czosnku (gwarancja dobrego smaku) 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki kremówki (wybrałam 12%) sól i pieprz do smaku 1 szczypta ostrej papryczki 4 łyżki oliwy 200 g makaronu włoskiego ze szpinakiem (może być dowolny, choć dobrze jest wybrać wyrabiany ręcznie) 1 garść uprażonych orzeszków piniowych Wykonanie: Do rozgrzanego masła z oliwą dorzucić posiekane szalotki i czosnek, lekko oprószyć(...)przeciekać) całość przesmażyć, dodać pokruszony ser, pieprz, szczyptę ostrej papryczki, podlac winem, chwilę odparować, dodać śmietankę i całość gotować około 5 minut do momentu zgęstnienia. W osobnym garnku ugotować makaron al dente według opisu na opakowaniu. (W moim przypadku makaron jest nieco grubszy, wyrabiany ręcznie i jego czas gotowania to od 12 do 15 minut, ja ten czas skróciłam
Wino Francja KuchniaTanie, proste i szybkie danie z makaronem. Zrobimy je w kilka chwil. 400g kiełbasy 400g makaronu 2 puszki pomidorów 300g pieczarek 3 duże cebule 1 por 3 marchewki 1 pietruszka 2 ząbki czosnku olej sól, pieprz, papryka słodka, vegeta 1. Kiełbasę, pieczarki, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Por kroimy w krążki, marchew i pietruszkę ścieramy(...)małych oczkach tarki. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę do mocnego zarumienienia. Dodajemy warzywa, posypujemy vegetą, dusimy aż puszczą soki. Wtedy dodajemy pomidory, zalewamy 1 szklanką wody. Dusimy przez około 25 minut do miękkości składników. Doprawiamy do smaku. 3. Powstały sos łączymy z makaronem. Przed podaniem możemy posypać posiekaną natką pietruszki
Szefowa kuchniSałatka z suszonymi pomidorami jest bajecznie prosta i smaczna. W misce mieszamy makaron z suszonymi pomidorami, szpinakiem, ziarnem słonecznika i sosem. Podajemy do pieczonych mięs lub zjadamy samą. SKŁADNIKI : 250 g makaronu penne lub kokardki duża garść liści szpinaku 8-10 suszonych pomidorów 1/2 puszka kukurydzy 100 - 200 g sera fety 1 mała papryka czerwona(...)PRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy al-dente, odcedzamy studzimy. Szpinak myjemy, cebulę, paprykę, suszone pomidory i ser kroimy w kostkę. Składniki sosu dokładnie mieszamy aż się połączą. Pomidorki kroimy na pół lub ćwiartki. Na małej patelni podpiekamy na odrobinie oleju ziarno słonecznika, solimy. Do dużej miski dodajemy makaron, oraz wszystkie pokrojone składniki. Wlewamy sos, dokładnie mieszamy. Sałatkę
Kulinarne Fantazje Marioliząbki czosnku przetartego przez praskę 2 litry bulionu 2 łyżki masła świeżo zmielony pieprz śmietana do dekoracji (opcjonalnie) jajko na twardo na każdą osobę Pełny przepis tutaj. 9. Makaron primavera z wiosennymi warzywami i pesto z rzodkiewki Spróbujcie makaronowej wersji klasycznego risotto primavera z wiosennymi warzywami i pesto z rzodkiewki. Możemy wykorzystać dowolne sezonowe warzywa, które kupimy albo które wyrosną(...)ogródku, ale ja najbardziej lubię taki makaron z młodym szpinakiem, groszkiem cukrowym i cukinią. Składniki na 4 porcje: 150 g drobnego makaronu – u mnie zacierki ale może być fregola, orzo lub podobny (waga przed ugotowaniem) pęczek rzodkiewek razem z listkami ząbek czosnku przetarty przez praskę 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki startego parmezanu ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Ugotowane pozamiatanesię do życia po śnie zimowym. Ponadto na ryneczkach oraz w marketach pojawiają się nowalijki oraz inne sezonowe warzywa. Doskonałą propozycją na wiosenne obiady jest soczewica z szpinakiem i makaronem pełnoziarnistym. Składniki: 50g soczewicy czerwonej (suchej) + 150ml wody 1/2 opakowania świeżego szpinaku 50g makaronu pełnoziarnistego (suchego) 1 łyżka oleju lnianego przyprawy: zioła sycylijskie, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, pieprz czarny, kebab(...)gyros Sposób przygotowania: Do wrzącej wody wsypujemy soczewicę, solimy pod koniec gotowania. W oddzielnym garnku do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron - gotujemy ok, 6-8 minut. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy szpinak. Podsmażamy go, aż się skurczy. Następnie dodajemy soczewicę i ugotowany makaron. Całość przyprawiamy. Smażymy jeszcze kilka minut. Po przygotowaniu danie polewamy olejem lnianym. Smacznego
