serem. Jest ono bardzo łatwa i stosunkowo szybka w przygotowaniu, co pewnie zadowoli wszystkich zapracowanych. Nie nalezy niesety do dan dietetycznych, ale jest prosta i sycaca. Składniki: 250g ulubionego makaronu, najlepiej cienkie rurki (kolanka) puszka tuńczyka w oleju 2 czerwona cebula 2 łyżki natki pietruszki 200g żółtego sera 200ml śmietany 1 jajko 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Przygotowanie(...)Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Makaron dokładnie wymieszać z tuńczykiem, drobniutko posiekaną cebulą, posiekaną natką pietruszki i połową sera. Jajko rozkłócić ze śmietaną, dodać gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem. Makaron zalać śmietaną i dokłądnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia do zapiekania, posypać pozostałym serem, popruszyć papryką w proszku. Zapiekać przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Codzienne GotowaniePonieważ sezon jesienno - dyniowy nadal jest w pełni, postanowiłam przygotować kolejne danie z wykorzystaniem tego wspanialego warzywa. Tym razem jest to makaron z sosem z dyni z rodzynkami i chrupiącym bekonem, aby uzyskać równie smaczną wersję wegetariańską tego dania wystarczy pominąć bekon, który nie jest tu konieczny, ale stanowi ciekawe urozmaicenie dla miękkiego makaronu i lepkiego sosu. Danie jest(...)jesien;) Składniki : 60-70 dkg miąższu z dyni 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku łyżeczka swieżego imbiru 2 garście rodzynek kilka plastrów bekonu 250g makaronu świderki 250ml śmietany papryka słodka, papryka ostra (do smaku) szczypta kurkumy szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej tymianek, szałwia, rozmaryn (so smaku) sól, pieprz parmezan olej do smażenia Przygotowanie: Dynie oczyścić i obrać
Codzienne Gotowaniepiersią z kurczaka. Salaka jest bardzo smaczna - polecam! Wraz ze mną danie z 3 składników przygotowały: Panna Malwinna i Mops . Składniki : 150-200g drobnego makaronu (u mnie literki) 3 ugotowane buraki pół opakowania sera feta (może być nieco więcej) kilka plastrów chudego bekonu 2 łyżki koperku (u mnie suszony) 2 łyżki oliwy(...)oliwek extra virgin 2 łyżki syropu klonowego sok z po ł owy cytryny (malej) szczypta tymianku s ó l, pieprz Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Bekon zgrillować, aby był chrupiący, gdy przestygnie pokroić na mniejsze kawałki. Buraczki pokroić w drobna kosteczkę. Makaron, bekon i buraczki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać, wykruszy fetę. W malej
Codzienne GotowanieMimo połowy kwietnia, nadal jakoś nie czuć wiosny, dlatego też postanowiłyśmy spróbować przywołać ja przygotowując pyszne, wiosenne danie z kuchni włoskiej. Ja zdecydowałam się na makaron z zielonymi warzywami - szparagami, groszkiem i bobem. Takim oto wiosennym daniem zaklinałyśmy wiosnę razem z Zuzią , Panną Malwinną i Mopsem . Składniki : porcja makaronu farfalle pełnoziarnistego (~150g) kilka łodyg dymki mały pęczek szparagów(...)pół kubka mrożonego zielonego groszku pół kubka mrożonego bobu 2 łyżki serka Philadelphia 100ml śmietany bazylia (u mnie łyżeczka suszonej) sol, pieprz masło do smażenia Przygotowanie : Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć na maśle wraz z dymką. Groszek i bób zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Bób obrać ze skórki i wraz
Codzienne Gotowaniepełni, postanowiłam to wykorzystać i przygotować spaghetti z sosem paprykowym. Sos jest pyszny, aromatyczny i bardzo paprykowy - fantastyczny dla wszystkich fanów tego warzywa. Wraz ze mną danie z makaronu z dodatkiem papryki przygotowała Malwina . Składniki : 4 czerwone papryki 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej i pikantnej papryki szczypta płatków chilli sól, pieprz(...)ulubionego makaronu (u mnie spaghetti) Przygotowanie : Papryki upiec w piekarniku, aż będą miękkie (około 30 minut w 180 stopniach, w połowie czasu można je odwrócić). Ostrożnie wyjąć (najlepiej szczypcami), owinąć w folię i odstawić na kilka minut, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Makaron ugotować al dente i odcedzić. W międzyczasie na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, doprawić
Codzienne Gotowaniesię mnóstwo gotować. A zaczynam od wspólnego gotowania, tym razem wraz z Mirabelką i Mopsem postanowiłyśmy przygotować danie z jednego przepisu, jest to bardzo prosty, ale jednocześnie niesamowicie smaczny makaron z przepisu Jamiego Olivera . Jeżeli jesteście ciekawi naszej interpretacji tego dania to zapraszam: Składniki : 200g spaghetti (w oryginale bucatini) 1-2 ząbki czosnku 1 duża papryczka chili 2 fileciki anchovy(...)200g pomidorków wiśniowych puszka tuńczyka w oleju (180g) 1 łyżka drobnych kaparów sok z połowy cytryny 100g rukoli sól, pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać nieco oliwy, najlepiej z tuńczyka, w razie potrzeby dodać innej i przesmażyć na niej pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, papryczkę chili i fileciki anchovy. Chwilę przesmażyć po czym dodać
Codzienne GotowanieSzybkie w przygotowaniu i smaczne łazanki. Przeważnie staram się robić domowy makaron, ale w ramach "czyszczenia" półek wykorzystałam dwa rodzaje zaczętych już makaronów, bo nie lubię jak mi się takie plątają. Świeża kapusta i przede wszystkim chrupiący boczek dopełniają całości. Składniki: Na dwie porcje: ok 1/2kg dowolnego makaronu 1 mała główka kapusty lub połowa dużej 2 listki(...)był chrupiący. Do usmażonego boczku dodać drobno posiekaną cebulę i kapustę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć wszystko razem do miękkości uważając by się nie przypaliło. Podawać z ugotowanym makaronem. Smacznego
Kuchnia w czekoladzieKremowy cytrusowy sos do makaronu? Dlaczego nie! Ten bardzo ożywczy w smaku sos jest szybki, delikatny i niesamowicie inny od wszystkiego, co do tej pory jedliście. Naprawdę warto chociaż raz go spróbować. Pomarańcze koniecznie trzeba najpierw dokładnie umyć w zimnej wodzie — owoce w naszym klimacie są utrwalane przez opryskiwanie specjalnym woskiem, który zapobiega utracie wilgoci podczas ich transportu i przechowywania(...)pieprz (czarny lub kolorowy) i delikatnie solimy sos. Mieszamy całość dokładnie i chwilę wszystko razem gotujemy — 2-3 minuty. Wkładamy do rondla z gotującym się, lekko zredukowanym sosem odcedzony makaron, mieszamy dokładnie, cały czas na gazie. Pod wpływem ciepła sos powinien już widocznie zgęstnieć i oblepić makaron — jak carbonara . Rozkładamy porcje na talerze, posypujemy pozostałą skórką pomarańczową i ewentualnie jeszcze
Karo in the KitchenMakarony przygotowywane o każdej porze roku mogą być smaczne, syte i rozgrzewające. Wystarczy kilka składników, tak zrobiłam dzisiaj. Miałam woreczek zamrożonej świeżej kukurydzy, nieco rukoli, oliwki kalamata i pomysł na obiad gotowy! Nie korzystam z przepisów w książkach kulinarnych, zdecydowanie bardziej wolę użyć własnej wyobraźni, wtedy gotowanie jest przyjemniejsze, nie martwię się, że zapomniałam kupić dany produkt i w środku(...)nocy muszę wyjść do sklepu. Pełnoziarniste rurki z kukurydzą, rukolą i oliwkami kalamata Składniki: makaron małe penne pełnoziarniste na dwie porcje 4 garście rukoli 1 szklanka kukurydzy świeżej lub osączonej konserwowej 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego oregano 2 szczypty suszonych płatków chili sól 1/2 szklanki oliwek kalamata nadziewanych suszonymi pomidorami 4 łyżki oliwy z oliwek pomarańczowa Przygotowanie: Makaron gotujemy
Moja smaczna kuchnias.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ROSÓŁ Z MAKARONEM Składniki na rosół: - dowolne mięso z kurczaka (najlepiej bardziej tłuste części - skrzydełka, nogi etc.) - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - kawałek selera - 1 por - 2-3 liście laurowe(...)laurowe, ziele angielskie i kolorowy pieprz. Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Wyciągamy mięso i obieramy je z kości. Siekamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Solimy. Składniki na makaron: - 200 gramów semoliny - 100 gramów mąki pszennej - 1 jajko - 1 żółtko - 2 łyżki oliwy - 1/4 szklanki wody Przygotowanie makaronu: Zagniatamy ciasto z podanych składników, dbając by nie dodać zbyt dużej
