makarony - 24536 przepisów (strona:385/1636)

ZAPIEKANKA A'LA SPAGHETTI 119

pysznym sosem pomidorowym, na który przepis podałam Wam już wcześniej. Polecam jako danie obiadowe albo jako danie na różne imprezy. Składniki: ilość składników zależy od wielkości naczynia żaroodpornego. * makaron nitki * sos pomidorowy  (przepis tutaj) * starty na tarce o dużych oczkach żółty ser * świeża bazylia * naczynie żaroodporne Wykonanie: Makaron nitki ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić(...)sitku. Zrobić sos pomidorowy. Część makaronu przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem, posypać trochę startego sera, delikatnie przemieszać widelcem, ponownie posypać cienką warstwę żółtego sera. Następnie kolejna warstwa makaronu, sos i ser i znów lekko przemieszać wierzchnią warstwę. Polać resztą sosu i na samą górę nasypać grubą warstwę sera. Na wierzchu ułożyć liście bazylii. Zapiekać

Zrób to smacznie
Cukina nadziewana kurczakiem tikka masala i makaronem 233

znudzi Ci się kurczak i makaron w podstawowej postaci.. spróbuj tej wariacji. Będąc na diecie niektórzy z nas tracą motywacje gdyż ile można jeść to samo? No właśnie, odżywianie nie może być nudne! Powinno być urozmaicone i smaczne. Jedzenie jest ważną częścią naszego życia. Dostarczamy naszemu organizmowi energii oraz niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania tj. witaminy, sole mineralne, białka(...)dawno. Pod koniec sierpnia przygotowałam  Paprykę nadziewaną kaszą gryczaną i mięsem  więc przyszła pora na cukinię.  Z kaszą.. akurat nie miałam ochoty. Więc padło na makaron. Oczywiście pełnoziarnisty, a nawet z dodatkiem orkiszu. Fajny, prawda? No. Więc raz dwa.. i obiad gotowy. Najadłam się po uszy, dostarczając każdego z makroskładników (w postaci tej "dobrej

Czarnawisienka
Bezglutenowe spaghetti z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi 137

dalej rządzą makarony! Dzisiaj proponuję bezglutenowe spaghetti z komosą z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi. Bardzo aromatyczne, smaczne i syte danie - nie tylko dla bezglutenków ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki : 200 g pomidorków koktajlowych 250 g bezglutenowego makaronu spaghetti Garofalo 3 łyżki oliwy z oliwek 2 czosnku ½   pęczka natki pietruszki ½ szklanki białego wytrawnego wina 250 g obranych i oczyszczonych krewetek Makaron ugotuj al dente – 8 minut. Pomidorki

Kuchnia bezglutenowa
Makaron bezglutenowy z ricottą i szparagami 110

Bezglutenowy makaron ze szparagami, pomidorkami i serem ricotta aromatyczne, lekkie i pyszne danie. Idealna na zimno jako sałatka np. do pracy, ale równie dobrze smakuje na ciepło. Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Polecam     SKŁADNIKI: 150 g makaronu bezglutenowego – np. Gnoccho Sardo Garofalo (klik) 1 pęczek zielonych szparagów 8-10 pomidorków koktajlowych 8-10 czarnych oliwek(...)przyprawy do smaku opcjonalnie: Parmezan Szparagi oczyść i odłam zdrewniałe końce. Ugotuj w lekko osolonej wodzie (ok. 10 minut – mają być lekko twardawe). Odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Pomidorki koktajlowe i oliwki przekrój na połówki, pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki. Makaron wymieszaj z serem ricotta, dodaj warzywa i bardzo delikatnie wymieszaj.Dopraw

