ogórkiem i rzodkiewką jest smaczna, lekka, a jednocześnie pożywna - czego chcieć więcej? Polecam Przepis na jedną dużą miskę sałatki z ogórkiem i rzodkiewką. SKŁADNIKI: 200 g makaronu kolanka 1 ogórek świeży - długi 1 pęczek rzodkiewek 1/2 puszki kukurydzy konserwowej sól pieprz czarny mielony 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego 2 łyżki(...)majonezu PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, a następnie przełożyć do miski i wystudzić. Rzodkiewki oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w półplasterki. Pokrojone rzodkiewki przełożyć do miski z zimnym makaronem. Ogórka świeżego obrać ze skóry i pokroić w kostkę, przełożyć do miski z makaronem i rzodkiewką. Dodać odcedzoną kukurydzę konserwową. Wsypać posiekaną natkę pietruszki, doprawić
WSZYSTKO SMACZNEniż gotowanie, którego trzeba doglądać, a efekt jest niesamowity. Zmiksowany krem stanowi podstawę zupy instant. Można go zamrozić, żeby później wykorzystać do zrobienia zupy. Wystarczy zalać wrzątkiem i dodać makaron, trochę zieleniny i danie gotowe. Zupa instant tym różni się od zupy krem, że jest bardzo skondensowana i dzięki temu zajmuje w zamrażalniku mniej miejsca. Łatwiej ją też zabrać(...)łyżki włoskich ziół ( według tego przepisu ) lub łyżeczka oregano i łyżeczka tymianku 500 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki oleju Duża garść świeżej bazylii Garść zielonej fasolki (opcjonalnie) Garść dowolnego makaronu Puszka białej fasolki 2 łyżki oliwy Szklanka startego parmezanu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Umyj warzyw, obierz, marchewki, pietruszkę, selera pokrój
Niedzielny kucharznadzieją, że babcia nie zauważy, że w słoiku ich nie przybywa. Często zupę jagodową podaję ze słodką śmietanką. Wtedy zupa smakuje jak pierogi z jagodami. Zupę podałam z makaronem Arc Pol krajanka 4-jajeczna . Arc Pol to firma produkująca makarony z mąki durum. Mamy duży wybór makaronów więc każdy znajdzie coś dla siebie z bogatej oferty. Składniki(...)jagody. Gotować do momentu aż smak będzie wystarczająco jagodowy. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/3 szkl wody. Dolać do zupy, wymieszać. Podgrzać. Dosypać cukier waniliowy oraz cynamon. Zupę podać z makaronem i słodką śmietanką. A Wy lubicie zupy owocowe? Może macie swój ulubiony przepis? Podzielcie się owocowymi smakami. Wpis powstał we współpracy
Kuchnia w oparachSkładniki ( 2 porcje): opakowanie makaronu noodle z mąki konjac ( to makaron, który praktycznie nie posiada węglowodanów, a można go kupić w sklepach z eko/ zdrową żywnością) 5 suszonych pomidorów 10 czarnych oliwek pół cebuli łyżka oliwy puszka tuńczyka w oleju pół żółtej papryki sól, pieprz garść pestek z dyni Przygotowanie: makaron przygotować według przepisu na opakowaniu cebulę posiekać paprykę pokroić(...)kostkę pomidory i oliwki zblendować na pastę na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę podsmażyć dodać przygotowany wcześniej makaron, wymieszać następnie dodać pastę z pomidorów i oliwek oraz paprykę, wymieszać dosypać pestek z dyni i wymieszać gotowe! Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeWitajcie, kiedy zobaczyłam przepis na ten bigos koniecznie musiałam go zrobić, bo bardzo zastanawiało mnie połączenie składników typowo bigosowych oraz makaronu. Przepis pochodzi z jednej z książek do urządzenia Varoma ale nieco go zmodyfikowałam. Wyszedł taki pyszny, że muszę się z Wami nim koniecznie podzielić. Podane proporcje są na około 4 porcje jednak możecie je dobrowolnie zwiększyć w zależności(...)potrzeb. Składniki - 200 g kapusty kiszonej - 350 g makaronu - 200 g pieczarek - 0,5 czerwonej cebuli - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 100 g czerwonej świeżej papryki - 150 g ogórka konserwowego - 150 g wędzonej kiełbasy - 1 łyżka oleju - przyprawy: sól, pieprz, czosnek, wędzona słodka papryka Wykonanie Makaron gotujemy według przepisu. Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą a następnie kroimy
Health-Fit-LifeMakaron ze szpinakiem to jedno z moich ulubionych dań. Nie dość, że jest pyszne o można je przygotować dosłownie w chwilę. Wystarczy ugotować makaron i przygotować szpinak z mlekiem roślinnym, czosnkiem i innymi przyprawami. Dla urozmaicenia można dodać pokruszone tofu lub świeże pomidorki koktajlowe. Dla dopełnienia warto zetrzeć ser wegański i obficie posypać danie na talerzu. Makaronem(...)sojowy. Dokładnie zamieszaj i smaż ok. minutę. Następnie dodaj płatki drożdżowe, pieprz, ewentualnie sól i cukier. Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Ugotowany makaron dokładnie połącz ze szpinakiem. Smacznego
wegujemyJednogarnkowe czy raczej patelniowe letnie danie do którego dodałam fasolkę szparagową prosto ze swojego ogrodu, z dodatkiem makaronu, aromatyczne, pożywne, doskonałe na szybki obiad. Całość przygotowuje się ekspresowo. Nie wymaga podlewania żadną wodą czy bulionem, soku z warzyw jest wystarczająco dużo. Polecam. Składniki: 1 duża cukinia lub 2 mniejsze 1 papryka czerwona 1 papryka zielona(...)duża cebula 2 długie laski podlaskiej cienkiej kiełbasy 2 malinowe pomidory 25 dag fasolki szparagowej żółtej i zielonej 25 dag makaronu kokardki lub muszelki Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy do podsmażenia Natka pietruszki do oprószenia Sposób przygotowania: Warzywa umyć, paprykę wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę, tak samo obraną cebulę
Wanilia i KardamonSkładniki/4 porcje: – 250g makaronu razowego penne – 300g różyczek brokuła – 1 puszka tuńczyka w kawałku ( w wodzie) – 100g serka mascarpone – 1/2 posiekanych listków bazyli – 500 ml mleka – 50 g masła – 50 g mąki – 10 g suszonych pomidorów – starty parmezan do posypania – sól i pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente(...)zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem i zdejmij sos z ognia. Bazylię oraz suszone pomidory posiekaj i wymieszaj z serkiem mascarpone i przygotowanym sosen beszamelowym.Całość wymieszaj z przygotowanym makaronem i brokułami i wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż kawałki tuńczyka i posyp parmezanem. Piec w piekarniku około 25 minut aż zapiekanka będzie rumiana :). Gotowe. Artykuł Zapiekanka z brokułami pochodzi
I LOVE LIFESmaczna, sycąca zapiekanka na bazie makaronu, soczystego kurczaka, dużej ilości dojrzewających w słońcu pomidorów, aromatycznych przypraw oraz słodkiej cebuli połączonej z wyrazistym smakiem czosnku i ostrej papryki to świetny pomysł na rozgrzewający obiad. Składniki: 500g fileta z kurczaka 200g makaronu rurki np. 5 warzyw 1 puszka pomidorów w kawałkach 2 pomidory 200g zielonego groszku np. mrożonego 1 puszka kukurydzy(...)łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka curry 120g sera np. gouda oliwa z oliwek 1 łyżka masła 2 jajka 100ml śmietany 30% sól pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. 2. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubszą kostkę, a cebulę
Szalona Kuchnia EwelinyPolecam przepis na lekki, szybki obiad do pracy. Do tego do zrobienia w kilka chwil. 100 g makaronu 1 spora cukinia 1 cebula 1/2 papryczki chilli 1 łyżka pesto bazyliowego 3 plastry szynki parmeńskiej 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz olej 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną(...)kostkę cebulę, papryczkę i startą na dużych oczkach tarki cukinię. Dusimy do odparowania wody. Dodajemy pesto, jogurt, sól i pieprz. Mieszamy. 3. Makaron łączymy z warzywami. Na patelni podsmażamy pokrojoną szynkę parmeńską, dodajemy do makaronu
Szefowa kuchnigorąco! Puff – jak gorąco! W takie upały nikomu nie chce się gotować, a co dopiero jeść… W takiej sytuacji polecam makaron z cukinią, pomidorem i fasolką, który idealnie nasyci w upalne dni. Uwielbiam połączenie fasolki szparagowej z pomidorami. Dla mnie kwintesencją lata jest kiedy pomidory są cudownie dojrzałe i pachnące słońcem, cukinia miękka i słodka, a fasolka rozpływająca(...)się w ustach… Do tego garść makaronu, najlepiej pełnoziarnistego, i mamy lekkie a zarazem sycące danie, które bez problemu można zabrać ze sobą do pracy/szkoły/w podróż. Pamiętajcie, że makaron warto przygotować na półtwardo – zmięknie on jeszcze pod wpływem sosu. To nie pierwszy raz kiedy wykorzystuję połączenie cukinii i pomidorów, już wcześniej proponowałam Spaghetti z cukinii – wersja
A to pestkazagęszczenia. Najpyszniejsza jednak jest wtedy, kiedy starte na tarce ogórki podsmaży się na maśle, oj wtedy dopiero ta zupa nabiera smaku i charakteru! Dla urozmaicenia podaję ją z makaronem od Lubelli, który powiększył swoją ofertę o makarony jajeczne przygotowywane aż z 5 jaj, delikatne w smaku i smakujące jak domowe, ręcznie robione! 4 porcje zupy: * makaron Lubella Jajeczna Wstążki- około(...)bulion. Do wrzącego wywaru przełożyć warzywa i gotować kolejne 5 minut- w międzyczasie spróbować zupy, aby ewentualnie zakwasić pozostałym z wyciskania ogórków sokiem. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z makaronem Lubella jajeczna
Kraina Miodem PłynącaKolejna prosta i smaczna propozycja na posiłek! Serca drobiowe z mieszanką wiosenną i makaronem. Składniki: 200g serc drobiowych 50g suchego makaronu + woda 250g mieszanki wiosennej przyprawy: pieprz czarny, czosnek granulowany, kebab-gyros, zioła prowansalskie, papryka słodka Sposób przygotowania: Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 8-10 minut. Między czasie na rozgrzanej patelni z olejem rzucamy warzywa(...)serca. Smażymy ok. 10 minut. Po ugotowaniu makaronu wrzucamy go na patelnie. Dodajemy przyprawy. Smażymy jeszcze ok. 2 minut. Gotowe danie polewamy olejem lnianym. Smacznego
Truskawkowa FiestaPropozycja dania dla laików! Proste, szybkie i smaczne! Na talerzu prezentuje się polędwiczka z kurczaka, mieszanka wiosenna i makaronem. Składniki: 200g polędwiczki z kurczaka 50g suchego makaronu + woda 250g mieszanki wiosennej przyprawy: pieprz czarny, czosnek granulowany, kebab-gyros, zioła prowansalskie, papryka słodka 1 łyżka oleju lnianego Sposób przygotowania: Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 8-10 minut(...)Między czasie na rozgrzanej patelni z olejem rzucamy warzywa i polędwiczki. Smażymy ok. 10 minut. Po ugotowaniu makaronu wrzucamy go na patelnie. Dodajemy przyprawy. Smażymy jeszcze ok. 2 minut. Gotowe danie polewamy olejem lnianym. Smacznego
Truskawkowa Fiestamamy czasu na gotowanie. Sałatka ze szparagami i pesto powstała pod wpływem chwili - zjawili się nieoczekiwani goście i trzeba było szybko coś upichcić. W lodówce miałam szparagi i pesto, makaron w szafce. Postanowiłam to wszystko połączyć i voila :) Sałatka się udała, smakowała więc polecam ją również Wam! 1 opakowanie dowolnego makaronu (ja użyłam wstążek) kilka łyżek pesto (ja użyłam gotowego(...)pesto, można pesto zrobić samodzielnie) pęczek szparagów zielonych 1 kulka mozarelli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki (końcówki odłożyć, mogą przydać się do przygotowania np. zupy). Wrzucić szparagi na rozgrzaną patelnię, posypać solą, świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem i smażyć, aż szparagi będą al dente. Tak przygotowane szparagi zdjąć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie