lekarstwo. W związku z niedawnymi świętami i wielomiesięczną zimą, nie chcę Wam proponować ciężkich, treściwych obiadów, w zamian za nie z wiosną w sercu dzisiaj polecam lekkie danie - makaron z cukinią, kurczakiem i pesto :). Składniki: cukinia pojedyncza pierś z kurczaka makaron - wstążki (ok. 200-250g) 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży papryczka chilli 1 pełna łyżeczka pesto bazyliowego(...)wyciskamy na patelnię do kurczaka wraz z pokruszoną papryczką chilli. Zwróćcie uwagę, jak cukinia dzięki soli zmieniła objętość. Dodajemy ją do kurczaka i wszystkie składniki smażymy. W międzyczasie makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy cukinia zmięknie i na patelni nie będzie wody, zdejmujemy ją z ognia. Dodajemy gorący (nie przelany zimną wodą) makaron oraz pełną łyżeczkę pesto. Wszystkie składniki
Taste Of My DayDanie z serii kuchnia eksperymentalna by Sylwia :D Z braku pomysłu na obiad, przeszukałam moje zapasy żywności, jakie gromadzę w szafkach i gdy natknęłam się na makaron sojowy doznałam olśnienia ;) W lodówce znalazłam kawałek piersi kurczaka, otwartą puszkę kukurydzy, kiełki, oraz mrożone brokuły - miałam już wszystkie składniki do przyrządzenia pysznego dania! Składniki: makaron sojowy kilka różyczek brokułu pół pojedynczej(...)sojowy przyprawy: curry, przyprawa do dań orientalnych, pieprz Przygotowanie: Kurczaka drobno kroimy, wraz z brokułami smażymy na wolnym ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu. Przyprawiamy curry i mieszanką przypraw orientalnych. Makaron zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na 3 - 5 minut, następnie odcedzamy Na patelnię do kurczaka dodajemy kukurydzę oraz kiełki i dalej smażymy. Gdy warzywa są miękkie, a kurczak usmażony
Taste Of My Daywartościowego (pewnie każdy słyszał o kwasach tłuszczowych omega 3, o których napisano już wiele). A w dodatku są powszechnie znanym afrodyzjakiem :) Dzisiaj pomysł na frutti di mare z czarnym makaronem barwionym sephią - to połączenie zawsze się sprawdza! Składniki: opakowanie mrożonej mieszanki owoców morza (krewetki, kalmary, mule, ośmiorniczki) opakowanie (200 g) czarnego makaronu 1 mała marchew kilka czarnych oliwek 1/4 cebuli(...)przykryciem. Oliwki kroimy w cieniutkie plasterki. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy oliwki Oraz owoce morza wraz z wodą, która zebrała się na tacce po ich rozmrożeniu. W "międzyczasie" gotujemy makaron zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Po kilku minutach, gdy owoce "dojdą", a warzywa zmiękną lub jeśli wolicie będą al dente, dodajemy sok z połowy cytryny i 2 łyżki sosu
Taste Of My Daykoncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu 5 g (płaska łyżeczka) masła sól, pół łyżeczki cukru bazylia, oregano Dodatkowo: 14 g (dwa cienkie plasterki) sera błękitny lazur 85 g makaronu pełnoziarnistego (tu: penne) Przygotowanie: 1. Z pomidorów ściągamy skórkę i kroimy je na ćwiartki, posypujemy je posiekanym czosnkiem i zapiekamy w piekarniku ok. 10-15 min w temp 180 stopni (termoobieg(...)pomidorowy. Gotujemy wszystko na małym ogniu aż marchewka będzie miękka. Dodajemy oregano, bazylię (nie za dużo, według uznania, albo wcale) 5. Miksujemy zawartość garnka. Dodajemy odrobinę cukru. 6. Ugotowany makaron posypujemy "rozkruszonym" serem pleśniowym i zalewamy sosem. Gotowe. Kaloryczność: Porcja (zdjęcie): ok. 500 kcal Porcja z makaronem bez sera: ok. 450 kcal Sam sos do makaronu: ok. 160 kcal Smacznego
Malowane smakiemSkładniki: 120 gram makaronu penne bezglutenowego, u mnie z mąki kukurydzianej 1/2 bakłażana 1 puszka pomidorów w całości 1 cebulka 2 ząbki czosnku oregano bazylia 30 gram parmezanu 50 ml białego, wytrawnego wina garść orzechów włoskich kilka liści świeżej bazylii łyżka oliwy z oliwek sól pieprz Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie(...)płyn wyparuje a bakłażan zmięknie. Doprawiamy całość solą, pieprzem, oregano i bazylią. Tuż przed końcem duszenia dodajemy posiekane drobno orzechy włoskie. Na patelnię dodajemy również ugotowany al dente makaron, całość dokładnie mieszamy. Przed podaniem makaron posypujemy drobno startym parmezanem oraz listami bazylii. Gotowe
Mango PapajaSajgonki, czyli inaczej spring rolls z nadzieniem z makaronu z fasoli mung, kapusty pekińskiej z dodatkiem kurczaka, papryki i dyni. Najlepsze prosto z patelni, z dodatkiem pikantnego sosu chilli. Składniki: kapusta pekińska mała główka makaron z fasoli mung (przezroczysty) 100g filet z kurczaka 400g papryka 1 szt dynia (kostka) 1 szklanka przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, kolendra(...)smażenia Przygotowanie: Kapustę pekińską pokroić na drobne kawałki (usuwając dolne twarde części liścia). Dynię pokroić w kostkę. Kapustę i dynię zalać wrzątkiem, gotować kilka minut. Odcedzić na sicie. Makaron zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka minut, odcedzić. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawami i usmażyć na gorącym oleju. Pod koniec smażenia dorzucić pokrojoną w paski paprykę. Odcedzić z tłuszczu
głodny alergikDzisiaj na talerzu pełnia jesieni. Własnoręcznie zebrane podgrzybki, makaron i sos śmietanowy. Czy może być coś lepszego? Do tego odpowiednia ilość przypraw i można zaczynać ucztę. A jakie są Wasze ulubione przepisy na dania z grzybami? Składniki: 1/2 opakowania makaronu penne kilka podgrzybków 1/2 białej cebuli 1 łyżeczka posiekanego tymianku (albo suszonego) sól, pieprz 2-3 łyżki śmietany 1 łyżka(...)masła 1 łyżka oleju Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić na durszlaku. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, a następnie dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby. Smażyć przez kilka minut, doprawić do smaku i połączyć ze śmietaną. Na koniec dodać makaron i tymianek - wymieszać i podawać od razu
Pasja SmakuRewelacyjny pomysł na szybkie i pyszne danie. Makaronu jak zwykle możemy użyc dowolnego, ja wybrałam grube wstążki. Składniki: - 200 g makaronu - pół paczki (ok. 6 brykietów) mrożonego szpinaku - 2-3 ząbki czosnku - 2 pomidory - kulka mozarelli - 1 pierś z kurczaka - olej do smażenia - żółty ser do posypania - chilli, słodka papryka, bazylia, oregano, sól, pieprz, łyżka oleju (do marynaty) Pierwszym krokiem(...)przed przyrządzeniem, jednakże krótszy czas nie zaszkodzi :) Podczas gdy kurczak się marynuje, przygotowujemy inne składniki - trzemy mozarellę, pomidora obieramy i kroimy w kostkę, szpinakowi pozwalamy nieco się rozmrozic, gotujemy makaron, a czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie na lekko podsmażony (pilnujcie, by się nie przypalił!) czosnek wrzucamy szpinak i czekamy, aż brykiety się rozpadną. Tymczasem
Kulinarne zapędy KokosaKolejny przepyszny pomysł na makaron. Gęsty, kremowy sos serowy możemy przygotowac z ulubionych serków topionych w dowolnych kombinacjach - ja wybrałam wyraziste w smaku mazdamery, łamiąc ich smak jednym serkiem o smaku śmietankowym. Myślę, że dobrym pomysłem mogą również by serki z ziołami, bądź innymi dodatkami. Wodę możemy zastąpic śmietaną, wtedy uzyskamy gęsty dip :) Składniki: - 400 g dowolnego makaronu(...)serka topionego - 1 kostka rosołowa - 400 ml wody - 200 ml śmietany 36% - garśc poszatkowanej natki pietruszki - sól, pieprz do smaku Wstawiamy wodę na makaron. W tym czasie do rondla wlewamy wodę, gdy się zagotuje, wrzucamy do niej rozkruszoną kostkę rosołową i mieszamy, aż się rozpuści. Oczywiście użyc możemy również prawdziwego rosołu, ale ważne wtedy, by nie był on zbyt
Kulinarne zapędy Kokosasosu i są po prostu smaczniejsze od takich z puszki. Poza sezonem tylko puszkowe, za normalne przepłacimy, a i tak nie będą smaczne. Składniki: - 500g dowolnego mięsa mielonego - paczka makaronu spaghetti - dwie duże cebule - sześć pomidorów (lub jedna puszka krojonych) - nieco tłuszczu do smażenia - 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego - sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie - żółty ser do posypania Przygotowanie(...)naszego obiadu jest bardzo szybkie i proste, zaczynamy więc od postawienia wody na makaron. Można zrobić to już w trakcie przygotowań, bo najczęściej jest kilka minut różnicy pomiędzy gotowością makaronu i sosu, ale nie stanowi to jakiegoś wielkiego problemu. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej mięso i czekamy, aż się usmaży
Kulinarne zapędy Kokosalubi ona eksperymentów. Pogoda brzydka.. pada, lecz humor poprawiony przepysznym spaghetti. Piątek-czyli bezmięsnie, ale z pyszną, ostrą cukinią. W sumie.. jeśli miałabym jeść tylko makarony i zielone warzywka.. mogłabym zostać wegetarianką! Sezon na cukinie dopiero się "zaczyna".. a ja już mam w głowie tyle pomysłów! No cóż.. byle do sezonu! A teraz(...)garów! Składniki: Garść makaronu (tagliatelle, spaghetti, jakieś inne niteczki) Średnia cukinia Garść migdałów 1 łyżka jogurtu greckiego Sól Pieprz Tymianek Ostra papryka Przygotowanie: Makaron ugotować al dente, tyle ile pisze na opakowaniu. Na patelni uprażyć migdały i następnie przesypać do miseczki. Natłuścić patelnię oliwą/olejem/masłem, wrzucić na nią startą na średnich oczkach cukinię. Dodać przyprawy
CzarnawisienkaZapraszam na włoski obiad pełen pięknych zapachów i aromatów - makaron penne z passatą pomidorową, białym winem i filecikami anchois :) Składniki (3-4 porcje): 400 g makaronu penne 6 filecików anchois 1/2 szklanki passaty pomidorowej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina łyżka posiekanych listków bazylii 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oliwy 100 g żółtego sera(...)pieprzem (mniej więcej po 1 łyżeczce). Całość dodajemy do passaty z winem i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 10 minut (nie doprowadzamy do wrzenia!). 3. W osobnym garnku przygotowujemy makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedzamy i wykładamy na talerze - NIE przelewamy zimną wodą. Na makaron kładziemy garść startego sera, a na wierzch wykładamy po 1-2 łyżki sosu. Smacznego
My Culinary ArtAromatyczne połączenie gruszki i banana z korzennymi przyprawami, a do tego mieszanka ziaren, makaron pełnoziarnisty i twaróg- prawdziwa gratka dla wszystkich łasuchów i obiad w nieco niekonwencjonalnym wydaniu. Główny posiłek dnia w słodkiej wersji to u mnie prawdziwa rzadkość. Jednak przychodzi taki moment, że każdy może się znudzić kurczakiem i rybami, które w moim przypadku niemalże codziennie goszczą(...)inne ulubione owoce i dostosować do swoich zachcianek. Cała porcja to 476kcal w tym 28,7g białka , 6,6g tłuszczu , 79,3g węglowodanów oraz 11,8g błonnika . SKŁADNIKI: 40g makaronu pełnoziarnistego spaghetti- przed ugotowaniem 155g gruszki- po obraniu 50g + 40g banana- po obraniu 100g twarogu chudego 10g mieszanki Słoneczne Pola cynamon imbir gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według instrukcji
peanutbuttermonsterumysł otwiera się na nowe smaki.. i tak właśnie powstało to danie, pyszne, wykwintne i olśniewające swym smakiem. Składniki (na dwie porcje, bo ukochany też głodny): 110 gram makaronu razowego mała cukinia garść słonecznika duży pęczek świeżej bazylii 50 gram twardego, żółtego sera- u mnie francuski Comte łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 10 czarnych oliwek(...)suszonych pomidorów dwie łyżki startego żółtego sera kilka listków bazylii kilka pestek słonecznika W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Cukinię kroimy w plastry i grillujemy na patelni grillowej z łyżką oliwy z oliwek, doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. W kielichu blendera umieszczamy grillowaną cukinię, liście bazylii, garść pestek słonecznika
Mango Papajaspaghetti to tylko bolońskie... aż pewnego dnia przyszedł czas na zmiany :) Zmiany takie, że na obiad pojawiło się spaghetti carbonara z podsmażanym boczkiem... mmm... pychotka :D Składniki: 500 g makaronu spaghetti, 400 ml śmietany 12%, 300 g boczku wędzonego lub parzonego, 100 g żółtego sera, 2 cebule, natka pietruszki. Przygotowanie: Makaron spaghetti gotujemy, dodając do wody(...)łyżeczkę soli. Nie dodajemy oleju! Olej powoduje, że sos będzie spływał po makaronie, zamiast się przyklejać do niego. Boczek kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na patelni, aż się lekko przypiecze. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy z boczkiem. Wszystko zalewamy śmietaną i rozpuszczamy w niej żółty ser. Gotujemy, aż do zgęstnienia na małym ogniu. Polewamy takim sosem makaron
Aga w kuchni