makarony - 24536 przepisów (strona:377/1636)

Spaghetti z łososiem i brokułem 165

Szybki sposób na obiad. Wystarczy makaron, brokuł,  kawałek  łososia zalać to wszystko  śmietaną i gotowe.  Polecam jest naprawdę pysznie.  Składniki: 300 g makaronu spaghetti 250 g łososia wędzonego 1 brokuł 1 cebula 200 ml śmietany 2 ząbki czosnku masło sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Brokuł umyć, podzielić(...)łososia pokrojonego w dużą kostkę i podgrzewać wszystko przez 5 minut. Dodać brokuł, podlać śmietaną, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Chwile razem dusimy. Na koniec do wszystkiego dodajemy makaron, mieszamy by wszystko razem się połączyło. Podajemy od razu. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Makaron po meksykańsku 152

Szybka wersja makaronu, bo przygotowywana już z gotową mrożoną mieszanką warzywną. Uważam, że takie rozwiązania są słuszne w okresie zimowym, bo wtedy świeże warzywa są bardzo drogie i trudno powiedzieć, że naturalne. Dlatego też sięgam po mrożone. Dodatkowym atutem jest fakt, że wszystko jest już pokrojone. Minusem jest to, że nie kontrolujemy dokładnej ilości danych warzyw, które mają znaleźć się(...)puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 mały (300 ml) sok pomidorowy 1/2 szklanki wody 4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz, chilli 400 g makaronu pełnoziarnistego WYKONANIE Pory umyć, pokroić w krążki (tylko białą część). Do głębokiej patelni wlać nieco oliwy, dodać pory i krótko smażyć. Następnie dodać mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek

Passions hobbies life
Razowe penne z indykiem i brokułem w sosie jogurtowym 131

Pyszny przepis na szybki obiad? Takie lubię najbardziej :)  Dzisiaj zapraszam na razowy makaron z brokułami i indykiem w jogurtowym sosie. Prosto, smacznie i zdrowo - czego chcieć więcej? SKŁADNIKI (dla 2 osób - 1 porcja 620 kcal) 200 g filetu lub sznycli  z indyka 200 g makronu pełnoziarnistego np. penne 500 g brokuła (może być mrożony) 4 łyżki jogurtu naturalnego(...)mała cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka czerwona,  suszona bazylia,  gałka muszkatołowa 2 łyżki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub w osolonej wodzie.  Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie na dużej patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, doprawiamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Makaron z makrelą, oliwkami, anchois i kaparami (Pasta con sgombro, olive, acciughe e capperi) 157

SKŁADNIKI 300 g makaronu razowego 150 g filetów z makreli 80 g czarnych oliwek 25 g anchois w oleju 2 łyżki kapar ó w  natka pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 300 g di pasta integrale 150 g di filetti di sgombro 80 g di olive nere 25 g di acciughe 2 cucchiai(...)capperi prezzemolo sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente. Filety z makreli kroimy w paseczki o szerokości ok. 2 cm. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju podsmażamy kawałki ryby. Po ok. 2 minutach do ryby dodajemy kapary, pokrojone oliwki z anchois. Doprawiamy pieprzem (w tym przepisie nie używam soli, ponieważ

La grande e la piccola cuoca
Pomidorowa z domowym makaronem 114

być inna potrawa wprawiająca w lepszy nastrój, dająca przyjemność. Bardzo często są to proste, niedrogie posiłki, przygotowywane kiedyś przez mamę lub babcię. Może to być właśnie pomidorowa z domowym makaronem, rosół, pierogi lub szarlotka. Każdy ma własne danie "na dobry nastrój".  Składniki: Makaron: 200 g mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju Przygotowanie(...)pół, kolejno wałkujemy, podsypując mąką, na cienkie placki. Każdy placek dzielimy na pół, podsypujemy mąką i układamy jeden na drugim, po czym zwijamy je w rulon i kroimy. Makaron rozsypujemy po stolnicy. Gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie około 2 minuty.   Zupa pomidorow: 3 puszki pomidorów pelati 4 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 4 ząbki czosnku 2 małe cebule

Smakowity Blog Kulinarny
cannelloni z łososiem i porem w serowo-cytrynowym sosie 125

składniki: - ok 10 makaronów cannelloni - ok 300 g łososia wędzonego (ja użyłam brzuszków) - 1 por - 1 serek topiony w bloczku - pieprz grubo mielony - łyżka masła sos: - 250 g mascarpone - 3 szalotki - 3 ząbki czosnku - 2-3 łyżeczki pieprzu cytrynowego - sól morska do smaku - łyżka masła - łyżka soku z cytryny parmezan i szczypiorek do posypania Makaron gotujemy (ta dosyć twarde(...)dente) w osolonej wodzie z łyżką oleju. Ważne, aby użyć szerokiego garnka, aby makaron się nie posklejał. Makaron odcedzamy, przelewamy bardzo zimną wodą. Pora kroimy w półkrążki, wrzucamy na rozgrzane na patelni masło. Następnie dodajemy rozdrobnionego łososia i serek topiony. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy aż serek się rozpuści. Jeżeli masa jest zbyt gęsta można dolać do niej kilka łyżek

Cook&Love
Pyszna zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 725

makaronu świderki lub rurki, 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 2 cebule, 300 g pieczarek, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 3 łyżki ketchupu pikantnego, 200 g żółtego sera, sól, pieprz, papryka ostra mielona (1 łyżeczka), zioła prowansalskie (1 łyżeczka), olej do smażenia. Sos: 250 ml śmietanki 18%, 3 łyżki majonezu, 3-4 ząbki czosnku,  sól, pieprz,  1 łyżeczka(...)wniosek o jej smaku... i proszę mi uwierzyć nie jest absolutnie przesadzona. Zapiekanka jest naprawdę pyszna. Znika ze stołu w mgnieniu oka :) Jest to danie przygotowane warstwowo, na bazie makaronu z dodatkiem aromatycznych warzyw i uwieńczone pysznym sosem śmietanowo-majonezowym z dodatkiem czosnku. Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na patelni. Dodać mięso mielone

Świat Domowej Kuchni
Spaghetti bolognese 141

przełamuje kwaśny smak, dlatego zawsze ją dodaję.  Osobiście lubię, gdy sos bolognese jest dość gęsty, ale kto woli można zrobić trochę rzadszą wersję. Tym razem podałam z typowym makaronem spaghetti, ale tak naprawdę najbardziej lubię przygotowywać sos bolognese z makaronem tagliatelle! Też długi, ale gruby makaron cudownie oblepia się pysznym, bolońskim sosem i nabiera intensywnego smaku i aromatu! Uwielbiam(...)pomidory (pozbawione skórki) i paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy odrobiną gorącej wody i razem dusimy do miękkości. Pod koniec przyprawiamy. Podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti lub tagliatelle (chociaż z każdym smakuje doskonale

Kolorowy Przepisownik
Spaghetti bolognese 141

przełamuje kwaśny smak, dlatego zawsze ją dodaję.  Osobiście lubię, gdy sos bolognese jest dość gęsty, ale kto woli można zrobić trochę rzadszą wersję. Tym razem podałam z typowym makaronem spaghetti, ale tak naprawdę najbardziej lubię przygotowywać sos bolognese z makaronem tagliatelle! Też długi, ale gruby makaron cudownie oblepia się pysznym, bolońskim sosem i nabiera intensywnego smaku i aromatu! Uwielbiam(...)pomidory (pozbawione skórki) i paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy odrobiną gorącej wody i razem dusimy do miękkości. Pod koniec przyprawiamy. Podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti lub tagliatelle (chociaż z każdym smakuje doskonale

Kolorowy Przepisownik
KURCZAK W SOSIE ŻURAWINOWYM Z MAKARONEM 98

Kawałki piersi z kurczaka w pysznym sosie śmietanowo-żurawinowym, a do tego makaron pełnoziarnisty typu penne. Połączenie smaków kwaśnego ze słodkim i ostrym to raj dla kubków smakowych. Smakuje wyśmienicie! Jest to mój autorki przepis :) Składniki: 300 g piersi z kurczaka 200-300 g żurawiny świeżej lub mrożonej 1 cebula czerwona 200 ml śmietany 30 % 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka(...)miodu sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryka słodka mielona szczypta papryki chili 300 g makaronu pełnoziarnistego typu penne Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy do zeszklenia. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zeszklonej cebuli i podsmażamy. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz papryką

Kuchnia MagdaLeny
Spaghetti z krewetkami i groszkiem 203

spaghetti. Na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom owoców morza :)  Danie w wykonaniu mojego Męża - ja sfotografowałam i zjadłam :)  SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja - 560 kcal) 400 g makaronu pełnoziarnistego 400 g średnich krewetek  500 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona papryczka chili 4 ząbki czosnku  3 łyżki oliwy 200 g mrożonego groszku 1 pęczek bazylii otarta skórka(...)cytryny sok z połowy cytryny sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Makaron ugotuj al dente wg. przepisu  na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną papryczkę i czosnek. Smaż do zarumienienia, dodaj krewetki. Podsmażaj 3-4 minuty intensywnie mieszając. Dodaj pomidorki przekrojone na połówki, dopraw solą i pieprzem, wrzuć zblanszowany wcześniej groszek i posiekaną bazylię. Smaż razem 3-4 minuty

