makarony - 24536 przepisów (strona:395/1636)

Pappardelle z łososiem i rukolą 124

Żałuję, że miałam tylko tyle rukoli, świetnie wzbogaca smak tego dnia. Łosoś, kremowy sos i konkretny makaron. Dla mnie raj na talerzu.  Składniki: (2 porcje) 250g filetu z łososia bez skóry 3 łyżki oliwy garść rukoli 300g śmietanki kremówki suszona natka pietruszki sól, pieprz sok z cytryny  250g makaronu pappardelle Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, układamy na talerzach(...)stron na złoto. Zmniejszamy ogień do najmniejszego, dodajemy na patelnię kremówkę, rukolę i smażymy, aż sos zgęstnieje a łosoś będzie gotowy - około 5-7 minut.  Gotowym sosem polewamy makaron, układamy kawałki łososia

Gotowanie i blogowanie
Zapiekanka makaronowa z maślanymi pieczarkami, serem i szynką 117

Dzięki zielonemu makaronowi zapiekanka wygląda prześlicznie na talerzu, ale bez obaw, możecie użyć też zwykłego makaronu - np. penne.  Składniki: 300g makaronu  100g masła 250g pieczarek  200g szynki wędzonej    100g szynki typu parma 200ml śmietanki 30% 50ml wody (opcjonalnie) 6 plasterków sera gouda szczypta soli Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, gdy wystygnie

Gotowanie i blogowanie
Szybki stir-fry z kurczaka w słodkim sosie chili 154

Czas przygotowania:  30 minut Ilość porcji:                 4 Składniki: Ø   250 g makaronu typu noodle lub tak jak u mnie – bucatini Ø   5-6 liści kapusty pekińskiej (biała część) Ø   pęczek szczypioru (z 3 dymek) Ø   2-3 marchewki(...)pieprz Przygotuj: ·          garnek ·          patelnię Zobacz jak łatwo zrobić taki obiadek :) Wstawiamy wodę na makaron – ok. 3 litrów i obficie solimy Kurczaka wyjmujemy z lodówki; najlepiej zrobić to ok. godziny przed przyrządzaniem (tak, żeby nie obniżał temperatury na patelni). Zaczynamy od krojenia warzyw. Marchewki kroimy

Bazując na smaku
Spaghetii po mojemu 128

straci kolor surowizny. Dodać serek topiony i dokładnie wymieszać. Wlać pomidory z puszki, wywar warzywny lub wodę, wymieszać i gotować na małym ogniu 15 minut. W między czasie ugotować makaron. Makaron wyłożyć na talerz, posypać potartym serem i polać gorącym sosem. Na koniec obsypać listkami bazylii. Danie było rewelacyjne. polecam

Kuchnia Pokoleń
Makaron z prosciutto i szpinakiem w sosie z gorgonzolą 112

nigdy nie mamy dosyć makaronów i dlatego mamy dla Was kolejną propozycję z makaronem w roli głównej. Tym razem proponujemy makaron

Kuchenne Wariacje
Rosół z kury 157

dużego korzenia selera 1 korzeń pietruszki 3-4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego pęczek pietruszki (można dodać również nieco liścia selera) przyprawy: sól, pieprz, można dodać również vegetę makaron (najlepiej jajeczny, u mnie około 300 g) WYKONANIE Udka z kurczaka umyć i przełożyć do dużego garnka (u mnie sześciolitrowy). Marchewki i korzeń pietruszki umyć, ostrugać, pokroić w plastry(...)pokroić w większą kostkę, wrzucić do garnka. Dodać jeszcze ziele angielskie, liście laurowe i zalać wodą. Włączyć palnik i od momentu zagotowania się wody, gotować jeszcze godzinę. W międzyczasie makaron ugotować w osobnym garnku. Z ugotowanego wywaru wyciągnąć udka z kurczaka, a pozostałą zupę przelać do innego garnka przez sitko (jeżeli nie macie kolejnego dużego garnka, to można wybrać warzywa

Passions hobbies life
Cannelloni nadziewane białym serem i warzywami 151

razem postanowiłam odrobinę poeksperymentować i przygotowałam nadzienie na bazie białego sera, szynki i warzyw. Wyszło bardzo smacznie i zdecydowanie mniej kaloryczne niż wersja mięsna :)    Składniki:   400g makaronu cannelloni,  250g białego sera,  250g pieczarek,  cebula,  60g szynki np. konserwowej,  1 czerwona papryka,  100g żółtego sera,  puszka pomidorów lub 6 mięsistych świeżych(...)pomidorów,  ząbek czosnku,  sól, pieprz,  po szczypcie bazylii, oregano i tymianku. Wykonanie: Makaron gotować chwilę we wrzątku, by nieco zmiękł, około 3 minut. Następnie odcedzić i ułożyć na ściereczce tak, by rurki się nie stykały.  Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i szynkę. Dusić około 4 minuty na małym

Z miłości do słodkości
Sałatka z tuńczyka z kapustą pekińską 321

sosie własnym 1 duża papryka 1/2 średniej kapusty pekińskiej 3/4 puszki kukurydzy konserwowej 6 - 7 suszonych pomidorów 2 - 3 ząbki czosnku 2 - 3 łyżki dobrego majonezu 200 g makaronu razowego lub z mąki semolina sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić. Suszone pomidory ze słoiczka w oliwie pokroić w cienkie(...)minuty zalać gorącą wodą, a następnie potrzymać przez około 10 minut w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Oliwy po moczeniu pomidorów nie wylewać, tylko skropić nią wystudzony makaron. Paprykę umyć, wyjąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie paseczki. Kapustę umyć i drobno pokroić. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Czosnek obrać i drobno posiekać. Tuńczyka wyjąć z zalewy i podzielić na drobniejsze

Kuchcik gotuje
Włoski tort makaronowy 377

Makaronu spaghetti w trzech kolorach, a co za tym idzie w trzech smakach. Złożony w formie tortu i pieczony w piekarniku, to propozycja na smaczny i sycący obiad dla dużej rodziny. Można go podać dodatkowo z sałatką pomidorową lub sosem czosnkowym ;) 500g makaronu spaghetti 2 jajka 1/2 szklanki śmietany 18% WARSTWA CZERWONA: 1 cebula 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego(...)WARSTWA ZIELONA: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Usmażyć na oliwie z oliwek, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec do przestudzonego szpinaku, wlać resztę mieszanki jajecznej. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Ciepły, ale nie gorący podzielić na trzy części. Jedną część wymieszać z sosem pomidorowym, drugą z mięsem, a trzecią

https:KKuchniaMniam
Makaron z pesto z rukoli z szynką parmeńską 179

Dzisiaj danie z makaronu, dosyć szybkie jak na niedzielny obiad, jednocześnie sycące i dość zdrowe, czyli idealne, jak na sesję i brak czasu przystało. Podczas przygotowywania tego dania trzeba uważać żeby nie przesolić, ponieważ zarówno szynka, jak i parmezan są dość słone. Musicie wypróbować ten przepis, jeśli jeszcze tego nie zrobiliście. Smacznego! Składniki: ok. 400 g makaronu, u mnie penne(...)prażonych orzechów nerkowca 2 ząbki czosnku 1/2 szkl. oliwy 1/2 szkl. startego parmezanu sól do smaku Do podania: starty parmezan, prażone orzechy nerkowca 6-8 plastrów szynki parmeńskiej Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rukolę, uprażone na suchej patelni orzechy, czosnek, oliwę i parmezan blendujemy na gładką masę, tak by powstało pesto. Jeśli trzeba - solimy do smaku. Pokrojone

psgotujemy
Gulasz z boczku 171

zawsze jest tłusty, to Piotrek po jego wytopieniu zlewa tłuszcz do miseczki, a gdy tłuszcz się schłodzi powstaje z niego pyszny smalec do chleba. Pyszny Gulasz z boczku z makaronem składniki: 1kg boczku bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżka majeranku odrobina curry indyjskiego szczypta chilli opcjonalnie 1 łyżka mąki do zagęszczenia(...)czosnek i chwilkę jeszcze podsmażamy. Wlewamy 1/2 wrzącej wody i dusimy całość na małym ogniu ok. 1 godziny aż mięso stanie się zupełnie miękkie, pod koniec wsypujemy suchy drobny makaron w kształcie ryżu (mówią na niego ryżowy), posiekaną natkę i ćwiartki pomidorów, mieszamy aby makaron nie przywarł i dusimy ok. 5-6 minut aż makaron będzie miękki, jeśli jest potrzeba

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lazania (Lasagne) 169

szklanki mleka 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku dodatkowo: 300 - 500 g twardego sera żółtego (zetrzeć na tarce o dużych oczkach) 250 - 500 g makaronu lasagne Przygotowanie: farsz: Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i przez chwilę smażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać mięso, oregano, bazylię i smażyć(...)więcej mleka. Składanie: Dno i boki naczynia posmarować tłuszczem. Na spód wyłożyć płaty lazanii przygotowanej zgodnie z przepisem na opakowaniu. U mnie była taka, której nie trzeba wcześniej obgotowywać. Makaron posmarować sosem, na to farsz, a na farsz cienka warstwa tartego sera i znów makaron, sos, farsz, ser. W zależności jak duże mamy naczynie, to mięsa powinno wystarczyć

Kuchcik gotuje
Lasagne z fasolką, kiełbasą i selerem naciowym. Makaron szpinakowy. 214

Zainspirowana akcją na Durszlaku pod tytułem "Stop marnowaniu żywności" zmajstrowałam obiad z tego co znalazłam w kuchni bez wychodzenia na zakupy. Miałam napoczęty makaron szpinakowy do lasagne, w lodówce kawałek kiełbasy i selera naciowego, którego trzeba było zużyć natomiast w zamrażarce fasolkę szparagową. Dorzuciłam do tego puszkę kukurydzy i resztę śmietanki, która mi została po przepisie na czekoladową bitą śmietanę(...)mieli tajną skrzynkę a w niej tylko kilka wybranych przez jurorów produktów. W takiej sytuacji potrafiła bym się odnaleźć :) Lasagne z fasolką, kiełbasą i selerem naciowym. Składniki: 1/2 opakowania makaronu ze szpinakiem do lasagne opakowanie mrożonej fasolki szparagowej 5 łodyg selera naciowego puszka kukurydzy laska kiełbasy 200 ml śmietanki 30%  cebula 2 ząbki czosnku papryka ostra, imbir, pieprz biały

Pyza i Surówka
Pennette alla Norcina 142

Pyszna propozycja na szybki włoski obiad - Pennette w stylu Norcia. Makaron, ser, wino, kiełbaska - mniam <3 Przepis pochodzi z książki "Domowa kuchnia włoska" autorstwa Aleksandry Seghi. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu pennette (małe penne) 3 białe kiełbaski (około 250 g) 150 ml białego wytrawnego wina 250 ml śmietanki 18% 3 czubate łyżki tartego parmezanu(...)skórki i kroimy w pół-krążki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy kiełbaskę i smażymy, często mieszając, aż będzie zarumieniona ze wszystkich stron. W tym samym czasie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu - nie przelewamy zimną wodą! Do zarumienionej kiełbaski wlewamy wino, zwiększamy ogień do maksimum i odparowujemy połowę płynu, wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze

My Culinary Art