makarony - 24536 przepisów (strona:453/1636)

Papryka faszerowana spaghetti. 141

smaki łączą się dokładnie tak, jak trzeba. Na dodatek prezentuje się całkiem efektownie. Tak mi się przynajmniej wydaje. Składniki: 5 czerwonych lub żółtych papryk równej wielkości 150 g makaronu spaghetti 1 mała czerwona cebula 2 łyżki kaparów 4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka(...)ostudzenie. Z ostudzonych papryk odciąć wierzchy, wyjąć z nich gniazda nasienne i bardzo delikatnie obrać ze skórki (nie musi to być zrobione idealnie). Przenieść do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego. Makaron ugotować al dente. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie do miękkości. Dodać kapary, pomidory i zioła. Smażyć jeszcze 2 - 3 minuty. Dodać ocet, cukier i sól do smaku. Wymieszać

zadanie-gotowanie
Lazania warzywna z łososiem i sałatką grejpfrutową 160

gości na naszych stołach, bo wydaje się trudna w przygotowaniu i wymagająca azbestowych rączek, którymi układamy gorące płaty lazanii czy robienia kilku rzeczy na raz. Musimy mieć odmierzoną ilość makaronu a także sos i nadzienie, które nie może być surowe i chrupiącą górę, która nie może być przypalona. Jest też kilka elementów, które nie jest oczywiste np. że nadzienie trzeba(...)dente. Do wody można dodać trochę oleju. Pozlepiane plastry możemy rozdzielić palcami. Odsączamy i przekładamy od razu na dno formy lub najpierw odsączamy na ściereczce do wystygnięcia.   Warstwę makaronu cienko smarujemy beszamelem. Następnie wrzucamy kolejną partię blatów do lasagne do garnka z wrzątkiem. W czasie kiedy się gotują, wracamy do pierwszej już gotowej warstwy. Dodajemy połowę ricotty i rozsmarowujemy

Ugotowane pozamiatane
Razowe spaghetti z kurkami w sosie śmietanowo-ziołowym 182

kcal) 400 g pełnoziarnistego spaghetti 300 g kurek 1 biała średnia cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 200 ml śmietany 30% sól, pieprz, suszony tymianek\ 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę siekamy w kostkę, większe kurki kroimy na mniejsze kawałki. Szklimy cebulę na oleju, dodajemy kurki i przesmażamy razem kilka minut. Wlewamy(...)doprawiamy łyżeczką tymianku, solą i pieprzem.  Na średnim ogniu, często mieszając redukujemy sos, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę i 2 łyżki wody, w której gotował się makaron. Odcedzony makaron podajemy z sosem, możemy też dodać go na patelnię i wymieszać całość. Od razu podajemy. Smacznego :)    1 porcja - 565 kcal - białko - 16 g - tłuszcze

Moje Kuchenne Rewelacje
Zapiekanka ze szpinakiem, trzema serami i mięsem mielonym 148

Kochamy zapiekanki:). W dzisiejszej znajdziemy makaron, szpinak, sery i śmietanowy sos. Takiego połączenia smaków nie trzeba specjalnie zachwalać - trzeba spróbować:). 300g makaronu 500g mrożonego szpinaku 2 cebule 500g mięsa mielonego 100g sera camembert 100g sera cheddar 100g sera gouda 200ml śmietany 12%  3 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę(...)Smażymy do odparowania wody. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz do smaku i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.  2. Camembert kroimy w kostkę, cheddar i goudę ścieramy na dużych oczkach tarki. Makaron mieszamy z mięsem ze szpinakiem oraz serami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut

Szefowa kuchni
Zupa ze świeżymi grzybami leśnymi 156

świeże grzyby. Grzybowa z suszonych grzybów, to zupełnie inny wymiar smaku. Spróbujcie koniecznie.  Składniki: świeże grzyby leśne ziemniaki bulion warzywny/mięsny mleko suszone grzyby leśne natka pietruszki ulubiony makaron sól, pieprz, Przygotowanie: Grzyby czyścimy i kroimy na drobniejsze kawałki. Obgotowuję je jeden raz w osolonej wodzie. Odcedzam. Ziemniaki kroję w kostkę i gotuję osobno. Makaron można gotować bezpośrednio(...)zupie, z zaznaczaniem że zjemy ją "za jednym podejściem" (makaron dłużej przebywający w cieczy pęcznieje i następnego dnia przy odgrzewaniu zastaniemy makaron z sosem zamiast zupy).  Do garnka wlewam bulion, wrzucam obgotowane grzyby świeże i dodaję garstkę suszonych. Jeśli mam marchewkę z bulionu, to również ją dodaję. Doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu. Zabielam mlekiem. Dodaję ziemniaki