Kuchnia bezglutenowa
Lemon sevai. 119

Dzisiaj kolejna propozycja prosto z Indii! oczywiście danie zostało poddane lekkiej modyfikacji ... Radosne kolory na talerzu poprawią humor gdy za oknem taka szaruga! Zapraszam! Składniki; 20 dag makaronu ryżowego nitki sok z połowy cytryny 3/4 szklanki zielonej soczewicy kilka plasterków chili garść migdałów lub orzeszków ziemnych 1/3 łyżeczki kurkumy 2 łyżki oleju sól do smaku 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy(...)Skworcu kilka liści curry Skworcu szczypta asafetydy Skworcu Przygotowanie; Makaron ryżowy rozkruszamy na ok.2 cm nitki. Gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy ziarenka gorczycy, liście curry , asafetydę i kurkumę. Chwilę smażymy aż nasionka zaczną pękać. Następnie dorzucamy migdały oraz plasterki chili. Chwilę smażymy, dodajemy odcedzoną soczewicę oraz

Radość kipiąca uśmiechem.
Makaron z czarną truflą 100

Makaron z czarną truflą Składniki – 2 porcje: Makaron – 200g Czarna trufla – 1 sztuka Oliwa truflowa (opcjonalnie) – 1 łyżka Masło – 2 łyżki Białe wino – 3 łyżki Parmezan - 1 łyżeczka Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym czasie roztapiamy masło (z oliwą truflową) i podsmażamy na nim cienkie plastry trufli. Dodajemy białe wino i redukujemy. Ugotowany makaron mieszamy

Kuchnia Bon Appetit
Orientalny kurczak z dynią w sosie z nerkowców 143

Jedliście kiedykolwiek sos z nerkowców? Jeśli nie, to musicie to zrobić! Jest delikatny, kremowy, o lekkiej nucie kokosa. W przepisie użyłam makaron zrobiony z mąki ryżowej, tapioki i z dodatkiem zielonej herbaty, której zawdzięcza swój zielony kolor. Jest sezon na dynię, więc nawet orientalne danie nie obyłoby się bez jej udziału. Dodajcie cukinię, kurczaka i cieszcie się eksplozją smaków(...)talerzu. Orientalny kurczak w sosie z nerkowców porcja dla 2 osób Składniki: około 70 g makaronu ryżowego 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1 pomidor 1/2 szklanki mleka kokosowego 2 łyżeczki garam masali 1/2 piersi z kurczaka 1 szklanka upieczonej i pokrojonej w kostkę dyni 1/2 cukinii 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1/2 szklanki wody/bulionu olej do smażenia Przygotowanie

Jaglusia
Szybka sałatka makaronowa z pieczarkami, ogórkiem i kukurydzą 279

wersję – sałatka makaronowa z pieczarkami, ogórkiem i kukurydzą. Połączenie idealne. Taka sałatka syci i cieszy smakiem, a jej wykonanie jest naprawdę proste i szybkie. Do jej przygotowania użyłam makaronu typu penne, ale możecie również użyć np. świderków. Spróbujcie. Składniki: około 250 g makaronu Penne Rigate (u mnie od Malma ) 1/2 puszki kukurydzy 3-4 większe pieczarki 2 średnie ogórki(...)kwaszone 2 łyżki posiekanego szczypioru 2 łyżki jogurtu 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku około 1-2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. Pieczarki obieramy (ja używam samych kapeluszy). Następnie każdą kroimy na pół, a później w plasterki. Smażymy je na małej ilości oleju doprawiając solą i pieprzem. Usmażone pieczarki dodajemy

Słodkie okruszki
Makaron pełnoziarnisty z cukinią i pestkami słonecznika 128

Taki makaron idealnie nadaje się na smaczne danie w wersji solo, jak również na dodatek do obiadu. Jest pyszny, a chrupiące pestki słonecznika i delikatna nuta czosnku - nadają mu charakteru. Koniecznie spróbujcie! (2-3 porcje) 100g makaronu pełnoziarnistego (u mnie Fusilli ) 200g cukinii 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki pestek słonecznika (1 łyżka na porcję) sól, pieprz Dodatkowo: olej(...)smażenia (użyłam słonecznikowego ) Makaron ugotować al dente (w osolonej wodzie), a pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Natomiast umytą i osuszoną cukinię pokroić w cienkie paseczki. (Młodej cukinii nie należy obierać.) Cukinię przełożyć na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju i podsmażyć 1-2 minuty. Następnie dodać drobno posiekany czosnek i smażyć (na średnim ogniu)  przez kolejne 5 minut

