dziś znowu makaron ale w innej wersji niż ostatnio.Danie wyszło bardzo smaczne a szpinak całkiem smacznie smakuje. Składniki na makaron: mąką pszenna 300 g jajka 3 szt sól 1 łyżeczka sos szpinak-owy: szpinak mrożony rozdrobniony 300 g ser z suszonymi pomidorkami 350 g czosnek 6 ząbków 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Makaron(...)dodajemy ser i sprasowany czosnek oraz odrobinę oleju. Całość dusimy, ser nam się rozpuszcza i tworzy się sos. Doprawiamy sola,pieprzem i gałką muszkatołową .Sos gotowy, teraz mieszamy makaron z sosem i podajemy. Pyszności
Różowa kuchniapożywnego lunchbox-u na następny dzień do pracy to nie fizyka kwantowa. Dasz radę! A co będzie Ci najłatwiej ugotować, w największej ilości możliwych smaków i wariacji? Oczywiście, że makaron ! Przyjmę pomysły na dania z makaronem w roli głównej , które można łatwo zapakować i zabrać ze sobą na lunch do pracy. Każdy rodzaj makaronu mile widziany, również ten mniej typowy(...)własnoręcznie oraz bezproblemowo odtworzyć w zaciszu własnej kuchni. Najciekawsze przepisy zostaną opublikowane we wpisie podsumowującym akcję. Do kuchni - biegiem marsz! :) Zasady: Głównym składnikiem dania musi być makaron. Można dodać po kilka wpisów z jednego bloga. Nie można dodawać wpisów sprzed rozpoczęcia akcji. Dodane wpisy wymagają akceptacji przez koordynatora akcji. Wymagane jest wklejenie we wpisie banerka akcji pobranego
Grunt to przepis!Makaron jest dobry zawsze. A ten z najlepszymi warzywami i kawałkiem pysznej ryby to już musi smakować wyśmienicie. Spróbujcie! Składniki : * makaron spaghetti * mała cukinia * duża garść świeżego szpinaku lub szklanka mrożonego * oliwa z oliwek * 3-4 łyżki śmietany kremówki * ząbek czosnku * sok z połowy cytryny * świeży łosoś - filet * sól, pieprz Przygotowanie : Rybę przyprawić, skropić sokiem z cytryny i usmażyć bądź(...)upiec. Makaron ugotować al dente. Czosnek posiekać, przesmażyć na oliwie, dodać cukinie i szpinak. Przyprawić i poddusić. Dodać śmietanę i wymieszać całość z makaronem. Podawać z łososiem
Magiczne Życie Martytego ciasta możemy wykonać domowy makaron, np. wstążki lub lasagne. Możemy też przygotować farsz, np. z serku ricotta i szpinaku i wykonać pierożki ravioli. Ciasto przygotowuje się szybko, wykonany makaron można wysuszyć i przechowywać z pojemniku. 400 g mąki (2,75 szklanki) 2 duże jajka (lekko ubite) 4 łyżki wody Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie, w które dodajemy jajka. Wody(...)dodajemy tyle, by zagnieść gładkie ciasto. Ciasto następnie rozwałkować i pokroić w kwadraty lub paski. Można wykorzystać też maszynkę do makaronu. Moja lasagne przełożona jest szpinakiem blanszowanym na patelni, z czosnkiem i serem ricotta. Na koniec, gdy szpinak trochę ostygł wbiłam do niego jedno jajko i wymieszałam. Tak przygotowaną masą przełożyłam makaron i piekłam przez 25 minut w temp
KucharzycaKolejne danie proste, szybkie, zdrowe i smaczne. Połączyłam makaron ryżowy z naszymi polskimi warzywami. Smaki bardzo ze sobą współgrają. Polecam to danie szczególnie dla tych którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Warzywne leczo z makaronem ryżowym Składniki: -jedna cukinia -jedna duża cebula -pół papryki czerwonej -pół papryki żółtej -30 dag pieczarek -dwa ząbki czosnku -łyżka przecieru pomidorowego(...)patelni w której będą się dusić. Na koniec dodajemy pokrojoną cukinię, podlewamy wszystko szklanką wody, dodajemy przecier pomidorowy, oregano, rozmaryn i dusimy 10 min. W tym czasie gotujemy makaron ryzowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowe warzywa doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, sosem sojowym . Na środek talerza wykładamy leczo, dookoła układamy ugotowany makaron ryżowy. Dodajemy listki świeżej bazylii
