól pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pokrojoną cebulkę w kostkę smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną smalcu i soli. Do miski z mięsem wsypujemy trochę bułki tartej, aby mięso było bardziej zwarte i według uznania przyprawy
Dominacja smakuPomysł na nietypowy i smaczny obiad? Sprawdź zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Składniki: 60 dag pieczarek 2 piersi z kurczaka 2 sosy pieczarkowe 1 duży jogurt naturalny lub śmietana 25 dag sera żółtego duży makaron rurki przyprawa do gyrosa cebula Makaron ugotować. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa, podsmażyć na patelni. Następnie pieczarki i cebulę pokroić(...)garnka wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy podsmażone mięso, pieczarki, podsmażoną cebulę. Sosy rozpuszczamy w 1,5 szkl. wody. Rozpuszczone sosy dodajemy do garnka i następnie zagęszczamy jogurtem lub śmietaną. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem z mięsem i pieczarkami. Następnie posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 15-20 minut do rozpuszczenia sera. Smacznego
Jak u mamydużo czasu i umiejętności. U mnie tym razem zupa jest z kurczakiem, ale zamiast niego można dodać krewetki lub łososia, wtedy danie stanie się bardziej odświętne. Użyłam makaronu ryżowego, dobrze się w tej zupie również sprawdza makaron z semoliny. Składniki: (3 - 4 porcje) 1 kg piersi kurczaka 1 duża cebula 3 pomidory 3 ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru(...)trawy cytrynowej lub kilka kawałeczków świeżej trawy cytrynowej 3 suszone liście kaffiru (opcjonalnie) sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia 200 g makaronu ryżowego cebula dymka do posypania (opcjonalnie) Jak przygotować zupę tajską z kurczakiem? Pierś kurczaka umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić, lekko podsmażyć na oleju
Kuchcik gotujenieostra, zielone niteczki to liście limonki, białe krążki to trawa cytrynowa, poniżej szalotka, a w lewym dolnym rogu czosnek i papryczki. Poniżej widzicie składniki na pad thaia czyli smażony makaron ryżowy z dodatkiem warzyw, mięsa- u mnie akurat krewetki i jajka. Spójrzcie tylko na te piękne krewetki! Zaczynamy od smażenia tofu, potem dodajemy krewetki. Następnie makaron, który był wcześniej(...)kraba oraz spring rollsy- koniecznie musicie ich spróbować ! :) Spring rollsy i sakiewki owinięte są papierem ryżowym, który był mrożony i jest w postaci bardzo cienkiego ciasta np. na makaron. Nie rwie się, nie rozciąga, super się z nim pracuje. Do przygotowania sakiewek potrzebny było tofu, marchewka, cebulka, kukurydza, grzyby mun, makaron chiński i kapusta. Dla ciekawostki na zdjęciu
Czerwona PorzeczkaCześć! Dzisiaj moją propozycją jest makaron z indykiem i fasolką szparagową. Robimy je kiedy chcemy coś zjeść na szybko, ale zdrowo. Porcja dla 2-3 osób :) Składniki: 200 g makaronu świderki 250 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 150 g mrożonej fasolki szparagowej parmezan oliwa z oliwek sól 1/2 łyżki pieprzu Przygotowanie : Makaron gotujemy tak jak jest podane(...)oliwy z oliwek. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i jeszcze chwilkę smażymy na średnim ogniu. Kiedy fasolka będzie prawie gotowa dodajemy mięso, pieprzymy i czekamy aż się podsmaży. Nasz ugotowany makaron wykładamy na talerz i przykrywamy mięsem z warzywami. Na sam koniec posypujemy parmezanem według uznania. Smacznego
Dominacja smakuUwielbiam makarony i mogłabym je jeść codziennie, a tym bardziej spaghetti bolognese. Jedno z moich ulubionych dań. Nie jestem zwolenniczką kupnych sosów, dlatego w tym przepisie nie spotkasz makaronu z mięsem polanego mazią ze słoika. Składniki: 2 puszki pomidorów krojonych 300 g mięsa mielonego z indyka 300 g makaronu spaghetti 30 g tartego parmezanu 1 ząbek czosnku 1 mała(...)się rozdrobnić je jak najbardziej. Dodajemy słodką paprykę, oregano, sól i pieprz (według uznania). Dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu około 40 min. aż sos się zredukuję. Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem, parmezanem i świeżą bazylią (u mnie tym razem suszona). Smacznego
Dominacja smakukulinarna niespodzianka: niskokaloryczne spaghetti z cukinii z jędrną krewetką, w sosie z pesto i grillowanymi pomidorkami. Długo zachwycaliśmy się przepisami z ciętą jak spaghetti cukinią, doskonale imitującą makaron. W końcu zaczęliśmy szukać odpowiedniego sprzętu, który nadaje warzywom taki kształt. Nie mogliśmy jednak zdecydować co kupić – opinie o jakości tego typu sprzętu w internecie są skrajnie różne, a nie chcieliśmy(...)koniec dodajemy osok z cytryny. Delikatnie solimy do smaku (paniętajmy, że parmezan jest słony) i pieprzymy. Krok 3 Robimy spaghetti z cukinii. Długimi pociągnięciami maszynki do krojenia julienów wykrawamy makaron. Wykorzystujemy do tego stronę maszynki z ząbkami. Spaghetti będzie gotowe w ciągu minuty. Cukini nie obieramy przed krojeniem, wystarczy ją umyć. Delikatnie solimy makaron i zostawiamy na sicie, żeby cukinia
Niedzielny kucharzmała cukinia 3 ząbki czosnku Upieczona papryka 3 duże pomidory lub puszka pomidorów z zalewą Zielona fasolka szparagowa 100 g, opcjonalnie żółta Puszka białej fasolki Szklanka dowolnego drobnego makaronu, może być połamane spaghetti Pęczek bazylii Bouquet garni składający się z liścia laurowego kilku gałązek natki pietruszki i tymianku oraz rąbka od parmezanu Przygotowanie: Krok 1 Nagrzewamy piekarnik(...)Będzie nieco bledsza, ale równie dobra:) Tak właśnie robimy z żółtą fasolką, którą dorzucamy do zupy zaraz po bouquet garni. Następnie gotujemy 10 minut. Krok 5 Bierzemy dowolny drobny makaron (jeśli nie mamy to po prostu łamiemy na kawałeczki spaghetti) i dodajemy do wywaru. Ostrożnie z makaronem, nie dodajcie za dużo, bo „wypije” całą zupę. Po 10 minutach, kiedy makaron
Niedzielny kucharzmasła w sosie – przy dwóch puszkach pomidorów to niewiele. Poza tym dzięki niemu sos jest gładki i aksamitny. Taki sos pomidorowy możecie zjeść ze spaghetti lub każdym innym makaronem. Smacznego! Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: 2 puszki całych pomidorów 5 łyżek masła Mała cebula Ząbek(...)czosnku Pół opakowania makaronu spaghetti (my używamy razowego) Pół szklanki tartego parmezanu Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Pomidory wyłóż do rondla, dodaj masło, przekrojoną na pół cebulę i ząbek czosnku. Zacznij podgrzewać, a następnie gotuj na wolnym ogniu 45 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Krok 2 Wyłącz ogień, wyciśnij (odsącz) sok z cebuli do sosu i wyrzuć resztę, żeby