Karczma Honorietty
Zupa pieczarkowa z makaronem 143

Dziś kolejny przepis na pyszną, aromatyczną zupę. Tym razem padło na  pieczarkową,  taką z dużą ilością pieczarek podsmażonych na maśle z dodatkiem makaronu  i obowiązkowo zabielana.  Sam przepis jest banalnie  prosty,   a zupa  bardzo sycąca. Polecam 😊 Składniki: 2 udka z kurczaka 500 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 liście laurowe(...)ziarenka ziela angielskiego 3-4 łyżki śmietany 18% masło do smażenia 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz dodatkowo makaron Wykonanie: Mięso myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Zalać 2 l wody, zagotować. Marchewkę, pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka, całość gotujemy do miękkości mięsa. W międzyczasie oczyścić i pokroić pieczarki w plasterki

magiczna kuchnia Kasi
ZAPIEKANKA Z MAKARONEM I CUKINIĄ 169

Uwielbiam zapiekanki. Jest to danie gdzie można tak na prawdę użyć dowolnych i wszystkich składników na jakie w danej chwili mamy ochotę.  Tym razem przygotowałam zapiekankę z makaronem rurki , kurczakiem oraz cukinią. Polecam smakuje wyśmienicie.  SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: 1 filet z kurczaka podwójny 1 puszka pomidorów 100 g makaronu np. Mini rurki 1 duża cukinia 10 plastrów(...)Kurczaka myję i kroję w kostkę. Do tego samego garnka wkładam kurczaka, dodaję przyprawy sól, pieprz, paprykę chilli oraz czosnek, bazylię. Zmniejszam ogień i dodaję pomidory z puszki oraz makaron. Duszę ok 10 min tak by sos się trochę zredukował. Całość przekładam na makaron z cukinii. Z sera żółtego w plastrach formuję rurki i kroję na 3 części. Układam

Gotowanie Patki
Spaghetti ze szpinakiem i kukurydzą 175

Moja wersja makaronu ze szpinakiem - na oliwie z oliwek z kukurydzą nadającej lekkiej słodyczy daniu. Z przypraw wybieram jedynie sól i pieprz. Smaki dania wspaniale komponują się z czosnkiem i cebulą, więc ich tu nie zabrakło. Wspaniały pomysł na obiad! Szybkie danie z makaronem na każdy dzień. Możecie użyć świeżego szpinaku i serka mascarpone, będzie wspaniałą alternatywą dla mrożonego(...)brykietu mała cebulka 3 ząbki czosnku garść mrożonej kukurydzy (opcjonalnie z puszki po odsączeniu) sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek większa łyżka śmietany 18% do podania: makaron spaghetti, tarty ser, natka Przygotowanie: Rozgrzewam oliwę. Obraną cebulę i czosnek kroję drobniutko w kosteczkę. Na oliwę wrzucam brykiety szpinaku, gdy lekko się rozmrozi dodaję garść kukurydzy. Po minucie dodaję

Zasmakuj Kuchni
MAKARON Z KOPERKIEM 156

sposób zrobiony makaron jest fantastyczny , gdy  podamy go z przepysznym naszym ulubionym sosem.Ja go podałam z sosem z botwinki , kremowym i świetnie pasującym do tego makaronu.Polecam bardzo ten przepis!.  1 paczka ulubionego makaronu 1 ząbek czosnku 1 pęczek koperku 1 łyżeczka maggi w płynie ******************************* Makaron ugotować al' dente we wrzącej wodzie. Odcedzić . Rozgrzać olej na patelni , włożyć makaron

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Lasagne z serem ricotta 132

chciało mi się robić sosu beszamelowego, jak dla mnie pycha, a następnym razem spróbuje innego przepisu.  Składniki: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 6 płatów makaronu do lasagne 250 g wieprzowego mięsa mielonego 1/2 szklanki bulionu 1 mała puszka pomidorów 100 ml pomidorowej pasaty 200 g sera mozzarella 200 g sera ricotta 150 g tartego parmezanu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Makaron gotujemy przez około 3 minuty we wrzątku w osolonej wodzie, ma on być al dente. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy przez około 30 sekund, zalewamy bulionem i dodajemy mięso. Całość mieszamy i smażmy przez około 5 minut, dodajemy pomidory z puszki i pasattę pomidorową. Doprawiamy oregano, ostrą papryką, pieprzem

Delusional Trine
Makaron ryżowy z warzywami z woka 168

najpierw mięso oraz twarde warzywa a na końcu te składniki, które są najmiększe. W ten sposób możecie przygotować wiele potraw. Ja zapraszam na smażone warzywa z kurczakiem oraz makaronem ryżowym. Do dzieła! Składniki: opakowanie makaronu ryżowego 1 większa pierś kurczaka kilka różyczek brokuła 1 duża marchewka 1 duża papryka garść fasolki szparagowej dymka pieprz, czosnek, imbir, czarnuszka, papryka słodka(...)papryki. Dokładnie mieszamy. Kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty. Mieszamy. Marchew oraz paprykę myjemy. Marchew obieramy i wraz z paprykę kroimy w słupki. Fasolkę oraz brokuł myjemy. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzewamy woka i wlewamy odrobinę oleju. Najpierw wrzucamy kurczaka. Gdy złapie ładny złoty kolor dodajemy marchew i fasolkę. Smażymy wszystko razem około 10 minut

Życie ze smakiem
makaron orzo z burakami i wędzonym łososiem 152

pory najbardziej surowym towarzyszem makaronu na ciepło był pomidor i czosnek. Teraz doszły warzywa korzeniowe, które całkowicie zmieniły konsystencję dania. makaron orzo z burakami i wędzonym łososiem 250 g orzo lub innego malutkiego makaronu, 150 g wędzonego łososia (polecam do tego celu brzuszki), 1 duży burak, 2 duże marchewki, 1 pęczek koperku sos: 2 łyżki oleju, otarta skórka(...)połowy cytryny, łyżka octu balsamicznego, sól, pieprz Buraki zetrzyj na dużych oczkach tarki jarzynowej, marchew na małych. Koperek posiekaj. Ugotuj makaron. Łososia poszarp na drobne kawałki. Wymieszaj składniki sosu. A następnie polej nim wszystkie składniki i wymieszaj. Dopraw ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Jako że buraki wszystko zafarbują na dość jednolity kolor, mieszaj całość tuż przed podaniem lub ułóż składniki

Eksperyment sobotni
Kiełbasa z sosem grzybowym 146

dość szybkie w przygotowaniu. Ostatnio wypróbowałam przepis, który znalazłam na blogu Pani Beaty . Kiełbasa z sosem grzybowym wyszła bardzo smaczna, chociaż przygotowałam ją z ziemniakami, a nie z makaronem (usłyszałam w domu: "wolę z kartoflami", więc rodzinka tak dostała 😊). Przepis na sos grzybowy jest tak fantastyczny, że z całą pewnością jeszcze nie raz go przygotuję nie tylko do kiełbasy. Taki(...)rodzinki jest w ręcz idealny, ponieważ w przypadku tradycyjnego sosu grzybowego musimy uważać, żeby suszone grzybki nie trafiły się dziadkowi (mój przepis na sos z suszonych grzybów znajdziecie tutaj . Makaron z sosem grzybowym i kiełbasą Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, garnek, patelnię, blender, łyżkę. Przygotuj składniki: 1 paczkę makaronu świderki, garść suszonych grzybów, 2 laski wędzonej kiełbasy

blog.moje-pasje.info
Sos kurkowy z makaronem, prosty sos z kurek 138

Dzisiaj zapraszam na bardzo prosty sos z kurek. Taki sos idealnie pasuje do makaronu, ale również kaszy czy ryżu ale też wszelkiego rodzaju placków – ziemniaczane, cukiniowe… mniam. Ja się przyznam bez bicia, że kiedyś nie przepadałam za sosem kurkowym. Był mdły, bez smaku. Może miałam inny smak wtedy, a może ten jest po prostu lepszy? Tak czy siak(...)u00a0sera \u017c\u00f3\u0142tego startego\r","200 ml \u015bmietany ( u mnie 18%)\r","s\u00f3l, pieprz\r","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","natka\/koperek"],"name":"Sos kurkowy z makaronem, prosty sos z kurek","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Cebulk\u0119 szatkujemy i szklimy na ma\u015ble.\r","Dodajemy do cebuli grzyby.\r","Podsma\u017camy

Mieszam w Garnku
MAC'N'CHEESE VEGAN 108

Przepyszny makaron w sosie serowym... bez sera! Za to z kalafiorem i pastą hummus 😇 Poniższa receptura to jedno z moich ostatnich odkryć. Razowy makaron penne zanurzony w kremowym sosie o konsystencji topionego serka to przepis który niedawno wpisał się na listę moich COMFORT FOODS. Nawet zdeklarowani mięsożercy stwierdzili, że sos jest pyszny i na pewno musi być w nim dodatek(...)sera. Dla mnie to wystarczająco satysfakcjonująca rekomendacja tego dania 😇 A dla Was? Spróbujecie? 😉 Składniki : Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy pod bieżącą, zimną wodą.  Gotujemy przez kilka minut w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy na sitku. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie podsmażamy pokrojoną wcześniej

Kuchnia Ellie