makarony - 24536 przepisów (strona:440/1636)

Zapiekane warzywa z makaronem w sosie serowo – czosnkowym 189

Dawno już nie publikowałam zapiekanek, przynajmniej tak mi się wydaje. Na dzisiejszą kolację proponuję zapiekankę z cukinii, brokułu, pomidorów i makaronu w pysznym sosie. Dla mnie bomba. Myślę, że częściej będę do niej wracała. Mam nadzieję, że Was też skuszę. Składniki: 100 g makaronu ( przed ugotowaniem ) 1 brokuł 2 młode cukinie 250 ml mleka 2 jajka 2 pomidory ½ opakowania fety(...)135g ) 3-4 ząbki czosnku Olej do posmarowania formy Sól Ser mozzarella Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, podobnie jak różyczki brokułu. Cukinię kroimy w plastry i parzymy je aby stały się elastyczne. Do naczynia miksującego wlewamy mleko. Dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i ser feta. Miksujemy. Możemy doprawić opcjonalnie solą. Formę do zapiekania smarujemy olejem. Wykładamy

Smaki Ewy
Zupa z serkiem topionym 133

Zapraszam na pyszną zupę. Przygotowana na typowych warzywach rosołowych z dodatkiem serka topionego oraz makaronu smakuje wyśmienicie. Polecam Składniki: 1 spora marchewka 1 spora pietruszka kawałek selera biała część pora 1 łyżka masła 2 szkl bulionu 50 g serka topionego śmietankowego oraz: makaron szczypiorek Przygotowanie: Warzywa myjemy, obieramy i kroimy marchewkę, pietruszkę i pora w plasterki a seler w kosteczkę(...)pokrojone warzywa (przez ok. 1 minutę), potem przekładamy je do garnka z gorącym bulionem i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. W tym czasie gotujemy porcję makaronu wg instrukcji na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Pod koniec gotowania się zupy dolewamy rozpuszczone w gorącym bulionie serki i zagotowujemy zupę, wyłączamy gaz (jeśli trzeba doprawiamy do smaku

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chłodnik brzoskwiniowy 116

Zapraszam na smaczny owocowy chłodnik. Zrobiłam go z dojrzałych i soczystych brzoskwiń a posłodziłam pysznym miodem lipowym. Aby chłodnik brzoskwiniowy był bardziej treściwy proponuję podać go z makaronem. Polecam na słodki obiad. Składniki: 1 kg brzoskwiń 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki miodu lipowego 100 g serka homogenizowanego waniliowego oraz: płatki migdałów plastry świeżej brzoskwini makaron Przygotowanie: Makaron gotujemy(...)pestki i kroimy owoce w kostkę, przekładamy do kielicha blendera. Do brzoskwiń dodajemy sok z cytryny, miód i serek. Blendujemy na gładką masę. Przelewamy porcję chłodnika do miseczki, dodajemy makaron oraz dekorujemy płatkami migdałowymi i plasterkami brzoskwiń. Można podać chłodnik od razu albo po schłodzeniu w lodówce. Smacznego Przepis na 2 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kaczka teriyaki 103

Prosty i naprawdę smaczny obiad który nie należy do najtrudniejszych. A warto go zrobić i podać z makaronem sojowym lub ryżem, choć super będzie smakowała także jako dodatek do pieczywa, możecie z nią zrobić pyszną orientalną kanapkę. Polecam Wam także inne przepisy: – kaczka z pigwą – pierogi z kaczką – rosół z kaczki – ragu z kaczki – przepis na gnocchi(...)domowy makaron Przygotowanie : 40 minut + marynowanie Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 2 piersi kacze – 2 łyżki sosu teriyaki – 1 łyżka sosu sojowego jasnego – łyżeczka płynnego miodu – makaron sojowy, ryżowy lub ryż do podania – ugotowany brokuł, inne warzywa lub surówka z kiełków fasoli mung – świeża kolendra do podania Przygotowanie : Kaczkę wyjmij z lodówki

