Zapiekanka bardzo często gości w mojej kuchni, jest bardzo prosta do przygotowania i smaczna, możemy ją przygotować w każdej chwili. Do zapiekanki użyłam makaronu od firmy Malma . Składniki: 250 gram makaronu Penne Rigate Malma 150 gram pieczarek 1 papryka czerwone 150 gram kiełbasy wiejskiej 1 cebula 100 gram sera żółtego Olej do smażenia Sól, pieprz Słodka i ostra papryka(...)Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pieczarki i kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę i paprykę kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę, paprykę, kiełbasę i pieczarki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodajemy do ugotowanego makaronu i dokładnie mieszamy aby składniki połączyły się ze sobą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego
Bajeczna KuchniaSKŁADNIKI: 200 g makaronu penne 1 puszka tuńczyka z wody oliwki ok 10 szt 2 szalotki 1 słoik pesto pomidorowe 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 10 dag sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE: Makaron gotuję tak jak na opakowaniu. W międzyczasie tuńczyka odcedzam z wody i przekładam do miski. Szalotki bardzo drobno siekam i dodaję do tuńczyka. Następnie dodaję kukurydzę(...)drobno pokrojone oliwki. Kiedy makaron sie ugotuje odcedzam z wody. Tuńczyka wraz z cebulą, oliwkami i kukurydzą przekładam do garnka o grubym dnie i dodaję pesto pomidorowe. Całość podgrzewam na dużym ogniu ok 3 min co jakiś czas mieszając. Następnie łącze z makaronem. Mieszam dokładnie. Posypuję tartym serem żółtym
Gotowanie PatkiCzyż makaron nie lubi sera ? Twierdzimy, że się doskonale komponują. Składniki 1 mała cebula 250 g tuńczyka ząbek czosnku pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy 400 g krojonych pomidorów bez skórki z puszki 80 g suszonych pomidorów 500 g makaronu fusilli garść czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki kaparów 100 g parmezanu pieprz cayenne sól(...)również posiekałem. W głębokiej patelni rozgrzałem olej, podsmażyłem cebulę i czosnek. Po zeszkleniu dodałem pomidory z puszki i posiekane suszone pomidory. W garnku z wrzącą i osoloną wodą zagotowałem makaron. Gdy makaron był prawie gotowy wrzuciłem do sosu , do którego dodałem tuńczyka, oliwki, kapary i posiekaną natkę pietruszki, podgrzałem, zestawiłem z kuchenki. Na tarce o drobnych oczkach starłem połowę parmezanu
R'n'G Kitchentwierdzę, że moja mama robi najlepsze łazanki na świecie. Nie wiem jak to możliwe, że inaczej smakuje skoro składniki są takie same :) Muszę podkreślić, że do łazanek daje się makaron w kształcie kwadratów ja jednak korzystam z makaronu, który akurat mam w domu, nie ma dla mnie znaczenia jaki ma kształt (choć nie ukrywam, że najbardziej do łazanek pasują(...)rurki [pióra] :) ). Składniki: 1/4 główki białej kapusty cebula 2 średnie szt. makaron ok 200 g (u mnie Lubella Pióra nr 17) kiełbasa 1-2 pętka sól, pieprz Makron gotuję według przepisu na opakowaniu. Kapustę kroję w kostkę i wrzucam do garnka, zalewam woda i dodaję odrobinę soli. Gdy kapusta będzie miękka odcedzam ją i przekładam
Kuchnia VikiKupiłam ostatnio szpinakowy makaron w ciekawym kształcie, a zatem pokombinowałam i stworzyłam proste danie, które znakomicie sprawdzi się na szybki obiad po pracy lub do pracy. Składniki na 3 porcje: 250-300g makaronu np. foglie d'ulivo agli spinaci 1 duża czerwona papryka 1 pojedyncza pierś z kurczaka ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy(...)oliwek Sól Pieprz Parmezan lub inny twardy ser do posypania. Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Czosnek drobno posiekać. Kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucić czosnek i kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Smażyć do miękkości kurczaka. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę
Fabryka pomysłówJeśli jemy gulasz to zazwyczaj z ziemniakami lub kaszą. Dzisiaj spróbowałam przygotować z makaronem linguine bo w lodówce miałam połowę opakowania i szkoda by było, żeby się zmarnował. Efekt końcowy był zadowalający SKŁADNIKI : karkówka – 20 – 30 dkg makaron linguine – 200 gram olej do smażenia – 4 łyżki przyprawa do gulaszu – 2 płaskie łyżeczki miód – 1 łyżeczka musztarda delikatesowa – 1 łyżeczka(...)szklance ciepłej wody. Dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu 15 – 20 minut. Po tym czasie dodać pesto i mąkę do zagęszczenia sosu. Ugotować makaron, gdy będzie gotowy dodać do gulaszu na patelnię i wszystko wymieszać. Przełożyć na talerz i posypać żółtym serem lub parmezanem. Smacznego
kuchniabellissima.wordpress.comtalerz i oddaliłam się na kilka sekund aby skubnąć kilka listów szałwii to usadowiła się przy moim talerzu i zaczęła wyżerać. Ehh …. dzieci. Składniki na 6 porcji: opakowanie makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu około pół kg pieczarek 10 połówek suszonych pomidorów (mogą być w zalewie) 1 cebula 200 g mleka kokosowego z puszki łyżeczka gałki muszkatołowej pół(...)łyżeczki soli 2 łyżki oleju do smażenia i jeżeli macie to kilka kropel oliwy truflowej lub borowikowej na sam koniec do skropienia potrawy Przygotowanie: taki patriotyczny makaron kupiłam w Biedronce Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na 2 łyżkach oleju na dużej patelni. Pieczarki w zależności od ich wielkości pokrój na 4-8 części, a pomidory w drobną kostkę
greenscarfkolację, wyszły bardzo smaczne i sycące, po upieczeniu ładnie się prezentują. Możemy je przyrządzić na obiad lub imprezę rodzinną, doskonale smakują na ciepło polane ketchupem. Do dania użyłam makaronu od firmy Malma . Składniki: 5 papryk czerwonych 300 gram piersi z indyka 5 gniazd makaronu Malma-capellini nidi 200 gram pieczarek 200 gram sera żółtego Mała puszka kukurydzy Sól(...)pieprz Przyprawa do indyka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy w drobną kostkę, oprószamy przyprawą do indyka i obsmażamy na rumiany kolor na oleju. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Pieczarki kroimy w cienkie plastry podsmażamy na oleju po smażeniu mięsa, odkładamy na talerz. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach
Bajeczna Kuchniasię znów dodawać przepisy częściej. Dziś pyszne danie na Pappardelle z pomidorami i tuńczykiem. Polecam wypróbować, robi się go szybko i łatwo :) Pappardelle z pomidorami i tuńczykiem 1 opakowanie makaronu pappardelle 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym 1 pomidor 1/2 cebuli 1/2 słoiczka marynowanej papryki 2 ząbki czosnku sól, pieprz, przyprawa typu kucharek, natka pietruszki do posypania 1/2 puszki kukurydzy(...)pęczek szczypiorku Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu się go, zalać makaron zimną wodą. Na rozgrzany olej na patelni dać poszatkowaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie dodać kukurydzę (bez zalewy) oraz pokrojony w kostkę pomidor. Dodać pokrojoną i pozbawioną zalewy paprykę. Całość chwilę podsmażyć. Przyprawić wg uznania. Poszatkować szczypiorek oraz pokroić w drobną
Gotuję TestujęCZAS: 30-60 min Zapiekanka makaronowa z warzywami 1/2 pory 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 cebula 1/2 kalafiora 1 pomidor 1 opakowanie makaronu (dowolny) przyprawa typu kucharek 15 dag sera żółtego Na sam początek makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al dente. Odcedzić i odstawić na bok. Porę poszatkować, czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych(...)oczkach. Cebulę poszatkować drobno. Kwiatuszki kalafiora pokroić na mniejsze kawałki. Pomidor pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa połączyć ze sobą i przyprawić przyprawą. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Wysypać do niego makaron. Na makaron wyłożyć wszystkie połączone warzywa. Ser żółty zetrzeć na tarce. Posypać po warzywach. Całość włożyć do piekarnika na ok. 25-30 minut w 180 st. Po wyjęciu oprószyć poszatkowaną
Gotuję Testujęwypróbować, a na pewno zrobicie je po raz kolejny. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 8 Klopsiki w sosie śmietankowym 60 dag mięsa mielonego (dowolnego) 25 dag makaronu penne 1 duży por 2 i pół szklanki mleka 1 szklanka śmietany 18% pół szklanki sera żółtego 2 jajka 1,5 łyżki mąki 1 łyżka margaryny garść zielonej natki pietruszki(...)rzadkie, można dodać odrobinę bułki tartej). Na chwilę wyrabiamy mięso ręką i formułujemy nieduże klopsiki. Do zimnego sosu dodać starty ser i wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną i wsypać makaron. Na makaron wlać sos, wymieszać, zrobić wgłębienie i wkładać klopsy. Cały makaron musi być pokryty sosem. Wstawić do piekarnika na 160 st i zapiekać 40 min, aż klopsy się zarumienią
Gotuję TestujęTRUDNOŚĆ: łatwe -CZAS: 1-30 min Ryż z makaronem 10 dag ryżu 20 dag makaronu świderki malutki słoiczek papryki marynowanej pęczek szczypiorku sól pieprz kucharek Makaron ugotować w osolonej wodzie, tak samo postąpić z ryżem. Odcedzić. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, dodać do niego odcedzony makaron, ryż, razem połączyć, lekko wymieszać. Następnie dodajemy paprykę
Gotuję Testujętylko osoby z niedomaganiami zjedzą je ze smakiem. 2 piersi z kurczaka paczka suszonych brzoskwiń 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne łyżka masła 2 łyżki sezamu szczypta soli 2 porcje grubego makaronu Mięso rozbijamy na dwa cienkie płaty. Z każdej strony oprószamy solą i pieprzem cayenne. Na środku kotleta układamy podwójny rządek z brzoskwiń. Krótsze brzegi składamy do środka i rolujemy(...)układamy roladki ( łączeniem do spodu) smażymy wolno aż się ładnie zarumienią i w całości przesmażą. Gotowe przekładamy na talerz aby sobie odpoczęły, a do tłuszczu ze smażenia wkładamy makaron ugotowany al dente. Chwilę podgrzewamy, aby cały smak z mięsa przedostał się na makaron. Taki ,,omaszczony" lekko makaron nakładamy na talerze, na środku układamy roladkę, a całość posypujemy prażonym sezamem
Dieta moja pasjaczyli...aby się nie przyjadło i nadal było takie naj - naj. Nieważne dlaczego, ważne że w znów się zebrałam i zrobiłam te moje ukochane łazanki. 200 g makaronu łazanki 0,5 kg kiszonej kapusty 300 g kiełbasy łyżka majeranku cebula łyżeczka ziołowego pieprzu 1/3 łyżeczki kminku sól i pieprz do smaku łyżeczka słodkiej papryki szczypta cukru żółty(...)wykorzystamy do podduszenia kapusty. Zdejmujemy kiełbasę, a na tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy obgotowaną ( odcedzoną ) kapustę i dusimy razem do miękkości razem z przyprawami. Makaron gotujemy al dente zgodnie z zaleceniami producenta. Ja mam taki swój ulubiony, łazanki z falbanką firmy Goliard . I nie przemawia tu przeze mnie lokalny patriotyzm, oni mają naprawdę dobre makarony. Gdy kapusta
Dieta moja pasjaKolejny piątek i kolejne błyskawiczne danie. Dzisiaj moje ulubione czyli makaron. Jak wiecie ja go po prostu uwielbiam. Dzisiaj z boczkiem i szpinakiem. Polecam! Składniki : * 2 szklani makaronu penne * pół paczki świeżego szpinaku * ząbek czosnku * 3-4 plasterki boczku wędzonego parzonego lub surowego * 3-4 pieczarki * łyżka mascarpone * grana padano do posypania dania(...)Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Boczek pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Przesmażyć razem, dodać szpinak, pieczarki i mascarpone. Wymieszać z makaronem. Nakładać porcję na talerz, posypać serem. Nie dodaję już soli bo boczek z reguły jest słony. Ewentualnie danie doprawiam świeżo mielonym pieprzem
Magiczne Życie Marty