jest bardziej treściwe a wędzone frankfurterki nadają potrawie niezwykłego aromatu. Składniki 6 wędzonych frankfurterek 1 puszka mixu fasoli z cieciorką Bonduelle ok. 300 ml przecieru pomidorowego szczypiorek sól pieprz makaron penne starty parmezan 1. Frankfurterki kroimy w plastry. Podsmażamy na oleju. Kiedy będą rumiane zalewamy przecierem pomidorowym. 2. Dodajemy mix fasoli i dusimy przez kilkanaście minut. Sos doprawiamy pieprzem, solą(...)szczypiorkiem. Jeśli jest za rzadki, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody. 3. Gotowy podajemy z makaronem penne i startym parmezanem. 4. Zabieganym rodzicom polecam fantastyczny pomysł z wykorzystaniem silikonowych pojemników od Jana Niezbędnego . Makaron układamy na dnie, zalewamy go sosem, zamykamy pokrywkę i wstawiamy do lodówki. W razie potrzeby umieszczamy pojemnik w mikrofalówce i mamy gotowy obiad. 5. To doskonały
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatynabyć w supermarketach na dziale z orientalnymi produktami. Polecam je zakupić, ponieważ dodanie ich do potrawy nada niepowtarzalny smak i aromat. porcja dla 2 osób Składniki: około 50 g makaronu ryżowego ( u mnie wstążki ) puszka mleka kokosowego 180 g tofu 1/2 cukinii 2 małe marchewki 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 łyżki świeżego, tartego imbiru 1 łyżka sosu ostrygowego(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka naturalnego miodu 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy sezam do posypania pieprz, sól do smaku olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Makaron ryżowy: Zagotować posoloną wodę w garnku. Włożyć makaron ryżowy i mieszamy. Zdjąć z ognia i przykryć. Po 10 min powinien być już gotowy. Sos: W małej miseczce wymieszać ze sobą
Jaglusiaoraz przypraw spowodowało, iż kawałek mięsa kojarzony zazwyczaj ze smażonymi kotletami i pieczenią przestał być nudny a stał się lekki, delikatny i rozpływający w ustach. Podanie delikatnego schabu z makaronem w trzech kolorach jest już zupełnie nietradycyjne, ale nie zdajecie sobie sprawy jak smaczne. Jeśli aktualnie macie w lodówce kawałek dobrego schabu, możecie tak jak ja pokroić go plastry(...)przykryć grubą warstwą pysznego beszamelu. Zapiec a potem zjeść ze smakiem z dodatkiem makaronu. Składniki (na 4 porcje): 1 kg schabu przyprawy: sól, pieprz, majeranek, wędzona papryka 250 gram topinamburu 250 gram pieczarek brązowych cebula Beszamel: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej 1/2 litra mleka sól, biały pieprz
Mango PapajaOpis: Domowy makaron – kto raz pozna jego smak, nie będzie chciał kupnego. Makaron domowy powinien być żółty, jędrny i pyszny. Składniki: 2 jajka 4 żółtka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Przesiewamy mąkę na stolnicę. Robimy zagłębienie na środku, dodajemy do tego jajka i żółtka, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być dosyć twarde. Ciasto formujemy(...)najpierw w dłoniach. Następnie rozwałkowujemy je na stolnicy wysypanej mąką. Muszą wyjść cienkie placki. Tak przygotowane ciasto kroimy w paski. Można robić to ręcznie, można również specjalną maszynką do makaronu, która najpierw wałkuje ciasto, potem je kroi. Pokrojony makaron zostawiamy na kilka minut żeby ciasto przeschło. Nieugotowany możemy przechowywać do kilku miesięcy w szczelnym pojemniku. Gotuję w dużej ilości osolonej
