makarony - 24536 przepisów (strona:398/1636)

Makaron z Mięsem Mielonym z Sosem Tikka Masala 152

Czasem mam ochotę na szybki obiad i dziś właśnie był ten dzień. Przygotowałam bardzo dobry makaron z mięsem mielonym wołowym i sosem kupnym z Lidla Tikka Masala. Nie byłam przekonana do tego sosu bo zazwyczaj dodaję do kurczaka ale na prawdę z połączeniu z wołowiną jest pyszny.  Zapraszam:) SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 300 g dowolnego makaronu(...)czerwona papryczka chilli 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej cebuli pieprz  10 dag sera żółtego  olej lub oliwa do smażenia mięsa ( bardzo mała ilość) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Makaron gotuję jak w instrukcji na opakowaniu. Czosnek, papryczkę oraz cebulę kroję drobno w kostkę.  Na rozgrzany olej wykładam mięso.  Smażę po ok 5 min dodaję papryczkę, czosnek, cebulę

Gotowanie Patki
Makaron chow mein z krewetkami, cukinią, marchewką i świeżym imbirem 139

Święta, święta i po świętach. Świąteczne potrawy już mi się opatrzyły. Dziś przygotowałam świetny makaron chow mein z krewetkami, cukinią i marchewką. W daniu wyczuwalny jest świeży imbir i sos sojowy. To zdecydowanie moje smaki. Danie niezwykle aromatyczne i błyskawiczne w przygotowaniu. Lubię to ! Składniki (2 – 4 porcje): makaron chow mein 16 – 20 krewetek 1 cukinia 1 marchewka(...)wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Przygotuj wszystkie składniki: imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce i małych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę obierz i pokrój na cienkie plasterki. Cukinię pokrój na cienkie plastry. Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulę i smaż do momentu

Moja pasja smaku
Kurczak w sosie śmietanowo-brokułowym z makaronem 173

Proste i smaczne danie przy minimalnej ilości składników ;-) SKŁADNIKI 2 małe piersi z kurczaka oliwa 1 brokuł 1 duża śmietana 18% (330 g) 2 ząbki czosnku makaron rurki lub inny sól, pieprz 1 łyżka mąki pszennej (np. Wrocławska) + nieco wody WYKONANIE Brokuła obrać w różyczki i ugotować (na parze 6 minut, w wodzie 3-4 minuty). Piersi z kurczaka(...)dodać łyżkę mąki i wymieszać żeby nie było grudek. Wlać do gotującego się sosu, wsypać różyczki brokuła i wymieszać. W razie potrzeby doprawić pieprzem lub solą. W międzyczasie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu (ilość makaronu według Waszych preferencji, u mnie było to około 250 g). Makaron można wymieszać z sosem lub podawać osobno (u mnie wymieszane

Passions hobbies life
Dietetyczna kutia 153

Maka ron razowy  à la   ku tia (Danie jednoosobowe) Dietetyczna kutia- makaron razowy z twarożkiem z miodem, makiem, daktylami i migdałami. Taka kutia, nie kutia. Zdecydowanie wolą tę wersję od oryginału, ponieważ robi się ją 10 minut i można zamienić rodzynki na suszone daktyle, które uwielbiam. Składniki: 70g makaronu razowego świderki 100g twarożku grani bądż zwykłego twarogu zmieszanego(...)łyżką śmietany lub ricotty łyżeczka maku łyżka miodu 3 suszone daktyle 5 migdałów (namoczonych przez noc i obranych ze skórki) lub płatki migdałowe Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Daktyle drobno siekamy, a migdały przekrawamy na pół lub cieniej tworząc płatki migdałowe. Ugotowany makaron przekładamy na talerz i dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy

Moja Micha
Castellane z grzybami w sosie gorgonzola 145

szybko. Jeśli nie posiadacie mrożonych grzybów, alternatywą mogą być pieczarki, które podsmażymy razem z cebulą. Smak gorgonzoli jest lekko zredukowany przez śmietanę. Wspaniale komponuje się z grzybami i makaronem.   Składniki 400 g makaronu castellane 200 g mrożonych grzybów 100 g sera gorgonzola 150 g śmietany kremówki 1 cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 500 ml bulionu warzywnego natka pietruszki(...)Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Posiekaną cebulę szklimy na rozgrzanym tłuszczu, zalewamy gorącym bulionem i wrzucamy zamrożone grzyby. Gotujemy 15 min, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser, rozpuszczamy. Do całości dodajemy śmietanę, cały czas mieszając by nie powstały grudki, redukujemy sos do ulubionej konsystencji. Do sosu wrzucamy

R'n'G Kitchen
Makaron z cukinią, pomidorami i parówkami 108

danie nazwać. Sałatka? Chyba do tego najbliżej temu daniu. Jedno jest pewne: można się tym najeść do syta. Nie podam Wam proporcji, sami zdecydujcie ile czego dodacie.  Składniki: makaron - użyłam kokardek cukinia cebula czosnek pomidory cienkie, dobrej jakości parówki świeża bazylia odrobina oliwy sól i pieprz Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Nie powinien być miękki, lecz al dente(...)Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, czosnek i cukinię. (Cukinia również nie powinna być miękka, lecz al dente.) Bazylię posiekać. Wszystko dodać do makaronu, przyprawić i wymieszać.  Parówki obsmażyć ze wszystkich stron, dodać do makaronu. Podawać z pokrojonymi w cząstki pomidorami.  Dla tych, którzy lubią cukinię mam również placki z cukinii

Codzienna kuchnia niecodzienna
Proste i szybkie lasagne bolognese 207

mojej kuchni często goszczą wszelkiego rodzaju makarony. Tak wiem, nie są zbytnio zdrowe, ale jakie są smaczne! Uwielbiam włoską kuchnię! Istnieje tak dużo dań z wykorzystaniem makaronów. Dziś zaproponuję proste i szybkie lasagne bolognese. Do tej pory lasagne tak średnio mi się udawało. Płaty lasagne pękały, wysuszały się podczas pieczenia. Próbowałam ze wstępnym gotowaniem ich i bez gotowania. Za każdym(...)razem coś było nie tak. Tym razem w Biedronce natknęłam się na świeży makaron lasagne Giovanni Rana. Od 27.10 - 16.11.2014r. można tam kupić dużo specjałów włoskich, w tym świeże makarony jajeczne. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Łosoś z sosem porowym i kawiorem 167

łososia (po 250-300g) 300g pora (dolna i środkowa część) 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżki masła 150ml (pół)wytrawnego białego wina 150ml bulionu warzywnego sól 200g makaronu wstążki (fettuccine, tagliatelle) kilka łyżek oliwy kilka łyżeczek czerwonego kawioru z łososia Instrukcje Łososia lekko solimy i odkładamy na kilkanaście minut. Pora dokładnie opłukujemy, zwłaszcza liście w środkowej części, gdzie(...)minut, co jakiś czas delikatnie przesuwając wzdłuż wyżłobień patelni. Następnie odwracamy go skórą do dołu i przypiekamy kolejne 7-8 minut. Z gotowego łososia usuwamy delikatnie skórę. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem 2-3 łyżek oliwy. Po odcedzeniu dodajemy do niego 1 łyżkę masła i mieszamy tak długo, aż się rozpuści i zostanie wchłonięte

Kulinarna Pokusa
Domowy makaron z natką pietruszki z masłem cytrynowym 134

Ciasto na makaron przygotowane, dwa oddzielne kawałki cienko rozwałkowane, zielona pietruszka dodana i między ciastem schowana. To takie "czary mary" makaronowe, a do tego masło cytrynowe. Całość żółtym serem posypane i pieprzem kolorowym doprawiane. Danie niby nic nadzwyczajnego, a jednak ma w sobie smak i coś ukrytego  :P Składniki: 100 g mąki pszennej, 1 jajko, nać pietruszki, 3 łyżki(...)masła, 10 g sera twardego bursztyn, 1/2 małej cytryny, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Makaron: Pietruszkę  myjemy, suszymy i dzielimy na małe gałązki. Z mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności od wielkości jaja można dodać łyżkę wody lub mąkę. Ciasto zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 min. do lodówki. Ciasto

Moniki Smakołyki
Kremowy sos do makaronu – z kalafiora 193

Sosy do makaronów na bazie masła i śmietany są pyszne… I przy okazji mają milion kalorii. Ten sos jest inny. Kremowo miękki i gładki, delikatny. On miał ochotę na makaron. Ja na kalafiora. Czy w takim połączeniu uda się znaleźć wspólny mianownik? Okazało się to całkowicie wykonalne. I zdrowe! Bazą tego sosu jest kalafior. A w zasadzie puree z kalafiora(...)ogniu i mieszając gotujemy go ok. 4-5 minut, aby pozbyć się ostrego smaku świeżego czosnku. Próbujemy, ponownie doprawiamy do smaku gałką i pieprzem oraz solą. Podajemy sos z makaronem typu wstążki – bavette, tagliatelle, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki. Dla nie-wegetarian świetne do posypania będą chipsy z wysmażonego na chrupko, cieniuśko pokrojonego bekonu. Wegetarianom na pewno do posypania przypadną

Karo in the Kitchen
Łazankowe kule zapiekane z serem 113

Jeśli lubimy makaron, a i kapusta z grzybami nie jest dla nas czymś niejadalnym, to śmiało możemy pokusić się o przygotowanie takiej wersji łazanek. Nie wymagają nakładu pracy, a efekt końcowy na pewno lepiej smakuje niż wygląda ;) Składniki: Dla 5 osób: 40g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, kozaki) 300g pieczarek 300g kiszonej kapusty 2 ząbki czosnku 150g chudego wędzonego boczku(...)łyżki oleju sól, pieprz do smaku 400g makaronu typu wstążki 1 jajko 3 łyżki majonezu 250g sera żółtego w kawałku (typu gouda) pęczek szczypiorku Dodatkowo: Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Grzyby namaczamy w wodzie na minimum 7 godzin. Boczek kroimy w drobną kosteczkę i delikatnie opiekamy. Dodajemy umyte, osuszone i pokrojone drobno pieczarki oraz 2 łyżki oleju. Kapustę przelewamy

Kuchnia w czekoladzie
Pulpeciki w sosie pieczarkowym 129

Pyszne pulpeciki w sosie pieczarkowym, są bardzo smaczne i dość szybkie do przyrządzenia. Do sosu dodałam włoszczyznę suszoną od  Skworcu , pulpeciki podałam z makaronem żytnim od rodzinnej wytwórni makaronów  Fabijańscy . Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 0,5 kilograma pieczarek 1 jajko 3-4 łyżki suszonej włoszczyzny od  Skworcu 0,5 szklanki śmietany(...)łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia 1 opakowanie makaronu żytniego rurka od  Fabijańscy Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jako, doprawiamy  do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Formujemy małe pulpeciki, obsmażamy  na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obydwu stron, przekładamy do garnka. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry obsmażamy na patelni

Bajeczna Kuchnia
Makaron żytni ze szpinakiem i wędzonym łososiem 110

Jeden z lepszych makaronów jakie jadłam :) Osobiście uwielbiam szpinak pod każdą postacią, w naleśnikach, pierogach, z mięsem oraz właśnie taki - w towarzystwie makaronu żytniego i wędzonego łososia. Danie autorstwa Mojej Mamy, które potwierdza to jak pysznie gotuje :) Składniki: 300 g makaronu żytniego np. Lubella 150 g wędzonego łososia 300 g szpinaku mrożonego 250 g mascarpone lub jogurtu* 1 cebula(...)szpinak. Dusić, aż do odparowania wody ze szpinaku. Dodać ser mascarpone i wymieszać. Łososia pokroić na drobne kawałki. Całość wymieszać do połączenia i doprawić. Podawać z ugotowanym al dente makaronem razowym żytnim. Smacznego!    *wersja z jogurtem nie jest wypróbowana

Chocolate Muffin Blog
Stir fry z wołowiną i prażonymi orzechami nerkowca 147

posiadacie, możecie wykorzystać głęboką patelnię. Jeśli więc chcecie przygotować obiad w 15 minut to danie typu stir fry jest idealne. Wystarczy wszystko posiekać i szybko usmażyć. Proponuję dziś Wam makaron smażony z wołowiną, do tego kilka warzyw, które zapewne znajdziecie w swoich lodówkach, uprażone orzechy nerkowca i mamy fajne, pożywne danie w azjatyckim stylu. Kombinujcie z warzywnymi dodatkami i wykorzystajcie(...)kawałek świeżego imbiru 2 garści orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni 2 łyżki sosu chili 1 łyżka sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego olej do smażenia około 200 g makaronu do  dań z woka Przygotowanie: Oczyszczoną wołowinę kroimy w cienkie plasterki w poprzek włókien mięsa. Paprykę oczyszczamy, kroimy w podłużne paski. Obieramy marchewki i imbir i kroimy w słupki

Smakowity Blog Kulinarny