nietylkopasta.pl
ZUPA KREM Z DYNII I MAKARONEM 134

pomarańczowy kolor i może być przygotowana na bulionie warzywnym lub drobiowym. Zupę możemy podać z podsmażonym boczkiem, z pestkami dyni czy z grzankami. Ja swoja wersję jednak wzbogaciłam o makaron łezki Arc Pol . Składniki: 500 g dyni 1 łyżka masła 1/2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki startego imbiru szczypta imbiru w proszku 1/3 szkl. soku pomarańczowego bulion warzywny(...)śmietanki pieprz sól 1/2 szklanki makaronu łezki Arc Pol natka pietruszki do dekoracji Makaron łezki Arc Pol ugotować al dente. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle i oliwie z oliwek podsmażyć dynię ze świeżym imbirem. Po 2 minutach posolić dynię. Podsmażać jeszcze 3 minuty. Przyprawić imbirem w proszku, wlać sok pomarańczowy oraz zalać bulionem tak aby przykryć

Kuchnia w oparach
Zupa miso z shimeji i soba 76

mogliśmy powstrzymać się od połączenia tych składników. Pyszna zupa miso w połączeniu z grzybami shimeji i gryczanym makaronem soba, powala swoim smakiem. Składniki 1 cebula 100 g grzybów shimeji 2 łyżki pokrojonej marchewki konserwowej 3 łyżki oleju arachidowego 1,2 l wrzątku 2 łyżki pasty miso 2 liście kaffiru 150 g makaronu soba dymka ze szczypiorem natka kolendry 1 łyżka(...)mąki ziemniaczanej sos sojowy jasny Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Grzyby dzielimy, razem z pokrojoną papryką, posiekaną cebulą, marchewką, podsmażamy na oleju. Następnie zalewamy wrzątkiem, dodajemy pastę miso, liście kaffiru, gotujemy przez kwadrans. Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie, dodajemy do zupy i zagęszczamy. Zagotowujemy, do smaku sosem sojowym.   Podajemy z makaronem soba, posiekaną natką kolendry

R'n'G Kitchen
Spaghettli alle Vongole 85

Włoski klasyk, czyli to co uwielbiam najbardziej... Neapolitański danie składające się z makaronu spaghetti oraz vongoli, czyli małż sercówek. Bazuje ono na smaku uzyskanym z tych właśnie małż, więc nie dodajemy do niego wielu dodatków, a jedynie czosnek i pietruszkę.  Składniki: 300 g makaronu spaghetti  1 kg vongoli 100 ml białego wina 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy(...)sól, pieprz natka pietruszki Vongole namoczyć w lekko osolonej wodzie przez 2 godziny. Opłukać pod bieżącą wodą, a otwarte wyrzucić. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Czosnek i natkę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek. Po chwili wlać wino i wrzucić muszle. Przykryć i po kilku minutach gotowania zdjąć pokrywkę. Muszle wyłowić łyżką cedzakową, odrzucić wszystkie

wyzwania kuchenne
Tagliatelle z grzybami po toskańsku 174

oryginale z prawdziwkami - u mnie mieszanka prawdziwków i podgrzybków - bo tych pierwszych po prostu zabrakło - i tak wyszło pysznie - zapewniam :)  SKŁADNIKI (na 4 porcje) 400-500 g makaronu tagliatelle  500 g świeżych borowików (lub innych grzybów - mogą też być mrożone) 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz 3 łyżki dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia(...)pęczka natki pietruszki starty parmezan do posypania PRZYGOTOWANIE  Makaron gotujemy al dente zgodnie z Grzyby tniemy w paski i podsmażamy na oliwie. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy pod przykryciem 5-6 minut. Dodajemy wino i odparowujemy na dużym ogniu 2-3 minuty.  Wrzucamy na patelnię ugotowany makaron i mieszamy z posiekaną natką