Życie zamknięte w smakuCześć ! Mam dziś dla Was propozycje na szybki i pyszny obiad. Co powiecie na makaron penne ze szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym ? Gwarantuję, że pokochacie to danie Składniki: makaron penne 100 g szpinaku (świeże liście) 1 łyżka drobno startego grana padano Składniki na sos: 1 żółta cebula – pokrojona w drobną kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę(...)łyżeczka cukru, szczypta słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 – 2 łyżki drobno startego grana padano Wykonanie: Szpinak przepłucz pod wodą, osusz i usuń twarde łodyżki. Makaron ugotuj al dente. Sos: W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem, cukrem i słodką papryką. Całość
Moja pasja smakustrrrraszną ochotę . Z racji awersji Pana Męża do wszystkiego co dietetyczne, przedstawiam propozycję na obiad jednoosobowy - akurat dla średnio-żartej jednostki płci żeńskiej . Składniki na porcję 1-osobową: makaron razowy (50g) - ważyć suchy, przed gotowaniem 3 brykiety szpinaku mrożonego (100g) - ważyć jeszcze zamrożony kilka brukselek (100g) 1/2 kostki chudego twarogu (100g) 2 ząbki czosnku - wedle smaku i uznania(...)łyżeczka oliwy - do smażenia sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany - dowolne przyprawy do smaku Makaron ugotować zg. z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć na sitku. Brukselkę umyć, obrać z wierzchnich listków, podciąć końcówki i obgotować w posolonej wodzie na pół-miękko - sprawdzać widelcem . Wyłożyć do odsączenia na sitku, które następnie położyć na garnku z gotującą się wodą od brukselki - aby warzywka
Grunt to przepis!Pomidorowa bez konserwantów z domowym makaronem... Jak byłam mała to była moja ulubiona zupa, potrafiłam zjeść jej trzy talerze. A to taki mały powrót do przeszłości, zupa jaką gotowała mama czy babcia bez tych wszystkich kostek, weget a smak dokładnie taki jak dawniej. Pychotka. Wywar: 40 dkg łopatki 40 dkg żeberek włoszczyzna cebula przypalana pęczek pietruszki sól, pieprz(...)przesmażamy na łyżeczce masła dodajemy trochę soli i pieprzu, jak ktoś lubi to czosnek czy bazylię, jak odparują przecieramy przez sito i dodajemy do wywaru. Do talerza wkładamy ugotowany makaron i zalewamy zupą. Możemy dodać też śmietankę, ja wolę bez ;) Makaron: na 100 g mąki dajemy 1 jajko + szczypta soli Składniki na makaron ugniatamy, wałkujemy cieniutko i przepuszczamy przez
Pelusiowa Kuchniaraczej brakuje czasu na przygotowywanie skomplikowanych dań. I właśnie dlatego chciałabym Wam zaproponować bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. A że łosoś i szpinak to moje ulubione połączenie makaron ten często gości w naszym domu. Jednym słowem mogłabym go jeść codziennie. A dziś postanowiłam je trochę urozmaicić i dodałam sera fety. I powiem Wam, że wyszło(...)jakaś smaczna odmiana tradycyjnego dania. Zapraszam!!! Składniki: 100 g wędzonego łososia, 400 g szpinaku w liściach ( mrożony), 0,5 kostki sera fety, 1 cebula, sól, pieprz, dowolny makaron, olej do smażenia Wykonanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy. Jak już będzie miękka dodajemy szpinak. Dusimy, przyprawiamy solą i pieprzem. Soli nie dajemy dużo, ponieważ
Passion of CookingMakaron vermicelli to makaron w kształcie długich cienkich nitek, tutaj połamanych na małe kawałki. Robiony jest z twardej pszenicy durum, kasza bulgur również robiona jest z pszenicy durum. Kupiłam już taką mieszankę bulguru i makaronu i stwierdziłam że do sałatki będzie super. Zapraszam na przepyszną sałatkę, bardzo zdrową i pożywną. Sałatka z bulguru, makaronu vermicelli i ziół. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowanie