Makarony lubimy pod każdą postacią. Zarówno w wersji gotowanej jak i zapiekanej. Dzisiaj chcę Wam zaproponować spaghetti w sosie pomidorowym z klopsikami. Składniki: 0,5 kg makaron spaghetti 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1 łyżka musztardy sarepskiej Kamis 2 łyżki bułki tartej Do smaku pieprz kolorowy Kamis sól morska Kamis suszone pomidory z czosnkiem(...)patelnię wlac trochę oleju, dodać cebulę, przyprawę do spaghetti, pomidory razem z zalewą i całość podsmażyć. Do sosu pomidorowego dodać klopsiki, chwilkę razem podsmażyć i doprawić do smaku. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Wyłożyć na talerz porcję makaronu i dodać sos z klopsikami. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Ala piecze i gotujegorąco, że nic się nie chce robić, a co dopiero pichcić obiadki… Z wieką pomocą przychodzą półprodukty. Dziś wybrałam szybką, makaronową sałatkę na zimno. Do ugotowanego i ostudzonego makaronu dodajemy to co mamy pod ręką. Ja dodałam słoiczek warzyw w oleju “Condiriso” Saclà, oliwki i malutkie cebulki również “Saclà”, polędwiczkę bresaola, pokrojoną w cieniutkie paseczki, wędzony żółty ser i dużą(...)oddać krew), fosforu 168 mg, oraz witaminy B i PP. Więcej o bresaola możecie przeczytać u Pascala . Makaronowa sałatka z bresaola, na upały Składniki na 4 osoby: 400 g makaronu 2 słoiczki warzyw w oleju Condiriso, nie ważne że są do ryżu,z makaronem tez pyszne)) parę oliwek i cebulek w zalewie Saclà 100 g wędzonego sera żółtego
Mia Cucina Sofietaroli glownej. Niestety brak czasu sprawil, ze wiele z nich nie pojawilo sie na blogu. Pojawi sie za to teraz pyszna przekaska lub jak ktos woli danie z makaronu i cukinii. Wlasciwie przepis na cukiniowy farsz zamiescilam juz przy okazji wytrawnego crumble , ktore tym razem wykorzystalam w zupelnie inny sposob. Muszle z nadzieniem cukiniowo-smietankowym skladniki: makaron muszle okolo(...)sztuk farsz cukiniowy wykonanie: Makaron gotujemy al dente. W miedzy czasie przygotowujemy farsz z cukini i serka. Po odcedzeniu makaronu napelniamy muszle farszem. Muszle najlepiej smakuja na cieplo, ale mozna podac je rowniez na zimno. Smacznego
Przysmaki Karolkitemperatura nieco spadła udałam się do kuchni i w zaledwie 20 minut przygotowałam prosty obiad. Polecam takie danie dla tych co nie mają sił lub czasu na dłuższe gotowanie. Makaron z boczkiem i zielonym groszkiem składniki: ulubiony makaron - u mnie świderki 150 g wędzonego boczku 1 duża cebula 200 g mrożonego groszku 200 ml śmietany świeżo mielony czarny pieprz wykonanie(...)Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente.Odcedzamy. W tym czasie na 1 łyżce oliwy podsmażamy posiekaną cebulę i boczek wędzony pokrojony w cieńkie paseczki. Do dobrze wysmażonego boczki dodajemy groszek i dusimy jeszcze 5 minut. Dolewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy pieprzem. Do gotowego sosu dodajemy makaron. Po wymieszaniu nakładamy na talerz
Przysmaki KarolkiDawno nie przygotowałam żadnej sałatki więc dziś jest okazja to nadrobić. To danie dla tych, którzy lobią makarony na zimno. Idealne rozwiązanie na lato, ale myślę, że i jesienią będzie smakować. Gdy tylko skończy się sezon pomidorowy ja porzucę przygotowywanie tej sałatki, gdyż nie uznaje warzyw sprowadzanych z zagranicy, o czym już nie raz wspominałam. Moja kuchnia jest bardziej sezonowa(...)lokalna. A wracając do sałatki. Jej składniki podaje na tak zwane "oko". Sałatka makaronowa z fetą składniki dla 2-4 osób ulubiony makaron kilka pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwek zielonych lub czarnych puszka fasolki - ja użyłam flażoletki ser feta kilka listków bazylii dresing: 1 łyżka musztardy 1 łyżka winegretu 3-4 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz wykonanie
Przysmaki KarolkiNawet nie próbuję robić oryginalnego spaghetti bolognese. A, że wszyscy makaron z sosem mięsnym doprawiony ziołami w domu bardzo lubią - to robimy często coś podobnego. Używam wieprzowiny zamiast wołowiny z prostego powodu- szybciej się gotuje i co tu ukrywać jest tańsza. Gotuję z reguły większą ilość ( jak mam kogoś dodatkowo na obiedzie -a z reguły jest to w sobotę(...)zostanie to mrożę i z przyjemnością odgrzewam. Czas: 2 godziny Składniki: 1 paczka makaronu spaghetti ( 1/2 kg) 1/2 kg łopatki bez kości ( w miarę chudej) 3 średnie cebule 2 duże pomidory 15 dag koncentratu pomidorowego 30 % ( 1 1/2 małego słoiczka) cukier do smaku 5 łyżek oleju z pestek winogron suszone oregano do smaku suszona bazylia do smaku suszony czosnek
Buniabaje w kuchnimasło. Zresztą podobno Włosi sami nie za bardzo trzymają się ściśle klasycznego przepisu i tak jak u nas co dom to modyfikacja. Czas: 30 minut Składniki: 15 dag makaronu penne 1 żółtko 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 3 dag wędzonki ( u mnie szynka szwarcwaldzka) 2 łyżki masła 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki utartego parmezanu szczypta utartej gałki muszkatołowej szczypta(...)białego pieprzu mielonego Ugotować makaron penne. Odcedzić .Wrzucić ponownie do garnka w którym się gotował i dodać masło i wymieszać. W czasie kiedy makaron sie gotuje pokroić wędzonkę w cienkie paski i podsmażyć na suchej patelni na rumiano. Usiekać natkę pietruszki. Oddzielić żółtko od białka ( białko można zamrozić i użyć potem do innej potrawy). Wymieszać żółtko ze śmietanką. Wrzucić gorący
Buniabaje w kuchniMoja druga propozycja konkursowa z makaronami #omnomnom. Tym razem penne z pysznym sosem pomidorowym z bazylią, czosnkiem i kakao. Do tego idealnie doprawione pulpeciki. Niebo w gębie- mówię Wam! Kakao z pomidorami łączy się idealnie, daje niepowtarzalny smak i aromat. Musicie tego spróbować! Składniki : * 200 g makaronu penne #omnomnom * łyżka oleju z pestek dyni * łyżka sezamu * 500 g mięsa mielonego(...)łyżeczka przyprawy gyros * łyżeczka czerwonej papryki * pół cebuli * sól, pieprz * jajko * puszka pomidorów * ząbek czosnku * łyżka kakao * 2 łyżki brązowego cukru * natka pietruszki * 5 łyżek oleju rzepakowego Przygotowanie : Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Dodać olej z pestek dyni oraz sezam, dokładnie wymieszać. Mięso przyprawić, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz jajko. Wymieszać, uformować małe pulpeciki
Magiczne Życie Martycebula 2-3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki wódki puszka pomidorów bez skórki 2 ząbki czosnku 125 ml kremówki pół pęczka posiekanej bazylii sól, pieprz kolorowy 400g makaronu penne Makaron gotuję według receptury na opakowaniu. Następnie odcedzam i odstawiam w ciepłe miejsce, by zbytnie nie wystygł. W czasie gotowania makaronu przygotowuję sos. Obieram, siekam i szklę(...)wódką. W kolejnym etapie dolewam zawartość puszki pomidorów (nie odcedzam ich) i wrzucam posiekaną bazylię. Mieszam, zagotowuję, zabielam śmietanką kremówką. Doprawiam do smaku. Podaję z makaronem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiznowu nie chciało mi się gotować. Dziś był makaron, w ogóle obiad zielony. Wersja prostsza od Kokardeczki według Blondyneczki . Na życzenie mojego syna z fasolką szparagową. Składniki: 450 g fasolki szparagowej 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka 3-4 ząbki czosnku 1 mała garstka lisków świeżego tymianku sok z połowy cytryny ok. 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% pieprz(...)kostka warzywna 2 garście makaronu typu Rigatoni, czyli tzw rurki masło do smażenia Wykonanie: Fasolkę i makaron ugotować al dente.Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać czosnek, kostkę warzywną, pieprz i sok z cytryny. Do usmażonego mięsa dorzucamy ugotowaną fasolę i makaron. Całość mieszamy w woku.Na koniec wszystko zalewamy śmietanką i chwilkę podgrzewamy, żeby śmietanka
Blondynka Gotujepomysł umieszczenia "takiego prostego dania" na blogu, dodając, "maaamooo, gdyby chociaż szpinak był z własnej uprawy to rozumiem"... no cóż, szpinak kupiony, podobnie jak makaron, więc może faktycznie nie specjalnie jest co pokazać... Pene ze szpinakiem Składniki: 400 g makaronu pene 450 g szpinaku jogurt naturalny duży 3 -4 ząbki czosnku około(...)sera mozarella sól i pieprz do smaku 1-2łyżki soku z cytryny łyżka masła łyżka oliwy z oliwek Makaron ugotować w wersji al dente. Na patelni podgrzać masło i oliwę, dodać pokrojony drobno czosnek, delikatnie zrumienić, dodać szpinak (miałam mrożony), podgrzać i dusić około 5 minut. Doprawić solą i sokiem z cytryny do smaku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKolejna nieskomplikowana sałatka, do przygotowania której potrzebujemy makaronu typu ryżyk - czyli wyglądającego jak ryż makaronu. Sałatka jest pożywna ale spora dawka koperku i ogórka przekłada się na jej świeżość i lekkość:) Składniki: 250 g makaronu typu ryżyk lub łezki 1 podwójny filet z kurczaka 1 pęczek koperku 4 duże ogórki sól, pieprz 2 łyżki oleju Makaron ugotować al dente, odcedzić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałabanalnie proste danie którym moje dzieci się zajadają a ja cenię dodatkowo za ekonomiczność czasową:) Muszle z tuńczykiem w pomidorowo-czosnkowym sosie Do przygotowania potrzebować będziesz: 400 g makaronu typu małe muszelki 2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym 1 szklankę soku pomidorowego 2 ząbki czosnku zieleninkę (opcjonalnie) Wstaw wodę na makaron i ugotuj go al dente (zgodnie z zaleceniami(...)opakowaniu). Podczas gdy makaron będzie spędzał swój czas w wodnej kąpieli Ty rozgrzej patelnię, wylej na nią olej z puszek tuńczyka, wyłóż drobno posiekany czosnek, chwilę go podsmaż i dodaj rybę i sok pomidorowy. Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i po kilku minutach zdejmij z ognia. Poczekaj chwilę na makaron (bo pewnie się jeszcze gotuje;), odcedź go i zalej przygotowanym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładniki: 250 g makaronu 400-500 g filetów z moszczuka 1 opakowanie szpinaku mrożonego 1 kubek śmietany 18% 150 g sera żółtego 1 łyżeczka soli czosnkowej 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 jajko majeranek olej do smażenia mąka woda ok 100 ml Filety ryby oprószyć majerankiem potem panierować w roztrzepanym jajku i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor(...)żółty zetrzeć na tarce. Makaron ugotować, ja użyłam wstążki ząbkowanej ale może byc tez inny . Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Ugotowany makaron wymieszać z dwoma garściami startego żółtego sera i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na makaronie ułożyć kawałki usmażonej ryby. Szpinak podsmażyć na patelni, doprawić solą czosnkową i czosnkiem, dodać dwie łyżki śmietany, dokładnie wymieszać.Zestawić
Monia miesza i gotujesałatka z dodatkiem roszponki i sera gorgonzola. To nie moje smaki bo nie lubie tego sera ale mężuś bardzo lubi więc sałatka powstała specjalnie dla niego. składniki: 200 g makaronu kokardki Omnomnom 100 g gorgonzoli garść roszponki 2 garście orzechów włoskich 4 łyżki oleju lnianego 1 łyżka octu balsamicznego Jamar sól z pieprzem Kamis Makaron ugotować al'dente i przelać(...)zimną wodą. Dobrze osączyć i ułożyć na talerzach. Ser pokroić w kostkę i razem z roszponką ułożyć na makaronie. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i również ułożyć na makaronie. Do słoiczka wlać olej i ocet balsamiczny, dodać sól z pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. Gotowym sosem skropić sałatkę
Monia miesza i gotuje