Truskawkowa FiestaDzisiaj pomysł na bardzo szybki obiad - makaron świderki podany z wędzonym boczkiem, podsmażoną cebulką i brokułem. Danie bardzo proste do przygotowania. Składniki na 2-3 porcje: 200 g makaronu świderki 1 duży brokuł 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę 1 cebula, np. czerwona 100 ml śmietany 30% sól, pieprz do dekoracji natka pietruszki Etapy przygotowywania dania Makaron(...)Odcedzić i przelać zimną wodą. Rozgrzać patelnię i przesmażyć boczek. Gdy wytopi się tłuszcz to dodać posiekaną cebulkę. Całość smażyć na średnim ogniu, aż do miękkości cebulki. Następnie dodać makaron i różyczki brokuła. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i chwilę smażyć. Na sam koniec wlać śmietanę i jeszcze chwilę podgrzewać. Przygotowane danie przed podaniem posypać posiekaną, zieloną pietruszką
Ugotowaćsię szybko i doskonale nadaje się do pracy, gdzie wystarczy go lekko podgrzać w mikrofali. Kliknij aby otworzyć pokaz slajdów Składniki: garść grzybków mung połowa piersi z kurczaka porcja makaronu noodle łyżeczka mąki ziemniaczanej olej do smażenia na sos: 6 łyżek sosu sojowego, 6 łyżek wody, łyżka cukry trzcinowego ( może być też miód), sok z połowy cytryny, łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)pokój je z kostkę, przełóż do miski, lekko posól i popieprz, dodaj mąkę ziemniaczaną o obtocz w niej kawałki mięsa w woku/ na patelni rozgrzej olej wstaw wodę na makaron do woka/ na patelnię wrzuć mięso i obsmaż na lekko rumiano grzybki odlej z wody, posiekaj i dodaj do mięsa, wymieszaj wszystko razem i smaż dalej w słoiku umieść wszystkie
Oka w rosole czyli KaFka gotujediecie, można odkryć zupełnie nowe dania i poznać nowe smaki Przykładem takiego kulinarnego odkrycia jest dla mnie spaghetti z cukinii. Nigdy wcześniej nie zdarzało mi się robić warzywnych makaronów, a teraz mogłabym je jeść codziennie! Jeśli lubicie czasem poeksperymentować w kuchni, ten przepis jest dla Was! Z podanych przeze mnie proporcji, przygotujecie porcje spaghetti dla 2 osób. Spaghetti z cukinii(...)plasterki (np. przy pomocy obieraczki), a później w paseczki. 6. Tak przygotowane spaghetti zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 10 minut, aby cukinia troszkę zmiękła. 7. Po tym czasie odsączamy makaron na sitku, dodajemy do naszego sosu, mieszamy i jeszcze przez moment podgrzewamy, aby smaki się połączyły. I to wszystko. Nasze spaghetti z cukinii jest już gotowe do podania. Idealnie
Okiem Blondynki by McBlondiDzisiaj proponuję Wam spaghetti, ale tak bez tradycyjnego spaghetti :D. Zamiast klasycznego makaronu użyłam cukinii, z której powstały długie nitki. Do przygotowania spaghetti z cukinii będziecie potrzebować specjalnej temperówki do warzyw. Oczywiście będzie smacznie, pysznie, zdrowo i kolorowo :) Nie ma co się rozpisywać, trzeba brać się do gotowania. Składniki 1 cukinia 250g mięsa mielonego z łopatki 5-6pieczarek(...)krojone jogurt naturalny mały czosnek sól pieprz zioła prowansalskie bazylia świeża i suszona Przygotowanie Cukinię myję, nie obieram z skóry. Przy użyciu temperówki do warzyw robię makaron z owego warzywka. Gotowy makaron wrzucam na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, doprawiam do smaku i delikatnie podsmażam przez ok 3-4 min., tak aby makaron nie był zbyt miękki
Zdrowo i kolorowoProste i szybkie dania to duży plus dla zapracowanych osób. Moja propozycja to ser mozzarella, papryka i makaron pełnoziarnisty! Składniki: 125g (kulka) sera mozzarella 1 papryka czerwona 100g suchego makaronu 1 łyżka oleju lnianego Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 8-10 minut. Między czasie myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy paprykę. Następnie odsączamy ser mozzarella(...)kroimy w mniejsze porcje. Całość podajemy z ugotowanym makaronem oraz olejem lnianym. Smacznego