Moje Kuchenne Rewelacje
Zapiekanka kebab- gyros z makaronem 146

Polub mnie na Facebooku Składniki: 500 g makarony (użyłam pełnoziarnistego ale można użyć dowolnego) 500 g fileta z kurczaka  350 g żółtego sera startego na tarce papryka czerwona 8 ogórków korniszonowych średniej wielkości Puszka kukurydzy 4 łyżki majonezu 4 łyżki keczupu 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego  Przyprawa gyros 3 łyżeczki 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Przygotowanie(...)Makaron ugotować all dente. Kurczaka pokroić w kostkę posypać przyprawą gyros i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie podsmażyć krótko na niewielkiej ilości oleju. Paprykę pokroić w kostkę a ogórki z półplasterki. Kukurydzę odczepić na sitku. W miseczce przygotować sos. Wymieszać keczup z majonezem oraz śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do naczynia żaroodpornego przesypać połowę makaronu. Następnie wsypać połowę

Kulinarne przygody
Makaron ze smażoną na maśle dynią i serkiem mascarpone 114

Powoli zaczyna się sezon na dynie, warto zrobić z niej coś więcej niż zupę dyniową. Dziś proponuję Ci dynię w wydaniu z makaronem. Danie niebo w gębie! Składniki ( 1 porcja): 1/4 małej dyni hokkaido 80 g makaronu 1 łyżka masła 80 g serka mascarpone sól i pieprz do smaku Przygotowanie: dynię obierz ze skóry i pokrój w kostkę makaron ugotuj(...)patelni rozgrzej masło i wrzuć na nią dynię smaż do jej lekkiego zarumienienia, dodaj soli i pieprzu dodaj serek i wymieszaj dokładnie z dynią na końcu wrzuć ugotowany makaron i wymieszaj wszystko razem Jak dla mnie w smaku bomba! Polecam fanom dyni ! Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Zupa pomidorowa z mieloną wołowiną i czerwoną fasolą 136

średniej grubości pora  3 średnie ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 średnie marchewki 1-1,5 litra wody (w zależności jak gęsta ma być zupa) ulubiony makaron - ja użyłam ok. 150 g spaghetti Jak przygotować zupę? Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki lub drobniej. Papryczkę chilli przekroić, usunąć nasionka i posiekać jak najdrobniej(...)Wszystko razem mieszając smażyć jeszcze przez około 1 minutę. Wsypać paprykę wędzoną i słodką - mieszać i smażyć przez kolejną minutę. Wlać wodę, przyprawić solą. Kiedy się zagotuje wsypać ulubiony makaron. Kiedy makaron będzie prawie miękki, dodać odsączoną z zalewy czerwoną fasolę (nie trzeba jej płukać) i pomidory z puszki razem z sokiem. Całość przyprawić finalnie do smaku i gotować razem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryż z kurczakiem w curry 163

Chyba każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść popularnego „chińczyka” – my również :) Z tego właśnie powodu postanowiliśmy przygotować w domu domowe

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mozzarella zapiekana z figami i szynką parmeńską w cieście makaronowym (bez glutenu) 146

byłam mała uwielbiałam jeździć do babci, gdzie dostawałam najprostsze i najpyszniejsze danie na świecie (chociaż babcia by tego pewnie nie nazwała daniem). Gdy robiła ciasto na makaron, ze skrawków, które jej zostawały, robiła dla mnie podpłomyki pieczone na prawdziwym kuchennym piecu opalanym drewnem. Ja bawiłam się pod stołem i domagałam więcej, nie wyobrażałam sobie, że może istnieć coś pyszniejszego. Były(...)cienkie, kruche i miejscami lekko przypalone.     Kiedy już byłam trochę starsza rodzice zabierali mnie i siostrę nad Adriatyk, gdzie raczyłam się prawdziwą włoską pizzą, lodami i makaronem, a dostępność świeżych owoców i warzyw wprawiała w osłupienie. Szczególnie zapamiętałam świeże figi, których próżno było szukać w polskich sklepach w latach 90-tych.     Dziś nie zjadłabym

Quinoa Raz!