Niedzielny kucharzzamrozić i przechowywać jako bazę do zup lub sosów (taka domowej roboty „kostka rosołowa”, tyle że bez chemii). Lubimy go też doprawić na wschodnią modłę i zjeść z chińskim makaronem. Jednym z naszych ulubionych patentów jest rosół na kościach a la zupa pho. Oryginalna, wietnamska zupa pho również przygotowywana jest na kościach. Tyle, że wołowych:) Nasz przepis to wariacja(...)pietruszka Kawałek selera 2 ząbki czosnku 1 cebula Korzeń imbiru wielkości kciuka 2 łyżki nasion kolendry podprażonych na patelni 3 łyżki sosu rybnego Łyżeczka brązowego cukru Pół opakowania makaronu chińskiego Kawałki pieczonego kurczaka (opcjonalnie) Sól Ostra przyprawa: chili, pieprz Zobacz też inne pomysły na to, co można zrobić z resztek kurczaka. Co można zrobić z resztek kurczaka – przepis
Niedzielny kucharzZapraszam na smaczną i tanią sałatkę. Makaron został mi z poprzedniego obiadu a nie lubię nic wyrzucać. Dodałam do niego tylko kilka składników i powstała taka pyszna sałatka. Składniki: 1 szkl ugotowanego makaronu świderki (lub innego) 3 małe ogórki kiszone puszka tuńczyka w sosie własnym (140 g) 1 małą czerwona cebulka 2 łyżki majonezu szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Odcedzamy(...)tuńczyka z płynu. Makaron kroimy na mniejsze części, przekładamy do miseczki. Ogórki kroimy w półplasterki i układamy na makaronie. Cząstki tuńczyka układamy na ogórkach. Majonez mieszamy z solą i pieprzem i delikatnie przekładamy na tuńczyka, rozsmarowujemy. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Układamy cebulkę na majonezie. Odstawiamy sałatkę na 1 godzinę do lodówki. Przed jedzeniem mieszamy. Przepis
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki: 250 g makaronu świderki 200 g pomidorów suszonych w oleju 1 czerwona papryka 1 cebula 15 zielonych oliwek 15 czarnych oliwek 4 ząbki czosnku 100 g sera typu feta 3 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy al'dente. Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżek oleju z pomidorów i przesmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę(...)będzie szklista dodajemy do poszatkowany czosnek, oliwki oraz pokrojone w paski pomidory suszone i paprykę. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Dodajemy makaron, mieszamy. Przed podaniem posypujemy danie pokruszonym serem feta
Qchnia po prostuDawno temu kupiłam świeżą bazylię. Rosła, rosła i rosła, aż w końcu pomyślałam, że zrobię z niej pesto. Świetnie komponuję się z makaronem. Polecam - idealny posiłek na obiad! Składniki: Pesto: 1 doniczka świeżej bazylii 2 łyżki oleju lub oliwy 2 1/2 łyżki nasion słonecznika przyprawy: sól himalajska, suszony koperek, suszone pomidory, czosnek granulowany 50g makaronu (suchego) Sposób przygotowania: Z bazylii(...)obrywamy liście, dokładnie myjemy i suszymy. Przerzucamy do blendera. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie blendujemy, na gładką konsystencję. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wodzie. Gotujemy ok. 10 minut. Po ugotowaniu makaronu dodajemy pesto. Dokładnie mieszamy. Smacznego
Truskawkowa Fiestaświeża – prosto z domowego ogródka – rzeżucha:) U nas w domu rzeżuchę wykorzystuje się nie tylko w święta i od święta, jest składnikiem sałatek czy dań z makaronu. Często zastępuje nam natkę pietruszki czy koperek. Jest zdrowo i pysznie! Składniki: 300 g makaronu spaghetti 1 świeży średni pomidor 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów(...)cebuli, czosnku i suszonego pomidora. Po kilku minutach dodaj pomidory z puszki razem z zalewą, przypraw do smaku, dodaj cukier, chwilę duś do połączenia składników. W osolonym wrzątku ugotuj makaron. Gdy będzie gotowy dodaj do sosu pomidorowego, połącz ze sobą, posyp serem i rzeżuchą i … smacznego
Zasmakuj Kuchni