Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Szpinak nie należy do najsmaczniejszych warzyw, jednak odpowiednio przyrządzony może pobudzić niejedno podniebienie. Dzisiejszy przepis to proste połączenie makaronu ze szpinakiem, kurczakiem, serem feta i przyprawami. Jest szybko i co najważniejsze smacznie. Makaron ze szpinakiem SKŁADNIKI: - 300 g makaronu penne - 450 g szpinaku (w naszym przypadku był to szpinak(...)mrożony) - 3 pojedyncze filety z kurczaka - 3 ząbki czosnku - 150 g sera fetta - przyprawy (pieprz, sól do smaku) - 2 łyżki oleju Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropelek oleju (uważamy by go nie rozgotować). Filety z kurczaka dokładnie przemywamy w letniej wodzie i kroimy w kosteczkę, następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię, przyprawiamy solą oraz pieprzem
Związek na patelniKochani :) Dzisiaj fajny szybki przepis na wspaniałą sałatkę, którą możecie jeść jako danie główne na ciepło lub jako zimną sałatkę, np. do grilla ze znajomymi ;) Nie wiemy czy znacie makaron Fregola. Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie, jest niesamowity w smaku. Zobaczcie jak ona ślicznie wygląda i koniecznie wypróbujcie ten przepis, bo smakuje jeszcze lepiej. Składniki: 1 opakowanie makaronu Fregola 500g(...)koktajlowe 10 szt. zielone pesto 2 duże łyżki jedna łyżeczka sosu chili kilka grzybów Shitake sok z 1/2 cytryny pieprz oliwa z oliwek Zabawę zaczynamy od ugotowania wody na makaron i fasolkę szparagową. Do osolonej wody wrzucamy fregolę i fasolkę, oczywiście do osobnych garnków. Gotujemy, aż będą aldente. W międzyczasie kroimy Shitake na plasterki i podsmażamy delikatnie na oliwie rozgrzanej
vegetanieolśnienie, gdyż kiedyś coś takiego jadłam u przyjaciół w Neapolu! Różnica między moim daniem ,a daniem, które zrobił Raffaele jest taka, iż Raffaele dodał cukinii surowej,bezpośrednio tartej do makaronu . Mając na uwadze niewiadome pochodzenie mojej cukinii, wolałam ja lekko termicznie przetworzyć. Składniki makaron u mnie kokardki olej kokosowy lub/i oliwa z oliwek trzy malutkie cukinie baby łyżeczka certyfikowanego suszonego(...)produkcji przeszedł na określonym obszarze. Oznaczenie D.O.P, którego warto wypatrywać na sklepowych półkach, daje gwarancję najwyższej jakości oraz niezapomnianych doznań smakowych ) Parmigiano Reggiano lub Grana Padano Zagotuj wodę, wsyp makaron i postępuj według instrukcji z opakowania. Międzyczasie rozgrzej łyżkę oliwy z łyżką oleju kokosowego na dużej , ciężkiej patelni. Cukinię zetrzyj na dużych oczkach, wsyp na patelnię, posól. Dodaj czosnek niedźwiedzi
Z Kuchni Do KuchniSałatka z makaronem i szynką Bardzo smaczna, pożywna i szybka oraz prosta w przygotowaniu sałatka. Składniki: 100 g makaronu (u mnie kokardki) 20 dkg wędzonej szynki 3-4 jajka 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 zielony ogórek 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) kilka rzodkiewek 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)starte ząbki czosnku sól, pieprz *** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę *** *** Paprykę, ogórka oraz rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę *** *** Szczypiorek drobno siekamy *** *** Szynkę kroimy w kosteczkę *** *** Wszystkie wymienione składniki przekładamy do dużej miski. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę *** *** Całość dokładnie mieszamy
Blog z Apetytemząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia słodka papryka w proszku olej Sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szkl. mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz Dodatkowo: 9 płatów makaronu do lazanii, 3 łyżki startego żółtego sera WYKONANIE Nadzienie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy(...)mieszamy miotełką, aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Formę żaroodporną smarujemy masłem, wylewamy cienką warstwę sosu, układamy 3 płaty makaronu, smarujemy 1/3 sosu pomidorowego z mięsem, kładziemy kolejną warstwę makaronu, sos pomidorowy z mięsem, makaron, sos pomidorowy z mięsem a na końcu wylewamy sos beszamelowy. Przykrywamy folią aluminiową błyszczącą stroną