Truskawkowa Fiestaosoby blacha starcza na 1 obiad :) pół blachy zjadam ja drugie pół Karolina z Fabianem :) No to lecimy z tym przepisem. Skład: 800g łopatki wieprzowej 400g makaronu do lasagne 400g pomidorów w puszcze 150g tartej mozzarelli 400ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól, pieprz, gałka muszkatołowa majeranek,oregano,bazylia,papryka,czosnek Na patelni przesmażamy mięsko doprawiamy(...)gotowe można układać wszystko w naczyniu żaroodpornym. W moim przypadku z tych proporcji w naczyniu żaroodpornym, które mamy idealnie wchodzi 3 warstwy. Na dół naczynia wylewam troszeczkę beszamelu aby makaron nie przywarł do naczynia i kolejno 1/3 surowe płaty makaronu, na to 1/3 beszamelu i 1/3 sosu mięsnego. Czynność powtarzamy 3-krotnie a na samej górze sypiemy mozzarellę. Do pieca
Smacznie Pysznie Kalorycznieświętowanie zaczęliśmy wieczorem. Oczywiście jemy tradycyjne pączki ale co roku staramy się zjeść coś nowego, innowacyjnego. Wczoraj otrzymałam również od BioBabalscy paczkę ich produktów. BioBabalscy to ekologiczna wytwórnia makaronu. Nie znaczy to jednak, że w ofercie są tylko ekologiczne makarony. Ich pasją są produkty ekologiczne na bazie płaskurki, samopszy i orkiszu. W paczce znalazłam: Makaron razowy orkiszowy(...)Makaron razowy samopszy Płatki MIX 5 zbóż Płatki z samopszy Mąka z samopszy BIO Mąka gryczana BIO Kasza z samopszy BIO Otręby z samopszy BIO Jako, że dziś, jak wspomniałam, jest Tłusty Czwartek, przygotowałam na bazie Mąki z samopszy BIO pączki. Ale pączki nie takie zwykłe. Pączki są z dodatkiem płatków kukurydzianych oraz... kminku. Kiedyś kminek używany był
Kuchnia w oparachwykorzystać nieco łagodniejszy Lazur Błękitny. To co zostało, zjedliśmy na drugi dzień na drugie śniadanie – sałatka bardzo dobrze do następnego dnia przechowuje się w lodówce. 200 g ulubionego makaronu 100 g orzechów włoskich 1 op. mixu sałat lub 2 mini sałaty rzymskie 100 g gorgonzoli Sos: 2 łyżki oliwy z orzechów włoskich 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki(...)białego octu winnego 1 łyżeczka musztardy starofrancuskiej sól, pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Przelewamy 1-2 łyżkami oliwy z oliwek, mieszamy. Orzechy grubo siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i prażymy przez chwilę. Ser dzielimy na mniejsze kawałki. Składniki na sos umieszczamy w słoiczku z wieczkiem i potrząsamy, aż do połączenia. W misce mieszamy ugotowany
Smaki Na TalerzuLubicie zapiekanki? My bardzo, zawsze można wyczarować coś pysznego i przy okazji pozbyć się resztek (posprzątać lodówkę). Tym razem na życzenie syna zapiekanka z pulpecikami drobiowymi. Razowy makaron, papryka żółta, rukola i cukinia. Do tego pokrojona kulka mozzarelli. To wszystko zapieczone. Smaczne było :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 1/2 opakowania makronu razowego u mnie penne 400 g mięsa mielonego(...)łyżki dobrego jakościowo ketchupu suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 1 żółta papryka garść rukoli mała cukinia 1 kulka mozzarelle sól pieprz olej kokosowy do smażenia 1. Makaron gotujemy al'dente. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ketchup, sól, pieprz, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, mieszamy ręcznie i formujemy małe kuleczki, które podsmażamy na patelni na oleju kokosowym
kruche babeczkipopularniejszych dań bardzo różnorodnej kuchni włoskiej . Doskonałym sosem mięsnym (bolognese) szczyci się Bolonia. Wariacji na temat tego dania jest mnóstwo, a ja podzielę się dzisiaj z Wami moją wersją. Makaron z mięsem mielonym jest bardzo smaczny i syty. To świetna propozycja na obiad . Uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Sos mięsny często gotuję dzień wcześniej. Smaki wspaniale się przegryzają i całość(...)smakuje doskonale. Spaghetti bolognese 0,5 kg mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 marchewki pomidory w puszce makaron spaghetti przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, przyprawa do mięsa mielonego, szczypta cukru olej bazylia Cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę i krótko podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Przełożyć do garnka
Pieguskowa Kuchnia