Moje Kuchenne Rewelacje
Makaron z pesto orzechowo-ziołowym (Pasta con pesto di noci e erbe aromatiche) 124

SKŁADNIKI 320 g makaronu 30 g parmezanu 15 orzechów włoskich  1 cytryna 1 ząbek czosnku  rozmaryn tymianek oliwa extravergine s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 320 g di pasta 30 g di parmigiano 15 noci 1 limone 1 spicchio d'aglio rosmarino timo olio extravergine d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Blendujemy wyłuskane orzechy włoskie, obrany(...)rozmarynu na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy oliwę extravergine oraz 1-2 łyżki soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.   Gotujemy dowolny rodzaj makaronu. Pesto z orzechów włoskich mieszamy z 1-2 łyżkami wody po ugotowanym makaronie. Makaron mieszamy z pesto. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem i dekorujemy pokrojonymi orzechami włoskimi

La grande e la piccola cuoca
lekki makaron z dorszem i młodą marchwią 151

pietruszki - duża cebula - 4 ząbki czosnku - dwie łyżki masła - sok z połowy pomarańczy - łyżka soku z cytryny - sól morska - pieprz kolorowy świeżo mielony - ok 60 g parmezanu - 1/2 opakowania makaronu tagliatelle Dorsza kroimy w podłużne kawałki. W miseczce mieszamy składniki marynaty: sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny + sól morska i pieprz kolorowy. Marynatą zalewamy dorsza i odstawiamy(...)minut Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Cebulę i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę z czosnkiem i czekamy aż się zeszkli. Dodajemy marchewki baby (u mnie mrożone), smażymy do momentu aż się rozmrożą i zaczną nabierać złotego koloru.  Do marchewek i cebuli dodajemy ugotowany makaron, pomidorki koktajlowe, natkę pietruszki i parmezan

Cook&Love
MAKARON Z CUKINIĄ, PIECZARKAMI I POMIDORAMI MALINOWYMI 112

WYKONANIE: ŁATWE  PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 300 g makaronu, 1 większa cukinia, 3 średnie pomidory malinowe, mniejszy por, 3 większe pieczarki, 2 ząbki czosnku, 100 g sera podpuszczkowego (opcjonalnie), oregano, bazylia, sól, szczypta cukru, ostra papryka, 2 łyżki oliwy + 1 łyżka do makaronu, garść świeżego or egano(...)Przygotowanie: Makaron gotuję al dente, odcedzam, mieszam z łyżką oliwy. Na pozostałych 2 łyżkach podsmażam posiekaną w kostkę cukinię, pora pokrojonego w paski i pieczarki w plasterkach (około 8-10 minut). Pomidory sparzam, obieram ze skórki, drobno siekam. Czosnek siekam, dodaję na patelnię wraz z pomidorami i przyprawami. Gotuję, aż odparuję nadmiar płynu. Dodaję pokrojony w kostkę ser, mieszam

JejKuchnia
Rozgrzewające rurki w piwno-pomidorowym sosie 199

szybkie, smaczne i pożywne danie. Do takich należy danie, które prezentuję niżej. Dzięki dodatkowi piwa, kozieradki, ostrej papryki i pieprzu cudownie rozgrzewa 😈 zmarzluchów 😊 Składniki (na 2 porcje): 200 g makaronu typu penne sos z pieczenia pałek w piwie lub rosół drobiowy słoik fasolki w pomidorach lub garść fasoli szparagowej i łyżeczka koncentratu pomidorowego pół szklanki jasnego piwa(...)sera z niebieską pleśnią 3 ząbki czosnku pół suchej kiełbasy jałowcowej sól pieprz mielony ostra papryka w proszku mielona kozieradka natka pietruszki Nastawić wodę na makaron. Gdy zawrze, posolić i wrzucić makaron. Gotować al dente. Do rondla dodać sos z pieczenia, fasolkę w pomidorach, piwo oraz suchą kiełbasę jałowcową pokrojoną w krążki. Gdy sos zawrze, dorzucić rozdrobniony ser z niebieską

Weekendy w domu i ogrodzie