słodki bratekLasagne wszyscy znacie. Moi domownicy bardzo ją lubią. Postanowiłam jednak przemycić do niej tym razem trochę więcej witamin. Składniki: makaron lasagne 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 200 g świeżego szpinaku 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli sól pieprz 2 kulki mozzarelli 150 g parmezanu lub innego sera 2 łyżki masła 3 łyżki(...)mięso się usmaży dodajemy szpinak i razem dusimy. Dodajemy pomidory i passatę. Chwilę wszystko dusimy, doprawiamy solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu pomidorowego, układamy warstwę makaronu, na nią 1/3 farszu, na farsz układamy poszarpaną mozzarellę, na to kolejna warstwa makaronu lasagne, znów farsz, mozzarella, kolejne płaty makaronu, farsz, mozzarella, zalewamy wszystko sosem beszamelowym i posypujemy parmezanem
MojaQchnia.plczasu tego przepisu na makaron z brokułami i kurczakiem Emilka dość przychylnie patrzy na brokuły. Ten makaron bardzo lubi i często o niego prosi (robię więc na zapas i mrożę porcje sosu z kurczakiem i brokułami), tez zjada chętnie klasyczną, zabielaną, warzywną zupę z dodatkiem brokułów. Postanowiłam rozszerzyć nasz brokułowy asortyment i powstała prosta zupa brokułowa z serem cheddar, inspirowana(...)właśnie powyższym przepisem. Zupa jest dość wyrazista w smaku przez cheddar, więc miałam lekkie obawy czy przejdzie, mocno ją reklamowałam, że podobna do jej ulubionego makaronu z brokułami… po pierwszej łyżce Emi spojrzała mi w oczy i powiedziała „wcale tak nie smakuje jak ten makaron”… ale zjadła cały talerz. Muszę się przyznać, że dodałam
Cooking for Emilypietruszki garść ziaren słonecznika 1-2 łyżki oliwy 100 g tartej mozzarelli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz ok. 100 g makaronu muszli Wykonanie: Fasolę kindey przepłukujemy na situ pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka. Zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na całą noc. Po tym czasie, fasolę gotujemy w wodzie, której(...)Wrzucamy do pasty odłożone suszone pomidory oraz ziarna słonecznika i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Przyprawiamy do smaku papryką słodką mieloną, papryką ostrą, bazylią, solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według informacji na opakowaniu. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ugotowany makaron nadziewamy gotową pastą z fasoli i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą
Kuchnia MagdaLenyjednym z najsłynniejszych włoskich sosów do makaronu kryje się ciekawa legenda. Jeśli bowiem swobodnie przetłumaczyć jego nazwę, wychodzi makaron po kurewsku. To właśnie spaghetti alla puttanesca . Nieprzyzwoicie pyszne. Jak każda legenda, być może ta też ma w sobie ziarno prawdy. Otóż wiele z włoskich domów uciech przyciągało do siebie klientów nie tylko damskimi wdziękami, ale też zapachem gotującego się sosu(...)chwilę, dodaj pomidory, jeśli są w całości, rozdrobnij, dopraw solą (pamiętaj, że anchovies jest bardzo słone) i pierzem, później gotuj pod przykryciem około 15 min. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, od razu podawaj. Artykuł Nieprzyzwoicie pyszne spaghetti alla puttanesca. Przepis włoskich ladacznic pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskaimprezy zapiekanki makaronowe lub ryżowe- bo można je przyrządzić wcześniej, wstawić do piekarnika i nie stać przy garnkach, kiedy przyjdą goście. Do zapiekanek i sałatek najczęściej używam drobnego makaronu przypominającego wyglądem ryż. Jakiś czas temu zrobiłam zapiekankę z cielęciną i zapomniałam jak. Marta kilka razy prosiła mnie o przepis, więc spróbowałam go zrekonstruować robiąc kolejną zapiekankę, mam nadzieję(...)jest bliska pierwowzoru :) Składniki: 400 g mielonej cielęciny 500 g makaronu w kształcie ryżu (lub innego dowolnego) - przy IO al dente lub makaron ryżowy lub ryż brązowy cebula 2 ząbki czosnku' 2 małe cukinie 3 marchewki (najlepiej młode) 400 g tomate frito ( smażonych pomidorów domowych lub do kupienia np. tutaj. ) sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii oliwa z oliwek łyżka
Cytryna&Co.łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju do podania Przepis na bigos z kapusty z chrzanem: Kapusta wigilijna z chrzanem Pizzoccheri Są tu jacyś miłośnicy Włoch i nietypowych włoskich makaronów? Pizzoccheri to po prostu gryczany makaron, ale też nazwa pysznego zimowego dania włoskiego, które może być też dobry patentem na zero waste, gdy zostanie nam za dużo bigosu. Wystarczy dowolny gryczany(...)makaron, ziemniaki, bigos i ciągnący się ser! Idealna sprawa na rozgrzewkę, o czym wie każdy, kto był zimą we Włoszech. Składniki: 50 g masła drobno posiekana cebula 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone na ósemki pół kilo bigosu z kapusty (u mnie wege, ale spokojnie może być tradycyjny) kilka listków świeżej szałwii
Ugotowane pozamiatanepietruszki garść ziaren słonecznika 1-2 łyżki oliwy 100 g tartej mozzarelli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz ok. 100 g makaronu muszli Wykonanie: Fasolę kindey przepłukujemy na situ pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka. Zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na całą noc. Po tym czasie, fasolę gotujemy w wodzie, której(...)Wrzucamy do pasty odłożone suszone pomidory oraz ziarna słonecznika i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Przyprawiamy do smaku papryką słodką mieloną, papryką ostrą, bazylią, solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według informacji na opakowaniu. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ugotowany makaron nadziewamy gotową pastą z fasoli i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą
Kuchnia MagdaLenymimo to znalazło swoich zwolenników wśród mięsożerców 😂 Takich zachwytów z ich strony dawno nie słyszałam, więc to chyba pokazuje jak dobry jest ten posiłek. Sekret tkwi w dobrym makaronie, koniecznie wędzonym i zamarynowanym tofu (według mnie 100 razy lepsze niż wersja naturalna) oraz mleczku kokosowym, które nadaje smakowitości i kremowości. Koniecznie spróbuj! Składniki (3 porcje): 150 g makaronu ryżowego(...)chwili dodaj tofu i smaż przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę i fasolkę szparagową. Duś przez 15 minut. W międzyczasie ugotuj makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu. Do patelni dodaj mleczko kokosowe, szczyptę soli (gdyby potrawa była za mało słona) i chilli. Smaż przez kilka minut na pełnym ogniu, aby odparować nadmiar
Zdrowie na języku :PDzień dobry :-) Chyba już bardzo chcę wiosnę, bo nawet zapiekanka wyszła mi w wiosennych kolorach ha ha :-) Miałam zielony makaron ze szpinakiem, do tego ogórki kiszone, oliwki, cukinia, tylko kukurydza była żółta, a musiałam ją już zużyć. Do tego starta mozzarella, i szczypiorek :-) Wyszło bardzo smacznie i kolorowo :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1/2 opakowania makaronu ze szpinakiem(...)średnich kiszonych ogórków kilkanaście zielonych oliwek mała cukinia 1/2 puszki kukurydzy pęczek szczypiorku starta mozzarella 1. Makaron gotujemy al'dente. Oliwki, cukinię i ogórki kroimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy i przepłukujemy wodą. 2. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy resztę składników i mieszamy drewnianą łyżką, żeby powstał nam taki misz masz. Całość posypujemy stratą mozzarellą. 3. Pieczemy
kruche babeczki