Kulinarne przemysleniaMakaron penne pochodzi z południa Włoch. Jest on idealny do podania z różnego rodzaju gęstymi sosami śmietanowymi. Dodatek sosu pieczarkowego w połączeniu z mozarellą sprawi, że poczujesz się jak we włoskiej restauracji :) To proste, smaczne i bardzo sycące danie obiadowe. Składniki na 5 porcji: 400 g makaronu penne (rurki) sos serowo-pieczarkowy Winiary 500 ml śmietanki(...)garnka z boczkiem i pieczarkami. Teraz wszystko należy razem wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić. Podgrzewać na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W tym czasie gotujemy makaron al dente - wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzony makaron nakładamy do miseczki i polewamy sosem. Można udekorować listkami bazylii
Alutka-Gotujejest sałatka z dodatkiem świeżych truskawek, skropiona octem balsamicznym czy glassą balsamiczną, pokruszona po wierzchu serem kozim. Szpinak doskonale sprawdza się jako farsz do włoskich ravioli czy sos do makaronu. Do potraw ze szpinakiem najczęściej dodajemy startą świeżą gałkę muszkatołową oraz świeżomielony czarny pieprz. Spaghetti ze szpinakiem i oliwkami Składniki: kolorowy makaron spaghetti na dwie porcje 250 g młodego(...)świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 1 szklanka drylowanych czarnych oliwek oliwa z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie z oliwek obsmażamy plasterki czosnku, dodajemy szpinak, wcześniej umyty i osuszony. Dusimy na małym ogniu, aż liście zmniejszą objętość i zmiękną. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię ze szpinakiem, dodajemy czarne oliwki, doprawiamy
Moja smaczna kuchniaDziś zapraszam Was na niecodzienną propozycję obiadową – makaron spaghetti w sosie kukurydzianym (na bazie remulady duńskiej). Pokusiłam się o połączenie kilku nietypowych składników i… dzięki temu otrzymałam pyszne i szybkie danie. Spaghetti z pysznym sosem kukurydziany, do którego dla wzbogacenia smaku dodałam remuladę duńską od firmy Folwark . Obiad znikł z talerzy równie szybko, jak na nich zagościł. Spróbujcie(...)Makaron spaghetti w sosie kukurydzianym (na bazie remulady duńskiej) 2016-04-18 23:24:09 Write a review Save Recipe Print 210 calories 42 g 0 g 1 g 7 g 0 g 57 g 3 g 2 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 57g Amount Per Serving Calories 210 Calories from Fat 7 % Daily Value * Total
Słodkie okruszkigotujemy, aż sos będzie gęsty. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Dno foremki do zapiekania smarujemy odrobiną sosu, układamy pierwszą warstwę makaronu. Znów smarujemy sosem i wykładamy 1/3 szpinakowej masy. Wyrównujemy, przykrywamy drugą warstwą makaronu, smarujemy sosem, wykładamy kolejną 1/3 masy szpinakowej. Znowu układamy makaron, sos i ostatnią warstwę szpinaku. Przykrywamy makaronem, polewamy
My Culinary ArtOrientalny makaron z krewetkami i warzywami na mleku kokosowym Dla miłośników smaków orientalnych, posiadaczy woka szybkie, aromatycznie danie. Lekko zbliżone do tajskiego Pad Thai, ale to w kolejnych przepisach. Na inny przepis na moim blogu kuchni orientalnej zapraszam: Krewetki z woka. Składniki: 150 g krewetek 1 mały brokuł 1 marchew 1/2 cukinii młodej 2 cm świeżego imbiru 1 cebula(...)ząbków czosnku 1 garść świeżych pędów fasoli mung 400 g mleka kokosowego 1 limonka 200 g chińskiego makaronu 3 łyżki sosu sojowego light 1 łyżka cukru brązowego 1/2 łyżeczki soli 1 szczypta pieprzu 1 mała ostra papryczka 1 szczypta kolendry w proszku 1 łyżeczka przyprawy curry 4 łyżki oleju sezamowego Wykonanie
