blendujemy na gładko z odrobiną płynnej zupy. Dodajemy zblendowaną masę z powrotem do zupy, mieszamy do rozprowadzenia, solimy i pieprzymy do smaku. Zjedzcie ją jak Włosi – z drobnym makaronem ugotowanym w zupie, albo jak my – z grzankami z chleba na zakwasie. Ja nie gotuję w tej zupie makaronu, zdecydowanie wolę ugotować go osobno i podać w miseczce – każdy weźmie(...)sobie sam tyle ile potrzebuje. Ugotowany i pozostawiony w zupie makaron bardzo mięknie i puchnie, zagęszcza zupę i mocno ‘wysysa’ jej smak, a niewiele wnosi swoją ciapowatą teksturą na drugi dzień i utrudnia odgrzewanie. A zupa na drugi dzień jest jeszcze lepsza w smaku – spokojnie możecie ją ugotować z wyprzedzeniem, a nawet zamrozić. SKŁADNIKI 4 bardzo duże porcje, albo
Karo in the KitchenMAKARON PENNE Z PESTO ALLA CALABRESE Jeżeli chcecie zrobić domowy, szybki i bardzo smaczny obiad to zapraszam do zrobienia pysznej pasty z pesto na bazie czerwonej papryki i serów Pecorino Romano i Ricotty. Gdybyście chcieli zrobić własne, domowe pesto, to zapraszam do mojego przepisu . Kliknij, aby przejść do przepisu. Składniki makaron penne 500 g ser Pecorino Romano(...)pesto alla calabrese 200 g sól 1 szczypta woda 2 l czarny pieprz (opcjonalnie) Sposób przygotowania Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i ścieramy ser. Całość mieszamy. Dodajemy pesto i ponownie mieszamy. Makaron przekładamy do głębokiego talerza, doprawiamy solą i posypujemy startym serem. Opcjonalnie doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem
chefintheforestblendujemy na gładko z odrobiną płynnej zupy. Dodajemy zblendowaną masę z powrotem do zupy, mieszamy do rozprowadzenia, solimy i pieprzymy do smaku. Zjedzcie ją jak Włosi – z drobnym makaronem ugotowanym w zupie, albo jak my – z grzankami z chleba na zakwasie. Ja nie gotuję w tej zupie makaronu, zdecydowanie wolę ugotować go osobno i podać w miseczce – każdy weźmie(...)sobie sam tyle ile potrzebuje. Ugotowany i pozostawiony w zupie makaron bardzo mięknie i puchnie, zagęszcza zupę i mocno ‘wysysa’ jej smak, a niewiele wnosi swoją ciapowatą teksturą na drugi dzień i utrudnia odgrzewanie. A zupa na drugi dzień jest jeszcze lepsza w smaku – spokojnie możecie ją ugotować z wyprzedzeniem, a nawet zamrozić. SKŁADNIKI 4 bardzo duże porcje, albo
Karo in the Kitchenksięgarnia internetowa. Oferta sklepu jest na prawdę ciekawa, więc koniecznie musicie zajrzeć. Można znaleźć w nim produkty, których często nie znajdziemy na półkach sklepowych. I tak dla przykładu: makaron z groszku zielonego fusilli, makaron semolinowy dinozaury dla dzieci, czy też makaron gryczany świderki. Poruszanie się po stronie bee.pl. Interfejs sklepu internetowego bee.pl, jest prosty w obsłudze , intuicyjny i jak można(...)zakładką tematycznym można szybko odszukać interesujące nas produkty. Poza zakładkami możemy jeszcze skorzystać z dodatkowych filtrów znajdujących się po lewej. I tak na przykład wybierając zakładkę "zdrowa żywność" następnie "makarony", mamy do wyboru następujące dodatkowe kryteria wyszukiwania: filtr: nowości, pełnowartościowe, cena: od do, dostępność: tylko dostępne, w magazynie, dostawa: 24h, do 3 dni, producent (pominę wymienianie) i na końcu tagi
Passions hobbies lifeBardzo pożywna, aromatyczna zapiekanka na bazie makaronu, soczystego, pachnącego curry kurczaka i bukietu wiosennych warzyw, z wyraźnym akcentem sosu czosnkowego to świetna propozycja na błyskawiczny, łatwy w przygotowaniu, pełnowartościowy obiad. Składniki: 200g makaronu mini rurki 5 warzyw 700g fileta z kurczaka 500g brokuł 450g mrożonych warzyw na patelnię 200 żółtego sera 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy garść posiekanego tymianku(...)olej sól pieprz Sos: 200g śmietany 30% 2 jajka 4 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. 2. Fileta pokroić w małą kostkę, oprószyć solą, pieprzem, kurkumą, przyprawą curry i świeżym tymiankiem. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na niewielkiej ilości oleju. 3. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente
Szalona Kuchnia EwelinyZupa pieczarkowa z makaronem Jak już wielokrotnie podkreślałam , kocham zupy i nie ma tygodnia ,żebym jakiejś nie ugotowała . Oczywiście reszta rodziny żywi się inaczej , gdyż żadne z nich nie podziela mojej miłości do tego rodzaju dań Dzisiaj przepis na pyszną , szybką i sycącą zupę pieczarkową . Użyłam kostek rosołowych bo miało być szybko , ale ich przeciwnicy mogą użyć bulionu , będzie zdrowiej(...)wielkości 1 łyżka masła 1 marchewka 1 pietruszka korzeniowa 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka sosu worcester 3 łyżki śmietany kremówki 30 % 1 ząbek czosnku garść dowolnego makaronu 3 kostki bulionowe cielęce pieprz , sól do smaku Pieczarki i cebulę kroimy w dowolne kawałki , podsmażamy na złoty kolor na patelni . Przekładamy do garnka . Dodajemy pokrojoną drobno marchew i pietruszkę
Ogrodnik w podróżyPrzepis z bloga Domowy Smak Jedzenia . Składniki: (na 2 hojne porcje) 100g krótkiego makaronu 400g puszka białej fasolki (u mnie 'butter beans', czyli 'Jasio', ale mniejsza sprawdziłaby się lepiej) 2 niewielkie pomidory 2 łyżki pesto 10 czarnych oliwek bez pestek sól i pieprz Ugotuj makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Powinien być al dente. Odcedź, zostawiajac 2 łyżki wody(...)gotowania, i przelej zimna woda. Pomidory pokrój na kawałki, oliwki na połówki. Dokładnie odcedź, opłucz i osusz na ściereczce fasolkę. Pesto wymieszaj z woda z gotowania makaronu. W sporej misce wymieszaj przestudzony makaron z rozcieńczonym pesto. Wmieszaj pomidory, fasolkę i oliwki. Podawaj od razu - mnie smakuje najbardziej taka świeża, w temperaturze pokojowej, ale można przechować w lodówce
Lejdi of the houseZapiekanka z kulkami mięsnymi i warzywami 7. Zapiekanka makaronowa z warzywami - czyli nie marnujemy resztek 8. Tarta z ciasta francuskiego z warzywami i mozzarellą 9. Pulpeciki zapiekane z makaronem, papryką, cukinią i rukolą 10. Zapiekanka z tortellini z indykiem i warzywami 11. Zapiekanka z gnocchi, mięsem mielonym i warzywami 12. Zapiekanka z bakłażanem, makaronem, brokułem, indykiem i kukurydzą(...)mozzarellą 16. Zapiekanka z ziemniakami, indykiem, brokułem, cukinią i kukurydzą 17. Makaronowa zapiekanka z łososiem, oscypkiem i suszonym pomidorem 18. Pulpeciki z indyka z sezamem zapiekane z makaronem i warzywami 19. Pulpeciki z płatkami owsianymi w sosie pomidorowym zapieczone z makaronem i warzywami 20. Tarta z ciasta francuskiego z warzywami i indykiem 21. Musaka 22. Faszerowana mini cukinia zapiekana
kruche babeczkiBardzo smaczny sam, idealny jako baza do kulinarnych eksperymentów – prosty makaron z sosem mascarpone 🙂 Składniki (na 2 porcja): 200g makaronu tagliatelle 2 łyżki drobno posiekanej cebuli 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekane lub zmiażdżone) 4 łyżki mascarpone 1 łyżka masła pieprz sól cebulę zeszklij na maśle ugotuj makaron al dente. Gdy będzie gotowy [...] Artykuł MAKARON Z MASCARPONE pochodzi
SandraFrej.comKlasyka kuchni czeskiej. Rozgrzewająca, sycąca i pożywna zupa. W Czechach tę zupę podają z grzankami. Ja jednak postanowiłam zrobić ją z makaronem. Wyszła przepyszna. Zupa ta poleca się na przeziębienia! W okresie jesienno-zimowym jest idealna. Składniki: 1 litr bulionu warzywno-drobiowego 1 cebula 6 ząbków czosnku 200 g żółtego sera 200 g szynki 6 łyżek oliwy z oliwek(...)szklanka makaronu literki Arc Pol 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Makaron literki Arc Pol ugotować al dente. Cebulę obrać i pokroić. Zeszklić na oliwie. Kiedy cebula będzie złota dodać 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Chwilę podsmażyć aby czosnek nie zrobił się gorzki. Zalać cebulę i czosnek bulionem. Zagotować. Pod koniec gotowania dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Kuchnia w oparachmigdałów ( bez skórki całe) – 80 ml oliwy z oliwek – 50 ml białego wina – 4 ćwiartki cytryny – sól i pieprz – ok. 400g makaronu tagliatelle Przygotowanie: Migdały, czosnek, suszone pomidory, bazylię oraz ser drobno zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Cały czas mieszając dodaj oliwę ok. (50 ml). Masa musi być gęsta. Dorsz oprósz sola i pieprzem. Posmaruj(...)jednej strony pesto i ułóż w naczyniu żaroodpornym, którego dno wysmaruj pozostałą oliwą wymieszaną z winem. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 20 minut. Ugotuj makaron al dente. Odcedź. Wymieszaj z sosem pozostałym z pieczenia ryby. Ja często dodaję jeszcze pesto jeśli trochę zostanie.Serwuj z cząstkami cytryny. Artykuł Dorsz z pesto i makaronem pochodzi z serwisu I LOVE
I LOVE LIFEZapiekanka domowa z makaronem 1 cebula 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 słoik przekąski gotowej pasty warzywnej (dowolny smak) 1 makaron kokardki (ok. 200 gram) 2 pomidory pieprz, sól 1 kiełbasa (dowolna) natka pietruszki Na patelni podsmażyć poszatkowaną cebulę. Gdy już będzie lekko podsmażona, dodać pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Podsmażać. Kiełbasę pokroić w kostkę i wsypać na patelnię(...)Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dokładnie wymieszać. Międzyczasie zagotować makaron w lekko osolonej wodzie. Gdy składniki na patelni będą ładnie podsmażone, dodać słoik gotowej pasty i przyprawy. Wymieszać dokładnie. Dodać zagotowany makaron. Wymieszać. Przełożyć ciepłe do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego margaryną. Posypać poszatkowaną natką pietruszki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 40-50 minut. Smacznego
Gotuję TestujęDzisiaj Światowy Dzień Makaronu, a więc zapraszam na bardzo szybkie, proste i pożywne danie obiadowe. Składniki: 500 gram makaronu tagliatelle 500 gram świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól do smaku pieprz do smaku 15 dkg sera feta 1. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek, pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojony czosnek. Następnie(...)dodajemy pokrojony szpinak. 2. Mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, i smażymy aż woda ze szpinaku odparuje. 3. Gotujemy makaron tagliatelle w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy razem ze szpinakiem. Makaron ze szpinakiem wykładamy na talerze i posypujemy serem feta pokrojonym w kostkę. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkiprzedstawiam przepis na szybką i smaczną zapiekankę makaronową z tuńczykiem w delikatnym sosie serowym. Szybka i łatwa wykonaniu, gwarantuje udany obiad nawet w tygodniu. Polecam! Składniki: 200 g razowego makaronu świderki 150 g tuńczyka w puszcze 50 g sera pleśniowego 50 g sera mozzarella 150 ml śmietany 12 % 40 g czarnych oliwek 40 g papryki ramiro(...)sól, pieprz, zioła Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Makaron do zapiekanki dokładnie wymieszać z tuńczykiem, pokrojonymi oliwka i papryczką oraz połową pokruszonych serów. Do śmietany dodać przyprawy i zioła, wymieszać wszystko razem. Makaron zalać śmietaną i dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia do zapiekania, posypać pozostałymi serami. Zapiekankę makaronową z tuńczykiem piec przez 15-20 minut w temperaturze
Życie Pełne Smaku