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnedeszczowo. Czuję, że to będzie dzień lenia. Z tej okazji mam dla Was inspirację na obiad, który robi się dosłownie chwilę. Stir-fry ze szparagami, groszkiem cukrowym i makaronem soba to jeden z ulubionych obiadów! Składniki (2 – 3 porcje): 1 pęczek zielonych szparagów 250 g groszku cukrowego makaron soba olej z prażonych nasion sezamu lub inny olej roślinny(...)czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu (można zastąpić 1 łyżką brązowego cukru) 1 łyżka sosu ostrygowego sól himalajska, świeżo zmielony kolorowy pieprz opcjonalnie – nasiona sezamu Wykonanie: Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Przygotuj wszystkie składniki: Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój je na ukośne
Moja pasja smakukrewetek (tak na wypasie u mnie tygrysie i koktajlowe) gałązka pomidorków koktajlowych 10 dużych czrnych oliwek 5 ząbków czosnku 90 g pesto z bazylii (ja kupiłam gotowe, świeże) opakowanie makaronu tagliatelle 2 łyżki oleju do smażenia zioła prowansalskie, papryka ostra Wykonanie: Krewetki jeśli są mrożone opłukujemy wodą i zostawiamy na 10 min na sitku. Następnie suszymy recznikiem papierowym. Na patelni(...)strony. Na koniec wcisakmy czosnek, dodajemy połówki pomidorków i oliwki. Przykrywamy wszystko pokrywką i dusimy jeszcze kilka minut w sosie, który się wytworzył. W międzyczasie wstawiamy wodę i gotujemy makaron al’dente (pamiętajcie o posoleniu wody) . Krewetki odstawiamy. Odcedzamy makaron, mieszamy go z pesto i wrzucamy na patelnię z krewetkami. Wszystko razem mieszamy, nakładamy, podajemy. Delektujemy się
Mama z miastaCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na makaron w kremowym sosie z dodatkiem świeżego szpinaku, pieczarek i pomidorków koktajlowych. Do przygotowania porcji dla 3 osób potrzebujemy: - makaron (u mnie razowe penne) - 300 g świeżego szpinaku - 500 g pieczarek - kilka pomidorków koktajlowych - pół opakowania sera typu feta - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany 18% - 1 łyżkę masła - 1 łyżeczkę granulowanego czosnku i przyprawy(...)ostatnią dodajemy śmietanę. Całość mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut, aż śmietana zgęstnieje i utworzy kremowy sos. 6. Na koniec wszystko doprawiamy i podajemy z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Spróbujcie również makaronu z brokułami w sosie serowym . SMACZNEGO
Bez CebuliFeeria barw na talerzu tak można określić moc witamin, którą przyjmiemy po spożyciu tej sałatki. W roli głównej oczywiście szaragi, którym towarzyszy makaron z bazyliowym pesto, świeży szpinak, pomidorki koktajlowe i pyszny ser feta! Sałatka może być serwowana jako obiad bądź kolacja! Gwarantuje niezapomniany smak! 3 porcje 40 minut pesto z bazylii jak w tym przepisie: TUTAJ 150 g makaronu(...)mnie wstążki, ale mogą być np. świderki) 10 szparagów 50 g sera feta dwie garści świeżych liści szpinaku 10 pomidorków koktajlowych Makaron ugotować al dente. Przestudzić i pomieszać z pesto Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki, przekroić na 4 części i grillować około 6 minut ( ja użyłam patelni do grilla) Makaron wsypać do miski, dodać umyty szpinak, szparagi, pokrojone na pół
Ania i Marcin gotująLubię poznawać nowe smaki, a tym samym próbować nowych produktów. W tym przypadku mam na myśli makaron sojowy. Bardzo mnie zainteresował, a jego smak okazał się bardzo dobry. Do niego przygotowałam sos paprykowy - nie taki gładki, a z kawałkami warzyw. Takie połączenie było przepyszne! Posiłek jest szybki, prosty i niesamowicie smaczny. Do tego bez glutenu i w 100% wegański 😊 Składniki(...)porcja): 1 duża papryka czerwona 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżka pesto z jalapenos (Pole Na Stole) 60 g makaronu sojowego (Pole Na Stole) przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, czarny i cayenne, curry, mieszanka ziołowa Przygotowanie: Paprykę należy sparzyć. W tym celu zagotuj wodę i włóż do niej paprykę, tak aby cała
Zdrowie na języku :PNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Wdzięczny temat w kuchni: Makaron. Zawsze szybko, zawsze smacznie. Składniki 250 g makaronu spaghetti 2 łyżki masła 100 g pieczarek lubczyk suszony natka pietruszki starty parmezan sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na mniejsze(...)kawałki, dusimy na rozgrzanym maśle. Doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy lubczykiem. Do pieczarek wrzucamy makaron, dokładnie łączymy
R'n'G KitchenSałatki makaronowe doskonale sprawdzają się jako lunch do pracy! Szczególnie takie, które zawierają mnóstwo wartościowych składników. Moją sałatkę "lunchową" przygotowuję na bazie pełnoziarnistego makaronu, z dobrej jakości szynką, żółtym serem i suszonymi pomidorami w zalewie, a że lubię, kiedy w sałatce coś chrupie - dodaję do niej pokrojoną kolorową paprykę. Do tego duża ilość posiekanej natki, sok z cytryny i oliwa(...)słoika z suszonymi pomidorami. Składniki: 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego, u mnie makaron razowy Gemelli marki Agnesi 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 5 plastrów dobrej szynki 5 plastrów ostrego żółtego sera 10 suszonych pomidorów w oleju z ziołami 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól
Kulinarne Inspiracjepropozycja obiadowa, gdy mamy mało czasu na stanie w kuchni przy garnkach lub gdy wolimy iść na dłuższy spacer a brzuszek zapełnić trzeba . Źródło białka i witamin. Makaron jest dobry sam w sobie, wystarczy dodać kilka warzyw i przypraw a z kieliszkiem białego wytrawnego wina stworzy duet idealny. Składniki na 3-4 porcje 25 dag makaronu świderki(...)pomidorków koktajlowych lub papryczkowych 100 ml dobrej jakości oliwy Pęczek świeżej bazylii Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 30 g tartego drobno parmezanu Jak wykonać ? Makaron gotujemy w osolonym wrzątku,tak jak w przepisie na opakownaniu. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki gotujemy all dente, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną
Wanilia i KardamonRobię je wtedy kiedy czas mnie goni, kiedy świeci piękne słońce i czas wyjść na spacer zamiast stać przy kuchence... Na takie okazje jest idealne, polecam! Składniki; 20 dag makaronu pełnoziarnistego 1 filet (pojedynczy) z kurczaka sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła klarowanego przyprawa do gyrosa do smaku 200 ml śmietany kremówki 30% pół pęczka zielonych szparagów Przygotowanie(...)Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelnię wkładamy masło, mięso kroimy w kostkę dodajemy na patelnię. Po kilku minutach wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy aż mięso będzie miękkie a sos zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. W garnku gotujemy wodę, solimy ją, na wrzątek wrzucamy szparagi pokrojone na mniejsze kawałki. Wierzchołki odkładamy. Szparagi gotujemy około
Radość kipiąca uśmiechem.Jestem dumna z tego dania! Serio. Jest genialne! To prawdziwa bomba smaków i aromatów. Połączenie leśnych grzybów, młodego szpinaku i chrupiącego boczku ze sprężystym, jajecznym makaronem i kremowym sosem śmietanowym. Grzyby i szpinak podsmażyłam z czosnkiem i zalałam gęstą śmietaną, zaś boczek podsmażyłam na złoto na osobnej patelni i wymieszałam z makaronem tuż przed podaniem. Dzięki temu pozostał apetycznie chrupiący(...)ogniu przez 2 minuty. Doprawić do smaku solą i sporą ilością pieprzu. Boczek podsmażyć na patelni z odrobiną oleju, aż będzie złoty i chrupiący. Porwać go na kawałeczki. Makaron gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Makaron przerzucić na patelnię z sosem. Dodać chrupiące kawałki boczku. Wymieszać. Podawać z wiórkami parmezanu
Kulinarne Inspiracje