Di gotuje
Zapiekanka z wołowiną i grzybami 154

Soczyste mięso, leśne grzyby i makaron - przygotuj zapiekankę wg mojego przepisu a nie będziesz żałować ;) Doskonałe i aromatyczne danie obiadowe - przepis dla smakoszy wołowiny!   Składniki na 4 porcje: krucha wołowina - łopatka (Sokołów z Biedronki) 1 szklanka mrożonych grzybów leśnych ok. 350g makaronu Farfalle (kokardki) 20 dag sera mozarella (w kawałku) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku ostra lub słodka(...)miski. Cebulę kroimy w kostkę a czosnek w cienkie plasterki - smażymy na 1 łyżce rozgrzanego oleju ok. 2-3 min. - dodajemy do miski z grzybami i całość mieszamy. Makaron gotujemy al`dente - odcedzamy. Naczynia żaroodporne smarujemy pędzelkiem zamoczonym w oleju. Makaron układamy na dnie naczynia, kolejno grzyby z cebulą, wołowinę. Ser kroimy w plastry - układamy na górze zapiekanki i posypujemy

Alutka-Gotuje
Makaron z figą, gruszką, boczkiem i cukinią 138

Dziś makaronowo :-). Tym razem figa , gruszka , boczek i cukinia . Tak wymyśliłam, fajnie wyszło, gruszki miało nie być, ale wymagała już użycia, zjedzenia szybkiego, więc wpadła do makaronu spontanicznie :-). Figa super łączy się z boczkiem, a cukinia dopasuje się do wszystkiego, więc wyszło według nas bardzo smacznie. Moje dziecko jakoś do tej figi przekonuje się powoli, zjadł, trochę mu pesteczki(...)Udanego dzionka Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: boczek w plastrach (10 szt. plasterków) 4 figi 2 gruszki mała cukinia natka pietruszki sól różowa pieprz olej kokosowy do smażenia makaron  Makaron gotuję al'dente. Na rozgrzany na patelni olej wrzucam pokrojoną cukinię, solę i podsmażam chwilkę, dodaję pokrojony w paski boczek, na samym końcu gruszkę, pokrojone figi i natkę

kruche babeczki
Słodkie spaghetti z batatem 141

makaronu można wyczarować różne cuda i dodatki. Oto kolejny przepis i wariacja dla fanów roślinnego spaghetti. Tradycyjnie szybkie i proste danie dla zabieganych nawet weekend - spaghetti ze słodkim batatem, marchewką i śliwką, ale także pełne świeżości dzięki bazylii i pietruszce. Sami wypróbujcie i przekonajcie się jak pyszna jest siła prostoty!  Słodkie spaghetti z batatem  Przepis(...)porcje Potrzebujemy: 1 dużego batata ok. 400-500g 500 g przecieru pomidorowego pół paczki makaronu typu spaghetti 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 dużą marchewkę garść natki pietruszki garść świeżej bazylii 1 łyżkę suszonego oregano 2 łyżki powideł śliwkowych pieprz i sól oliwa lub olej Przygotowanie:  W pierwszej kolejności obieramy wszystkie warzywa ze skórki. Batata kroimy w kostkę

Bananowe Pole
Zapiekanka makaronowa z serem i szynką (moja wersja mac&cheese) 893

serem i szynką. Jeśli dodamy do niej sałatkę z pomidorów z cebulką, albo z kiszonego ogórka - wyjdzie z tego całkiem przyzwoity obiad. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 500 g drobnego makaronu (drobne kolanka, macaroni) 300 g żółtego sera o wyrazistym smaku (u mnie królewski albo radamer) 6 plasterków chudej szynki garść pokrojonego szczypiorku 2 szklanki mleka 1łyżk1 masła 1 łyżka mąki pszennej(...)łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz mozalella (jedna kulka) Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedzić na durszlaku. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i na wolnym ogniu podgrzewać cały czas mieszając, aż powstanie pieniąca się zasmażka. Powoli dodawać mleko cały czas mieszając, aby nie powstały grudki, zagotować cały czas mieszając. Powstanie

Kulinarne Inspiracje