SKŁADNIKI 320 g makaronu 30 g parmezanu 15 orzechów włoskich 1 cytryna 1 ząbek czosnku rozmaryn tymianek oliwa extravergine s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di pasta 30 g di parmigiano 15 noci 1 limone 1 spicchio d'aglio rosmarino timo olio extravergine d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Blendujemy wyłuskane orzechy włoskie, obrany(...)rozmarynu na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy oliwę extravergine oraz 1-2 łyżki soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy dowolny rodzaj makaronu. Pesto z orzechów włoskich mieszamy z 1-2 łyżkami wody po ugotowanym makaronie. Makaron mieszamy z pesto. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem i dekorujemy pokrojonymi orzechami włoskimi
La grande e la piccola cuocapietruszki - duża cebula - 4 ząbki czosnku - dwie łyżki masła - sok z połowy pomarańczy - łyżka soku z cytryny - sól morska - pieprz kolorowy świeżo mielony - ok 60 g parmezanu - 1/2 opakowania makaronu tagliatelle Dorsza kroimy w podłużne kawałki. W miseczce mieszamy składniki marynaty: sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny + sól morska i pieprz kolorowy. Marynatą zalewamy dorsza i odstawiamy(...)minut Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Cebulę i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę z czosnkiem i czekamy aż się zeszkli. Dodajemy marchewki baby (u mnie mrożone), smażymy do momentu aż się rozmrożą i zaczną nabierać złotego koloru. Do marchewek i cebuli dodajemy ugotowany makaron, pomidorki koktajlowe, natkę pietruszki i parmezan
Cook&LoveWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 300 g makaronu, 1 większa cukinia, 3 średnie pomidory malinowe, mniejszy por, 3 większe pieczarki, 2 ząbki czosnku, 100 g sera podpuszczkowego (opcjonalnie), oregano, bazylia, sól, szczypta cukru, ostra papryka, 2 łyżki oliwy + 1 łyżka do makaronu, garść świeżego or egano(...)Przygotowanie: Makaron gotuję al dente, odcedzam, mieszam z łyżką oliwy. Na pozostałych 2 łyżkach podsmażam posiekaną w kostkę cukinię, pora pokrojonego w paski i pieczarki w plasterkach (około 8-10 minut). Pomidory sparzam, obieram ze skórki, drobno siekam. Czosnek siekam, dodaję na patelnię wraz z pomidorami i przyprawami. Gotuję, aż odparuję nadmiar płynu. Dodaję pokrojony w kostkę ser, mieszam
JejKuchniaszybkie, smaczne i pożywne danie. Do takich należy danie, które prezentuję niżej. Dzięki dodatkowi piwa, kozieradki, ostrej papryki i pieprzu cudownie rozgrzewa 😈 zmarzluchów 😊 Składniki (na 2 porcje): 200 g makaronu typu penne sos z pieczenia pałek w piwie lub rosół drobiowy słoik fasolki w pomidorach lub garść fasoli szparagowej i łyżeczka koncentratu pomidorowego pół szklanki jasnego piwa(...)sera z niebieską pleśnią 3 ząbki czosnku pół suchej kiełbasy jałowcowej sól pieprz mielony ostra papryka w proszku mielona kozieradka natka pietruszki Nastawić wodę na makaron. Gdy zawrze, posolić i wrzucić makaron. Gotować al dente. Do rondla dodać sos z pieczenia, fasolkę w pomidorach, piwo oraz suchą kiełbasę jałowcową pokrojoną w krążki. Gdy sos zawrze, dorzucić rozdrobniony ser z niebieską
Weekendy w domu i ogrodzieOstatnio, w poszukiwaniu inspiracji z okazji sylwestrowych szaleństw, natrafiłam na wiele przepisów, polegających na przeróżnym wypełnieniu makaronu o dużym kształcie. Jest to ciekawy sposób na podanie chociażby każdej ulubionej sałatki. Ja postawiłam na prostotę i sprawdzone połączenia smaków. Wbrew pozorom szybka sprawa, a efekt pysznościowy! :) Składniki to: 500 g makaronu w kształcie muszli (na przykład typu Lumaconi lub Conchiglioni(...)szynki konserwowej 250 g żółtego, twardego sera ok 200 g groszku (ważonego bez zalewy), najlepiej drobnego pęczek szczypiorku sól pieprz 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku majonez Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, ale tak by pozostał al dente, będzie bowiem jeszcze chłonął wilgoć z sałatki. Starajcie się nie mieszać go gwałtownie, by nie zniszczyć muszelkowego kształtu. Przelewamy zimną wodą lub/i oliwą
PichceniomaniaKiedy czasu nie mamy, to za gotowanie obiadu z makaronu się zabieramy. 🍴🍜 Na al dente zawsze go gotujemy i na różne sposoby podajemy. Szybko, tanio, bez wielkiego kombinowania i już można zabierać się do zjadania. Polecam wypróbować, a czas zaoszczędzony na przyjemności zachować. 💏💓💃💪 Składniki na ok. 3 porcje: pasta: 100 g zielonych oliwek bez pestek, 2 łyżeczki(...)miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser camembert, miksujemy i doprawiamy pieprzem do smaku. Na suchej patelni prażymy słonecznik, (4 łyżeczki pozostawiamy), który dodajemy do przygotowanej pasty. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Pastę podgrzewamy na patelni i dodajemy do niej makaron, delikatnie mieszamy tak, aby pasta obtoczyła makaron. Spaghetti podajemy z świeżą rukolą
Moniki Smakołykiszpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem z bloga Z pamiętnika piekarnika Makaronowo - serowy torcik z musem truskawkowymz bloga TakToTu - moje kulinarne coś Wszyscy otrzymali nagrodę od sponsora CZANIECKIE MAKARONY Sp. z o. o. w postaci takiej oto paczki :) Co, korzystając z darów lata, natchnęło mnie do przyrządzenia potrawy, przy której dzięki zastosowaniu makaronu łazanki uzyskano ciekawy efekt imitujący warstwy(...)poza tym to prosto i szybko czyli nihil novi. Składniki: - makaron łazanki - ziemniaki - cukinia - mąka - łyżeczka proszku do pieczenia - przyprawy Wykonanie: Makaron gotujemy, a warzywa trzemy na tarce. Mieszamy wszystko razem i umieszczamy w tortownicy
Kryzysowa Książka KucharskaYakisoba to egzotyczna nazwa, która oznacza dosłownie smażony makaron. Choćby taki z zupki tak zwanej "chińskiej". Czyli najtańsze ich źródło. Do tego kiełki, które szybko się psują więc bardzo często można znaleźć je po cenie obniżonej. Składniki: - makaron z zupki - kiełki - sos sojowy do sushi - jest tańszy bo rozrzedzony :) ewentualnie przyprawa do zup w płynie Makaron zalewamy wodą i odstawiamy(...)spokojne miejsce. Kiełki smażymy na mocno rozgrzanym oleju, zalewamy sosem i dodajemy makaron. Podsmażamy chwilę i gotowe. Przy okazji przypominam o konkursie. jeszcze tylko tydzień na nagrody czekają
Kryzysowa Książka Kucharskaprzyjemny dla oka, a mi na polskiej scenie rzucił się w oczy tylko raz. Mój haute dog to wariacja na temat znanego w internetowym świecie dania z parówki i makaronu. Od dawna się zbierałem z jego wykonaniem, ale musiałem najpierw wymyślić jakiś ciekawy pomysł. Każdy haute dog musi mieć jakiś luksusowy składnik dlatego ja użyłem makaronu pełnoziarnistego :) Składniki: - jakaś parówka(...)makaron nitki pełnoziarnisty - podłużna bułka Wykonanie: Parówkę kroimy na kawałki. Nabijamy każdy z kawałków na surowy makaron tak, aby powstała przestrzeń pomiędzy kawałkami. Wkładamy to do gotującej się wody i wyjmujemy po 8 minutach. Bułkę kroimy wzdłuż i wkładamy do niej naszą konstrukcję. Może zmienię jeszcze tego posta, jak mi się coś przypomni, bo dziś mam kaca i nie tworzy
Kryzysowa Książka Kucharskabardzo długo. To jest właśnie ta druga przyczyna, o której pisałem na początku. Samo danie to kondensacja kuchni włoskiej czyli połączenie pizzy ze spaghetti. Składniki: - mąka - drożdże - woda - olej - makaron nitki - koncentrat pomidorowy - cebula - bazylia Wykonanie: Makaron gotujemy. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Dodajemy koncentratu pomidorowego oraz bazylii i z tak powstałym sosem mieszamy makaron. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy(...)mąki oraz trochę oleju i ugniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Sypiemy mąkę na stół i wałkujemy ciasto na cienki okrągły placek. Na połowę placka kładziemy makaron z sosem, przykrywamy drugą połową zlepiając brzegi żeby powstał nam wielki pieróg. Wkładamy go do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy aż się zarumieni
Kryzysowa Książka Kucharskapapieża, Juliusza III. Wobec powyższego, prawdopodobieństwo wystąpienia takiego przypadku było bardzo wysokie. I to w naszej rzeczywistości, nie jakiejś równoległej :) Potrawa z podobnych składników tylko w bardzo bolońskim stylu. Makaron już nie varnishkes, ale kasha jest. Do tego pomidory w postaci kryzysowej, czytaj koncentrat. Składniki - makaron spaghetti - kasza gryczana - cebula - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu, który zazwyczaj znajduje(...)się na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kaszę gotujemy i podsmażamy razem z cebulą. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy po swojemu i podajemy z makaronem
Kryzysowa Książka KucharskaPyszny pasztet przygotowany z prostych składników, a dodatkowo szybki i "oszczędny", bo do przygotowania używamy pozostałości z rosołu + kilka nitek długiego makaronu i żurawina :) przy niskim nakładzie czasu i pracy nowe, doskonałe i zdrowe danie gotowe - składniki trzeba tylko zmiksować i zapiec :) Taki pasztet świetnie nadaje się na śniadanie, kolację czy przekąskę na świąteczny/imprezowy stół. Dzięki warstwie(...)nitek makaronu spaghetti i nie wmieszanej w masę żurawiny jest znacznie ciekawszy dla oka, oryginalny. Do masy mięsnej można dodać też pozostałe warzywa z rosołu - pietruszkę, seler, cebulę, por czy co tam się w Waszym rosole znajduje. Dzięki temu smak będzie dodatkowo wzbogacony, a i samego pasztetu będzie więcej ;) Na kilka dni przed Świętami dostałam propozycję od Papil
Kolorowy PrzepisownikMiłośników makaronu, zapraszam na dzisiejsz ą odsłonę Tagliatelle z pieczarkami, oliwkami i suszonymi pomidorami. Obficie posypany moim ulubionym parmezanem💗 Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Zapraszam 😊 Składniki: makaron tagliatelle 350 g, cebula 1 szt, pieczarki 300 g, oliwki czarne pół małego słoika, pomidory suszone pół małego słoika, śmietanka 30% 1/4 szklanki, czosnek(...)dodajemy do cebulki. Kiedy pieczarki będą podsmażone to dodajemy przyprawy do smaku oraz wyciskamy przez praskę czosnek. Dodajemy śmietankę i przekrojone na pół oliwki. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Dodajemy do pieczarek i mieszamy. Następnie wykładamy na talerz. Pomidory kroimy w kostkę i układamy na makaronie. Posypujemy startym
kulinarne odsłony patimakaronu kolanka Malma 1 puszka łososia pół ogórka 1 mała sałata rzymska pół pieczonej papryki pół małej cebuli kilka papryczek pomidorowych nadziewanych fetą sól pieprz oliwa z oliwek Makaron Malma gotujemy do miękkości, przelewamy zimną wodą i studzimy. Łososia odsączamy z zalewy i rozdrabniamy, kroimy w półplasterki ogórka, w drobną kostkę siekamy cebulę i pieczoną paprykę, Dodajemy makaron i posiekaną(...)sałatę rzymską. Papryczki przekrawamy na pół . Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Taką sałatkę podajemy na przyjęcie, sylwestrowy wieczór lub inną prywatkę :) Makarony Malma to najlepszy wybór do sałatek , polecam Doskonale utrzymują formę, nie rozpadają się i są bardzo smaczne
Gotowanie jest łatweWitajcie Kochani ;-) Sylwester tuż tuż, więc przybywam z fajną propozycją na przekąskę, która nie tylko jest bardzo miła dla oka, ale także smaczna i syta. Makaron zapiekłam z podsmażonymi pieczarkami oraz gęstym sosem serowym, dzięki czemu uzyskałam fenomenalną zapiekankę, która, gdy ostygnie, tworzy zbitą i jednocześnie wilgotną kostkę o intensywnym smaku serowo-pieczarkowym.. Można tę kostkę ozdobić dowolnymi dodatkami(...)czosnkowy, który podniesie smak całego dania, zachwycając nasze podniebienia! Polecam! Danie wcale nie jest bardzo trudne, a efekt? Naprawdę zadowala :-) Składniki (foremka około 25 x 25cm): 300 g makaronu pełnoziarnistego pióra Lubella 400 g gęstej śmietany 12 lub 18 % 300 g pieczarek ząbek czosnku sól pieprz ziołowy serek topiony o smaku pieczarkowym 200 g żółty
Poezja Smaków - blog kulinarny