makarony - 24536 przepisów (strona:420/1636)

Spaghetti w sosie serowo-koperkowym 189

makaron to świetna alternatywa, jeśli nie mamy za dużo czasu na gotowanie obiadu. A spaghetti smakuje świetnie! Składniki: makaron (u mnie spaghetti) 100 g naturalnego serka topionego 100 ml mleka (dałam odrobinę mniej) sól do smaku siekany koperek Sposób przygotowania: 1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. 2. W rondelku umieszczamy serek i mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia. Delikatnie solimy i dodajemy(...)siekany koperek. 3. Sos wlewamy do odcedzonego gorącego makaronu, mieszamy i podajemy. Smacznego!!! Źródło: Qulinarny blog

Kuchnia domowa Ani
Spaghetti z mięsem i cukiniowym leczo 170

Ostatnio staram się jak najwięcej wykorzystać przetwory, jakie mi jeszcze zostały. Do przygotowania tego sosu do makaronu użyłam leczo z cukinii . Składniki: ulubiony makaron spaghetti lub inny makaron Sos: 500 g mięsa mielonego (od łopatki) 1 słoik leczo z cukinii (500 ml) sól, pieprz 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku olej Sposób wykonania: 1. Mięso obsmażamy na oleju(...)zrumienioną posiekaną cebulkę i zmiażdżony ząbek czosnku. 2. Do mięsa dodajemy całą zawartość słoika z leczo. Mieszamy, dusimy chwilę, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. 3. Sos podajemy do makaronów. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tagliolini z krewetkami 151

jakiegoś czasu chodził mi po głowie makaron barwiony atramentem z ośmiornicy... W końcu znalazłam i musiałam wypróbować! Składniki: 250g makaronu tagliolini barwionego atramentem, 150-200g krewetek Vannamei białych mrożonych, puszka pomidorów krojonych, 100g masła, 5 ząbków czosnku, 2 garści roszponki, łyżka oliwy z oliwek, chilli w płatkach (lub proszku), trawa cytrynowa w proszku, sól, pieprz. Gotujemy makaron zgodnie(...)smaku.  Do gotujących się pomidorów dodajemy chilli i sól do smaku i jeszcze przez chwilę podgrzewamy. Na talerz wykładamy umytą roszponkę (może być rukola- wedle upodobania ). Nakładamy makaron dodajemy pastę pomidorową. Krewetki nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Farfalle z łososiem wędzonym 225

zrobiony posiłek. I wtedy ten przepis będzie idealny, niewielka ilość składników i prostota wykonania to jest to. A przy tym bardzo smacznie. Polecam! składniki (3 porcje) 250 - 300 g makaronu  Farfalle  1 duża szalotka ok 120 g rzadkiej śmietanki 30 % 100 - 150 g łososia wędzonego, pokrojonego w mniejsze kawałki  pieprz łyżka kaparów  koperek do posypania - opcjonalnie(...)chwilę obsmażać mieszając. Wlać śmietanę, doprawić pieprzem, dodać kapary. Wymieszać. Podgrzewać przez 2 - 3 minuty na małym ogniu.  Doprawić cytryną.  W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie  makaron (zgodnie z opisem). Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając 2 - 3  łyżki wody z gotowania makaronu. Makaron przełożyć do miski, polać sosem, łososiowym, posypać

Stare Gary
Łazanki z Kapustą i Grzybami 207

farsz: nieduża główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików) 3 nieduże cebulę masło do smażenia (ok. 50 g) sól  pieprz 500 g makaronu łazanki duża cebula + masło na omastę   Łazanki z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc. Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka(...)kapusty z cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę). Całość należy dość często mieszać, aby farsz nie przypalił się.  Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron ł azanki gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu ( do wody warto dodać ok. 2 łyżki oleju - wtedy makaron nie powinien się posklejać) . Odcedzony makaron mieszamy z przygotowanym farszem

Słodka Strona
Pappardelle z anchois 124

Totalna zmiana smaków jeżeli interesuje Ciebie, to przepis ten jest właśnie w punkt. Oczywiście pochodzi z Italii południowej, rewelacyjne połączenie, zaskakujące , lekko kwaśne i pikantne. Dla wielbicieli makaronów i niebagatelnych przepisów. Dla dwóch osób : - jedna cytryna, wymyta i wyszorowana - garść rukoli - anchois 60 g - spora garść orzechów włoskich - 3 duże ząbki czosnku - 15-20 sztuk oliwek zielonych - 4 łyżki oliwy(...)oliwek - sól, szczypta mielonego peperoncino - 400 g makaronu, szerokie wstążki Do blendera lub miksera wrzuć anchois, orzechy, czosnek, oliwki, startą skórkę od cytryny oraz sok z tej cytryny, dwie łyżki oliwy z oliwek oraz rukolę, szczyptę peperoncino. Wszystko razem zmiksuj i wyłóż na patelnię, dodaj pozostałe dwie łyżki oliwy. Podczas gdy makaron zacznie się gotować, Ty na małym delikatnym ogniu

Pasje Jolki
Sałatka z pomidorów i sera 248

sałatka z pomidorów i sera – szybka w przygotowaniu, a jeśli makaron ugotujemy al dente, to również stosunkowo zdrowa… Najlepsze sałatki muszą być proste i smaczne jak ta z pomidorami, bazylią i serem…. Jest dobra na grila i na przyjęcie. Czy może komuś nie smakować..;)? Serdecznie zapraszam! Sałatka z pomidorów i sera: ok. 300 g makaronu rurki(...)pomidorów 150 g startego żółtego sera 3 ząbki czosnku 10-15 listków bazylii (opcjonalnie) 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz   Makaron gotuję w osolonej wodzie aż będzie al dente (czyli miękki ale stawiający lekki opór zębom), odcedzam, przelewam zimną wodą, odcedzam ponownie i zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Pomidory myję i kroję w kostkę. Ser żółty ścieram na tarce. Makaron

UgotujmyTo.pl
Zupa krem z soczewicy 186

krokiety … było kotlety …. zapiekanki , a teraz przyszła pora na zupę! Robi się ją błyskawicznie i jest niesamowicie sycąca! Śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad! Ja podałam z makaronem , Wy możecie zrobić to również z ryżem , groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi grzankami. Polecam! SKŁADNIKI: - soczewica zielona – 1 szklanka - soczewica czerwona – 1 szklanka - bulion warzywny(...)sól – 1 łyżka - pieprz – 1 szczypta - śmietana słodka 18% – 50 ml - makaron muszelki – 100 g - marchew – 2 szt - koperek – 1 pęczek - masło – 20 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Soczewicę zalewamy wodą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Podsmażamy na patelni

Ostra na Słodko
Cannelloni zapiekane z ricottą i bakłażanem 145

wielbicieli bakłażana jest tak samo wielu jak jego przeciwników. Ja za każdym razem w sezonie letnim staram się wykombinować z niego coś smacznego! Były już kotleciki … był MAKARON ZAINSPIROWANY PRZEPISEM J.OLIVERA … i była też TARTA . Dziś mam dla Was kolejny rewelacyjny pomysł na jego wykorzystanie! Rurki cannelloni z delikatnym serowym farszem z kremowej ricotty , doprawionej do smaku sola(...)odrobiną czosnku … zapiekane pod kołderką z bakłażanów i mozzarelli. Danie niesamowicie smaczne a zarazem delikatne! Polecam! SKŁADNIKI: - makaron Cannelloni – 10 szt - bakłażan – 1 szt - bulion – 250 ml - cebula – 1 szt - sól - pieprz - mozzarella – 1 szt - ricotta – ok. 200 g - oliwa z oliwek – 125 ml - szczypiorek – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy

Ostra na Słodko
Tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowym 161

specjalnie nie należę , ale za to do wielbicieli krewetek jak najbardziej! Z całą pewnością przepisy z ich wykorzystaniem będą się tu pojawiały coraz częściej. Dziś mam dla Was przepyszny makaron tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowym z dodatkiem aromatycznego czosnku , pora i świeżej papryki. Odpowiedni doprawiony sprawi , że z tak prostego dania stworzymy przysmak godny najlepszej restauracji! Polecam! SKŁADNIKI(...)porcje ) * makaron tagliatelle – ok. 250 g * krewetki – ok. 20 szt * cebula dymka – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * papryka czerwona – 1 szt * por – 1 szt * przecier pomidorowy – 2 łyżki * bulion warzywny – 1 szkl * sól , pieprz , papryka , cukier – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , dodajemy posiekaną cebulkę , czosnek i pokrojonego w piórka

Ostra na Słodko
Spaghetti carbonara. 333

zrobienia sos, danie po zjedzeniu którego ma się ochotę usiąść i rozkoszować się wspomnieniami smaku który jeszcze długo pobrzmiewa w naszych kubkach smakowych. Panie i Panowie - CARBONARA! 1 opakowanie makaronu spaghetti (400g) ok 200g boczku wędzonego, pokrojonego w paseczki lub kosteczkę 3 jaja 3 łyżki śmietany duużo startego parmezanu kilka ząbków czosnku świeżo mielony pieprz Gotujemy makaron, w tym czasie(...)szykujemy sos: podsmażamy boczek, na koniec dodając pokrojony w plasterki czosnek. Jajka bełtamy ze śmietaną i parmezanem oraz pieprzem. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię do boczku, zalewamy masą jajeczno-serową i na maleńkim ogniu mieszamy dokładnie. Masa ma pozostać płynna, musimy uważać, żeby nie usmażyć jajek. Podajemy natychmiast. Na talerzu posypujemy sobie dodatkowo pieprzem i parmezanem. Uwaga

Z butelką mleczka w tle
Zapiekanka Makaronowa z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym 481

sosie pomidorowym i serem żółtym.  Pożywna, sycąca, a przy tym smaczna - świetny pomysł na codzienny obiad.  Zapiekanka Makaronowa z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym - Składniki: 400 g makaronu 350 g mięsa mielonego duża cebula 3 ząbki czosnku papryka (może być konserwowa) pomidory w puszce (krojone) 250 g żółtego sera do zapiekania (np. gouda, edamski) 200 g śmietany(...)jajko przyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmaryn sól, pieprz (można również użyć gotowej mieszanki przypraw do mięsa mielonego)  Zapiekanka Makaronowa z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym: Makaron gotujemy al dente. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy czosnek, paprykę i chwilę smażymy. Następnie wrzucamy mięso mielone i za pomocą widelca rozdrabniamy je na patelni. Gdy mięso zbrązowieje wrzucamy pomidory

Słodka Strona
Łazanki z Cukinią i Pieczarkami 282

Łazanki w takim połączeniu smakują wyśmienicie, a przy tym są z pewnością zdrowsze i mniej kaloryczne niż tradycyjne. Godne polecenia.   Łazanki z Cukinią i Pieczarkami - Składniki: 400 g makaronu "łazanki" farsz: duża cebula 4 ząbki czosnku 250 g pieczarek 500 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu) sól, pieprz, bazylia w proszku masło  Łazanki z Cukinią i Pieczarkami(...)drobno pokrojony czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy pieczarki, a po ok. 4 minutach cukinię. Dusimy do momentu zmięknięcia.  Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Makaron "łazanki" gotujemy w osolonym wrzątku (możemy do gotującej wody dodać ok. 2 łyżki oleju - wtedy makaron nie powinien się posklejać). Ugotowany makaron dodajemy do farszu i dokładnie mieszamy

Słodka Strona
„Chińczyk” 348

względu na ilość składników do krojenia. Przepis był dotychczas domową tajemnicą i po raz pierwszy ma szansę wyjść na jaw ;). Serdecznie polecam! Składniki (na 6 porcji): 400 g makaronu z fasoli mung lub sojowego 300 ml sosu sojowego (przynajmniej) 100 g masła 50 g suszonych grzybów mun lub shitake 4 filety z kurczaka  3 papryki (zielona, żółta, czerwona(...)salaterki. Grzyby mun moczyć w wodzie przez 15-30 minut. Następnie przepłukać i gotować przez 10. Ostudzić i pokroić w paski. Odstawić. Zagotować w dużym garnku wrzątek i wrzucić makaron. Po 3 minutach odcedzić. Dokładnie opłukać zimną wodą i odsączyć. Podzielić na 2 lub nawet 3 partie i kolejno smażyć na patelni z rozgrzanym masłem, podlewając pod koniec sosem sojowym

Food Square