Wino Francja Kuchniaczas jeść :-) I powiem Wam, że coraz bardziej mi smakuje :-) Dzisiejsza propozycja jest wybitnie dla wielbicieli szybkiej kuchni - danie robi się dokładnie tyle czasu ile potrzebne jest do ugotowania makaronu licząc od postawienia na kuchence wody ;-) wszystko inne robi się w tzw. międzyczasie ;-) i smakuje rewelacyjnie... SKŁADNIKI 150 g świeżego szpinaku 150 g sera mascarpone 1 łyżka masła 2 ząbki(...)czosnku sól, pieprz 150 g sera feta 1/2 czerwonej papryki makaron Szpinak myjemy, usuwamy ogonki, a listki kroimy w cienkie paski, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, a po chwili szpinak, lekko solimy i smażymy przez chwilę aż zacznie puszczać sok. Dodajemy mascarpone i mieszamy aż się rozpuści. Całość dusimy jeszcze przez chwilę, na koniec doprawiamy
Czary - gary w kuchnitymi wspaniałymi lekkimi daniami, które o tej porze roku smakują wyjątkowo dobrze :-) Dlatego dziś mam dla Was połączenie botwiny z fetą - dla mnie rewelacyjne! A jeśli do tego dodać makaron, to mamy fantastyczne letnie danie, które wyjątkowo dobrze radzi sobie z głodem :-) SKŁADNIKI 1 pęczek botwiny 1 opakowanie sera feta 1 łyżka masła sól, pieprz, cukier makaron koperek Makaron gotujemy(...)opakowaniu i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Botwinę myjemy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy botwinę, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, a następnie dusimy do miękkości. Botwinę wykładamy na makaron, na wierzchu układamy kawałki fety i posypujemy posiekanym koperkiem. Genialne połączenie
Czary - gary w kuchniwreszcie, na chwilę przed zaśnięciem, znalazłam moment, że nikt mi laptopa nie zabiera, nie potrzebuje bardziej ode mnie i w ogóle... I o czym Wam napisałam? A o makaronie z brokułem :-) Pyszne i błyskawiczne danie obiadowe, które na pewno będzie Wam smakowało :-) SKŁADNIKI 1 nieduży brokuł 250 g sera mascarpone 100 ml mleka 2 żółtka sól, pieprz, cukier, granulowany(...)czosnek ziarna słonecznika tarty ser woda do gotowania brokuła makaron Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wodę na brokuła doprawiamy solą i cukrem, doprowadzamy do wrzenia, a następnie wkładamy do niej podzielonego na różyczki brokuła. Wyłączamy palnik, garnek przykrywamy i odstawiamy całość na 3 - 4 minuty; następnie odcedzamy. Mleko, żółtka i przyprawy roztrzepujemy razem. Słonecznik wsypujemy na suchą, rozgrzaną
Czary - gary w kuchnitrzeba przygotować do jedzenia coś szybko, na już, bo tak wyszło ;-) Zapewne każdy z Was ma na takie okazje jakieś swoje koło ratunkowe. Dla mnie są min makarony z różnymi dodatkami, bo to i smaczne i można szybko przygotować. A dzisiejsza propozycja jest mega szybka! Całość przygotowania zajmuje tyle czasu, co ugotowanie makaronu :-) Najszybsze z kół awaryjnych jakie znam(...)tego jakie pyszne... mmm... SKŁADNIKI makaron (najlepiej spaghetti, ale może być też każdy inny) starty parmezan lub grana padano starty cheddar olej aromatyzowany czosnkiem i bazylią lub oliwa z oliwek Celowo nie podaję proporcji, bo moje doświadczenie mi podpowiada, że każdy ma swoją wizję tego dania i dodaje różne składniki według własnego uznania :-) tak przynajmniej jest u mnie
Czary - gary w kuchnimięso było świeżo zmielone, w sezonie używam świeżych pomidorów, ale teraz zdrowsze są te z puszki. No i cebula, czosnek, zioła. Ale i tak największą frajdę sprawia dzieciom nawijanie makaronu na widelec. Polecam, bo jest proste w przygotowaniu i można je robić razem z dziećmi. 0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie łopatka) makaron spaghetti 1 puszka pomidorów krojonych(...)cebuli dorzucić mięso. Smażyć, aż przestanie być surowe. Dodać wtedy pomidory i przyprawić solą, pieprzem, oregano. Smażyć przez chwilę, aż pomidory troszkę odparują. Koperek posiekać, ser zetrzeć na tarce, makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Na talerz wyłożyć makaron, polać sosem i posypać koperkiem lub żółtym serem (u nas koperek). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie